7 VPN грешки, които трябва да избягвате

Независимо дали искате да защитите поверителността си или се опитвате да получите достъп до географско ограничено съдържание, използването на виртуална частна мрежа (VPN) може да ви помогне да маскирате вашия IP адрес и да ви осигури по-анонимно онлайн изживяване.

Въпреки това, въпреки че VPN мрежите могат да ви пазят скрити от любопитни очи, твърде лесно е да правите грешки, които могат да разкрият самоличността ви или, още по-лошо, да ви направят уязвими за действителни кибер заплахи. Ето няколко грешки, които трябва да избягвате, когато използвате VPN услуга, за да сте в безопасност.

1. Използване на безплатна, ненадеждна VPN услуга

Популярен мит за VPN услугите е, че всички те са създадени равни. Много потребители на VPN за първи път ще изберат безплатна услуга, за да спестят пари. Идеята да не харчите нищо за ценна услуга може да изглежда привлекателна за мнозина, но това често идва на друга цена: компрометирана поверителност.

Някои доставчици на безплатни VPN услуги са известни със събирането и продажбата на вашите данни, което отрича ползата от използването на VPN за анонимност. Нещо повече, повечето доставчици на безплатни VPN услуги са в състояние да ви осигурят само бавна или ограничена честотна лента, тъй като нямат големи бюджети, които да харчат за премиум услуга.

Така че, ако обмисляте да изберете безплатна VPN, важно е да обмислите какво може да трябва да размените за цената да не платите и стотинка за услугата. Ако наистина цените поверителността си, най-добре е да изберете надежден доставчик на VPN услуги, който предлага стабилни функции за сигурност и добра производителност, дори и да има цена.

  Поправете грешка на Hamachi VPN в Windows 10

2. Игнориране на местоположенията на сървъра

Въпреки че целта на VPN е да маскира вашия IP адрес и да шифрова вашите данни и трафик, факт е, че местоположението на сървъра, към който се свързвате чрез вашата VPN, може да повлияе на вашето онлайн изживяване. Свързването към сървър, който е географски отдалечен от действителното ви местоположение, може да доведе до по-ниска производителност и скорост на връзката. Това може да попречи на изживяването ви при сърфиране.

За да се възползвате от предимствата на вашата VPN, не забравяйте да оцените и определите дали местоположението на сървъра на доставчика отговаря на вашите нужди и предпочитания. Дайте приоритет на VPN със сървърни местоположения, които са в близост до вашите за ефективно предаване на данни и по-добри скорости.

3. Надценяване на предпазните мерки за поверителност на VPN

VPN мрежите могат да подобрят вашата онлайн поверителност, като маскират вашия IP адрес и криптират всеки изходящ трафик. Въпреки това има ограничения за това какво може да постигне една защитена VPN. Неразпознаването на това и прекомерното разчитане на защитата на поверителността на VPN може да ви изложи на потенциални заплахи за киберсигурността.

Бисквитките, пръстовите отпечатъци на браузъра и всеки зловреден софтуер, който случайно изтеглите, докато сте на VPN, могат да накарат вашата дейност да бъде проследена обратно до вас. Като се има предвид това, важно е да практикувате безопасно сърфиране и практики като редовно изчистване на бисквитки и избягване на потенциални опити за фишинг.

Уверете се, че сте се запознали с възможностите на вашата VPN и какво може и какво не може да скрие, така че да можете да вземате информирани решения относно поведението си при сърфиране и да интегрирате по-добри навици за киберсигурност.

  Тестване на безспорния крал на VPN

4. Без използване на VPN без регистрация

Ако използвате VPN, е безопасно да се предположи, че искате да запазите онлайн дейността си поверителна. Но това, което може би не знаете е, че някои VPN сървъри регистрират цялата ви интернет активност. Ето защо е важно да използвате VPN без регистрация.

Но много VPN доставчици вече предлагат мрежи без регистрация, което означава, че вашият IP адрес или данни не се събират, когато се предават през мрежата. Това запазва активността ви при сърфиране поверителна и също така гарантира, че злонамерените участници не могат да използват запазените данни в случай на пробив.

Уверете се, че VPN услуга, за която се твърди, че не е регистрирана, е била проверена независимо. Това гарантира, че състоянието им без регистрация е потвърдено от оценител трета страна.

5. Торент без предпазни мерки

Често срещана причина хората да използват VPN услуги е достъпът до гео ограничено съдържание. Ако използвате VPN за торент, не можете просто да се свържете към произволен сървър по ваш избор. Всъщност е жизненоважно да се свържете с VPN сървър, разположен извън Съединените щати, за да избегнете усложнения, свързани с DMCA известия.

Ако използвате торент през сървър, разположен в САЩ, може неволно да попаднете в обхвата на разпоредбите за прилагане на авторските права. Избирането на сървър на място с по-меки закони по отношение на торент може да ви помогне да избегнете правни последици, като същевременно можете да се насладите на поверителността, предлагана от VPN.

6. Без използване на превключвател за изключване

Превключвателят за блокиране на VPN е по същество усъвършенствана функция за сигурност, която някои доставчици на VPN използват, за да защитят вашия IP адрес от излагане в случай на прекъсване на връзката ви. Без значение колко сигурен е VPN сървърът, има възможност за прекъсване на връзката. Въпреки че това се случва по-често с евтини или безплатни VPN мрежи, дори защитените VPN мрежи могат да прекъснат връзката, ако имате нестабилна интернет връзка или има софтуерни смущения.

  Как да настроите Cisco VPN

Когато връзката ви прекъсне, можете да бъдете прекъснати от VPN сървъра и да се свържете обратно към домашния сървър. Както от гледна точка на поверителността, така и от правна гледна точка, това може да има отрицателни последици и да създаде сериозни рискове за киберсигурността. Превключвателят за изключване обаче автоматично открива такава промяна, ако се случи, и блокира достъпа на вашето устройство до интернет. Когато възстановите връзката с VPN сървъра, превключвателят за изключване деактивира и възстановява достъпа ви до интернет.

7. Пренебрегване на Политиката за поверителност на VPN доставчика

Никой не иска да прекарва време в разглеждане на подробностите от политиката за поверителност на доставчика на VPN, но това не е нещо, което трябва да пренебрегвате, ако цените вашата поверителност и безопасност. И това е особено вярно, ако попаднете на сделка за VPN, която изглежда твърде добра, за да е истина.

Политиката за поверителност обикновено е мястото, където доставчикът посочва своите практики и ангажименти по отношение на регистриране на данни, съхранение и споделяне. Дори само преглеждането на документа ще ви каже дали доставчикът има стриктна политика без регистрация и дали има някакъв шанс вашите данни да бъдат продадени на трети страни. Всички реномирани VPN доставчици имат политика за поверителност (обикновено се намира в долната част на уебсайтовете им).

Тестването на сигурността на вашата VPN е от решаващо значение

Основната цел на VPN е да служи като защитена точка за достъп до отдалечена мрежа. Ако VPN не е защитен, неговата полезност и вашата поверителност може да бъдат значително компрометирани. По-специално, изтичането на данни може да ви направи уязвими за излагане и различни онлайн заплахи и атаки.

Като се има предвид това, ако искате да използвате VPN, важно е да отделите време, за да тествате ефективността на различни мрежи и да сте наясно какви грешки могат да доведат до по-малко сигурно сърфиране.

Posted in VPN
x