MAC адрес – какво е това и как да намерите своя

Всеки компютър и телефон, които се свързват с интернет, имат IP адрес. Това е термин, който повечето хора разбират, но MAC адресът е различен и много по-малко хора знаят какво представлява. MAC адрес, т.е. адрес за контрол на достъпа до медия, е адресът, присвоен на контролера на мрежовия интерфейс на устройство. По-конкретно, това е адрес, който има вашият Ethernet порт или вашата мрежова карта. Всяко устройство, което се свързва с интернет, прави това чрез хардуер и този хардуер, обикновено наричан мрежов интерфейс, има MAC адрес.

Извън хардуерните термини, MAC адресът се определя като точка на свързване между публична и частна мрежа, но по същество все още е едно и също нещо. Обикновено е малко вероятно един MAC адрес да се промени. Често е твърдо кодиран или от производителя на мрежовата карта, или от вашия интернет доставчик.

Обикновено това е 12-знакова буквено-цифрова стойност, изразена например в шестнадесетични числа; 00-1A-2B-3C-4D-56.

За какво е MAC адрес?

MAC адрес идентифицира вашата система в частна мрежа. За разлика от вашия частен IP адрес, вашият MAC адрес се използва от вашия рутер за насочване на пакети данни към вашата система. Вашият рутер идентифицира вашия компютър чрез неговия MAC адрес, когато изпращате/получавате информация. Това е начинът, по който рутерът знае кой компютър се опитва да получи достъп до Google и къде да изпрати входящите данни.

  Добавете анимирани GIF шаблони към вашите снимки и видеоклипове

Най-общо казано, вашият MAC адрес е от значение само за вашия рутер и рядко, ако изобщо, за вашия интернет доставчик. Когато имате достъп до интернет, вашият MAC адрес не е част от информацията, която се изпраща със заявки за данни. Само вашият публичен IP се идентифицира. Ролята на MAC адреса спира на вашия рутер.

IP адрес срещу MAC адрес

Може да откриете, че концепцията за IP адрес и MAC адрес се припокриват. Това не е така. IP адресът, независимо дали е в частна мрежа или в интернет, служи като виртуално местоположение за вашия компютър/устройство.

Представете си голям град с много паркове, магазини и сгради. Всяко място има собствено име, но тези имена могат да бъдат променени по всяко време. Това, което никога няма да се промени, са координатите им за дължина и ширина. В този пример името на място е IP адресът, докато MAC адресът е координатите за дължина и ширина на същото място. Когато изпращате или получавате поща на охлюв, използвате името на различни места, за да идентифицирате местоположението си в града. По същия начин, вие използвате вашия IP адрес, за да се идентифицирате в голяма мрежа. Точно както не използвате координати за дължина и ширина, за да получите пощата си, вие не използвате своя MAC адрес, за да се идентифицирате онлайн. Поради тази причина MAC адресът често се нарича физически адрес.

  Как да премахнете PPA в Ubuntu

Според горния пример изглежда, че не можете да промените своя MAC адрес. Това не е така. MAC адресът може да се промени, но не е лесно. По-важното е, че трябва да го промените сами или като попитате вашия доставчик на интернет услуги, като го модифицирате чрез вашата операционна система, или просто вземете нов мрежов адаптер.

Намерете MAC адрес

Ако някога ви се наложи, можете да намерите MAC адреса на вашето устройство.

В Windows отворете командния ред и въведете следната команда;

 ipconfig /all

В macOS отворете Системните предпочитания и изберете Мрежа. Изберете вашия мрежов адаптер от колоната вляво и щракнете върху бутона за разширени.

Отидете в раздела Хардуер и ще видите MAC адреса на вашия компютър.

  Какво е 4K резолюция? Преглед на Ultra HD

Всяко мрежово устройство във вашата система ще има свой собствен MAC адрес, например Ethernet адаптерът и безжичният LAN адаптер ще имат различни физически адреси. Ако инсталирате виртуален мрежов адаптер, той също ще има свой собствен MAC адрес.

Намерете MAC адреса на устройствата в мрежата

Ако имате достъп до администраторската конзола на вашия рутер, можете да намерите MAC адреса на устройствата във вашата мрежа. Всяка конзола е различна, така че не можем да ви насочим къде трябва да търсите. Разровете се малко и ще можете да намерите физическия адрес на устройствата, свързани към системата. Конзолата може или не може да идентифицира устройства с техния MAC адрес. Например, iPhone може да се появи с името си „iPhone на Джони Епълсийд“, но други устройства може да не.

x