Mixpanel ли е алтернативата на Google Analytics, която търсите?

GA4 заменя универсалния анализ през юли 2023 г. и има няколко ограничения на GA4, които са загрижени за уеб администраторите. Тук в тази статия ще обсъдим Mixpanel, инструмент на трета страна, който може да бъде най-добрата алтернатива на GA4 и да помогне на уеб администраторите да анализират и измерват данните ефективно.

В този пазар, управляван от данни, имате нужда от инструмент, който да ви помогне да анализирате уебсайтове (данни) бързо и ефективно. Най-популярният инструмент от всички е Google Analytics.

Но в днешно време има конфликт между Google Analytics (GA4) и Mixpanel, тъй като Google Analytics се актуализира до 4. Ето защо фирмите и собствениците на уебсайтове търсят алтернативи като Mixpanel.

Искате ли да знаете защо?

В тази статия трябва да разберете кой инструмент може да бъде най-добрият инструмент за анализ на вашия уебсайт. Но нека първо разберем важността на анализирането на данните от уебсайта.

Защо е важно да се анализират данните за уебсайта?

Изпълнението или оптимизирането на уебсайта ви, без да го анализирате, е като да стреляте със стрели в тъмното. Анализът на уебсайтове е толкова важен, колкото и създаването на уебсайт за вашия бизнес. Трябва да знаете няколко неща, като трафик, поведение на аудиторията, ангажираност, демография и т.н., преди да зададете цел за вашия уебсайт. Следователно имате нужда от анализи за вашия уебсайт.

Поглед към потребителя: Трябва да познавате аудиторията си и поведението й на вашия уебсайт. Помага ви да създавате съдържание, така че вашата аудитория да може да разбере и намери информацията, която иска.

Анализът ви помага да намерите и използвате демографски данни като техните интереси, пол, местоположение и теми по интереси, за да създадете съдържание около тях и да направите уебсайта си удобен за потребителя.

Открийте какво работи най-добре за вас: инструментът за анализ ви казва кое съдържание се представя добре, колко посетители имате, степента на отпадане, времето за задържане на аудиторията и т.н. Можете да оптимизирате вашето съдържание, CTA и тагове въз основа на това. Освен това можете да създавате съдържание по темата, която харесва вашата аудитория.

Помага ви да изградите SEO стратегии. Много органичен трафик е това, от което се нуждаете, за да развиете уебсайта си. SEO е най-важната част от вашата стратегия за съдържание. С помощта на SEO инструменти за анализ можете да разберете напълно как клиентите стигат до вашите страници. Проучването на вашите най-конвертиращи страници и правенето им още по-оптимизирани е една техника за подобряване на SEO.

Лесно сегментиране и визуализация на данни: Както бе споменато в предходните указатели, анализът опрости сегментирането и визуализацията на данни с няколко щраквания, предоставяйки ви цялата информация на екрана.

Какво е Google Analytics (GA4)?

Google Analytics е най-харесваният инструмент за анализ на уебсайтове, който организира и сегментира данни за уебсайтове. Той работи от 2005 г. и тъй като е безплатен инструмент, повечето фирми го използват за анализ на уебсайтове.

Google обаче наскоро актуализира Google Analytics в GA4, което донесе много промени, които не са удобни за бизнеса, поради което фирмите търсят други опции.

Сега нека проверим какво е различното в GA4.

Като начало GA4 ще бъде единственото средство на Google Анализ; универсалният анализ ще бъде премахнат до юли 2023 г. Освен това GA4 изглежда по-технически, което означава, че имате нужда от подходящ технически екип, за да разберете анализа на данни в GA4.

За разлика от Universal Analytics, GA4 ви позволява само да филтрирате вътрешния трафик, а не да създавате персонализиран изглед.

Ограничения на GA4

Не можете да експортирате данни от Universal Analytics към GA4: Когато Universal Analytics спре да работи през юли 2023 г., ще трябва да настроите GA4 едновременно с Universal Analytics, за да имате достъп до GA4, след като Universal Analytics спре да работи.

  Как да получите Samsung Password Manager

Ограничения при събирането на данни: GA4 има ограничение от 25 персонализирани параметъра за всяко персонализирано събитие. Въпреки че изглежда много, може да не е достатъчно за по-големи уебсайтове. С надстройката до Google Analytics 360 са налични допълнителни ограничения, но цената е висока.

Неадекватна анонимност на данните: С анонимизацията на данните можете да получите най-основните показатели за посетителите (посещения, кликвания и показвания на страници), но не и информация, идентифицираща лично (PII), като геолокация, присвояване на ID за проследяване или друга информация, базирана на бисквитки.

Това намали капацитета ви за ремаркетинг, разпознаване на повтарящи се гости и използване на усъвършенствано приписване на реализациите.

Няма собствени функции за оптимизация за преобразуване: Потребителите на Google Analytics трябва да използват решения на трети страни, за да получат по-задълбочена информация, като например как посетителите взаимодействат с вашия уебсайт или подканваща фраза.

Невалидни анотации: Когато трябва да дадете на други членове на екипа допълнителен контекст, анотациите са полезни. Например, привлечете вниманието към необичайни пикове в трафика или пропуск в маркетинговата фуния. Въпреки че присъстваше в Universal Analytics, тази функция вече не присъства в Google Analytics 4.

Без показатели в реално време: Google Analytics обикновено обработва данни с 24-48 часа закъснение. Опресняването на данни се извършва само веднъж дневно за акаунти с повече от 200 000 дневни сесии.

В резултат на това няма да видите най-новите данни за ключови индикатори. Може да е разочароващо по време на еднодневни промоционални реклами, когато информацията в реално време може да направи всичко различно!

Mixpanel е най-добрата алтернатива на GA4 за преодоляване на недостатъците на Google Analytics 4. Нека разберем Mixpanel.

Какво е Mixpanel?

Mixpanel е инструмент за уеб и мобилен анализ, който ви помага да събирате, съхранявате и анализирате генерирани от потребителите данни, за да разберете по-добре поведението на хората на вашия сайт или в приложението ви.

Можете да разгледате този инструмент, ако търсите алтернатива на Google Анализ.

Ще трябва да добавите ред код от Mixpanel към уебсайта си. Всяко събитие, което искате да проследите, има уникален код. След като добавите кода, можете да използвате таблото за управление на Mixpanel, за да настроите фунии за проследяване на показателите за взаимодействие на вашия уебсайт.

Акценти на Mixpanel

Mixpanel предоставя първокласни функции и интеграции, които го правят най-добрият инструмент за анализ на уебсайтове и приложения. По-долу сме изброили някои от тях.

 • Можете да сравните информация за периоди от време, което ви дава представа за това как тенденциите се променят с течение на времето.
 • Персонализираното табло за управление е друг акцент на Mixpanel; можете да персонализирате таблото си според вашите нужди и изисквания.
 • Той организира сложни данни в прост формат. Mixpanel предоставя показвани имена, тагове за категории на събития и дефиниции, което го прави по-лесно за разбиране от всеки.
 • Тя ви позволява да изчислявате показатели само с няколко кликвания. Ще намерите някои формули в Insights, които ви улесняват при изчисляването на KPI и изготвянето на подробни отчети.
 • Фунията на Mixpanel улеснява и ускорява извличането на пътешествията на потребителите, без значение колко дълго и кратко е пътуването на потребителя. На всичкото отгоре, функции като блок диаграми, възможността за добавяне на безкраен брой стъпки, филтриране по групи и изключване на данни правят Mixpanel мощен инструмент за анализ.
 • Mixpanel върши добра работа, когато става въпрос за намиране на отклонения. Mixpanel автоматично идентифицира всички значими потребителски сегменти, отговорни за промяната; може да отделите по-малко време за определяне на източника на всяко отклонение.
 • Глобалните филтри в таблата за управление ви позволяват да извличате данни според вашите предпочитания; например, това могат да бъдат данни от последния месец или данни за нови потребители.
 • Предимства на Mixpanel

  Основните предимства на Mixpanel са неговите точни и последователни анализи на поведението на клиентите за уеб и мобилни приложения.

    Как да играете класически „Doom“ на широкоекранен компютър на вашия компютър или Mac

  Ще имате ясно разбиране за това как потребителите взаимодействат с вашия уебсайт и продукт, както и цялостни познания за състоянието на всеки акаунт.

  #1. Лесен за използване интерфейс

  Ако не можем да извлечем полезна информация от данните, тогава данните са безполезни. Извличането на полезна информация от данните е резултат от добро представяне на данните.

  Платформата Mixpanel има лесен за използване интерфейс, който ви позволява да се задълбочите и да откриете отговорите на потребителите на вашия уебсайт или приложение. Той дава по-добро разбиране за това как потребителите взаимодействат с вашето приложение и предоставя препоръки за подобряване на вашия продукт.

  Добрите предложения ще ви накарат да разработите добър продукт, а добрият продукт ще доведе до повече реализации, което ще помогне на вашия бизнес да расте!

  #2. Отчитане на фунията

  Когато потребителите взаимодействат с вашето мобилно приложение, отчетът за фунията показва къде са отпаднали от планирания път на реализация или са изоставили маркетингова кампания.

  Отчетът за фунията може също да се използва за сравняване на разликата между различните сегментни действия. Може да научите къде потребителите биват отблъсквани от вашето приложение, какъв път обикновено поемат и кога напускат, като получите видимост за решенията им на всеки етап.

  Поради две причини анализът на фунията на Mixpanel е ефективен:

 • Включени са много повече подробности.
 • По-лесно е да се настрои.
 • Дори ако вашата фуния не е внедрена, все още можете да видите потребителското взаимодействие от предходните 90 дни в Mixpanel.

  #3. Събиране на специфични данни

  Систематичното събиране на данни ви позволява да придобиете знания от първа ръка и уникални прозрения за вашето учебно предизвикателство, независимо дали провеждате изследвания за бизнес, правителствени или академични цели.

  Има безброй възможности, налични с данните, които инструментът доставя. Платформата може да събира милиарди прозрения и събития, които потребителите могат да използват, за да подобрят своите продукти в отговор на действията на своите клиенти.

  #4. Прост анализ

  Анализът може да играе ключова роля при вземането на решения за вашия бизнес. Достъпът до данни и превръщането им в полезна информация е процес, който може да отличи една успешна организация.

  За да направи анализите на данни достъпни за вас, Mixpanel ги представя по задълбочен, но прост начин. Можете лесно да измервате действието с предоставената ви информация, независимо дали е чрез iOS, Android или уеб базирано приложение.

  #5. Насочено събиране на данни

  Mixpanel е по-стабилен от другите платформи за аналитични услуги. Предоставянето на данни от инструмента дава безкраен брой опции. Платформата може да събира милиарди прозрения и събития, които вие, като потребител, можете да използвате, за да подобрите техните стоки в отговор на поведението на клиента.

  Mixpanels срещу GA4

  Характеристики Mixpanel Google Analytics
  (GA4) Потребителски интерфейс Тази програма предлага истинско обогатяване на данни. Моделът на данните прави възможно свързването на скорошни бизнес данни с исторически събития. Потребителският интерфейс на GA4 е леко сложен за начинаещи и малки и средни предприятия. Анализ в реално време Анализ в реално време с 99% от данните, достъпни за секунди. Няма реален -time metric в GA4Funnel визуализация Фуниите на Mixpanel проследяват пътуванията на потребителите най-лесно. Това може да е пътят, по който потребителят следва уеб страниците, които посещава, или всякаква друга подходяща информация. Въпреки че визуализацията на фунията е функция на Google Анализ, тя не може да ви предостави нивото на информация, от която се нуждаете, за да вземете решения, основани на данни. Съхраняване на DataMixpanel осигурява достъп до предишни данни от максимум пет години по отношение на съхранение и извличане на данни. Освен това можете да импортирате предишни потребителски данни, за да замените изтеклите данни. GA4 има 14-месечен период на съхранение на исторически данни. Въпреки това, тъй като не поддържа импортиране на исторически данни, достъпът на GA4 до съхранението, извличането и анализа на предишни потребителски дейности е силно ограничен. Data AccuracyMixpanel анализира всички потребителски данни, тъй като примерните данни могат да бъдат податливи на грешки. Въз основа на извадка данни, GA4 предоставя персонализирани отчети. Mixpanel Vs. GA4

    9 опции за подсветка на телевизора, за да промените изживяването си при гледане на филми и предавания

  Ценова структура

  Ценообразуване на Google Analytics

  Google Analytics е фантастичен, защото е безплатен! Освен това няма скъпи добавки или интеграции.

  Google Analytics 360 е неговата разширена версия и включва всички основни положения. Ако работите с много данни, корпоративното издание има много повече функции, заявки, интеграции и възможности. Повечето фирми обаче ще открият, че основната версия на Google Analytics задоволява нуждите им.

  Ценообразуване на Mixpanel

  И двете програми са безплатни. Първите 1000 наблюдавани потребители на плана MixPanel „Starter“ са безплатни на месец. Има и функции като кохорти и аналитични потоци. С хронология на данните до 90 дни можете да добавите неограничен брой членове на екипа.

  Опцията „Растеж“ на MixPanel започва от $25 на месец. Той включва данни за една година и до 25 000 наблюдавани потребители на месец. Освен това планът MixPanel „Enterprise“ се таксува отделно за всеки клиент и се предлага с групови/B2B анализи, единично влизане и конфигурируема хронология на данните (въз основа на това колко далеч назад трябва да отидете).

  Алтернативи на Mixpanel

  Въпреки че Mixpanel е чудесна алтернатива на GA4, можете да сравните Mixpanel с още няколко инструмента за анализ на уебсайтове и да изберете най-добрия за вашия уебсайт (и приложения).

  Usefathom

  Usefathom е първостепенен инструмент за анализ на поверителността на уебсайтове, който ви дава ясна картина на потребителите, без значение дали използват рекламни блокери. Освен това те осигуряват пълна сигурност на данните.

  Това е достъпен инструмент за анализ на уебсайтове и приложения и ви позволява да създавате уебсайтове, лични домейни и имейл отчети. Можете да управлявате своя блог, уикенд проект и фирмен уебсайт от един и същ акаунт.

  Матомо

  Това е инструмент за уеб анализ с отворен код, който поддържа 50 различни езика. Matomo се фокусира силно върху собствеността върху данните, защитата на поверителността и нулевото вземане на проби от данни.

  Той предлага както облачни, така и локални хостинг алтернативи. On-Premise е безплатният PHP/MySQL софтуер с отворен код и самостоятелно хостван, който можете да инсталирате на вашия сървър, като ви дава най-голяма гъвкавост, докато облакът елиминира тежестта на инсталирането.

  С пълен набор от функции, включително топлинни карти, записи на сесии, цели, анализи на формуляри, профили на посетители, електронна търговия и фунии, този първокласен инструмент за уеб анализ и оптимизиране на реализациите ви предоставя най-убедителната информация.

  Cloudflare

  Това е базиран на облак инструмент за анализ на уеб ефективността. Платформата, създадена за предприятия от всякакъв вид, предлага решения за уебсайтове, малки и средни фирми за електронна търговия и компании, които се нуждаят от корпоративна сигурност и производителност на мрежата.

  Освен това предоставя различни безплатни инструменти и приложения, които можете да добавите директно към уебсайта си, без да качвате или поставяте ръчно файлове или скриптове. Освен това Cloudflare предоставя всичко необходимо в инструмент за анализ на уебсайтове.

  Заключение

  Mixpanel срещу Google Analytics е често срещан дебат сред разработчиците. Има много елементи, които трябва да имате предвид, когато търсите инструмент, който да ви помогне да проследявате вашите анализи, но най-важните са характеристиките и цената.

  Ако имате ограничен бюджет, Mixpanel е ясен избор. Дори и да не разполагате с ограничен бюджет, Mixpanel все още е добър избор поради способността си да съхранява повече данни от Google Analytics. Важно е да се отбележи, че Mixpanel е инструмент за търговци и продуктови мениджъри, а не за разработчици.

  Можете също така да разгледате някои от най-добрите инструменти за проследяване на трафика на уебсайтове на живо.

  x