AI статистики/тенденции, които ще ви взломят [2023]

Изкуственият интелект (AI) трансформира света – революционизирайки почти всеки аспект от нашия живот и бизнес операции.

Накратко, AI улеснява живота – от автоматизиране на излишни задачи до предоставяне на подходящи препоръки и персонализирани предложения, оставяйки повече време и спестявайки усилия.

С организации и бизнеси, които се възползват от огромния потенциал на AI за рационализиране на процесите, постигайки отлични резултати с подобрена производителност, управление на времето, качество на продукцията, приходи и ниски общи инвестиции – AI е готов да тръгне по нарастваща траектория на растеж на приемане през следващите години .

Днес AI не е само Alexa или автоматизирани чатботове, но се разпространява в широк спектър от сектори, включително здравеопазване, начин на живот, киберсигурност, инженерство, образование, финанси, игри, селско стопанство – каквото и да е.

От автоматизирани медицински процедури и самоуправляващи се превозни средства до изграждане на алгоритми за социални медии и предотвратяване на заплахи – AI не оставя недокоснат домейн, отговаряйки на заглавията и представяйки нови тенденции всяка седмица.

Така че, продължавайте да четете, ако сте любопитни за тази развиваща се технология и желаете да научите повече за най-новите тенденции и статистики за AI!

AI потребителско взаимодействие

Независимо дали искате от Siri да пусне любимата ви песен на вашия iPhone или чатите с виртуален чатбот, за да разрешите често срещан проблем, с който сте се сблъскали с уебсайт – всички сме взаимодействали с AI по един или друг начин.

Налице е нарастваща тенденция на потребителско взаимодействие с ИИ, което променя начина, по който живеем, пазаруваме, работим и се ангажираме онлайн. Още от ангажирането с виртуални асистенти до използването на генерирано от AI съдържание, потребителите все повече включват AI в ежедневието си.

Ето някои статистики, които подкрепят това твърдение:

 • 28% от американците вярват, че взаимодействат с AI около веднъж на ден или няколко пъти седмично.

 • Клиентите ще взаимодействат с гласови асистенти на повече от 8,4 милиарда до 2024 гизпреварвайки населението на света.
 • 68% от потребителите са по-склонни да използват AI, ако това им помага в ежедневния им живот, като спестяване на време или пари.

Пазарен дял на AI

Подкрепен от цифрови прекъсвания, нарастващи инвестиции в AI технологии и конкурентно предимство, което бизнесът получава с приемането на AI, глобалният пазарен дял на AI се очаква да нарасне с невероятна скорост през следващите години.

Нека да разгледаме статистиката:

 • Въпреки че прогнозният пазарен дял на AI за 2023 г. е $207,9 милиарда, се очаква той да достигне огромен 1,87 трилиона долара до 2030 гнараствайки със 788.64%.

Доверието на клиентите в AI

Въпреки нарастващата популярност и приемането на AI, какво наистина мислят клиентите за AI? Вярват ли напълно или разчитат на него? Все още ли се доверяват на възможностите на ИИ, въпреки че знаят рисковете и са чували за негативните възприятия? Нека разберем.

 • С резултат от 75%Индия е на първо място сред много страни с най-високо ниво на доверие в ИИ.
 • Китай заема второ място когато става въпрос за доверието на клиентите на AI с резултат от 67%, следвана от Южна Африка с резултат от 57%. По подобен начин Бразилия заема четвърто място с 56% резултат, следвана от Сингапур с 45% резултат и Съединените щати с 40% резултат, заемайки съответно пето и шесто място.

 • относно 82% от хората вече са чували за AI, но 49% не са сигурни кога и как се използва. Въпреки това, 82% от хората искат да научат повече за AI.
 • Докато 68% от хората твърдят, че използват AI приложения, 41% от тях нямат представа, че AI е ключовият компонент в тези приложения.
 • относно 85% от хората вярват, че AI предоставя редица предимства, но само половината от хората вярват, че ползите от AI надвишават рисковете.
 • 73% от хората, 3 от 4са загрижени за рисковете от ИИ, като киберсигурността е оценена сред най-големите глобални рискове.
 • Над 53% от клиентите каза, че е възможно ИИ да демонстрира пристрастност по един или друг начин, когато взема решения.
 • Просто 12% от хората се съгласи с факта, че AI може да направи разликата между доброто и злото. И само 56% от хората не вярват в реалността или идеята за разработване на машини, които се държат морално.
 • 68% от потребителите се доверете на фирмите, използващи AI технологии, въпреки негативните възприятия, свързани с AI в последно време.

Възприемане на AI в бизнеса и автоматизация на работната сила

Водещи организации и бизнеси, включително Microsoft и IBM, все повече инвестират в приемането на AI в своите операции за решаване на сложни проблеми, повишаване на общата ефективност и производителност и подобряване на потребителското изживяване.

AI помага на бизнеса да прогнозира потребителските тенденции, да автоматизира рутинни задачи и операции и да персонализира маркетингови кампании въз основа на събраните данни за тенденциите – което им позволява да процъфтяват и да подобряват продажбите и приходите.

Ето статистическите данни, които помагат да се демонстрира обхватът на глобалното приемане на ИИ в бизнеса и автоматизацията на работната сила:

 • Global AI Adoption Index на IBM за 2022 г. предполага, че в световен мащаб, 77% от фирмите взаимодействат с AI по един или друг начин – или го използват, или го изследват. От тези 77%, 35% от бизнеса използват AI технологии, докато останалите 42% все още изследват AI и неговите възможности.
 • Тези роли представляват приблизително 26 000 работници. И Кришна прогнозира, че AI технологиите и автоматизацията най-вероятно ще заменят 30% от тези роли в рамките на следващите пет години.
 • До 2025 г. автоматизацията на изкуствения интелект ще се разруши и измести 85 милиона глобални работни места в средни и големи предприятия в 26 икономики и 15 индустрии.
 • С развиващата се икономика и пазари на труда и революцията на роботите, 97 милиона нови работни места ще се появи в технологичните индустрии на четвъртата индустриална революция, като AI и областите за създаване на съдържание.
 • Според доклада за работните места на Световния икономически форум за 2023 г. 50% от анкетираните фирми планират да инвестират във вътрешните отдели и отделите за обучение на работното място, свързани с приемането на AI – в опит да повишат уменията на своята работна сила.

AI инвестиции и финансиране

AI е една от най-бързо развиващите се технологии, привличаща огромно финансиране и инвестиции от водещи компании и бизнеси по целия свят.

Тази инвестиционна тенденция от бизнеса в AI се дължи на потенциалните ползи от AI, включително намаляване на разходите, мащабируемост, подобрено клиентско изживяване, вземане на решения, базирано на данни, конкурентно предимство и др.

Нека да разгледаме статистиката, която разкрива нарастващата тенденция на бизнеса да финансира и инвестира в AI технологии за ускоряване на бизнес операциите:

 • Очаква се общите пазарни приходи от софтуер за изкуствен интелект (AI) да достигнат 126 милиарда долара през 2025 г от съществуващата сума от $70,94 милиарда през 2023 г.
 • В някои сектори в Съединените щати, които са свързани с данни, с изключение на селското стопанство, риболова, лова и горското стопанство, се наблюдава увеличение на свързаните с AI обяви за работа средно от 1,7% през 2021 г. 1,9% през 2022 г. Това показва нарастващото търсене на AI професионалисти и квалифицирани лица в критични американски индустриални сектори.
 • Калифорния има най-големия дял на обявите за работа с ИИ от всички обяви за работа в Съединените щати през 2022 г. През 2022 г. 17,9% от всички обяви за работа в САЩ са базирани в Калифорния, следвани от 8,4% в Тексас и 5,5% в Ню Йорк.

ChatGPT предизвика доста шум при стартирането си по-рано тази година и все още се използва от търговци, фирми, създатели на съдържание, разработчици, ИТ специалисти и други за различни случаи на употреба.

Позволявайки ви да участвате в човешки разговори и да отговаряте бързо на всичките си въпроси въз основа на дадените подкани, ChatGPT е един от най-използваните чатботове, който оказва голямо влияние върху производителността на бизнеса, качеството на работа и заетостта.

Ето важните инструменти за изкуствен интелект и статистическите данни за развитието на изкуствения интелект, водени от ChatGPT, които трябва да знаете:

 • Проучване на Forbes разкрива нарастващата склонност на потребителите да използват инструменти, базирани на изкуствен интелект, като ChatGPT, вместо търсачки като Google. 76% от анкетираните гласуваха, че вероятно ще използват ChatGPT или подобни AI инструменти вместо традиционни търсачки като Google – революционизирайки начина, по който хората взаимодействат с данни и събират информация онлайн.

Въпреки тази потенциална промяна на потребителите, които все повече използват AI инструменти, мнозина също са загрижени за тяхната точност и надеждност – което прави дезинформацията едно от основните притеснения сред потребителите, когато става въпрос за внедряване на AI в съдържанието на бизнес уебсайтове.

Следователно фирмите трябва да се съсредоточат върху надеждността и точността на съдържанието, генерирано от AI, като добавят уникални снимки и ъгли към съдържанието.

Освен това, потребителите също вярват в AI, подобряващ потребителското изживяване чрез интегриране на AI инструменти и използване на ChatGPT за генериране на съдържание за блогове, имейли и др. Ето статистиката зад това твърдение:

 • 54% от анкетираните вярват в AI, подобряващ писменото съдържание на уебсайта в дълга форма. 53% от респондентите считат незабавните съобщения, като чатботовете, потенциална област за подобрение. В същото време останалите 48% смятат, че имейлите и 46% смятат, че текстовите съобщения могат да подобрят CX чрез интегриране на AI инструменти.

Генеративен AI

Generative AI напоследък набира доста голяма популярност. Това е AI технология, която е много по-здрава и креативна от традиционния AI модел. Generative AI надхвърля простото изпълнение на задачи въз основа на дадени подкани чрез генериране на нови данни и съдържание, включително изображения, текст, видеоклипове, аудио файлове и т.н., наподобяващи генерирано от човека съдържание.

Доклад на Gartner предполага, че до 2025 г. 80% от услугите за поддръжка на клиенти и поддържащите организации ще прилагат генеративни AI възможности под някаква форма, за да подобрят изживяването на клиентите и производителността на агентите.

Тази статистика сама по себе си е достатъчна, за да покаже потенциалното въздействие на генеративния AI върху поддръжката на клиентите в бъдеще. Но нека да разгледаме още малко статистически данни и генериращи AI тенденции:

 • Според проучване на GoDaddy от края на април, 38% от анкетираните разкриха, че изпробват генеративните AI инструменти, 27% за забавление и 11% от респондентите за подкрепа на своя бизнес.
 • 63% от потребителите на Gen Z (на възраст от 18 до 24 години) са използвали генеративен ИИ в миналото или за лична употреба, или за бизнес цели. И 83% от респондентите на възраст над 55 години (Baby Boomers) е най-малко вероятно да са опитвали генеративен ИИ.
 • От всички различни възрастови групи, само 33% от анкетираните са уверени в обяснението на генеративния AI на приятел.
 • 64% от анкетираните използващи генеративни инструменти за изкуствен интелект, експериментират с генериране на съдържание – от изготвянето на блогове до подобряването на маркетинговите кампании. В същото време 29% от респондентите използват AI за подобряване на обслужването на клиентите, за да подпомогнат изготвянето на отговорите на клиентите.
 • Над 50% от специалистите по маркетинг и реклама в Европа и Южна и Северна Америка използват генериращ AI за изготвяне на съдържание. По същия начин 48,5% го използват за мозъчна атака, 33,2% за проучване и около 13,4% за персонализиране на реклами.

Обобщавайки

Разглеждайки тези статистики за изкуствения интелект и неговите тенденции, е безопасно да се каже, че ИИ е във възход и няма спиране.

AI вече не се ограничава до технологичните индустрии, а се превърна в неразделна част от ежедневния бизнес, разпространявайки се в множество сектори. AI инструментите и софтуерът помагат на бизнеса да автоматизира излишни операции, да подобри откриването на измами, да персонализира изживяването на клиентите чрез използване на данни за тенденциите на клиентите и модели на поведение и още – помагайки на бизнеса да взема по-добри решения, да повиши своята ефективност и икономичност и да спечели конкурентно предимство.

Не може да се отрече, че изкуственият интелект ще повлияе на няколко бизнеса и организации в бъдеще, а статистиката само предполага нарастващо приемане и инвестиции в решения за изкуствен интелект.

Въпреки че някои статистически данни също ни карат да се притесняваме, че ИИ ще замени работните места през следващите години, някои от тях също демонстрират, че ИИ създава нови работни места в световен мащаб.

За професионалистите тези статистически данни и тенденции за ИИ показват колко е важно да бъдат в крак и да се адаптират към новите технологии за ИИ, за да повишават уменията си и да процъфтяват в нарастващата конкуренция. В същото време за предприятията и организациите статистическите данни за AI подчертават необходимостта от приемане на AI инструменти и решения в ежедневните бизнес операции, за да останат пред конкуренцията.

Така че, независимо дали сте собственик на бизнес, ИТ специалист, уеб разработчик или търговец на съдържание, бъдете информирани за развиващите се тенденции и технологии на AI, за да процъфтявате в тази цифрова и революционна бизнес среда.

След това вижте нашата подробна статия за Изкуствен общ интелект.