9 софтуера за улавяне на движение, за да вдъхнете живот на вашите герои както никога досега

Кой може да забрави емблематичните изпълнения за заснемане на движение като Gollum и Ceaser от Andy Serkis или Smaug от Benedict Cumberbatch?

Улавянето на движение (известно още като mocap) се отнася до улавяне на физическите движения на хора или обекти с помощта на костюми за улавяне на движение, камери и сензори.

Този записан материал се експортира в софтуер за улавяне на движение и оттам започва магията на съживяването на герои като Смог и Голъм.

Какво представлява софтуерът за улавяне на движение?

Софтуерът за улавяне на движение е инструмент, който ви позволява да записвате анимация, да я добавяте към вашия модел на цифров герой и да изобразявате вашата сцена безпроблемно. Тези инструменти могат да бъдат с отворен код, на трети страни (безплатни или платени) или собствени.

Днес ще споделя списък със софтуер за улавяне на движение, за да опростя процеса на анимиране на вашия герой в анимационни филми или видео игри.

Значението на софтуера за улавяне на движение в развлекателната индустрия

Софтуерът за улавяне на движение се използва в медицински приложения, спорт, развлечения и дори в армията. Също така помага при валидирането на компютърно и роботско зрение.

Но най-доброто използване на технологията mocap се наблюдава в развлекателната индустрия, особено във филми и видео игри.

Най-новите популярни имена, които са използвали улавяне на движение, са епичният фентъзи филм на Джеймс Камерън Avatar 2: The Way of Water и AAA играта на Rockstar Red Dead Redemption 2.

За режисьорите

Mocap позволява на режисьорите да създават висококачествени анимационни филми с ултрареалистични движения на героите. Улавянето на движение често се използва при предварителна визуализация (previs) по време на предпродукция и вдъхва живот на разкадровките.

Костюмите Mocap, сензорите за лице и монтираните на главата камери позволяват на създателите на филми да уловят цялото физическо представяне на актьора, включително всички нюанси на лицето и тялото.

За разработчици на игри

Анимацията за заснемане на движение е бърз и ефективен начин за разработчиците на игри да създадат голяма библиотека от движения за своите герои.

Някои от инструментите на mocap, като Unreal Engine, позволяват на разработчиците да създават реалистично изглеждащи игри с отворен свят, които могат да бъдат изследвани от играчите.

За аниматори

Софтуерът за улавяне на движение помага на аниматорите да намалят часове на повтаряща се анимация и им дава уловени данни за движение, за да моделират героите и движенията си.

Някои анимационни студиа като Pixar използват свой собствен собствен софтуер за улавяне на движение, наречен RenderMan. Използван е в популярни холивудски блокбъстъри като Джурасик парк, Играта на играчките, Аватар, Титаник и дори Властелинът на пръстените.

Как софтуерът за заснемане на движение помага при създаването на движения?

Има четири различни начина за използване на технологията за улавяне на движение:

  • Оптичен пасивен: Тук използваме инфрачервени камери за проследяване на улавяне на движение с ретроотражателен пасивен маркер. Това е най-често използваният и гъвкав метод за улавяне на движение.
  • Оптично активен: При този метод има специални камери за проследяване на светлината от LED маркери за улавяне на движение.
  • Видео/без маркери: Тази техника разчита изцяло на софтуер за улавяне на движение вместо на маркери.
  • Инерционен: При този метод субектът носи инерционни сензори (известни още като IMU). Тези сензори предават данни безжично към компютър или смарт устройство. Камерите се използват само за локализация.
  7 забавни, но професионални биогенератори [With Examples]

Сега нека разгледаме някои от най-добрите софтуери за улавяне на движение.

Студио Рококо

Rokoko Studio е популярен софтуер за улавяне на движение, който ускорява работния ви процес на анимация, като намалява улавянето на движение до три прости стъпки – заснемане, експортиране или поточно предаване.

Софтуерът ви позволява да записвате, редактирате и предавате поточно анимации на герои, заснети с Rokoko mocap. Rokoko е напълно безплатен за до 3 създатели и предлага неограничено съхранение в облака и преглед в реално време на вашите заснети данни.

Не можете обаче да използвате mocap инструментите на Rokoko независимо от Rokoko Studio. Този инструмент улавя необработени данни за mocap от Rokoko Face Capture, Smartgloves и Smartsuit Pro. След това тези необработени данни се обработват от Studio с помощта на усъвършенствани обратни кинетични модели и филтри за създаване на висококачествена анимация.

Топ функции

⭐ Изтеглете предварително създадени анимационни активи в библиотеката за движение на Rokoko

⭐ Свържете се и предавайте на живо към инструменти за 3D моделиране като Blender, Unreal, Maya и др.

⭐ Поддържа всички формати, опции за скелет и мрежа

Studio обаче предлага поточно предаване в реално време, без допълнително забавяне или забавяне, към вашия любим 3D софтуер като Maya, Unreal, Unity и Blender.

OptiTrack Motive

OptiTrack Motive подобрява проследяването на скелета в трудни за проследяване ситуации. Motive управлява повече от 10 скелета или 300+ твърди тела със скорост в реално време.

Софтуерът за улавяне на движение се предлага с позиционна точност от +/- 0,2 mm, латентност от < 9 ms и точност на въртене от +/- 0,1 градуса. Motive обработва данни от камерата OptiTrack и предоставя глобални 3D позиции, идентификатори на маркери, ротационни данни и свръхточно проследяване на скелета.

Топ функции

⭐ Активно и пасивно проследяване

⭐ Вградена, plug-and-play поддръжка за всички основни цифрови плочи за сила – AMTI, Bertec и Kistler

⭐ Прецизно етикетиране на маркери и проследяване на скелета дори в случай на препятствия

Вие обаче не получавате безплатен пробен период. Трябва да закупите постоянен лиценз, който ви дава 1 година актуализации. За всяка допълнителна година актуализации трябва да плащате повече.

Wonder Studio

Wonder Studio от Wonder Dynamics е софтуер за улавяне на движение с изкуствен интелект, който използва силата на изкуствения интелект за анимиране, осветяване и композиране на CG герои в сцена на живо действие.

Можете да качите вашия CG модел на един кадър или на цялата сцена и системата автоматично ще идентифицира разфасовки и ще следва актьора, докато преминава през последователността.

Популярни имена в Холивуд вече използват технологията, задвижвана от AI на Wonder Dynamics. Говори се, че братята Русо използват този инструмент в предстоящия си филм Electric State – филмовите звезди Крис Прат и Мили Боби Браун.

Топ функции

⭐ Разширено пренасочване за лесно мащабиране на CG герои

⭐ Wonder Studio AI автоматизира 80%-90% от обективната VFX работа

⭐ Безплатни 3D герои от общността на художниците

Wonder Studio ви улеснява да добавите CG герой във вашата сцена на живо, но инструментът изисква специална артистична и техническа експертиза. Освен това отделни или малки създатели може да намерят този софтуер за улавяне на движение малко скъп.

  6 най-добри захранвани с AI видео генератори за вашия бизнес

Autodesk MotionBuilder

MotionBuilder на Autodesk е софтуер за 3D анимация на герои, който ви позволява да използвате широка гама от инструменти за регулиране на нюансите на движението на модела с максимална скорост, прецизност и последователност.

Този софтуер за заснемане на движение на живо предлага интерактивен и адаптивен дисплей, за да ви помогне да заснемате движение на живо, редактирате и възпроизвеждате сложни анимации на герои. Този софтуер се използва широко от професионалисти, които искат да работят с традиционна анимация на ключови кадри или улавяне на движение.

Освен това получавате интерактивни работни процеси с предварително изградени движения за 3D анимация на герои.

Топ функции

⭐ 3D двигател в реално време за създаване на реалистични движения

⭐ Безпроблемна интеграция с инструменти за 3D моделиране като Maya и 3D Max

⭐ Вградени инструменти за редактиране за бърза фина настройка на анимациите

Освен това имайте предвид, че MotionBuilder е популярен софтуер за анимация за улавяне на движение и може да бъде малко скъп за малки творци или отделни аниматори.

FreeMoCap

Ако търсите безплатен софтуер за заснемане на движение, тогава FreeMoCap е добро решение. Този инструмент е разработен от Джон Матис като прост изследователски инструмент в лаборатория, преди да се превърне в широкомащабния публичен проект, какъвто е днес.

Проектът Free Motion Capture (FreeMoCap) ви предоставя безплатно софтуер за улавяне на движение без маркери от изследователски клас.

Можете да свържете този инструмент с безплатни инструменти с отворен код като Blender, за да записвате точно 3D движението на цялото тяло на хора, животни, роботи и други обекти.

Топ функции

⭐ Софтуер за улавяне на движение за уеб камера – използвайте записани от уеб камера кадри за улавяне на движение

⭐ Безпроблемна интеграция с инструменти за 3D моделиране като Blender

⭐ Удобен за потребителя интерфейс, който може да се използва без техническа помощ

FreeMoCap е стабилна система за улавяне на движение, която може да се използва от различни общности, като 3D аниматори, разработчици на игри, създатели на късометражни филми и дори спортисти, учени, инженери и лекари.

iPi Софт

iPi Motion Capture от iPi Soft е безплатен софтуер за улавяне на движение, който проследява 3D движения на човешкото тяло и произвежда 3D анимация. Той поддържа готови мокап камери, сензори за дълбочина, сензори за лице и контролери за движение.

Създавайте реалистични анимации за минути и ги експортирайте в много популярни формати. Интегрирайте се с различни популярни инструменти за 3D моделиране като Blender, Second Life, Autodesk Maya, Collada, iClone и др.

Топ функции

⭐ Плъгин за връзки на живо за Unreal Engine 5.0

⭐ Поддържа множество формати за експортиране

⭐ Удобен за потребителя интерфейс, който може да се използва без техническа помощ

iPi Motion Capture не изисква софтуер или хардуер от висок клас и работи добре дори с кадри, заснети без мокап костюм.

iClone Motion Live

iClone Motion Live е пълноценна mocap платформа. Можете да свързвате потоци от данни за движение от популярни mocap устройства и едновременно с това да анимирате 3D герои.

Това е софтуер за улавяне на 3D движение, който опростява анимацията в реално време. Има вградени възможности за анимиране на напълно монтирани 3D герои от Character Creator, Daz Studio или други стандартни източници.

  17 най-добри софтуера за проследяване/управление на разходите за собственици на малък и среден бизнес

Motion Live е мостът, който свързва техния хардуер за улавяне на движение (уреди) с iClone чрез създаване на „Профил“ за избрания от тях хардуер. Освен това потребителите могат да изберат да експортират своите анимации като BVH или FBX.

Топ функции

⭐ Синхронно улавяне на движение на цялото тяло

⭐ Запазва данни в отделни записи на движение за лесно редактиране

⭐ Интегрира се с Cartoon Animator 4

Този инструмент за улавяне на движение се използва най-вече в проекти от нисък клас, тъй като е достъпен и поддържа различни mocap устройства за ръце, лице и тяло.

Adobe Character Animator

Adobe Character Animator проследява движенията и израженията на актьора, за да анимира героите в реално време. Този софтуер за улавяне на движение ви позволява да предавате на живо с вашия микрофон и уеб камера.

Character Animator се захранва от Adobe Sensei AI, който ви помага да превърнете всяко изкуство в анимиран герой. Можете дори да импортирате изкуство от инструменти на Adobe Creative Cloud като Adobe Photoshop или Adobe Illustrator или да започнете с вградени шаблони за знаци.

Можете да запазвате движения като тригери, за да опростите процеса на анимиране и да контролирате жестове с вашата клавиатура или MIDI устройство; тази функция обаче не е налична в безплатния план.

Топ функции

⭐ Създайте персонализиран герой с Puppet Maker

⭐ Експортирайте анимации за секунди с Quick Export

⭐ Задайте клавишни комбинации към жестове за лесно редактиране

Character Animator е обичан от големите холивудски студия, както и от създателите на онлайн съдържание, за да вдъхнат живот на своите анимирани герои.

Xsens Motion Capture

Xsens Motion Capture е софтуер, който улеснява моделирането и анимирането на герои, като улавя движения и изражения във всяка среда.

Софтуерът се предлага в два варианта – MVN Animate за правене на филми и разработка на игри и MVN Analyze за изследователски, здравни и спортни приложения. Освен това получавате базирани на облак решения за съхраняване и обработка на данни и генериране на отчети.

Топ функции

⭐ 3 хардуерни опции за mocap: MVN Link, MVN Awinda и MVN Awinda Starter

⭐ Облачни решения за съхранение и обработка на данни

⭐ Интеграция на живо с MotionBuilder, Unreal Engine, Unity, Autodesk Maya, Houdini и други

Създателите на филми и разработчиците на игри използват този софтуер за улавяне на движение, за да дигитализират движенията и да създадат плавна анимация за улавяне на движение. Физиотерапевтите използват този инструмент, за да получат информация за подобряване на благосъстоянието или представянето на спортисти и пациенти.

Заключителни думи

Благодарение на навлизането на технологиите, магията на улавянето на движение вече не се ограничава само до филми и игри. В наши дни улавянето на движение се използва широко в областите на науката, медицината и спорта.

Тъй като все повече хора разкриват предимствата на улавянето на движение, търсенето на софтуер за улавяне на движение просто ще расте.

Анимацията за заснемане на движение не замества изцяло анимацията; опростява процеса на анимиране на героите. Те ви помагат да запишете анимация, да я приложите към вашия герой и да изобразите вашата сцена за часове вместо за дни.

Какъв софтуер за mocap ви е необходим зависи от вашия бюджет и изисквания за анимация. Ако търсите нещо основно за проект за лабораторни изследвания, изберете FreeMoCap. Той е безплатен и удобен за потребителя.

Ако обаче искате да разработите проект от висок клас, като например филм с движение на живо и компютърна графика, изберете Rokoko Studio или Wonder Studio.

След това вижте най-добрия графичен софтуер за движение за всеки.