9 най-често срещани проблема с Windows 10 и техните решения

Windows има справедлив дял от проблеми като другите операционни системи. Въпреки това, с въвеждането на Windows 10 и неговите нови функции; появиха се и много нови проблеми.

Надстроих директно до Windows 10 от Windows 7, така че бях доста изненадан, когато трябваше да се справя с куп нови проблеми, които не бяха в Windows 7. Ако сте надстроили до Windows 10 или сте инсталирали ново копие, трябва да се подготвите за много нови проблеми, които могат да повлияят негативно на вашето преживяване.

Въпреки че някои от тези проблеми могат да бъдат коригирани с автоматични инструменти за разрешаване на проблеми, много от тях изискват ръчни стъпки. За да ви помогна да се справите с подобни проблеми, ще изброя някои от често срещаните проблеми с Windows 10 и как да ги разрешите.

#1. Спрете прекомерното използване на данни във фонов режим

Едно нещо, което веднага забелязах след надстройката до Windows 10, беше неизвестното увеличение на използването на данни. Използвах мобилни данни през горещата точка, така че внезапното претоварване на ограничените данни на Windows беше много забележимо.

Тъй като Windows 10 непрекъснато се развива, той се актуализира по-често от предишните версии и основните актуализации могат да бъдат наистина големи. Да не говорим, че много нови функции (като плочки) и приложения използват данни във фонов режим, за да предлагат актуализации в реално време.

Ако имате мрежа с ограничени данни или не искате Windows да използва данни във фонов режим, които биха могли да повлияят на вашите приложения и игри на преден план, тогава е по-добре да зададете тази връзка като измерена.

При връзка с измерване Windows ще изтегля само приоритетни актуализации и приложенията ще използват данни, когато са на преден план. Можеш да четеш често задавани въпроси за връзка с измерване да научиш повече.

Ето как да зададете мрежа като измерена връзка:

Отидете в Настройки от менюто Старт и щракнете върху Мрежа и интернет.

Тук щракнете върху Wi-Fi в левия панел и изберете вашата мрежа.

Сега включете бутона за превключване под Задаване като измерена връзка, за да го активирате.

Това е всичко, сега Windows ще третира тази връзка като измерена и ще минимизира използването на данни във фонов режим. Ако се свържете с друга връзка, ще трябва да преминете през същите стъпки отново, за да я зададете като измервана.

#2. Минимизиране на известията

Използвайки настройките за уведомяване по подразбиране, Windows 10 винаги има 2-3 нови известия за вас, когато отворите компютъра (поне при мен беше така). И повечето от тези известия не са полезни и дори са досадни, ако не използвате приложението/услугата, за които то известява.

  Преглед на размера на папката в байтове, килобайти, мегабайти и гигабайти [Windows]

Ако също се дразните от твърде много известия в Windows 10, тогава трябва да спрете приложенията да изпращат известия.

За да направите това, отворете панела за известия и щракнете върху Управление на известията в горната част.

Ако сте като мен и изобщо не искате никакви известия, тогава просто изключете бутона за превключване под Получаване на известия от приложения и други податели и това ще деактивира всички известия.

Ако искате да блокирате известия само от определени приложения, превъртете надолу и изключете бутона до приложението/функцията, от които не искате да виждате известия. Този списък включва както собствени приложения, така и приложения на трети страни.

#3. Достъп до безопасен режим

Преминаването в безопасен режим е необходимо за решаване на много проблеми като проблеми с драйвери, повреда на файлове и вирусни инфекции и т.н. Предишните методи за достъп до безопасен режим обаче няма да работят в Windows 10.

Особено, ако надграждате от Windows 7, тогава ще се изненадате, че обичайният метод за побесняване на клавиша F8, докато Windows започва да отваря безопасен режим, няма да работи в Windows 10. Всъщност има много начини за достъп Безопасен режим в Windows 10, но ще покажа най-лесния.

Докато сте в Windows 10, отидете на опцията Power от менюто Start. Тук задръжте клавиша Shift и щракнете върху Рестартиране.

Това ще рестартира компютъра и средата за възстановяване на Windows ще се отвори. Тук отидете на Отстраняване на неизправности > Разширени опции > Настройки при стартиране > Рестартиране.

Вашият компютър ще се рестартира отново и след това можете да използвате цифровите клавиши за достъп до правилния тип безопасен режим.

#4. Деактивирайте оптимизирането на доставката

Windows 10 използва Оптимизиране на доставката на Windows Update (WUDO) система за доставяне на актуализации на компютри. Това е система за равноправна доставка, при която Windows може да качва актуализации, вече изтеглени на вашия компютър, на друг компютър в интернет или в същата мрежа. Microsoft добави това, за да спести честотна лента, като използва вашата мрежа за доставка вместо техния собствен сървър.

Това обаче също така означава, че вашата мрежа може да се използва във фонов режим и да повлияе на вашите приложения и игри, докато ги използвате. Трябва да деактивирате тази функция, ако забелязвате мрежови проблеми като ниска скорост на изтегляне или висок ping.

Отидете в Настройки на Windows 10 и щракнете върху Актуализация и защита.

Сега щракнете върху Оптимизация на доставката в левия панел и деактивирайте бутона под Разрешаване на изтегляния от други компютри.

Това напълно ще деактивира оптимизирането на доставката. Ако обаче искате да използвате тази функция за актуализиране на компютри, свързани към вашата мрежа, можете вместо това да изберете опцията Компютри в моята локална мрежа.

#5. Скрийте лентата за търсене

В предишната версия на Windows лентата за търсене беше в менюто „Старт“ или в началния екран. В Windows 10 обаче лентата за търсене (също голяма) е в лентата на задачите вместо това. Това може да бъде доста проблематично за много хора, особено ако искате иконите на приложенията да са закачени на лентата на задачите.

  Поправете високото използване на диск Sedlauncher.exe в Windows 10

За щастие можете да скриете или да превърнете полето за търсене в икона, за да направите лентата на задачите по-чиста. Просто щракнете с десния бутон върху лентата на задачите и задръжте курсора на мишката върху опцията за търсене. След това можете да изберете опцията Скрито или Показване на иконата за търсене, за да се отървете от голямото поле за търсене.

#6. Деактивирайте фоновите приложения

Windows 10 има твърде много собствени приложения, които работят във фонов режим и продължават да отнемат ресурси, дори ако не ги използвате. Деактивирането им е чудесен начин да получите тласък в производителността на системата.

Ето как да го направите:

Достъп до Настройки от менюто „Старт“ и щракнете върху Поверителност тук.

Преминете към опцията Фоново приложение в левия панел и ще се отвори списък с всички приложения, които работят във фонов режим.

Просто изключете тези, които не искате да работят във фонов режим. Въпреки че внимавайте да не деактивирате приложение, което трябва да работи във фонов режим, за да предложи навременна услуга, като например приложението за аларма, ако го използвате за аларми.

#7. Опцията за хибернация не е налична в менюто за захранване

В полза на Бързо стартиране Windows 10 премахна напълно Hibernate от опциите за захранване в менюто „Старт“. Трябва да активирате отново тази функция, за да можете да поставите компютъра си в хибернация в Windows 10.

Ето как:

Трябва да получите достъп до опциите за захранване и най-лесният начин да го направите е да използвате команда Run. Натиснете клавишите Windows+R, за да отворите диалоговия прозорец Изпълнение и въведете powercfg.cpl тук, за да отворите опциите за захранване.

Тук в левия панел щракнете върху Изберете какво правят бутоните за захранване.

На следващата страница щракнете върху Промяна на настройките, които в момента не са налични.

След това поставете отметка в квадратчето до опцията за хибернация и запазете промените.

Вече трябва да можете да видите опцията за хибернация в менюто „Старт“ Опции за захранване.

#8. Проблем при инсталиране или актуализиране на приложения на Microsoft Store

Това всъщност е повтарящ се проблем в Windows 10, където приложенията от Microsoft Store или спират да се актуализират, или изобщо не се инсталират. За щастие, в повечето случаи това може да бъде коригирано с помощта на автоматичния инструмент за отстраняване на неизправности, вграден в Windows 10. Нека да видим как да получите достъп до него и да го използвате.

От настройките на Windows 10 щракнете върху Актуализация и защита.

Сега преместете раздела Отстраняване на неизправности в левия панел и след това щракнете върху Допълнителен инструмент за отстраняване на неизправности.

Тук превъртете надолу и щракнете върху Стартиране на инструмента за отстраняване на неизправности под Приложения на Windows Store.

Това ще стартира инструмента за отстраняване на неизправности и автоматично ще коригира всички открити проблеми.

Ако и това не помогне, можете също нулирайте приложението Microsoft Store.

#9. Коригиране на липсващи DLL файлове

Това всъщност е често срещана грешка във всички версии на Windows и ще се сблъскате с това и в Windows 10. DLL файловете са споделени библиотеки, които могат да се използват от приложение, ако е налично на вашия компютър. Въпреки това, ако на вашия компютър липсва DLL файл, който е необходим за стартиране на конкретно приложение, това приложение няма да работи.

  Как да надстроите от Windows 7 до Linux

Въпреки че има много начини за отстраняване на този проблем, един сигурен начин, който винаги е работил за мен, е ръчното изтегляне на DLL файла и поставянето му в папката на приложението. Наистина е лесно и да го направите, ето как.

Просто посетете уебсайта DLL‑files.com и потърсете името на DLL файла, който липсва (проверете описанието на грешката). След като бъде намерен, изтеглете файла и го поставете в директорията на приложението, което дава грешката. Това трябва да реши проблема. Ако имате проблеми с инсталирането, ето го DLL ръководство за инсталиране.

Две бонус решения 😎

Бих искал също да споделя още две решения, които всъщност не са проблеми, но хората често питат за тях във форумите.

Активирайте Windows 10 с Windows 7, 8, 8.1 ключ

При пускането на Windows 10 Microsoft позволи на потребителите на Windows 7 и 8 да надстроят до Windows 10 безплатно. Тази оферта трябваше да продължи само две години. Много хора смятат, че тази оферта е приключила, тъй като Microsoft не направи официални коментари по този въпрос.

Все пак можете да надстроите вашия компютър с Windows 7 или 8 до Windows 10, като инсталирате Windows 10 на него и след това използвате продуктовия ключ на предишната версия, за да го активирате. Само миналата седмица надстроих стар компютър с Windows 7 до Windows 10, като използвах продуктовия ключ, написан на гърба на процесора.

Не съм сигурен колко дълго ще остане тази оферта, но в момента работи.

Пропускане на заключен екран в Windows 10

Заключеният екран е много важен за сигурността на вашия компютър. Въпреки това, ако по някаква причина искате да го премахнете и да получите директен достъп до компютъра, това е възможно. Преди беше възможно да го направите в настройките на Windows, но сега ще трябва да редактирате системния регистър на Windows.

За щастие, можете да използвате Автоматично влизане инструмент за автоматично извършване на тези промени в системния регистър. Просто ще трябва да предоставите паролата за влизане и инструментът ще конфигурира системния регистър да ви влиза автоматично, когато компютърът стартира.

Край на мислите

Така че това бяха някои често срещани проблеми с Windows 10, с които съм се сблъсквал преди и съм виждал хора да питат във форумите. Много от проблемите, изброени тук, също помагат за оптимизиране на вашето изживяване с Windows, така че си струва да ги приложите веднага, вместо да чакате, докато може да повлияят негативно на изживяването ви, като например деактивиране на фонови приложения или задаване на връзката като измервана.

x