9 най-добри хардуерни ключа за сигурност за двуфакторно удостоверяване [2023]

Тъй като светът става все по-свързан, сигурността се превърна в съществена част от нашето ежедневие в интернет, като възникват проблеми с поверителността на данните. Оттогава технологията е надминала само използването на потребителски имена и пароли за защита на вашия акаунт срещу нападатели.

Двуфакторното удостоверяване е широко възприето като по-сигурен начин за защита и предоставяне на достъп до потребителски акаунти чрез процес на влизане в две стъпки. В тази статия ще разгледаме какво представлява двуфакторното удостоверяване, защо е важно и ще разгледаме някои от най-добрите хардуерни ключове за сигурност за двуфакторно удостоверяване.

Какво е двуфакторна автентификация?

Двуфакторното удостоверяване (2FA) е механизъм за сигурност, при който от потребителите се изисква да потвърдят самоличността си с помощта на метод за удостоверяване в две стъпки, за разлика от широко разпространеното по-рано еднофакторно удостоверяване (SFA), при което потребителят изисква само своите идентификационни данни за вход.

2FA удостоверяването изисква допълнителен фактор за проверка, като токен или биометричен фактор, преди да бъде даден достъп до акаунта на потребителя и данните, които съхранява, което затруднява достъпа на хакерите в случай на разкриване на идентификационните данни за вход на потребителя.

Какво представляват факторите за удостоверяване?

Удостоверяването просто изисква да предоставите доказателство за самоличност, преди да предоставите достъп на потребител. С течение на годините усвояването на технологиите все повече виждаше различни средства, чрез които потребителите трябва да докажат своята самоличност, но тези различни средства могат да бъдат разделени на фактори като

 • Фактор знания (Какво знае потребителят): Един от най-широко използваните фактори е базиран на знания, при който потребителите трябва да докажат самоличността си, като предоставят нещо, което знаят, като потребителско име, парола или отговор на таен въпрос. Обикновено това е първата стъпка към всяко SFA, 2FA или MFA.
 • Фактор на притежание (какво има потребителят): Често потребителите трябва да докажат собственост, като предоставят нещо, което притежават, или одобряват заявка за влизане от устройство, което притежават. Това може да бъде всичко от лична карта на потребител, паспорт, мобилно устройство, извлечение по сметка и др.
 • Фактор на присъщност (какъв е потребителят): С увеличаването на технологичните иновации, присъщността оттогава е възприета в удостоверяването. Това се прави, като се изисква от потребителя да предостави информация въз основа на нещо, което има/са. Съвременните устройства предоставят на потребителите средства за удостоверяване като биометрични сканирания на пръсти, гласово активиране, лицево разпознаване и други атрибути, свързани с физическата природа на индивида.
 • Фактор на местоположение (Къде е потребителят): Този фактор за удостоверяване се основава на физическото местоположение на потребителя, когато се опитва да получи достъп до акаунт. Това обикновено включва проследяване на IP адреса на устройството, GPS координати или други географски подробности от устройството, използвано за получаване на достъп до система. Това обикновено може да се види при организации, които дават достъп на потребителите само когато са в офис помещенията.
 • Въз основа на времето (когато потребителят е): Използването на време като ограничение също е единственият фактор, включен в удостоверяването. Когато на потребителите се предоставя достъп до акаунт само в рамките на определен период от време, а не извън този времеви прозорец.
 •   11 онлайн инструмента за намиране на вашия двойник

  Няколко системи използват множество фактори, за да гарантират, че системите са защитени от неоторизиран достъп. Комбинацията от този фактор за множество разрешения затруднява нападателите да получат достъп поради различните изисквания, необходими за оторизация.

  Методи за удостоверяване

  Има различни методи за удостоверяване, използвани при предлагането на двуфакторно удостоверяване. Можете да намерите някои системи, изградени с множество методи за удостоверяване, а други с единични методи. В този раздел ще разгледаме подробно различните методи за удостоверяване, използвани в 2FA.

  #1. Токен

  Токените са уникални идентификатори, дадени на потребител и необходими в процеса на удостоверяване. Токените за оторизация могат да бъдат меки токени, генерирани на устройствата на потребителите, или хардуерни токени, като смарт карти или ключодържатели. Тези токени са основно кодове, които ще трябва да предоставят потребителите, за да получат достъп до своите акаунти.

  #2. Известие

  Насоченото известие включва проверка на потребител, когато е в ход опит за оторизация чрез изпращане на известие до устройство, което потребителят е маркирал като защитено, което потребителят трябва да приеме опита за удостоверяване, преди да може да бъде предоставен достъп.

  #3. Биометричен

  Използването на присъщи фактори в удостоверяването става все по-приемливо с последните подобрения в развитието на технологиите. Системите вече позволяват двуфакторна автентификация, която изисква потребителите да сканират пръстовите си отпечатъци с биометричен скенер, да извършват лицеви карти, гласова авторизация и т.н. Критичен фактор при приемането на биометрични данни зависи главно от хардуера.

  #4. Еднократна парола OTP

  Еднократната парола също е широко възприета и включва потребителите, които получават еднократна използваема парола, необходима за достъп до техния акаунт. OTP се изпраща на потребителя, когато се извърши първата стъпка на удостоверяване, обикновено с помощта на фактора на знанието, след което потребителите ще трябва да въведат изпратения OTP, за да получат достъп.

  #5. Удостоверител

  Приложения като Google Authenticator и Microsoft Authenticator, които се използват за генериране на парола за проверка, подобна на OTP, са необходими, когато удостоверяването е извършено. Тези приложения за удостоверяване помагат за смекчаване на някои от предизвикателствата при използване на методи като SMS известия, които могат да бъдат хакнати.

  #6. Ключ за защита

  Това са физически устройства, които са необходими в процеса на удостоверяване. Те са подобни на системата за врата и ключ. Когато потребител се опита да мине през заключена врата, от него ще се изисква да вземе ключа, да го постави в ключалката и да отключи вратата, преди да получи достъп. Същото важи и за ключовете за сигурност, които трябва да бъдат включени през USB порт или да бъдат в обхват, когато се изисква удостоверяване.

  Как работят хардуерните ключове за сигурност?

  Хардуерните ключове за сигурност се използват като допълнителен метод за удостоверяване при двуфакторно удостоверяване. Те основно служат като допълнителен слой за проверка на самоличността на потребителя и гарантиране, че само на правилните потребители е предоставен достъп.

  Да приемем, че току-що сте закупили новия си ключ за сигурност; ще ви трябва приложение или услуга, която поддържа вашия ключ. След като направите това, отворете настройките, намерете двуфакторно удостоверяване и активирайте ключа си.

  Ще трябва да поставите или докоснете устройството, за да го активирате. При влизане в акаунта си, след предоставяне на вашето потребителско име и парола, ще трябва да поставите ключа на вашето устройство или да докоснете, за да потвърдите самоличността си, преди да получите достъп.

  Най-добрите хардуерни ключове за сигурност

  С нарастването на социалните акаунти и имейлите, отвлечени от хакери, OTP за 2FA става все по-малко сигурен. От друга страна, ключовете за сигурност за двуфакторно удостоверяване стават все по-сигурни, тъй като нямат идентификационни данни, които нападателите биха могли да откраднат, за да получат достъп до система.

  Използването на ключ за сигурност изисква физическият ключ да бъде включен в устройството ви по време на процеса на удостоверяване, което затруднява всеки, който се нуждае от достъп до хардуерния ключ, да получи достъп до вашите акаунти.

  По-долу са някои ключове за сигурност, които са налични в Amazon, за да ви помогнат да защитите вашите акаунти.

  Yubico – YubiKey 5C NFC

  Yubikey 5C NFC е един от най-защитните USB и NFC ключове за сигурност, които осигуряват сигурност на широка гама от услуги. Той е сертифициран по FIDO и работи на Mac, Windows и Linux. Също така поддържа сензорни приложения за NFC на устройства с Android и iOS. Yubikey 5C NFC е водоустойчив, прахоустойчив, устойчив на смачкване и намеса.

  Основни функции:

  • YubiKey 5C NFC е сертифициран по FIDO.
  • Поддържани ОС: Windows, Mac OS и Linux.
  • USB-C порт.
  • Докоснете и получете разрешение.
  • NFC активиран.
  • Устойчив на подправяне, водоустойчив и устойчив на смачкване.
  • Поддръжка на множество протоколи, включително FIDO2, FIDO U2F, Yubico OTP, OATH-TOTP, OATH-HOTP, смарт карта (PIV), OpenPGP.

  Ключ за сигурност OnlyKey FIDO2 / U2F

  OnlyKey FIDO2 не е само ключ за сигурност, но и мениджър на хардуерни пароли, който може да се използва за двуфакторно удостоверяване. Той поддържа множество платформи, като Windows, Linux, Mac OS и Android. OnlyKey е създаден да бъде изключително издръжлив, водоустойчив и устойчив на намеса.

  Основни функции:

  • Поддържа се на уебсайтове като Twitter, Facebook, GitHub и Google.
  • Поддържа множество протоколи, включително FIDO2 / U2F, Yubico OTP, TOTP и Challenge-response.
  • Водоустойчив и устойчив на намеса.
  • ПИН авторизация.
  • Поддържана операционна система: Windows, Mac OS, Linux или Chromebook.

  OnlkKey е защитен с щифт, който се въвежда директно в устройството, осигурявайки допълнителен слой защита, когато устройството бъде откраднато, с вграден защитен механизъм, който изтрива всички данни след десет грешни опита.

  FEITIAN BioPass K26 Plus

  Основни функции:

  FEITIAN BioPass K26 Plus е проектиран да бъде компактен и лек, с биометрично удостоверяване, което го прави много по-лесен за използване.

  • Биометрична авторизация (пръстов отпечатък).
  • Поддържа FIDO2 (WebAuthen и CTAP), FIDO U2F и PIV.
  • USB Type-A или Type-C.
  • Поддържани ОС: Chrome OS, Windows, Linux, Mac OS.
  • Поддържа до 128 идентификационни данни.
  • Алгоритми за сигурност: ECDSA, SHA256, AES, HMAC, ECDH.

  FEITAN BioPass K26 Plus е ключ за сигурност FIDO2 с поддръжка на биометрично удостоверяване и може да се използва във всяка услуга, която поддържа FIDO2, FIDO U2F и PIV.

  Octatco EzFinger2

  Octatco EzFinger2 е FIDO2 & FIDO U2F сертифициран ключ за сигурност, който може да служи като защитен шлюз за удостоверяване, за да се гарантира, че вашите данни са защитени и достъпни само за вас.

  Основни функции:

  • Биометрично разрешение.
  • Сертифицирани по FIDO2 & FIDO U2F.
  • Поддържа ОС: Windows 10, 8.1, 8, 7 и Windows Hello.

  Octatco EzFinger2 поддържа биометрични данни за пръстови отпечатъци и работи в браузърите Edge, Chrome, Firefox, Safari и Opera.

  Ключ Hideez 4

  Hideez key 4 има капацитета да съхранява над 1000 идентификационни данни в криптиран хардуерен хранилище за пароли и с натискането на един бутон може да се предостави достъп. Hideez Key 4 елиминира традиционните средства за базирана на SMS 2FA с FIDO U2F и FIDO2 достъп без парола.

  Основни функции:

  • Упълномощаване без парола.
  • FIDO U2F и FIDO2 сертифицирани.
  • Поддържани ОС: Windows, Linux и Android.
  • Максимален брой идентификационни данни: 1000.
  • Bluetooth активиран.
  • RFID ключова карта.

  С иновативната си функция за излизане, Hideez Key 4 автоматично отписва потребител, когато ключът не е в обхват на близост, което прави вашия акаунт още по-сигурен. Може да се използва и за отваряне на RFID врати и е съвместим с Windows, Linux и Android.

  Thetis Universal 2FA удостоверяване USB

  Thetis Universal двуфакторно удостоверяване USB е съвместимо с всички уебсайтове за съответствие с U2F протокол и може да се използва в Windows, Mac OS X и Linux с инсталиран най-нов браузър Chrome или браузър Opera.

  Основни функции:

  • Поддържана ОС: Windows, macOS или Linux.
  • Разширена HOTP (еднократна парола) технология.
  • Съвместим с U2F протокол.

  Thetis Universal двуфакторно удостоверяване USB гарантира удостоверяване със силен фактор за вашия акаунт, като ви предпазва от всякакви атаки.

  Yubico YubiKey 5C

  Yubico YubiKey 5C използва USB type-C конектор, което го прави съвместим с модерни устройства. Поддържа FIDO U2F и FIDO2, които се използват широко за 2FA, но не поддържа NFC, за разлика от Yubico Yubikey 5C NFC.

  Основни функции:

  • USB-C конектор.
  • Упълномощаване без парола.
  • Мениджър на пароли.
  • FIDO 2 Certified, FIDO Universal 2nd Factor (U2F) Certified.

  Той осигурява удостоверяване без парола и поддръжка за различни устройства, включително Windows, macOS, Linux, Android и iOS.

  TrustKey T110

  Turstkey T110 е FIDO2 и U2F съвместим защитен ключ, който предоставя на потребителите бързо, лесно и сигурно влизане.

  Основни функции:

  • FIDO2 сертифициран.
  • HOTP, TOTP поддръжка.
  • USB Тип А конектор.
  • Поддържани ОС: Windows, macOS, Linux, iPad OS, Android и Chrome OS.

  TrustKey T110 поддържа множество протоколи, включително FIDO2, FIDO U2F, HOTP/TOTP, за защита на вашия акаунт срещу фишинг и пробив, позволява използване на множество устройства.

  Ключ за сигурност Thetis FIDO U2F

  Thetis FIDO U2F е защитен ключ за мобилен приятел, който поддържа iPhone и устройства с Android, което го прави универсално съвместим. Той използва ECDSA SHA Standard/SHA-256 за генериране на 256-битови символи с дължина на хеша, превръщайки акаунта ви в непроницаема крепост.

  Основни функции:

  • Поддържани ОС: Windows, macOS и Linux.
  • FIDO U2F СЕРТИФИЦИРАН.
  • Bluetooth активиран.
  • Поддържа се U2F протокол.

  Плюсове и минуси на хардуерните ключове за сигурност

  От положителна страна, хардуерните ключове за сигурност обикновено използват U2F (Universal Second Factor) на FIDO, което затруднява възникването на фишинг, което прави вашия акаунт устойчив на фишинг. Ключовете за сигурност осигуряват лесен и сигурен достъп до вашия акаунт.

  Тези ключове обикновено са направени да бъдат компактни и издръжливи и могат да се носят лесно. Тъй като тези ключове обикновено са създадени да работят на няколко операционни системи и приложения, тяхното предимство не може да бъде омаловажавано, тъй като един ключ за сигурност може да защити множество акаунти.

  Основен недостатък на ключовете за сигурност е тяхната цена; те могат да бъдат скъпи, което затруднява придобиването на организации и лица в сравнение с алтернативните софтуерни опции.

  Последни мисли

  Сигурността е много важна, когато става въпрос за управление на данни в интернет. Следователно е важно да се поддържат адекватни мерки, за да се гарантира, че случаите на възможни нарушения са избегнати. Хардуерните ключове за сигурност не са светият граал, но се справят абсолютно добре в сравнение с други методи за многофакторно удостоверяване.

  x