7 начина да освободите място за съхранение в Google Photos

Google Photos не предлага неограничено ниво на съхранение, както преди. Ето защо е по-важно от всякога да управлявате библиотеката си в Google Photos и да сте сигурни, че няма да ви свърши мястото. Следвайте тези съвети, за да освободите място за съхранение в Google Photos.

1. Преобразувайте снимки в качество за съхранение

Всички снимки, които сте качили в оригинално качество в Google Photos, се зачитат от квотата ви за съхранение. Можете бързо да освободите място в Google Photos, като конвертирате всички качени снимки от оригинално качество в спестяващо място. Това може да стане от Google Photos в мрежата.

 • Отвори уебсайт на Google Photos на вашия компютър.
 • Щракнете върху иконата за настройки в горния десен ъгъл до снимката на вашия профил.
 • Уверете се, че Storage saver е избрано и щракнете върху опцията Manage storage.
 • Сега превъртете надолу до Възстановяване на хранилището и щракнете върху Научете повече.
 • Поставете отметка в квадратчето в изскачащия прозорец и потвърдете действието си, като щракнете върху Компресиране на съществуващи снимки и видеоклипове.
 • В качеството за спестяване на място, снимките с висока разделителна способност се намаляват до 16 MP. Видеоклиповете също се преоразмеряват до 1080p, ако са с по-висока разделителна способност. Освен това Google прилага лека компресия върху всички снимки и видеоклипове, за да спести място, но е малко вероятно да забележите загуба на качество. Имайте предвид, че затворените надписи във видеоклиповете се губят по време на този процес.

  Всички мултимедийни файлове, които качвате с качество за спестяване на място, ще се броят към квотата за съхранение на вашия акаунт в Google. Само снимки и видеоклипове, качени преди 1 юни 2021 г., не се вземат предвид. Можете да експортирате вашите съществуващи снимки и видеоклипове от Google Photos в пълна разделителна способност, така че да имате копие, преди да ги компресирате в акаунта си, за да спестите място.

  2. Деактивирайте архивирането на снимки за WhatsApp и други папки на устройството

  Google Photos може автоматично да архивира снимки и видеоклипове от WhatsApp, Instagram и други папки на вашето устройство. Въпреки че това може да бъде полезно за някои, тези медийни архиви също заемат място за съхранение.

  Ако получавате много нежелана медия в WhatsApp или просто не искате вашите публикации в Instagram да се архивират в Google Photos, добра идея е да деактивирате архивирането за такива папки от вашето устройство, за да спестите място. Това ще ви помогне да управлявате по-добре вашето място за съхранение в Google Photos.

  За да направите това на Android, отворете приложението Google Photos на устройството си, след това докоснете снимката на потребителския си профил в горния десен ъгъл и изберете Настройки за снимки. След това преминете към Архивиране > Архивиране на папки на устройството и деактивирайте всички неподходящи папки, от които не искате да се извършва архивиране на медии.

  За съжаление, това не е опция за iPhone поради системни ограничения. Като заобиколно решение отворете WhatsApp и деактивирайте автоматичното изтегляне на мултимедия, така че изображенията и медийните файлове, споделени на платформата, да не се синхронизират с Google Photos.

  3. Изтрийте неподдържаните видеоклипове

  Google Photos поддържа архивиране на голямо разнообразие от снимки и видео формати. Те включват RAW файлове от избрани фотоапарати Canon, Sony и Nikon, MKV видеоклипове и др.

  Въпреки това, ако качвате видеоклипове от много източници, възможно е поне някои от архивираните медийни файлове да не се поддържат от платформата. Но те ще продължат да заемат място в Google Photos, така че е най-добре да ги изтриете. Премахването на неподдържани видеоклипове е чудесен начин да почистите вашите Google Photos и безплатно да освободите допълнително място за съхранение.

  Ето как можете да намерите и изтриете неподдържани видеоклипове в Google Photos

 • Отворете уебсайта на Google Photos на вашия компютър.
 • Щракнете върху иконата за настройки в горния десен ъгъл до снимката на вашия профил.
 • Ще видите раздел Неподдържани видеоклипове на страницата с настройки. Кликнете върху Преглед до него.
 • Всички несъвместими видеоклипове ще бъдат изброени. Изберете всички файлове и продължете да ги изтривате.
 • Не забравяйте да изпразните кошчето, за да се отървете от тези файлове за постоянно.
 • 4. Премахнете нежелани екранни снимки

  Ако архивирате екранните снимки на вашето устройство в Google Photos, добра идея е да изтриете и тях. През годините вероятно сте натрупали много нежелани екранни снимки, които вече не са актуални.

  Можете лесно да намерите всички екранни снимки, които сте качили в Google Photos, като потърсите „екранни снимки“. След това продължете да изтривате тези, които вече не намирате за подходящи. Друга възможност е да отидете до Настройки на Google Снимки > Управление на хранилището > Екранни снимки, за да прегледате и изтриете всички нежелани екранни снимки.

  5. Изпразнете кошчето

  Всяка снимка или видеоклип, които изтриете от Google Photos, остават в кошчето (наричано също кошче в някои региони) до 60 дни. Междувременно самото кошче може да побере до 1,5 GB изтрити медии.

  Ако искате веднага да освободите място в Google Photos, изпразнете кошчето, за да си върнете прилично количество място. Това е важна стъпка, която трябва да следвате, след като изтриете нежелани екранни снимки, снимки и видеоклипове от библиотеката си в Google Photos.

  6. Преоразмерете снимките преди качване

  Ако архивирате снимки, направени от DSLR, в Google Photos, в идеалния случай трябва да ги преоразмерите преди качване. Качването на снимки с разделителна способност 30-40 MP в Google Photos ще заеме ценно място в акаунта ви в Google – те няма да са от голяма полза.

  Като намалите разделителната способност на такива снимки, ще намалите значително размера на файла им и ще ги направите по-добри за архивиране в облака. В зависимост от вашите изисквания, можете групово да преоразмерите вашите DSLR снимки в Adobe Lightroom до около 20-25 MP и да спестите значително количество място.

  Можете също така да компресирате видеоклип и да намалите размера на файла му, преди да го качите в Google Photos, или да използвате различен файлов формат, за да намалите потенциално размера на файла.

  7. Изтрийте файлове от Google Drive и Gmail

  Всеки файл или документ, който архивирате в Google Диск, също се отчита от квотата за съхранение на вашия акаунт в Google. Така че, ако искате да освободите още повече място за съхранение в Google Photos, трябва да помислите и за изтриване на боклуци и други ненужни файлове от Google Drive.

  Можете също така да прехвърляте файлове от основния си акаунт в Google Drive към вторичен акаунт, без да ги качвате повторно и да спестите място в процеса.

  Същото важи и за Gmail – файловете, които използвате в Gmail, заемат място във вашия акаунт в Google. Но винаги можете да изтриете стари имейли с големи прикачени файлове, за да освободите място в акаунта си в Google. Уверете се, че сте изтеглили данните за акаунта си в Gmail, преди да следвате нашите съвети, за да освободите място в акаунта си в Gmail.

  Освободете място в Google Photos лесно

  Можете да освободите значително количество място в Google Photos, като следвате тези съвети. Това ще ви позволи да архивирате повече снимки и видеоклипове, без да се налага да плащате за съхранение. Но ако не можете да освободите място в Google Photos дори след като сте изпълнили стъпките по-горе, вероятно ще трябва да платите за план за хранилище в Google One.

  Има много други предимства към членството в Google One, така че помислете дали да не се абонирате за него за нещо повече от допълнително хранилище.