9 Шаблони за маркетингови планове и генератор за МСП

Шаблоните за маркетингови планове функционират като полезен инструмент за бизнес партньори, ръководители и ръководство. Помага ви да визуализирате маркетингови стратегии за бъдещето.

Без значение колко добър е вашият продукт, трябва да имате добре проучен и солиден план за маркетингова стратегия, за да успеете във вашето бизнес начинание. Тъй като разработването на маркетингова стратегия за определен период от време може да бъде трудно, хората често избират да използват шаблони за маркетингови планове, за да улеснят задачата.

Тази статия ще обсъди определението, значението и елементите на маркетинговия план. Освен това ще споделим списък с шаблони за маркетингови планове.

Какво е маркетингов план?

Маркетинговият стратегически план е документ, който съдържа очертанията на маркетинговата или рекламната стратегия на организацията. Той демонстрира как PR кампаниите ще бъдат управлявани, за да достигнат до целевите клиенти и да генерират потенциални клиенти.

Ясно дефинираната маркетингова стратегия носи цялостния план за разясняване на ползите от вашия продукт или услуга на аудиторията и побеждаване на конкурентите. Освен това такъв план може да съдържа различни маркетингови термини, които се нуждаят от лесно обяснение, когато достигате до аудиторията.

Ползи от маркетинг план

#1. Идентифицирайте целевата аудитория и конкурентите

С адекватно проучен маркетингов план компаниите могат да идентифицират своите целеви клиенти, чиито проблеми ще се опитат да разрешат със своите продукти или услуги. Той също така трябва да локализира конкурентите, за да разбере какво предлагат другите на същите клиенти и как можете да предложите по-добри продукти.

#2. Активиране на вземането на решения

Маркетинговият план съдържа факторите, които ще повлияят на вашия бизнес и ресурсите, които можете да използвате, за да се справите с тях. Тъй като те са изброени на едно и също място, вземането на маркетингови решения ще бъде лесен процес. Сега можете да отговорите на всички маркетингови въпроси въз основа на маркетинговия план.

#3. Помага с дългосрочен план и краткосрочно изпълнение

Идеалният стратегически маркетингов план предлага футуристичен поглед към следващите 3 до 5 години. Така ставате готови да се справите с всички предизвикателства, които могат да възникнат в бъдеще. Можете също така да ги посещавате от време на време, за да правите промени, ако е необходимо.

#4. Избягвайте панически решения

Маркетинговият план може да предскаже проблемите, които предстоят, така че да сте подготвени за тях и да разработите подходящи стратегии за справяне с тях. Поради тази причина няма да вземете панически решения, ако се случи нещо неблагоприятно. Прилагането на планираната рамка е достатъчно за справяне с тези ситуации.

  Как да увеличите и завъртите Netflix в Chrome

#5. Разработване на стратегии, ориентирани към клиента

Със стратегически маркетингов план можете да използвате данните от проучване на пазара, за да разработите начин да достигнете до вашата целева аудитория. Планът също така ще съдържа каналите и инструментите, които ще използвате, за да ги привлечете. Той също така гарантира, че инвестирате в маркетингови дейности, които поддържат предварително дефинираната стратегия.

Какво да включите в маркетинговия план?

В зависимост от вашия продукт и нуждите на компанията можете да се съсредоточите върху различни аспекти на маркетинговия план. По-долу са някои компоненти, които често се срещат в стратегическия маркетингов план.

  • Целева аудитория и нейната демография
  • Проучване на пазара
  • SWOT анализ
  • Анализ на конкурентите
  • Цели
  • Пазарни стратегии и канали
  • Време
  • Бюджет

HubSpot

Създаването на маркетингов план е лесно, ако използвате HubSpot шаблон за план за маркетингова стратегия. Шаблонът помага на потребителите да очертаят своята годишна маркетингова стратегия, да определят най-важните инициативи и да проследяват критичните показатели.

Просто въведете вашите маркетингови цели и получете шаблон за маркетинговата стратегия на вашата компания. Например, трябва да добавите мисията на вашата компания, фокуса на вашия екип, инициативи, които имате като приоритет, цели, които искате да постигнете с тях, и бъдещи начинания.

Шаблонът включва раздели за резюме, бизнес инициативи, пазарна стратегия, маркетингови канали, маркетингова технология, целеви пазар и бюджет.

понеделник.com

Хората, които търсят адаптивни шаблони за своите маркетингови нужди, могат да изберат понеделник.com. Тук ще намерите няколко готови шаблона за маркетинг, включително един за маркетингова стратегия.

Използвайки този шаблон, вие и вашият екип можете да наблюдавате всички маркетингови стратегии и инициативи. Сега ще стане възможно да планирате своите бизнес цели, кампании и бюджети в едно работно пространство.

Този шаблон също поддържа визуализиране на маркетинговата стратегия чрез изчерпателна времева линия и диаграма. Неговата функция за плъзгане и пускане ви позволява лесно да включвате необходимите колони.

Маркетинговият шаблон от monday.com лесно се интегрира с Gmail, Google Calendar, Google Drive, Facebook Ads, Mailchimp и HubSpot.

Canva

Canva разполага с широк набор от шаблони, включително специални за плана за маркетингова стратегия. Платформата има някои изключителни слайд презентации, които можете да персонализирате, за да представите най-завладяващата маркетингова стратегия.

Тук можете да намерите набор от професионално проектирани презентации с различни стилове и цветове за различни цели, вариращи от представяне на нови продукти до актуализации на стратегии за социални медии.

  Какво означава „NVM“ и как го използвате?

Можете да избирате от цветни, прости, минималистични и странни шаблони, които да съответстват на идентичността на марката. Тази лесна за използване платформа също така поддържа сътрудничество с вашите съотборници и ви позволява да добавяте снимки, икони, форми и илюстрации.

След като създадете презентацията, можете да я изтеглите като PDF или PPT. Можете също така да споделите видима връзка към презентацията със заинтересованите страни.

Visme

Ако смятате, че създаването на стратегически маркетингов план е забързано, разгледайте колекцията от шаблони за маркетингови планове, които Visme предлага. Използвайки техните шаблони, всеки може да започне с предварително проектирани оформления и да ги персонализира, за да създаде план, който отговаря на вашите цели и стратегия.

Функции като подмяна на съдържанието на контейнер, заедно с персонализиране на шрифта и цвета, правят маркетинговия план безпроблемен процес. Можете да включите активите на вашата марка или всякакви други безплатни снимки, икони и диаграми в шаблона според нашите нужди.

Освен това е възможно да пренаредите или премахнете слайдовете според вашето съдържание. Когато разработването на плана приключи, можете да изтеглите маркетинговия план с висока разделителна способност или да го споделите онлайн чрез връзка.

Планнух

Планнух е базирано на облак решение за стратегически маркетингов план, където потребителите могат да разработват и управляват маркетингови планове с помощта на мощни шаблони. С помощта на шаблоните за слайдове можете да създавате онлайн маркетингови планове и да ги експортирате или изтегляте според вашите изисквания.

Шаблонните слайдове се доставят с дефиниции и примери на елементите, така че можете да генерирате по-добри идеи. Те могат да се редактират и персонализират, където можете да форматирате текста, освен да добавяте номериране и водещи символи.

Например, докато генерирате план за целевата аудитория, можете да включите дефиницията на вашите целеви клиенти, техните демографски данни, поведение, местоположение и личности.

Някои от слайдовете на Plannuh за плана за маркетингова стратегия са проучване и анализ на пазара, маркетингови цели, фирмени цели, ценообразуване и опаковане, анализ на конкуренцията и стратегия за канал за продажба.

Xtensio

Xtensio е портал за сътрудничество, където можете да намерите красиви шаблони и презентации, включително шаблон за маркетингов план. Той ви помага да идентифицирате основните цели на вашата компания и да начертаете ясна пътна карта за по-бърз растеж на бизнеса.

Използвайки този шаблон, организациите могат да разработят силен маркетингов план, състоящ се от тактически и стратегически маркетингови планове, които имат за клиентите. Също така е подходящ за създаване на визуално ангажираща стратегическа пътна карта за маркетинговия екип.

Потребителите могат да поддържат последователността в маркетинговата стратегия, като я използват. Този шаблон също помага да се запази прозрачността в цялата компания по отношение на ефективното управление и разпределение на ресурсите. Неговите функции за персонализиране на шрифта и цвета гарантират последователност на марката.

  6 съвета и трика как да станете майстор на Microsoft Planner

Плъзгач

Търсите ли шаблони за маркетингови планове, които ви позволяват да очертаете маркетинговия план на вашата компания заедно с неговата конкретна времева рамка? Плъзгач ви предлага безплатни шаблони за маркетингови планове, които ви помагат да разработите практичен и полезен маркетингов план с лекота.

Не е необходимо да инвестирате ценни ресурси и време, за да създадете маркетингов план, когато имате под ръка този шаблон. Тези шаблони за съвместна маркетингова стратегия правят целия процес на планиране лесен и кратък, като същевременно ви предлагат солидна основа, от която да започнете.

Slite предлага отделни шаблони за маркетингови проекти, маркетингови експерименти, маркетингови бюлетини и анализ на конкуренти, така че можете лесно да ги персонализирате, за да добавите необходимите данни.

Красив.ai

Красив.ai е много полезно за ръководители, които трябва да подготвят ефективна презентация на маркетингов план за съотборници и заинтересовани страни. Използвайки го, потребителите могат да представят ясна представа за вашите маркетингови планове.

Този шаблон за презентация не само ви освобождава от създаването на слайдове от нулата, но също така ви предлага свободата да включите творчество във вашите слайдове. Въпреки че този шаблон е идеален за различни цели, хората го използват най-вече за рекламни кампании, маркетингови предложения и маркетингови планове.

Този шаблон от Beautiful.ai съдържа 10 напълно адаптивни слайда с инфографика и дизайнерски функции. Има специални слайдове за структура на кампанията, бюджет, диаграма на растежа, маркетингова фуния, програма, цели и диаграма на процеса.

Асана

Асана предлага стабилен шаблон за маркетингова стратегия, който можете да използвате за стратегии за целите си и управление на ключови ресурси. Освен това ви позволява да централизирате всичките си планове, свързани с маркетинга, на една платформа за безпроблемно изпълнение.

Независимо дали искате да създадете B2B или B2C маркетингова стратегия, е възможно да разраснете и мащабирате маркетинговото въздействие с този шаблон на Asana. Можете да го използвате, за да създавате маркетингови планове за дигитален маркетинг, маркетинг в социални медии, маркетинг чрез съдържание и всяка друга пазарна стратегия.

Този шаблон ви позволява да включите напредъка на задачата, приоритетен ранг и статус на одобрение на всяка стъпка от плана. С тях потребителите могат да създават изпълними задачи със собствениците, да актуализират редовното състояние и да поддържат плановете достъпни за членовете на екипа.

Заключение

Създаването на цялостна маркетингова стратегия е от ключово значение за успешното стартиране и управление на кампанията. С помощта на обсъдените по-горе шаблони за маркетингови планове трябва да можете да създадете стратегия за продуктов маркетинг за нула време.

Докато правите планове, може да искате да включите платформи за SMS маркетинг, за да достигнете директно до крайните потребители за промоция на продукта.

x