Surface Neo, който винаги сме искали

Ключови изводи

  • ASUS Zenbook DUO UX8406 ​​предлага уникален дизайн с двоен екран за подобрена многозадачност.
  • Устройството безпроблемно съчетава традиционна настройка на лаптоп с втори екран, удвоявайки площта на екрана.
  • Иновативният дизайн на лаптопа осигурява разнообразни опции за портове, отлични дисплеи и удобно изживяване при писане.

В свят, в който форм-факторът на лаптопа често изглежда в застой, дизайнът на ASUS Zenbook DUO е доста странен. ASUS не е непознат за пускането на няколко нетрадиционни форм-фактора през годините, особено когато става въпрос за това какво могат да правят с повече екрани, но този е различен. Zenbook DUO в много отношения е това, което можеше да бъде неиздаваният Surface Neo на Microsoft и доказва, че лаптопът с два екрана не е просто трик, а наистина освежаващ поглед върху това, което може да бъде дизайнът на лаптопа.

ASUS Zenbook DUO (2024) UX8406

Освежаващ поглед върху форм-фактора на лаптопа

ASUS Zenbook DUO UX8406 ​​се откроява с уникалния си дизайн с двоен екран, който предлага освежаващ поглед върху форм факторите на лаптопа. Устройството безпроблемно съчетава традиционна настройка на лаптоп с втори екран, удвоявайки площта на екрана и подобрявайки възможностите за многозадачност. Без никакви непосредствени компромиси, освен може би живота на батерията и производителността, Zenbook DUO почти перфектно включва двоен екран в лаптоп, който не е лош.

Операционна система Windows 10

CPU до Intel Core 9-185H

GPU Intel Arc Graphics

RAM до 32GB LDDR5

Съхранение До 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD

Батерия 75Whrs

Дисплей (размер, разделителна способност) Двоен 14-инчов 3K (2880 x 1800) 120Hz 16:10 съотношение OLED сензорен екран 0,2 ms време за реакция, 120 Hz честота на опресняване 500-нита пикова яркост,

Камера FHD

Тонколони Harmon Kardon

Портове 2 x Thunderbolt 4 USB-C (до 40 Gbps, поддържа се PD, DP), 1 x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1 x HDMI 2.1 в пълен размер, 1 x аудио комбиниран жак

Размери 31,3 x 21,7 x 1,99 cm (с клавиатурата)

Тегло Прибл. 1,65 кг (с клавиатура)

Професионалисти

  • Отлични дисплеи
  • Използваема подвижна клавиатура и тракпад
  • Гъвкав избор на порт

минуси

  • Животът на батерията може да пострада при режим на двоен дисплей
  • Производителността може да бъде възпрепятствана от двоен дисплей

Разчупване на шаблона за дизайн на лаптопи

Най-впечатляващата визуализация на Zenbook DUO е настройката му с двоен екран, но когато за първи път отворите устройството, ще бъдете посрещнати с това, което е на пръв поглед много нормална настройка на лаптоп с един 14-инчов екран и клавиатура в пълен размер и тракпад . Въпреки това, след като отделите клавиатурата и подпрете стойката в основата на лаптопа, ще видите втория идентичен дисплей отдолу. Този дизайн ефективно удвоява площта на вашия екран и ви позволява да препращате към един екран, докато работите върху друг.

Зариф Али / MakeUseOf

Визуално, този дизайн с двоен екран е итерация на предишния Zenbook DUO, който имаше по-малък екран в горната част на лаптопа и избута клавиатурата близо до дъното с тракпада, поставен неудобно отстрани. ASUS също имаше Zenbook Fold, непрекъснат сгъваем дисплей, който обхващаше цялото тяло на лаптопа и имаше разглобяема клавиатура и мишка. С този нов Zenbook DUO вие получавате средно положение между двете и този дизайн е безспорно по-добър от двата, които идват преди него.

  10 най-добри онлайн инструменти и приложения за запис на глас

От една страна, включването на подвижна клавиатура в пълен размер и вградена стойка добавя към ергономичния комфорт на лаптопа, особено защото можете да използвате клавиатурата и тракпада, както бихте използвали нормален лаптоп в сравнение с предишния Zenbook DUO. В допълнение, двата отделни панела на новия Zenbook DUO, покрити със стъкло, означават, че той няма никакви допълнителни сгъваеми елементи, което означава, че получавате може би по-надежден и издръжлив лаптоп в сравнение с Zenbook Fold.

Зариф Али / MakeUseOf

Стойката е може би любимият ми аспект на този дизайн и това е заради значението й за ергономията. Отделянето на клавиатурата и подпирането на лаптопа до мястото, където основният дисплей е на нивото на очите, променя играта; по време на дълги работни сесии зад екрана ще се чувствате по-малко напрегнати с течение на времето и това е просто много фино нещо, което гарантира по-комфортно компютърно изживяване.

Практически погледнато, може би се чудите дали има някакви непосредствени недостатъци в това да имате този форм фактор, особено по отношение на пътуването с него, но честно казано, няма за какво да се притеснявате. Лаптопът е малко по-дебел в сравнение с други, достигайки 1,46 см без клавиатурата и около 2 см с клавиатурата, но по отношение на теглото, Zenbook DUO тежи около 1,65 кг, което е наравно с други устройства в тази категория.

Показва: Две са по-добри от една

Преминавайки към звездата на шоуто, Zenbook DUO разполага с двойни ASUS Lumina OLED дисплеи, сертифицирани с Dolby Vision и Pantone Validated, и предлага 100% DCI-P3 цветова гама от кино клас. И двата дисплея разполагат с разделителна способност 2880 x 1800 и честота на опресняване от 120Hz, което гарантира остри визуализации и плавно движение. Тези екрани не само осигуряват живи цветове, но и се предлагат със сертификат VESA DisplayHDR True Black 500, което ги прави отлични за консумация на съдържание.

Зариф Али / MakeUseOf

Изборът на идентични панели за двата дисплея е едно от най-добрите предимства на този лаптоп; няма несъответствие в качеството, така че можете да третирате двата дисплея еднакво, ако разчитате на тях за точност на цветовете. И така, какво точно можете да направите с тази настройка с двоен дисплей? Отговорът на този въпрос е буквално какъвто искате; Когато премахнете клавиатурата, лаптопът автоматично включва вторичния дисплей и Windows го третира като вторичен дисплей, така че можете да го разширите, дублирате или просто да го изключите, ако просто искате да използвате основния дисплей с стойката .

Можете също така да ориентирате устройството отстрани, за да имате двойни вертикални дисплеи един до друг, но аз избрах да използвам стойката за по-добра стабилност.

Използвах основно вторичния екран като основен работен дисплей, с горния екран като референтен. За кодиране беше удобно да имам видеоклип в YouTube, уеб страница или конзола на Python на главния горен дисплей, докато Pycharm с целия ми код беше на дъното. Същата практичност важи и за документ на Word в долната част с уеб страница или препратка на горния дисплей за водене на бележки. За редактиране на видео би било наистина полезно да имате вашата времева линия на долния екран с пълен преглед на горния екран.

Зариф Али / MakeUseOf

Това, което харесвам в този форм фактор е, че не е задължително да носи нещо ново на компютъра; можете да направите всичко, което този двоен дисплей може да направи, като просто включите лаптоп към външен монитор или имате настройка на двоен екран за вашия настолен компютър. Въпреки това, тъй като е вграден, аспектът на преносимостта на тази настройка е страхотен. ASUS е включил няколко функции, за да се възползва от предимствата на двойния екран, като опцията за споделяне, при която можете да обърнете един от дисплеите, така че човекът срещу вас да може да вижда това, което виждате вие. Въпреки това не съм го използвал много и щеше да е по-добре да видя тази реализация, ако лаптопът можеше да се премести на 180 градуса в режим на палатка.

  5 най-добра облачна хостинг платформа за пазара в Близкия изток

Като цяло, качеството на дисплея на Zenbook DUO, практичността и гъвкавостта във форм фактор на лаптоп са несравними с конкуренцията.

Портове, клавиатура, тракпад: Придържайки се към корените

Zenbook DUO не спестява опции за свързване. Той предлага два Thunderbolt 4 порта, стандартен HDMI 2.1, USB 3.2 Gen 1 Type-A порт и комбиниран аудио жак; това означава, че получавате приличен баланс между модерни и наследени периферни устройства.

Зариф Али / MakeUseOf

От гледна точка на изживяването с клавиатурата и тракпада, това беше една област, за която се притеснявах, че може да е изтъркана, за да включа този дизайн с двоен екран, но за щастие това е страхотно изживяване при писане. Zenbook DUO е оборудван с пълноразмерна разглобяема клавиатура ASUS ErgoSense, която предлага изживяване при писане като всеки друг лаптоп ASUS. С 1,4 мм ход на клавишите и подсветка, клавиатурата се усеща по същия начин като всеки друг Zenbook. В сравнение с тези на конкурентни лаптопи като MacBooks на Apple или Surfaces на Microsoft, клавишите могат да се усещат по-малко тактилни. Като цяло обаче това е страхотно изживяване при писане.

Зариф Али / MakeUseOf

Новото за подредбата на клавиатурата е включването на клавиша Windows Copilot, който ви позволява да извиквате вградения Copilot на Windows на всеки екран, въпреки че не открих, че посягам към него много често, ако изобщо. Придружаващ клавиатурата е тъчпадът и той отново се усеща идентичен с всеки друг тракпад в портфолиото на лаптопите на ASUS, което е страхотно. В сравнение с тясното оформление и неудобната позиция на предишния тракпад Zenbook DUO, този се усеща много по-добре като ергономия.

Зариф Али / MakeUseOf

Това разглобяемо устройство се свързва с лаптопа чрез пого щифтове и магнити и когато е прикрепено към лаптопа, устройството се чувства много традиционно за използване в скута ви, както бихте направили всеки друг лаптоп, а когато искате да го отделите, то разчита на Bluetooth за автоматично сдвояване с лаптопа. Може да забележите известно забавяне по отношение на въвеждане на тракпад и клавиатура, когато започнете да използвате лаптопа веднага след отделянето. Все пак при обща употреба латентността е много ниска и незабележима.

Хардуерна производителност: мощността се среща с ефективността

Оборудван с до процесор Intel Core Ultra 9-185H, до 32 GB вградена LPDDR5 памет и 2 TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD, Zenbook DUO е доста мощност. Включването на процесорите Intel Meteor Lake с NPU гарантира AI изчисления с ниска латентност, но основната незабавна полза, която ще забележите, е ефективността на чипа, която за лаптоп, който захранва двойни 3K 120Hz панели, е доста важна.

Нашето устройство е конфигурация от най-висок клас с Core Ultra 9-185H и 32 GB RAM и се представя доста добре, въпреки че може да има някои ограничаващи фактори за захранването на два дисплея с висока разделителна способност и висока честота на опресняване.

  7 най-добри решения за защитен уеб портал (SWG) за малки и големи фирми

Зариф Али / MakeUseOf

На Geekbench 6 лаптопът отбеляза 2294 на едноядрен и 10 231 на многоядрен, а на PCMark10 лаптопът отбеляза средно 6296, като индивидуалните резултати за Essentials бяха 10 127, продуктивността с 8424 и цифровото създаване на съдържание отбеляза 7940.

За Geekbench, Zenbook DUO изненадващо отбеляза малко по-слаб резултат при многоядрени в сравнение с Ultra 7-155H Zenbook 14 OLED, който отбеляза 11 121. Подозирам, че този малко по-нисък резултат, поне за нашия тест, се дължи на това, че това устройство намалява повече в сравнение с обикновените лаптопи, защото освен да поддържа чипсета хладен, трябва да отчете и втория дисплей.

Въпреки това при ежедневна употреба производителността на Zenbook DUO е доста добра. Използването ми включваше сърфиране в мрежата, използване на медия с YouTube и Netflix, кодиране в PyCharm и редактиране на снимки в Adobe Photoshop и Lightroom, като лаптопът се справи с тези дейности гладко, с минимално заекване или забавяне.

Зариф Али / MakeUseOf

Струва си обаче да се отбележи, че лаптопът все още може да страда от звуков шум от вентилатора, дори по време на сърфиране в мрежата. Въпреки че благодарение на стойката, можете да облекчите част от топлинното натоварване на шасито.

Друго предимство на този форм фактор е, че не усещате типичната топлина под дека по време на тежки работни натоварвания, защото когато отделите клавиатурата, никаква топлина не се прехвърля, което е много хубаво.

Живот на батерията: Не е цял ден

Zenbook DUO е оборудван със 75-ватчасова батерия и поддържа бързо зареждане, допълвайки до 50% заряд само за 30 минути. Лаптопът е оценен за около 10 часа живот на батерията, но в зависимост от употребата ви, особено с вторичния дисплей, е по-вероятно да получите доста по-малко от това.

Зариф Али / MakeUseOf

При използване на един типичен ден на сърфиране в мрежата, стрийминг на съдържание, кодиране и редактиране на снимки и с двата дисплея имах около шест до седем часа, преди да се наложи да се включа, което е доста по-малко в сравнение с други лаптопи на ASUS като Zenbook 14 OLED, който получи около девет до 10 часа.

Без вторичния дисплей трябва да можете да удължите този живот на батерията до още един или два часа, но ако искате да получите пълната полза от този тип лаптоп и планирате да го използвате извън къщата, ще вероятно искате да носите зареждащата тухла със себе си.

Трябва ли да купите ASUS Zenbook Duo?

ASUS Zenbook DUO доказва, че форм-факторът на лаптопа далеч не е задънена улица за иновации в дизайна.

Ако сте на пазара за лаптоп, който разчупва шаблоните и предлага наистина иновативно изживяване с два екрана, ASUS Zenbook DUO е завладяващ избор. Неговият уникален дизайн, мощен хардуер и дълъг живот на батерията го правят отлична опция за многозадачни хора, създатели на съдържание и всеки, който иска да подобри своята продуктивност.

ASUS Zenbook DUO (2024) UX8406

Освежаващ поглед върху форм-фактора на лаптопа

ASUS Zenbook DUO UX8406 ​​се откроява с уникалния си дизайн с двоен екран, който предлага освежаващ поглед върху форм факторите на лаптопа. Устройството безпроблемно съчетава традиционна настройка на лаптоп с втори екран, удвоявайки площта на екрана и подобрявайки възможностите за многозадачност. Без никакви непосредствени компромиси, освен може би живота на батерията и производителността, Zenbook DUO почти перфектно включва двоен екран в лаптоп, който не е лош.