8 най-добри AI инструмента, от които всеки учител се нуждае в арсенала си

Честно казано, на учителите не им е толкова лесно, колкото обикновено си представяме по време на нашето време като ученици. Сигурен съм, че някои AI инструменти за учители могат значително да помогнат за улесняване на ежедневните задачи.

Създаването на уроци, проследяването на напредъка на учениците, оценяването на заданията, генерирането на информация от данни и измислянето на нови дейности не са лесни задачи. За щастие, можете да получите помощ от AI инструменти, за да не само автоматизирате тези задачи, но и да ги изпълнявате по по-добър начин.

Ето кратко резюме на най-добрите AI инструменти за учители, които ще обсъдя по-долу.

AI инструмент

Забележителни характеристики

Връзка

Yippity

Автоматизира създаването на тестове, опции за редактиране.

SlidesAI

AI Създател на презентации Google Slides от текст

Уинстън AI

Открива AI плагиатство, OCR извличане на текст

ChatGPT

AI помощ за учебни задачи, планове на уроци

Формиращо

Подпомогнато от AI създаване на тестове, управление на класове

Fobizz

AI инструменти за учители, транскрипция, оценяване

Роши

Генериране на урок от текст, създаване на диалог

EssayGrader

Автоматично оценява есета, персонализирани рубрики

В тази статия изброявам някои от най-добрите AI инструменти за учители, които ще превърнат часовете работа в минути.

Yippity

Въпреки че е много прост инструмент, Yippity автоматизира една от най-важните части на преподаването; оценки. Инструментът помага на учителите автоматично да създават тестове с въпроси/отговори от всеки урок. Всичко, което трябва да направите, е да копирате/поставите бележките или да предоставите URL адрес, ако темата е достъпна онлайн.

За всяка тема ще генерира около 20 въпроса заедно с техните отговори. Можете да редактирате въпросите и отговорите, преди да ги копирате, и дори да изтриете тези, които не искате.

За съжаление, той няма някои от разширените функции, които имат приложенията за ръчно създаване на тестове; ще трябва ръчно да копирате резултатите и да ги поставите във вашето приложение/формуляр за тест.

Можете да създадете до 3 теста на месец безплатно. За неограничени викторини ще трябва да се абонирате за платен план за $4,99.

SlidesAI

Създаването на презентации е друга необходима задача за преподавателите, за да разбият сложните теми, за да ги направят лесни за разбиране. SlidesAI е програма за създаване на презентации с изкуствен интелект, която прави този процес автоматичен, като ви помага да създавате красиви слайдове само от текст.

Той идва като разширение на Google Slides и всички презентации ще бъдат създадени в Google Slides. За да създадете презентация, всичко, което трябва да направите, е да изберете тема и характер на презентацията и след това да предоставите текста. Той ще разбере текста и автоматично ще създаде слайдове, които най-добре пасват на текста, а също така ще добави изображения, съответстващи на текста.

Освен това има опция за създаване на презентация с помощта на инструмент за писане на AI. Ще трябва само да посочите името на темата и това, за което искате да говорите в нея. SlideAI автоматично ще създаде презентацията и ще попълни текста в нея. Ще можете да създадете 3 презентации от по 2500 знака всяка безплатно за един месец.

  Как да накарате Cortana да използва Google Търсене в Chrome и Firefox

Уинстън AI

С появата на инструментите за писане на AI, плагиатството се превърна в основен проблем, тъй като откриването на AI плагиатство е доста трудно. Като учител, Уинстън AI може да ви помогне да откриете както онлайн плагиатство, така и AI плагиатство. Като е в крак с най-новите актуализации на LLM, този инструмент използва познания за AI срещу инструменти за писане на AI.

Winston AI твърди, че открива AI писане с до 99,6% точност. Можете да копирате/поставите текста или да качите документ за сканиране. Можете дори да качите изображение и то ще използва свой собствен OCR инструмент за извличане и сканиране на текста.

В безплатната версия можете да сканирате до 2000 думи, но откриването на плагиатство в онлайн съдържание не е налично. The платени планове увеличете броя на думите и предложете разширени функции като детектори за плагиатство на онлайн съдържание и подробно докладване.

Като алтернатива можете също да опитате Copyleaksкоето може да бъде чудесно за напреднали потребители, тъй като има повече опции за персонализиране.

ChatGPT

API на ChatGPT е източникът на много невероятни функции, които предлагат тези AI инструменти. Въпреки това можете също да получите достъп ChatGPT директно и го използвайте, за да получите помощ за нуждите на обучението. Можете да използвате подкани, разширения и плъгини на ChatGPT или просто да поискате директно от ChatGPT всичко, за което имате нужда от помощ.

За да започнете, по-долу изброявам някои начини, по които ChatGPT може да бъде полезен за учителите:

  • Създавайте планове за уроци и идеи.
  • Създайте примерни въпроси и решения от темата.
  • Вземете идеи за прилагане на най-новите технологии според нуждите на вашия клас.
  • Научете персонализирани стратегии за управление на класната стая.
  • Обяснявайте сложни концепции с прости думи въз основа на нивото на учениците.
  • Получете идеи за дейности в клас, които могат да ви помогнат да разберете дадена тема.
  • Получете съвет, който да ви помогне да се справите със специфичните нужди на отделните ученици.
  • Получавайте обратна връзка за заданията на учениците и дори ги оценявайте.

Освен тази помощ в клас, ChatGPT може също да ви помогне да станете по-добър учител, като ви помага да разберете обхвата на кариерата си, да научите повече за основния си предмет или просто да получите мотивационни цитати.

Въпреки че ChatGPT 3.5 е безплатен за използване с неограничен достъп, трябва да го получите ChatGPT Plus за достъп до най-новия модел GPT 4.0 и разширени функции като поддръжка на плъгини. Освен това има и много алтернативи на ChatGPT, които могат да предложат подобна помощ, като Google Bard, който може да има по-задълбочени академични познания.

Формиращо

Формиращо ви помага както да управлявате своя клас, така и да създавате нови уроци и дейности. Въпреки че можете ръчно да създавате и управлявате уроци, аз ще се съсредоточа само върху функциите на AI. Инструментът ви позволява автоматично да създавате тестове и дейности с помощта на AI, включително множество възможности за избор, вярно/невярно, съвпадение, кратки отговори и др.

  Тъчпадът за безжична клавиатура не работи (Ръководство за отстраняване на неизправности)

Можете да избирате нива от детска градина до университет и до 70 предмета. След това създайте подкана, в която да говорите за какво трябва да бъде тестът и дали имате някакви конкретни искания. Можете също така да изберете трудността на теста, която ще се увеличава/намалява, докато остава в границите на избраното ниво на оценка.

Веднъж създаден, можете допълнително да редактирате оценката и дори да генерирате повторно части, които не харесвате. Можете дори да помолите Formative да създаде съвети за всеки въпрос, за да улесни учениците да отговорят.

В секцията „Курсове“ на инструмента можете да управлявате всички класове, които имате, и да добавяте учениците си (чрез уникална връзка), за да споделяте работата и да проследявате напредъка им. Те могат да отговорят на оценките във Formative и той автоматично ще оцени теста според техните отговори.

Най-доброто от всичко е, че безплатната версия ви позволява да създавате неограничени оценки и уроци, а също така можете да създавате класове и да проследявате напредъка на учениците. The платени планове добавете само разширени функции като автоматично оценяване, анти-измама, сътрудничество и т.н.

Fobizz

Fobizz всъщност е куп AI и други стандартни инструменти на едно място и всички те са специално създадени, за да помогнат на учители и ученици.

По-долу изброявам неговите AI инструменти, които са създадени за учители:

Чат с изкуствен интелект: Това е чатбот като ChatGPT, но има вградени подкани, които да помогнат при конкретни учебни задачи или да играят конкретна роля. Това включва създаване на оценки и уроци, обобщаване на съдържание, предоставяне на обратна връзка за текст и т.н.

AI Image Generator: Бърз AI генератор на изображения, използващ въвеждане на текст. Може да бъде полезно за учителите да получат изображения, за да обяснят сложни данни или да създадат презентация.

Транскрипция с изкуствен интелект: Можете да качите аудио/видео файл или да копирате/поставите връзка към YouTube или Vimeo, за да транскрибирате и след това да използвате AI, за да сте сигурни, че съдържанието има смисъл.

AI PDF Chat: Лесен инструмент, където можете да качите PDF или текстов документ и да зададете въпроси за него или да получите помощ. Може да бъде чудесно за получаване на обратна връзка и помощ при задачи, изпълнени от ученици.

Помощник за оценяване с изкуствен интелект: Можете да посочите типа скала за оценяване, очакваното решение и заданието на ученика и този инструмент ще предостави пълна обратна връзка за това как се е справил ученикът.

Освен тези, има куп други инструменти, които могат да помогнат на учителите, а някои дори имат незначителни AI функционалности. Някои от тях включват генератор на облак от думи, генератор на QR кодове, инструмент за споделяне на файлове, дъска за обучение, създател на анкети, текстов редактор с изкуствен интелект и още няколко.

  Какви Wi-Fi камери за сигурност ви позволяват да записвате локално?

Засега инструментите са безплатни за използване, но ще трябва да се регистрирате, за да ги използвате. Вашият акаунт се използва и за преглед на предварително запазена работа по тези инструменти.

Роши

Ако искате нещо просто за генериране на уроци от текст или от нулата, Роши върши страхотна работа. Въпреки че може също да генерира дейности за оценяване, аз го поставям тук заради функциите му за създаване на уроци. Можете да го помолите да генерира история за почти всичко със специфичен морал и той не само ще генерира история, но и ще добави генерирани от AI изображения, свързани с историята.

Можете също така да генерирате индивидуален диалог въз основа на конкретни обстоятелства и той ще създаде подробен диалог с възможни сценарии от реалния свят.

Ако не искате да генерирате AI съдържание от нулата, можете да му дадете свой собствен текст или връзка към статия или видеоклип, за да създадете урок около него. Той може да обобщи това съдържание с предпочитана трудност, да създаде списък с речници, да генерира тест или да обсъди съдържанието и неговата тема.

Неговата безплатна версия е ограничена до само 5 урока на месец; на Професионален абонамент дава неограничен достъп до всички функции и поддръжка на подкани от до 1500 думи.

EssayGrader

EssayGrader автоматично оценява ученическите есета и предоставя подробна обратна връзка. Можете да предоставите есето като текст или PDF файл и то ще го сканира въз основа на собствените си рубрики. Заедно с общата оценка, той ще даде обратна връзка относно организацията на есето, избора на думи, въведението, речника и сетивните детайли.

Можете да изберете ниво на есе от начален до колеж, както и неговия тон като убедителен или разказ. Ако това не е достатъчно, можете също да създадете свои собствени рубрики, като изберете опцията Използване на моите персонализирани рубрики. Персонализираните рубрики могат да бъдат дефинирани на естествен език и можете да създадете до 8 рубрики.

Освен оценяване, той също така помага за обобщаване на дълги есета и откриване на съдържание, написано с AI. Можете да оценявате 10 есета на месец в безплатната версия до 1000 думи всяко. The Професионални планове ще увеличи месечния брой есета и ще ви позволи да използвате функцията за откриване на AI.

Обобщавайки

Всички тези инструменти ще помогнат за рационализиране на процеса на създаване на уроци, оценяване и оценяване. Не забравяйте, че AI не е перфектен; може и ще прави грешки. Уверете се, че редактирате резултатите по-късно, за да сте сигурни, че са идеални за използване и няма грешки. За щастие, повечето от тези инструменти ви позволяват да редактирате крайните резултати в техния собствен интерфейс, така че редактирането не би трябвало да е проблем.

Можете също така да разгледате някои от най-добрите базирани на изкуствен интелект разширения за Chrome за по-добра производителност.

x