7 най-добър софтуер за управление на уязвимости през 2023 г

Инструментите за управление на уязвимости защитават вашите системи срещу заплахи за сигурността и пазят вашите данни защитени.

Търсенето на управление на уязвимости рязко нараства в наши дни и за да остане конкурентоспособна в днешния свят, вашата организация трябва да бъде в крак с пазарните тенденции.

Много организации разчитат на множество софтуерни решения и приложения, за да подобрят производителността и да подобрят изживяването на клиентите. Тези приложения и решения обаче са склонни към уязвимости, които могат да изложат организацията им на кибератака.

За да предпазите организацията си от тези рискове, трябва да внедрите стабилна програма за управление на уязвимостите като част от цялостната ви стратегия за управление на ИТ риска.

Управлението на уязвимостта включва идентифициране, оценка, обработка и докладване на пробиви в сигурността в системите, софтуера и решенията, които работят върху тях.

Значението на управлението на уязвимостите нарасна значително с течение на времето и сега се счита за основна част от сигурността на организацията.

Защо е необходим софтуер за управление на уязвимости?

Софтуерът за управление на уязвимости защитава вашата мрежа срещу известни уязвимости, което затруднява нападателите да се насочат към вашата организация.

Софтуерът постига това, като сканира вашата мрежа за проблеми със съвместимостта на софтуера, липсващи актуализации и общи софтуерни дефекти. Приоритетът за поправка е зададен за уязвимости.

Той също така гарантира спазването на всички регулаторни изисквания и предпазва вашата организация от всякакви глоби или санкции, наложени от който и да е регулаторен орган за неспазване на която и да е разпоредба. Помага ви да спасите парите и репутацията на вашата организация.

Как работи софтуерът за управление на уязвимости?

Използването на софтуер за управление на уязвимости помага на компаниите да автоматизират процеса на управление на уязвимости в своите приложения и мрежа.

Те използват различни инструменти за идентифициране и докладване на уязвимости в системите на организацията.

След като тези уязвимости бъдат открити, свързаният с тях риск се оценява в различни контексти, за да се реши най-добрият курс на действие.

Тези софтуерни инструменти помагат на бизнеса да даде приоритет на контролирането на потенциалните рискове за сигурността на инфраструктурата за сигурност на организацията.

Не трябва да ги бъркате с антивирусна програма или защитна стена. Те са реактивни и управляват заплахи, когато възникнат. Софтуерът за управление на уязвимости обаче е проактивен.

Стъпки от жизнения цикъл на управление на уязвимостите

Процесът на управление на уязвимостта включва следните стъпки:

#1. Откриване на уязвимости

Първата стъпка за намиране на уязвимост е сканиране на вашата мрежа и извършване на оценка на уязвимостта. Тази стъпка помага да се идентифицират неправилни конфигурации и грешки в кодирането, които могат да експлоатират приложение/система. След като сте наясно с възможните уязвимости, е време да ги оцените.

#2. Дайте приоритет на активите

Не всяка уязвимост е подобна. Освен това лечението за всеки от тях също е различно. Доколкото знаете, най-критичните уязвимости може да са натрупани, а не просто новооткрити.

За да начертаете нивата на сериозност на тези уязвимости, можете да зададете карта за оценяване на риска, за да приоритизирате коя уязвимост да адресирате първо.

  Какво е етично хакване?

#3. Третиране на уязвимости

След като сте открили и приоритизирали уязвимостите, е време да предприемете действия. В тази стъпка започвате с внедряване на процедура за управление на корекции. След това вашият инженерен екип ще поправи и тества всяка уязвимост.

Решението може да бъде както краткосрочно, така и дългосрочно.

#4. Докладване на уязвимости

От решаващо значение е да се компилират данните, събрани по време на предишните стъпки, и да се представи тази информация по документиран начин. Вашите доклади за оценка на уязвимостта трябва да бъдат пригодени за различни аудитории въз основа на тяхната нужда от технически подробности. Докато ръководството иска тенденциите на високо ниво да бъдат съобщавани, екипите по сигурността се нуждаят от ясни отчети, за да улеснят гладкото отстраняване.

#5. Подобрете усилията си

След като сте предприели необходимите действия за премахване на тези уязвимости, важна стъпка е да подобрите усилията си. Помага ви да определите кои методи са работили добре и кои не.

Оценяването на резултатите може да определи дългосрочни подобрения и след това да се използва за бюджетни нужди.

Основни характеристики на софтуер за управление на уязвимости

Можете да изберете софтуер за управление на уязвимости въз основа на изискванията за сигурност и функциите, които предоставя. Тук сме съставили списък с най-важните функции, за да ви помогнем да изберете най-добрия софтуер за управление на уязвимости:

Обхват и покритие

Най-фундаменталната характеристика на софтуера за управление на уязвимости е неговият обхват и покритие. Жизнеспособността и ефективността на сканирането се определят от неговия обхват и покритие. Можете да гарантирате следното:

 • Софтуерът осигурява сканиране с идентификационни данни
 • Софтуерът може да извършва разширено сканиране с емисии и добавки
 • Софтуерът може да включва или изключва определени страници
 • точност

  Софтуерът за управление на уязвимости ви предлага гъвкавостта да извършвате редовни сканирания и те също трябва да се доставят с POC (заявка за предоставяне на доказателство за доказателства) заедно с други необходими услуги.

  Бизнесът ще изпита значително подобрение на производителността от получаване на по-задълбочена обосновка и изключване на фалшиви положителни резултати, преди да поверят на разработчиците да поправят докладваната уязвимост.

  Доклади за саниране

  Функцията за докладване във всяко приложение за управление на уязвимости е от решаващо значение. Той ви дава 360-градусов преглед на сигурността на вашите активи. Можете дори да генерирате подробна информация за уязвимостите, споменати в доклада.

  Функцията за отчитане обикновено обхваща следните подробности:

 • Брой завършени сканирания
 • Брой идентифицирани вратички
 • Действия за саниране
 • Цялостно резюме на системата
 • Проблеми със сигурността по актив
 • Проблеми със сигурността чрез уязвимост
 • Препоръки за саниране
 • Общ рейтинг на риска

  Сканирането на организационни активи помага на бизнеса да идентифицира къде съществуват определени уязвимости. Въпреки това е важно да се постигне баланс между рисковите приоритети и съществуващите ресурси, преди да предприемете каквото и да е действие.

  Софтуерът за управление на уязвимости с тази функция подчертава рисковите резултати в три категории – ниска, средна и критична.

  Оценките за риск се определят въз основа на обема и сериозността на уязвимостите, идентифицирани във вашите приложения и мрежи.

  Оценка на политиката

  Укрепването на вашата мрежа е също толкова важно, колкото идентифицирането и коригирането на уязвимостите. Сканирането за уязвимости също включва интегрирана политика, която ви помага да сравните вашата инфраструктура за сигурност с индустриални стандарти като OWASP Top 10, SANS 25 и WASC, наред с други.

  Можете също да добавите персонализирани проверки за смекчаване на рисковете, изключително за вашата среда.

  Разширено средство за удостоверяване

  Неудостовереното сканиране открива само изтекли сертификати, слаби пароли и непоправен софтуер. Изборът на топ софтуер за управление на уязвимости ви позволява да използвате лесна за използване функция за удостоверяване.

    10 корекции за споделяне на местоположение в Google Карти, което не се актуализира

  Той също така сканира приложения, защитени с парола, без да записва макросите за влизане.

  Защитете бизнеса си с нашите най-добри избори за най-добрия софтуер за управление на уязвимости. Пазете данните си в безопасност и сигурност с тези проверени решения.

  Rapid7 InsightVM

  Софтуерът за управление на уязвимости Rapid7 InsightVM е известен с автоматичното идентифициране и оценка на уязвимостите в цялата организация.

  Rapid7 InsightVM се отличава с цялостно отчитане. Той показва табла за управление на живо, съдържащи всички данни около уязвимостите. С помощта на тази информация софтуерът помага за смекчаване на рисковете по начин, който намалява вероятността от въздействие върху системата.

  Решението е напълно автоматизирано. Той събира жизненоважна информация за уязвимости, получава средства за отстраняване на открити недостатъци и инсталира корекции, когато и когато системният администратор ги одобри.

  Характеристика

  • Докладът е доста изчерпателен и резултатите са лесни за разбиране.
  • Позволява ви да извършвате сканиране на базата на идентификационни данни.
  • Идентифицираните заплахи имат много подробности за тяхното естество и планове за смекчаване.

  Ценообразуването на InsightaVM зависи от бр. на активи; минималният пакет започва от 250 актива с $2,19/месец или $26,25/година за актив и достига до повече от 1250 актива за $1,62/месец или $19,43/година за актив.

  Qualys VMDR 2.0

  Решението за управление на уязвимости Qualys VMDR 2.0 ви позволява да наблюдавате всичките си ИТ активи от едно табло за управление. Софтуерът проактивно събира и анализира данни от тези активи, за да идентифицира потенциални уязвимости.

  Помага на потребителите да идентифицират заплахите рано и да намалят риска, преди те да причинят значителна вреда.

  Характеристика

  • Интерфейсът е доста интуитивен.
  • Докладите са много изчерпателни, което помага за бързото идентифициране на уязвимостите
  • Помага ви да извършвате сканиране въз основа на IP адрес, а не на URL адреси

  Qualys VMDR 2.0 уведомява потребителите веднага щом бъде идентифицирана заплаха в реално време, като осигурява достатъчно време за коригиране на същата.

  ManageEngine

  ManageEngine Vulnerability Manager Plus е един от най-добрите софтуери за управление на уязвимости, тъй като идентифицира и поправя уязвимостите. Като пакет за управление на уязвимости, ManageEngine предоставя скенери за уязвимости и мениджъри на корекции и включва няколко други помощни програми.

  Докато повечето софтуерни инструменти за управление на уязвимости предлагат месечни сканирания, ManageEngine изпълнява сканирания на всеки 90 минути. Той също така включва конфигурационен мениджър, който реорганизира лошо управляваните настройки на устройството и предотвратява промяната им.

  Характеристика

  • Извършва сканиране за уязвимости на всеки 90 минути.
  • Автоматично стартира ремонтни действия
  • Включва конфигурационен мениджър, който организира лошо управлявани настройки

  ManageEngine има три пакета: Безплатно издание за малки и средни предприятия до 25 компютъра, Professional и Enterprise. Professional е за компютри в LAN мрежа, а enterprise е за компютри в WAN мрежа.

  Frontline Vulnerability Manager

  Frontline Vulnerability Manager от Digital Defense е сред най-изчерпателния и точен софтуер за управление на уязвимости. Чрез своята патентована технология за сканиране, приложението извършва задълбочени оценки на сигурността и приоритизира и проследява резултатите, което прави отстраняването му бързо и лесно.

  Характеристика

  Можете дори да стартирате тестове за проверка на съответствието чрез приложението и да генерирате автоматични етикети за всеки актив. След като бъде оценен, той адресира уязвимостите и генерира доклад. Можете да създавате адаптивни отчети за специфични за активи уязвимости и управление на корекции въз основа на различни опции за филтриране.

  Флексера

  Flexera е базиран на SaaS софтуер за управление на уязвимости за организации със сложни хибридни системи. Той предлага най-изчерпателния и прозрачен изглед на вашите ИТ активи. След това можете да използвате тези данни, за да планирате дигиталното си пътуване в облака, като модернизирате съществуващите бизнес процеси.

    Как да запишете видеоклип на вашия браузър Chrome

  Характеристика

  • Идеален както за средни, така и за корпоративни организации.
  • Предлага точни прозрения за данни

  Инструментът непрекъснато се надгражда и поддържа множество облачни архитектури. Той също така позволява на потребителите да оптимизират нови и периодични приходи чрез гъвкаво лицензиране, доставка и управление на жизнения цикъл за правата за използване на клиентите.

  Nessus

  Nessus използва базирана на риска стратегия за управление на уязвимостите, за да намери и поправи недостатъци в мрежата, уебсайта и уеб приложенията на вашата система. Той ви дава пълна картина на системната инфраструктура на вашата организация и сканира всяко кътче и пролука, за да открие систематично най-неясните слабости.

  Този софтуер за управление на уязвимости умело използва информацията за заплахи, за да предвиди кои уязвимости представляват сериозен риск за сигурността на вашата система. Той също така предоставя важни анализи и практически прозрения на екипите по сигурността и разработчиците, за да им помогне да намалят сериозните рискове.

  Характеристика

  • Предлагат се много персонализации, за да отговарят на нуждите на всеки потребител.
  • Предлага висококачествени данни, информация и прозрения относно уязвимостите.
  • Покрива широк диапазон от точност и покритие.

  Tenable Nessus има два налични плана, Nessus Expert и Nessus Professional.

  Nessus Expert е подходящ за разработчици, малки и средни предприятия, тестери на писалки и консултанти, а цената му започва от $8838 за една година. Nessus Professional е създаден за специалисти по сигурността и цените започват от $4000 за една година.

  Освен това разполага с 24*365 дни предварителна поддръжка и обучение при поискване срещу допълнително заплащане.

  BreachLock

  BreachLock е базирана на облак SaaS платформа за сканиране и оценка на уязвимости. Той помага да се намерят използваеми пропуски с ръчно тестване за проникване в AWS. Той е защитен с двуфакторна автентификация и не изисква допълнителен хардуер или софтуер.

  Характеристика

  • Предоставя 360-градусов преглед на уязвимостите на системата
  • Софтуерът предоставя решения за бързо тестване.
  • Използва ръчно тестване за проникване на AWS за идентифициране на недостатъци.

  Софтуерът за управление на уязвимости на BreachLock изпълнява ежемесечни сканирания, задвижвани от AI. Той също така уведомява потребителите чрез имейл, когато бъде идентифицирана уязвимост.

  Последни мисли

  Незащитената мрежа може да има изключително вредно въздействие, особено по отношение на нарушенията на данните. Докато антивирусните софтуерни инструменти са възможно решение, те са предимно реактивни и могат да помогнат само до известна степен.

  Собствениците на бизнес се нуждаят от решения, които са крачка напред и могат да помогнат за предотвратяване на заплахи за сигурността, преди да ударят техните системи.

  Инструментите за управление на уязвимости ви помагат да направите точно това. Тези софтуерни инструменти позволяват на екипите по сигурността ясно да разберат заплахите, пред които са изправени, и да използват подходящи средства за отстраняването им.

  Всички тези инструменти, споменати по-горе, ви помагат да постигнете същото. Надяваме се, че списъкът е бил полезен и ще бъде удобен за избор кой инструмент да използвате за защита на вашата вътрешна инфраструктура.

  Можете също така да разгледате някои от най-добрите софтуери за управление на ИТ активи за малки и средни предприятия.

  x