Scala срещу Java: разлики и прилики

Важно е да знаете приликите и разликите между Scala и Java, независимо дали изучавате нов език за програмиране или го внедрявате в разработка.

Тъй като в екосистемата с големи данни се използват и приемат много езици, тя често взема информирано решение за избора на един език. Вземете например Scala и Java.

И двата са сред най-добрите езици, които се използват в арената на програмирането. За да знаете техните разлики, прилики и ключови характеристики, трябва да прочетете тази статия за изчерпателна информация. Нека започнем с прегледа на тези езици за програмиране.

Преглед на Scala

Scala е език с общо предназначение, използван за програмиране. Той поддържа обектно-ориентирано и функционално програмиране едновременно. Този базиран на JVM език черпи влиянието си от Java, Common Lisp, Haskell, Scheme и др.

Тъй като Scala е проектирана да адресира някои недостатъци на Java, тя е пълна с няколко разширени функции, които няма да намерите в Java. Този език не само работи на Java Virtual Machine, но също така поддържа съществуващи Java програми.

Scala получава името си от две думи – мащабируем и език. Той иска да предаде, че този език е мащабируем и може да се разширява според нуждите на потребителите. 2004 беше годината, когато Scala беше пусната публично.

Проектиран от Мартин Одерски, този език не отне много време, за да стане популярен сред общността на разработчиците поради своята езикова оперативна съвместимост и поддръжка за функционални програмни парадигми.

Използването на Scala обикновено се наблюдава в домейни като уеб приложения, настолни приложения, приложения на корпоративно ниво и анализ на данни. Освен това полета като разпределено и едновременно програмиране също намират този език за много полезен.

Благодарение на съвместимостта си с функционалното програмиране (FP) и обектно-ориентираното програмиране (OOP), ще откриете, че Scala е абсолютно подходящ за стрийминг процеси и програми в реално време. Независимо дали става въпрос за машинно обучение или случайни настолни приложения, този многофункционален език за програмиране може да създава високоефективни приложения за всякакви цели.

Основни характеристики на Scala

 • Модерен език за програмиране на високо ниво.
 • Функцията за оперативна съвместимост на Java позволява използването на библиотеки, написани на Java.
 • Статистически типизиран език, който се състои от усъвършенствана типова интерфейсна система
 • Поддържа отделно обектно-ориентирано и функционално програмиране
 • Той също така поддържа комбинация от OO и FO парадигми.
 • Този език е кратък, изразителен и четим.
 • Предлага се с вградени модели и най-добри практики
 • Съдържа добре проектирана структура на кода
 • По-малко шаблонен в сравнение с други езици.

Общ преглед на Java

Java е изключително популярен език, който разработчиците обичат да използват. Някои характеристики, които определят този език, са с общо предназначение, от високо ниво, обектно-ориентирани и базирани на класове.

Джеймс Гослинг от Sun Microsystems беше първоначалният разработчик на този език, който може да се изпълнява навсякъде, след като бъде написан. Oracle придоби Sun Microsystems през 2010 г. и оттогава притежава езика Java.

  Кое е по-евтино: отпечатване на собствени снимки или използване на услуга за печат?

Разнообразните възможности на Java я накараха да достигне най-добрата си форма през 2015 г. Оттогава тя стабилно задържа позицията си. Java се използва широко в разработката на приложения за Android, динамични уеб приложения, центрове за данни, игрови конзоли и суперкомпютри.

Що се отнася до популярността, никой език за програмиране не може да победи Java, освен C и C++. Можете да видите присъствието му в настолни компютри, мобилни телефони, игри, широкомащабни индустриални приложения, научни приложения, IoT и приложения за големи данни.

Откакто е на пазара повече от две десетилетия, множество предприятия, производители, банки, търговци на дребно и финансови компании станаха зависими от Java. Освен това, той продължава да вдъхновява разработването на много нови езици за програмиране.

Като цяло Java не е просто още един език за програмиране. Можете също така да го считате за обширна екосистема, включваща много разработчици, подкрепяща общност и големите предприятия, които използват Java.

Основни характеристики на Java

 • С Java той е лесен за кодиране и лесен за използване
 • ООП език, който има модулен подход
 • Може да се похвали с обширен и обогатен набор от библиотеки и API
 • Независим от платформата език, който може да работи на различни платформи, използвайки Java Runtime Environment
 • Сигурен и стабилен, който също е мащабируем
 • Има активна общност от разработчици и ентусиасти
 • Езикът за програмиране за почти всичко – приложения за наука за данни, ML приложения, IoT, динамични уеб приложения, ориентирани към данни приложения в реално време

Скала срещу Java: Разлики

Тези езици се различават един от друг в различни аспекти. В следващия раздел ще хвърлим светлина върху някои важни параметри на разликите.

Сложност на кода

Докато пишете на Scala и Java, ще забележите колко многословна е Java в сравнение със Scala. В Scala можете да пишете кратък и компактен код. От друга страна, Java се нуждае от вас, за да пишете кодове с дълга форма, дори за рутинни задачи.

Въпреки че езикът Scala може да изглежда по-сложен от Java, можете лесно да замените 20 реда „лесен и прост“ Java код с един ред „сложен“ език Scala.

Тип

Както беше казано по-рано, Scala е статично типизиран език, докато Java е динамично типизиран. Основното ограничение на динамично въведен език като Java е, че трябва да го тествате за различни сценарии, за да разберете дали кодът е 100% лишен от грешки. Следователно може да попаднете на сериозни дефекти в кода на Java, които не се появяват преди производствената фаза.

Конструкции

Разработчиците могат да се възползват от функции като автоматично извеждане на типове и класове на случаи, докато използват Scala. Персонализирането ви позволява да трансформирате Scala в специфичен за домейн език (DSL). Тази функция не е налична за Java.

Крива на обучение

Излишно е да казвам, че Java е по-лесна за научаване. Кривата на обучение на Scala е доста стръмна, тъй като има объркващ синтаксис. Освен това много учащи намират Scala за сложна и трудна, тъй като включва по-малко кодиране и следователно е трудна за прогнозиране.

Паралелност

Scala използва модела на актьора, за да опрости комуникацията и контрола на нишката. Определяйки всеки обект като актьор, който има уникално поведение, този език подобрява ефективността на процеса.

  Какво е „фалшив HDR“ и трябва ли да купувате HDR Blu-ray?

Но разработчиците на Java трябва да се придържат към традиционния модел на едновременност, базиран на нишки. По време на изпълнение на кода, той разделя програмата на множество едновременно изпълняващи се задачи.

Оперативна съвместимост

Scala и Java са оперативно съвместими езици. Докато работите върху Scala код, можете директно да извиквате Java функции в него. Все пак този процес може да е сложен за повечето разработчици, тъй като тези езици прилагат интерфейси и анотации по различен начин.

Инструменти и рамки

Scala все още е във фаза на възникване, но насърчава разработчиците да създават нови инструменти и рамки за този език. ScalaTest, SBT, ScalaCheck, Gradle и Scalaz са някои популярни инструменти на Scala.

Тъй като Java е по-зрял език от Scala, той има по-обогатен набор от пакети, инструменти и IDE за извършване на различни операции за разработка. Някои от популярните му инструменти са Apache Spark, Eclipse, Android Studio, Jenkins и т.н.

Scala е проект с отворен код, който се гордее с разнообразна общност, работеща за подобряване на езика. Scala Center поддържа езика и се грижи за документацията.

Поради възрастта и популярността на Java, тя има по-зряла и стабилна общност от Scala. Широката общност от Java разработчици идва от цял ​​свят. Винаги можете да поискате помощ от общността на разработчиците на Java.

Обработка на грешки

Като разработчик, обработката на грешки е много по-гъвкава за вас, тъй като можете да изберете някой от множеството подходи. Java управлява успешно грешките. Тук дори ще намерите верижни изключения за определени типове повреди.

производителност

Ефективността на двата езика зависи главно от размера на приложението, функциите и други параметри. Въпреки това и двете са мощни и си взаимодействат без никакви затруднения.

Scala има по-кратък код от Java и стабилни и изразителни функции, които разработчиците могат да използват за изграждане на високопроизводителни приложения за различни платформи.

Обратна съвместимост

Езикът Java е обратно съвместим. Ако напишете код с най-новата версия на Java, можете да го стартирате на система, съдържаща по-стара версия на Java. От друга страна, Scala не поддържа обратна съвместимост.

Претоварване на оператора

Поддръжката на Scala за претоварване на оператори е друга функция, която я отличава от Java. Тази функция позволява на програмиста да претовари всеки Java оператор и, ако е необходимо, да създаде нови оператори. От друга страна, Java не поддържа тази функция.

Мързелива оценка

Това е един вграден интелигентен атрибут на езика Scala, който го прави различен от Java. Тази функция за „мързелива оценка“ позволява на разработчиците да отложат отнемащото време изчисление, докато стане необходимо да се извърши.

Критерии Сложност на ScalaJavaCode Компактни и стегнати Многословните кодове са дълги Тип Статично въведен език Динамично въведен език Крива на ученеСтръмната крива на учене, по-предизвикателна за учене от JavaПлоската крива на учене може да бъде разбрана лесноСтруктури Предлага се с адаптивна структура Допълнителни функции като класове на казуси и автоматично извеждане на типове не са налични КонкурентностИзползва актьор-моделтрадиционна нишка- базиран паралелен модел Взаимодействие Поддържа оперативна съвместимост с Java Поддържа оперативна съвместимост със ScalaTools и FrameworkScalaTest, SBT, ScalaCheck, Gradle и ScalazApache Spark, Eclipse, Android Studio, JenkinsОбщност Има нарастваща общност Има широка и стабилна общност Обработка на грешки Предлага множество методи на разработчиците Стриктно обработва грешки Производителност Перфектен за разработка с висока производителност всички видове разработка на приложения Обратна съвместимост Налична в Scala Недостъпна в Java Оператор Претоварване Поддържа претоварване на оператори и crea изготвяне на нови Не поддържа претоварване на оператор Мързеливо оценяване Идва вградено със ScalaНе е наличноScala срещу Java: Разликите с един поглед

  Google и Amazon убиват Smarthome Hub и това е страхотно

Какви са приликите между Scala и Java

Няма нужда да мислим, че тези два езика имат само разлики. Ето някои функции, в които ще намерите прилики между Scala и Java:

#1. И Scala, и Java са обектно-ориентирани езици. И двете могат да се използват за моделиране на реалния свят.

#2. И двата езика са многопарадигмални. Те са едновременни и използват изрази за промяна на състоянието на програма.

#3. Scala и Java изпълняват Java Virtual Machine или JVM. Изходният код на Java и Scala се компилира в байт код, изпълняван от Java.

# 4. Когато става дума за писане, и двата са статично типизирани езици, а също и строго типизирани. Това е доста противоположно на езика Python, който се въвежда динамично.

Учебни ресурси

След като вече имате добра представа за Scala срещу Java, можете да вземете помощ от следния ресурс, за да научите единия или двата езика:

Scala за Java разработчици: Практически учебник

Това е идеална книга за Java разработчици, които искат да научат Scala без предишен опит. С помощта на тази книга можете бързо да разберете основите на Scala и да разберете как тя е различна от Java.

Позволява ви да използвате познанията си по Java, за да започнете вашето пътуване по функционално програмиране. Освен че ви предлага пълна обиколка на Scala, той също ще ви научи на разликата между Scala и Java и как можете да приемете този език в съществуващ Java екип.

Освен това ще ви помогне да се запознаете с концепциите и идиомите на функционалното програмиране. След като завършите тази книга, няма да имате проблеми да започнете кариерата си със Scala.

Майсторски клас по програмиране на Java: Udemy

Независимо дали искате да станете Java програмист или да спечелите ценна Java сертификация, Java Programming Masterclass от Udemy е тук. Курсът съдържа 401 лекции, които ви помагат да изградите всички необходими умения, за да получите първата си работа по програмиране на Java.

Подчертаните характеристики на този курс са:

 • Пълен доживотен достъп до 80 часа видео по заявка и три статии.
 • Съвместим с телевизори и смартфони.
 • Сертификат от Udemy след завършване на този курс.

Освен това ще ви научи на най-добрите практики в индустрията за разработка на софтуер на Java. Освен основните Java умения, ще се научите да извършвате прехода към Java EE, Spring Framework и Android разработка. Преди да вземете изпита за Oracle Java Certificate, можете да го използвате като подготвителен курс.

След завършване на този курс, участниците могат да покажат своя опит в най-новата версия на Java на бъдещи работодатели и мениджъри по наемане на работа. Това повишава пригодността им за заетост и ги поставя в позиция да преговарят за конкурентно възнаграждение.

Заключителни мисли

От дискусията е видно, че и Scala, и Java имат мощни функции, въпреки че са различни по много начини. Докато Java е популярна поради своята гъвкавост, Scala все още е във фаза на развитие, която набляга на стабилността.

Тъй като изборът на език зависи от индивидуалните изисквания, трябва да направите правилния избор, след като прегледате тази публикация.
Ако се интересувате от още сравнения на езици за програмиране, вижте статията за C срещу C++.