9 най-добри решения за управление на мрежова конфигурация

Тъй като мрежите продължават да се развиват и увеличават размера си, конфигурациите стават все по-сложни и предизвикателни за управление с помощта на конвенционални ръчни методи.

Освен традиционните локални и широкообхватни мрежи, сега имаме облачна инфраструктура, Интернет на нещата (IoT), софтуерно дефинирани мрежи и други технологии, които разширяват покритието и броя на свързаните устройства.

Организациите трябва да разполагат с правилните инструменти за управление на нарастващата сложност, мащаб и динамичен характер на съвременната инфраструктура. Тези инструменти в идеалния случай трябва да позволят на администраторите да правят промени на стотици или хиляди рутери, комутатори, контролери и други мрежови устройства в различни локални и облачни среди.

По-специално, решенията за управление на мрежовата конфигурация (NCM) позволяват на организациите непрекъснато да наблюдават своите мрежи, да проследяват промените в конфигурацията и да възстановяват предишни състояния, когато има неправилни конфигурации. Една организация може също да използва инструментите за отдалечено изпращане на актуализации на фърмуера към мрежовите устройства.

Докато някои инструменти предоставят само основни функции, други имат допълнителни функции като докладване, предупреждение, възможност за налагане на сигурност, одит и съответствие на устройства от различни доставчици и др. Освен горните функции, желателно е NCM инструмент, който ви позволява да зададете базова линия или най-добра работеща конфигурация, към която да се върнете, когато вашата мрежа се повреди.

Дълбочината на всяка функция, както и представянето, могат да се различават от един инструмент до друг. По същия начин цената, мащабируемостта или капацитетът могат да варират съответно и най-добрата практика е да изберете инструмент, който отговаря на настоящите и бъдещите изисквания.

По-долу е даден списък с най-добрите решения за управление на мрежова конфигурация, които ще ви помогнат да направите правилния избор.

rConfig

rConfig може да открие всички устройства във вашата мрежа и да опрости задачите за управление на конфигурацията. Инструментът включва автоматизация, персонализирани скриптове, управление на съответствието, архивиране на конфигурацията, отчети и др.

Основни функции

 • Лесен за използване инструмент за управление на конфигурацията и съответствие със страхотни опции за регистриране, които ви позволяват да установите и адресирате различни мрежови проблеми
 • Силно адаптивен с възможност за правене на моментни снимки на arp таблици, mac адрес, таблици за маршрутизиране и състояние на други устройства при поискване.
 • Страхотни опции за отчитане, известия и предупреждения в допълнение към подобряването на сигурността на вашите мрежови активи.
 • Позволява ви да правите чести моментни снимки на вашите мрежови устройства
 • Планирайте записването на конфигурациите на отделни или категория устройства. След това можете да използвате информацията, за да видите състоянието на всеки.

Можете да започнете с безплатен план.

ManageEngine

Мениджър за мрежова конфигурация на ManageEngine е мощен инструмент, който предоставя автоматизирана мрежова конфигурация от край до край, функции за управление и съответствие. Инструментът позволява на администраторите да откриват промени в конфигурацията, както и несъответствие в различни мрежови устройства.

  Как да изтриете съобщения в приложението Reddit

Основни функции

 • Подобрява управлението на мрежовата конфигурация чрез уеб-базиран GUI, който ви позволява да проследявате активността на потребителите, да откривате промени, като същевременно предоставяте незабавни известия.
 • Автоматично архивиране на настройките на конфигурациите и връщане назад, когато има неправилни конфигурации, грешки или неупълномощени промени
 • Дистанционно конфигуриране и управление – използвайте мобилно приложение, за да наблюдавате вашата мрежа и да идентифицирате промените в конфигурацията.
 • Централизирано защитено хранилище с криптирани конфигурационни файлове
 • Извършвайте групови мрежови операции на множество устройства от централно място.
 • Одитирайте конфигурациите на устройството, за да осигурите съответствие с HIPAA, PCI, SOX, Cisco IOS, както и с персонализирани политики
 • Търсете, разглеждайте и управлявайте конфигурацията на устройства от над 200 различни доставчици
 • Автоматично спиране на компрометирани потребителски акаунти.

Риба прилеп

The Риба прилеп е инструмент за анализ на мрежова конфигурация с отворен код, който помага на администраторите да автоматизират промените в конфигурацията както за облачните, така и за локалните мрежи. Помага на екипите да установят въздействието на промените в конфигурацията, преди да ги ангажират.

Следователно това позволява на екипите проактивно да разрешават мрежови проблеми, които могат да компрометират сигурността или да доведат до прекъсвания.

Основни функции

 • Получете видимост на поведението на мрежата във вашия облак или локална инфраструктура.
 • Направете необходимите промени, без да компрометирате производителността, наличността и сигурността на мрежата.
 • Непрекъснато наблюдавайте мрежата, за да разберете състоянието на сигурността и да откриете уязвимости.
 • Мрежова карта в реално време с подробна и точна информация за състоянието на мрежата
 • Установява и визуализира мрежовите пътища в облака, локални и хибридни мрежи
 • Функция Sandbox, която ви позволява да тествате промените в конфигурацията, преди да ги извършите.

SolarWinds

Мениджър за мрежова конфигурация на SolarWinds е цялостен, богат на функции, интелигентен инструмент, който автоматизира задачите за мрежова конфигурация като управление на промени, архивиране, възстановяване, съответствие и др. Инструментът NCM ви позволява да втвърдите мрежата, да промените конфигурациите, да архивирате настройките, да сравните настройките, да откриете и оттеглите неправилни конфигурации с малко усилия.

Основни функции

 • Наблюдение на конфигурации, откриване на промени и бързо връщане назад за възстановяване от неправилна конфигурация, неоторизирани модификации или повреда на устройството.
 • Одитиране на конфигурации за осигуряване на сигурност и съответствие с различни предварително дефинирани и персонализирани регулаторни стандарти и политики
 • Изгражда и поддържа списък с възможност за търсене на всички мрежови устройства.
 • Една мащабируема платформа може да управлява до хиляди устройства от различни доставчици, като същевременно увеличава максимално времето за работа и надеждността на техните мрежови услуги.
 • Конфигурирайте ежедневни имейл отчети, за да идентифицирате неоторизираните промени и времето на промяната
 • Изпратете промените в конфигурацията на множество устройства, като по този начин спестявате време и минимизирате грешките. Осигурява мониторинг, доклади за грешки, предупреждения и коригиращи действия, когато има проблеми като неуспешно архивиране.
  Как да намалите фоновия шум на микрофона на компютър

WhatsUp Gold

The WhatsUp Gold е комплексен пакет за управление на конфигурацията, който поддържа всички размери и типове мрежи. Той включва всички необходими функции, включително управление, автоматизация, архивиране, одит, съответствие с нормативните изисквания и други.

Основни функции

 • Автоматизира широк набор от задачи за управление на мрежата, като конфигуриране, наблюдение, добавяне и премахване на мрежови устройства, наблюдение и др.
 • Автоматично открива и създава подробна и интерактивна карта на мрежовата инфраструктура на устройствата, конфигурациите, сървърите, виртуалните машини, трафик потока и т.н.
 • Осигурява мониторинг и пълна видимост на производителността и състоянието на сървърите, мрежовите устройства и приложенията в локални и облачни среди.
 • Одитирайте и наложете спазването на PCI, SOX, HIPAA, DSS, FISMA и други разпоредби.
 • Архивирайте мрежовите конфигурации и автоматично се върнете към предишното работно състояние, когато нова или съществуваща настройка е неуспешна.
 • Удобен за потребителя уеб-базиран GUI и персонализирано табло за управление
 • Подобрено отчитане, известия и навременни и точни сигнали за промени в конфигурацията.

TrueSight

The TrueSight Automation за мрежи от BMC, известен преди като BladeLogic Network Automation, е мощен инструмент, който ви помага да автоматизирате управлението на промените в мрежовата конфигурация. Има допълнителни функции за подобряване на мрежовата сигурност, ефективност и съответствие. Освен това, той позволява на администраторите лесно и бързо да откриват промени в мрежовата конфигурация на по-ниски разходи.

Основни функции

 • Извършвайте по-бързи промени в конфигурацията или актуализации на множество мрежови устройства.
 • Проследявайте промените в конфигурацията и автоматично връщайте обратно, когато има проблеми.
 • Анализирайте, откривайте и отговаряйте на заплахи чрез функцията за автоматизирано управление на уязвимости. Функцията позволява на администраторите да получат видимост и бързо да реагират на всякакви заплахи за сигурността в различни мрежови устройства.
 • Наблюдавайте конфигурациите на устройството в реално време, генерирайте отчети и преглеждайте състоянието. Той също така ви позволява да извършвате одит за съответствие и да отстранявате неизправности в мрежовите конфигурации.
 • Налагайте съответствие със стандарти като NIST, DISA, CIS, PCI, HIPPA, SOX, SCAP, DISA и други чрез внедряване на предварително конфигурирани политики и автоматично коригиране на несъответствието.
 • Пускане на актуализации и корекция на мрежови устройства с нулев престой. Освен това ви позволява да оттеглите проблемни промени и да възстановите добрите от архива.
 • Поддържа защитени множество влизания, следователно подходящ за използване от екипи.

WeConfig

WeConfig е инструмент за управление и поддръжка на мрежова конфигурация за осигуряване на лесни и безопасни промени в конфигурацията, актуализации на устройства и надстройки. Решението улеснява задачите за управление на конфигурацията, като същевременно ги прави прости, ефективни и надеждни. Автоматизацията и груповото внедряване елиминират отнемащите време ръчни задачи по инсталиране, поддръжка и поддръжка, спестявайки време на екипите.

Основни функции

 • Мониторингът предотвратява неправилни конфигурации, несъответствие и други проблеми, позволявайки на екипите да разрешават проблемите и да минимизират рисковете и прекъсванията.
 • Тествайте новата конфигурация, преди да я приложите, и се върнете към работно състояние, ако промените причинят неизправност.
 • Намаляване на грешките в конфигурацията и връщане към предишни добри работни условия в случай на проблеми.
 • Подобрено регистриране на събития и предупреждения
 • Интегрира се с други диагностични инструменти за откриване и адресиране на проблеми с производителността и надеждността на мрежата.
 • Събира и представя цялата мрежова информация на едно място.
  Как да управлявате настройките на сайта в Chrome

Netline LineDancer

Netline LineDancer (NetLD) е лесен за използване, богат на функции NCM инструмент с всички основни функции и прост интерфейс. Той ви позволява да управлявате конфигурациите на вашите мрежови устройства и да откривате промени, като същевременно ви предоставя подробности за техния хардуер и софтуер, отчети за инвентара и др.

Основни функции

 • Един прост, мощен уеб базиран потребителски интерфейс ви позволява да изпълнявате всички задачи едновременно и лесно да правите групови промени в конфигурацията.
 • Автоматизирано откриване на промени в конфигурациите
 • Лесен за интегриране с други инструменти за управление на мрежата
 • Добри функции за отчитане, аларми и предупреждения
 • Сканирайте мрежата, идентифицирайте и регистрирайте всички съвместими устройства, докато правите моментни снимки на конфигурационните настройки на всяко устройство.
 • Мащабируем и лесен за инсталиране инструмент с гъвкави абонаментни планове

Pulseway

Pulseway е инструмент за мащабируема мрежова конфигурация и управление с множество акаунти, който работи в широк набор от устройства. Можете да хоствате платформата за управление на мрежата на сървъра на Pulseway, на място или в облачен център за данни. Работи на основните операционни системи Windows, Linux, Mac и други системи, които поддържат Pulsaway API.

Основни функции

 • Персонализируеми правила и незабавни известия за промени в конфигурацията, нарушения или други проблеми
 • Съвместим с повечето настолни компютри, както и с мобилни устройства
 • Позволява ви да управлявате дистанционно вашите комутатори, рутери, защитни стени и други устройства
 • Вградени отчети с подробна информация за състоянието на мрежата
 • Интегрира се с други инструменти като Slack за известия.

Заключение

Инструментите за управление и наблюдение на мрежовата конфигурация подобряват надеждността, наличността и последователността на мрежовите конфигурации и услуги. Като цяло решенията позволяват на администраторите да управляват промените в конфигурацията, актуализациите на фърмуера на устройството, да наблюдават настройките и др.

Когато търсите надежден инструмент, уверете се, че той ви позволява да зададете базова линия, да архивирате конфигурациите и да възстановите предварително запазени настройки, когато има неправилна конфигурация или повреда.

x