Gemini AI на Google е тук, но по-добър ли е от ChatGPT?

Ключови изводи

 • AI моделът Gemini на Google има три варианта, Ultra, Pro и Nano, фокусирани върху различни задачи и нива на сложност.
 • Gemini Ultra показва обещаващи резултати при ключови бенчмаркове за AI, но от декември 2023 г. не е достъпен за обществено ползване. Google казва, че трябва да бъде наличен през януари 2024 г.
 • Gemini Pro е наличен и въпреки че се представя доста добре, в момента не успява да детронира GPT-4.

Google постоянно обещава, че неговият модел Gemini AI ще бъде по-добър от GPT-4 на OpenAI, моделът, който захранва ChatGPT Plus. Сега, когато Google Gemini стартира, най-накрая можем да го изпробваме и да видим как Gemini се сравнява с GPT-4.

Когато Google пусна Bard през март 2023 г., имаше много причини да се вълнуваме. И накрая, монополът на OpenAI ChatGPT ще бъде нарушен и ще получим достойна конкуренция.

Но Bard никога не е бил AI титанът, на когото хората са се надявали, и GPT-4 остава доминиращата генерираща AI платформа за чат ботове. Сега Gemini на Google е тук, но дали дългоочакваният AI модел е по-добър от ChatGPT?

Какво представлява моделът Gemini AI на Google?

Gemini е най-способният генериращ AI модел на Google, способен да разбира и работи в различни формати на данни, включително текст, аудио, изображения и видео. Това е опитът на Google да създаде унифицирани възможности за рисуване на AI модели от своите най-способни AI технологии. Gemini ще се предлага в три варианта:

  Как да пишем публикации в блог с AI [+8 Tools]
 • Gemini Ultra: Най-големият и най-мощен вариант, предназначен да се справя с изключително сложни задачи.
 • Gemini Pro: Най-добрият модел за мащабиране и предоставяне на висока производителност в широк набор от задачи, но по-малко способен от Ultra.
 • Gemini Nano: Най-ефективният модел, предназначен за внедряване на задачи на устройството. Например, разработчиците могат да използват Gemini Nano за изграждане на мобилни приложения или интегрирани системи, внасяйки мощен AI в мобилното пространство.
 • В официалния си блог, Ключовата дума, Google казва, че Gemini Ultra превъзхожда най-съвременните в няколко бенчмарка. Google твърди, че Gemini Ultra побеждава водещия в индустрията GPT-4 в няколко ключови бенчмарка.

  С безпрецедентен резултат от 90,0% при строгия бенчмарк MMLU, Google казва, че Gemini Ultra е първият модел, който надминава производителността на човешко ниво при този многостранен тест, обхващащ 57 субекта.

  Google

  Gemini Ultra може също да разбере, обясни и генерира висококачествен код на някои от най-популярните езици за програмиране в света, включително Go, JavaScript, Python, Java и C++. На хартия всичко това са страхотни резултати. Но всичко това са бенчмаркове, а бенчмарковете не винаги разказват цялата история. И така, колко добре се справя Близнакът при задачи от реалния свят?

  Как да използвате Google Gemini AI

  От трите варианта на модела Gemini AI, можете да започнете да използвате Gemini Pro още сега. В момента Gemini Pro е наличен в чатбота Bard на Google. За да използвате Gemini Pro с Bard, отидете на bard.google.com и влезте с вашия акаунт в Google.

    Как да създадете превъртащ се текст на Междузвездни войни в PowerPoint

  Google казва, че Gemini Ultra ще се появи през януари 2024 г., така че засега трябваше да се задоволим с тестване на Gemini Pro срещу ChatGPT.

  Как Gemini се сравнява с GPT-3.5 и GPT-4

  Когато се пусне всеки нов AI модел, той се тества спрямо GPT AI моделите на OpenAI, които са общоприети като най-модерния модел, срещу който другите модели трябва да се противопоставят. И така, използвайки Bard и ChatGPT, тествахме способностите на Gemini по математика, творческо писане, генериране на код и прецизна обработка на въведени изображения.

  Започвайки с най-лесния математически въпрос, за който можем да се сетим, помолихме и двата чатбота да решат: -1 x -1 x -1.

  Бард тръгна първи. Повторихме въпроса два пъти, като всички се върнаха с грешни отговори. От третия опит получихме отговора, но това не се брои.

  Опитахме ChatGPT да работи на GPT-3.5. Първото изпитание се оказа правилно.

  За да тестваме способностите на Gemini за интерпретация на изображения, ние му възложихме задачата да интерпретира някои популярни меми. То отказа, като каза, че не може да интерпретира изображения с хора в него. ChatGPT, работещ с GPT-4V, имаше желание и възможност да направи това безупречно.

  Опитахме още един опит да го накараме да интерпретира изображение, докато тествахме способността му за решаване на проблеми и кодиране. Дадохме на Bard, работещ с Gemini Pro, екранна снимка и го помолихме да интерпретира и напише HTML и CSS код, за да копира екранната снимка.

    15 специални символа, които трябва да знаете за Bash

  Ето екранната снимка на източника.

  По-долу е опитът на Gemini Pro да интерпретира и репликира екранната снимка с помощта на HTML и CSS.

  И ето опитът на GPT-4 да възпроизведе екранната снимка. Резултатът не е изненадващ, като се има предвид, че GPT-4 исторически е бил силен в кодирането. По-рано демонстрирахме използването на GPT-4 за създаване на уеб приложение от нулата.

  Помолихме Gemini Pro да създаде стихотворение за Tesla (марката за електрически автомобили). Той показа незначителни подобрения от предишни тестове, които направихме в миналото. Ето резултата:

  На този етап решихме, че сравняването на резултатите с GPT-3.5, а не с GPT-4 с компресор, би било по-подходящо. И така, помолихме ChatGPT, работещ с GPT-3.5, да създаде подобно стихотворение.

  Може да е личен избор, но подходът на Gemini Pro към това изглежда по-добър. Но ние ще ви оставим да сте съдията.

  Gemini по-добър ли е от ChatGPT?

  Преди Google да пусне Bard, мислехме, че това ще бъде състезанието ChatGPT, което чакахме – не беше. Сега Gemini е тук и засега Gemini Pro не изглежда като модел, който да даде на ChatGPT нокаутиращия удар.

  Google казва, че Gemini Ultra ще бъде много по-добър. Наистина се надяваме, че е така и че отговаря или надхвърля твърденията, направени в съобщението за Gemini Ultra. Но докато не видим и тестваме най-добрата версия на генеративния AI инструмент на Google, няма да знаем дали може да измести други конкуренти на AI модели. В сегашния си вид GPT-4 остава безспорен шампион на AI модели.

  x