Apple прави професионалистите на MacBook, които чакате

Apple току-що обнови гамата си лаптопи с нов 16-инчов MacBook Pro, и това е нещо голямо. Компанията направи промени в дизайна в отговор на критиките както от критиците, така и от потребителите, включително нов клавиатурен механизъм и по-голяма батерия.

Имаме 16-инчов MacBook Pro тук в How-To Geek и го харесваме. Дори и да не искате 16-инчов модел, ние си представяме, че промените в дизайна на този последен MacBook ще дойдат и при бъдещите 13-инчови MacBook.

По-надеждна клавиатура

Последното поколение MacBook Pro генерира много спорове за Apple относно неговия механизъм за превключване на клавишите „пеперуда“. Потребителите бяха измъчвани от проблеми, включително клавиши, които задействаха множество входове, не се натискаха правилно и често пропускаха натискане на клавиши. Проблемите бяха главно причинени от прахови частици, които слепват механизма, и дори Apple създаде ръководство за да помогне на разочарованите потребители.

Намерението на Apple с дизайна на пеперудата беше да създаде по-тънка клавиатура, като се възползва от клавишите, които изискват по-малко движение за регистриране на натискане. Дори след няколко ревизии, обхващащи две семейства лаптопи на Apple (MacBook Air също беше засегнат), дизайнът на пеперудата никога не беше усъвършенстван и сега компанията го изостави за най-новите модели. Старият дизайн все още се използва в MacBook Air и 13-инчов MacBook Pro в момента и Apple все още заменя засегнатите модели с нови клавиатури с пеперуди (вместо преработени ножични превключватели).

Новият дизайн на „ножица“ отразява по-точно механизма на клавиатурата, който Apple използва преди злощастните клавиши-пеперуди. iFixit стигна дотам описвайки го като „преодоляване, връщане назад, почти извинение“, като се има предвид колко подобен е новият дизайн с този преди пеперудата. Тези клавиатури традиционно бяха доста надеждни (моята издържаха седем години досега). Новият дизайн на ножица също е практически идентичен с Magic Keyboard, който се доставя с iMac и iMac Pro.

Според 9to5Mac, най-новата клавиатура също е значително по-тиха от своя предшественик. При тестване на MacBook Air с клавиатура тип пеперуда регистрира 41,9 децибела, докато MacBook Pro с преработена клавиатура достигна само 30,3 децибела. Това е дори по-тихо от дизайна на ножицата на Apple от 2015 г.

  Как да персонализирате работния плот Budgie

Подредбата на клавиатурата също е коригирана сега

Един от по-объркващите дизайнерски решения на Apple в предишния MacBook Pro беше премахването на клавиша Esc в горния ляв ъгъл. Сензорната лента запълни някои от тази функционалност, но просто не можете да бъдете приятен солиден клавиш – особено като се има предвид общата функция на клавиша Esc „извади ме оттук“. По-специално разработчиците се оплакват от липсата на физически клавиш Esc. Според Джон Грубер, Apple дори спомена текстовия редактор Vim, обичан от много разработчици по име по време на демонстрация на инструмент за разработчици. Клавишът Esc се използва за превключване между режими, функция, която разработчиците ще използват много. Вече няма да се налага разработчиците да разчитат на софтуерно базиран ключ, който понякога замръзва или изостава.

Новата 16-инчова ревизия вижда връщането на клавиша Esc в старата му позиция. Сензорната лента се намира в горния ред на това, което преди са били функционални клавиши, с отделен сензор за Touch ID в горния десен ъгъл на клавиатурата. Това също е важно, тъй като сензорът Touch ID вече е бутон с щракване, който функционира точно като бутон за захранване.

Сензорът Touch ID в горния десен ъгъл на клавиатурата вече е отделен от Touch Bar, което улеснява натискането, без да гледате надолу.

И накрая, клавишите със стрелки „обратно Т“ на Apple се връщат в долния десен ъгъл на клавиатурната подредба. Не всеки обича този дизайн, но очевидно Apple получи достатъчно отзиви за него, за да го приложи отново този път.

Най-голямата батерия, която някога ще видите в лаптоп

За първи път Apple постави батерия от 100 ватчаса в MacBook Pro. Това е важно, тъй като 100 ватчаса е най-голямата клетка, разрешена в самолет в САЩ (и повечето други юрисдикции) според Правилата на FAA. Никога няма да видим по-голяма батерия в лаптоп, освен ако тези ограничения не бъдат премахнати, а това е малко вероятно.

Сто ватчаса се превежда на 11 часа живот на батерията за „безжична мрежа“, както е цитирано от Apple, спрямо 10 часа в предишния модел. Тестове, проведени от Ръководството на Том видя, че новият модел управлява впечатляващите 10 часа и 55 минути, само на пет минути по-малко от маркетинга на Apple. Това потенциално може да бъде подобрено с актуализации на софтуера, тъй като Apple се занимава с macOS Catalina и бъдещи надстройки на ОС.

  Как да архивирате или разархивирате файлове на Chromebook

С максимален капацитет на батерията, бъдещите енергийни подобрения ще дойдат от по-ефективен хардуер, по-малки батерии и по-интелигентни решения за зареждане. Apple ще трябва да използва умно своята батерия от 100 вата в бъдещи ревизии, ако искат да направят допълнителни подобрения.

По-голям дисплей и по-малки рамки

Новият 16-инчов MacBook Pro замества изцяло 15-инчовия модел. По-голямото шаси осигурява достатъчно място за настаняване на подобрен панел с естествена разделителна способност от 3072×1920. Не само имате повече физическо пространство, посветено на дисплея, но и по-голяма разделителна способност, която включва по-висока плътност на пикселите от 226 ppi. Обичайните Pro спецификации на Apple, като пикова яркост от 500 нита, широка цветова гама P3 и технология True Tone, също са тук.

Предишният 15-инчов MacBook Pro дисплей имаше естествена разделителна способност от 2880×1800, с плътност на пикселите от 220 ppi. Новият 16-инчов MacBook Pro има максимална мащабирана (еквивалентна) разделителна способност от 2048×1280, в сравнение с 1920×1200 при предишния модел. Това е малка неравност, но всеки допълнителен екран се оценява в този форм-фактор.

Може би най-забележителният аспект на новия дисплей е намаляването на размера на рамката около ръба на панела. Това няма да ви направи по-продуктивни, но ще направи времето, което прекарвате в гледане на лаптопа, малко по-приятно. В сравнение с рамки с размер на футболно игрище на iMac 2019, новият дисплей на MacBook Pro изглежда авангарден.

Въпреки тези по-малки рамки, Apple успя да включи „озвучителна система с шест високоговорителя“. Те са най-добрите високоговорители за лаптоп, които сме чували.

Какво ще кажете за 13-инчовия MacBook Pro?

И така, ако предпочитате по-малки лаптопи? Старият 13-инчов модел все още е наличен за продажба на уебсайта на Apple, въпреки че все още не е видял никакво опресняване. Това означава, че все още използва старата клавиатура тип пеперуда, със старата клавиатурна подредба и екран със значително по-големи рамки от новия модел.

Нашият съвет е да изчакате предстоящото обновяване. Според DigiTimes (който има петна репутация за слуховете на Apple), новият 13-инчов MacBook Pro ще пристигне „през първата половина на 2020 г. Слухът гласи, че ще използва новия ножичен превключвател на клавиатурата и същия 13,3-инчов дисплей. MacRumors постулира, че 14-инчов модел не е напълно изключен, като се има предвид опитът на DigiTimes.

  Как да създадете персонализирани бързи части в MS Word

Важният извод е, че много от тези подобрения ще си намерят път в новите по-малки модели, когато в крайна сметка бъдат пуснати. Може да е най-доброто възможно време за закупуване на 16-инчов MacBook Pro, но е и най-лошото време за закупуване на 13-инчов модел предвид широко разпространените проблеми с клавиатурата.

MacBook все още не е перфектен

Въпреки поправянето на много оплаквания, които клиентите и критиците имаха със стария 15-инчов MacBook Pro, новият модел все още не достига в някои отдели. На първо място е цената, при която 6-ядрен модел започва от $2,399, а 8-ядрен модел започва от $2,799. Това е скъпо, като се имат предвид спецификациите, особено в сравнение с ултрабуците на Windows и други настолни машини на Apple.

Ако не харесвате ключове, няма да харесате новия MacBook Pro. Имаше слух, че този път Apple ще добави четец на SD карти, но това не е така. Ще трябва да се справите с четири USB-C Thunderbolt 3 порта и чанта, пълна с адаптери.

Още един MacBook Pro, където дори хората в хайпа видеото използват ключове. Предполагам, че това е просто животът, в който живеем сега.

— Дан (@dyladan) 14 ноември 2019 г

Въпреки че последните три модела iPhone имат лицево разпознаване, новият MacBook Pro напълно няма Face ID. Това беше изненада за мнозина, които очакваха водещият лаптоп на Apple да бъде водещ в този отдел. Ако имате Apple Watch, вероятно няма да имате нищо против, тъй като устройството за носене може да отключи компютъра ви и да се използва за одобряване на заявки на ниво администратор на китката ви.

И докато сме тук, той също е малко по-тежък от миналогодишния модел с 4,3 паунда (2,0 кг) в сравнение с 4,02 паунда (1,83 кг) при 15-инчовия модел. Това не е голяма разлика, но остава фактът, че когато купувате MacBook Pro, вие купувате солиден лаптоп по всеки стандарт.

x