„OK Google“ става много по-сигурен на заключени телефони

Ако използвате „OK Google“, за да извикате Асистент на телефона си, нещата са на път да се променят. Google премахва функцията „Отключване с Voice Match“, така че Асистентът ще стане много по-сигурен.

Понастоящем, ако използвате функцията „Отключване с Voice Match“, можете напълно да отключите телефона си с Google Assistant, само като кажете „OK Google“. Макар и удобно, това също е доста голям риск за сигурността – гласът ви не е точно най-добрият начин да потвърдите, че сте вие. Ако гласът на някой друг е достатъчно подобен на вашия, той може лесно да използва това, за да отключи телефона ви и да получи пълен достъп до него.

  Как да активирате многопроцесора във Firefox точно сега

Но сега Google премахва тази функция от всички телефони с Android. Започна с Pixel 3 и 3 XL, но потвърди, че това също ще бъде запазено на всички други устройства с Android в бъдеще – бъдеще, което очевидно е пристигнало. Moto X и Pixel XL са първите устройства, които губят тази функционалност, така че не трябва да мине много повече време, преди да бъде премахната и на други.

Разбира се, с това повишаване на сигурността ще получите и загуба на функционалност. Всичко, което изисква от вас да отключите телефона си – като изпращане на текстово съобщение, например – вече няма да е опция. Без съмнение това е нещо неприятно, но това е компромис, който си заслужава.

  Което е най-доброто [Comparison]

Без функцията за отключване с глас, Асистентът ще бъде ограничен само до „лични резултати“. Според 9to5Google, Това включва:

Имейл, включително лични резултати от Gmail, като резервации на полети и сметки
Google Календар
Контакти
Напомняния
Помощни средства за паметта
Списъци за пазаруване

Всичко повече ще изисква телефонът да бъде отключен, преди да продължите. По същия начин вече няма да можете да докоснете бутона за начало, за да се приберете директно вкъщи, след като извикате Асистент – първо ще трябва да отключите телефона с вашия ПИН, модел, пароли или биометрична проверка.

  Какво е Google Classroom и кой трябва да го използва?

9to5Google чрез Engadget

x