7 най-добри софтуера за картографиране с дрон за точно попълване на анкети

Дроновете станаха по-добра част от живота ни, тъй като се използват в различни индустрии.

Много строителни обекти, минни фирми и отдели на горското и земеделието се възползват от картографирането с дрон, за да повишат ефективността, качеството и скоростта на своите операции.

Картографирането с дронове обаче все още е ново за повечето от тези индустрии. По този начин потребителите трябва да направят правилния избор на софтуер за най-добри резултати.

Картографирането с дронове се отнася до използването на безпилотни летателни апарати (UAV) или дронове за улавяне на въздушни данни с насочени надолу сензори, като полезни товари LIDAR, мултиспектрални камери или RGB.

По време на това упражнение земята се снима няколко пъти от различни ъгли и всяко изображение се маркира с координати. Чрез софтуера за фотограметрия Drone се създава 3D карта с точни измервания и GPS координати.

Предимства на софтуера за картографиране на дронове

 • Намалява времето на терен и разходите за проучване. Използването на дронове за заснемане на топографски снимки е пет пъти по-ефективно от наземните методи. Вече не е необходимо да поставяте множество GCP, когато използвате дрон, тъй като той позволява геомаркиране, като по този начин намалява общите разходи.
 • Може да картографира недостъпни зони. Геодезирането може да бъде трудно, особено когато попаднете на недостъпни места. За щастие дронът може да маневрира през повечето места и да заснема добри изображения.
 • Предоставя изчерпателни и точни данни. За разлика от тоталните станции, които измерват само отделни точки, един изстрел с дрон може да произведе хиляди измервания, представени в различни формати, като ортомозаични, контурни линии, облак от точки, DTM и DSM.

Неща, които трябва да вземете предвид при избора на софтуер за картографиране с дрон

Съвместими файлови формати

Ако сте професионалист, предлагащ услуги с дрон, ще попаднете на клиенти, които търсят различни файлови формати. Може също да се наложи да отворите данни, събрани с помощта на индустриален стандартен софтуер като AutoCAD, Google Earth и ArcGIS. Уверете се, че софтуерът за картографиране на дрон, който изберете, може да експортира данни в различни формати.

Услуги от край до край

Идеалният софтуерен пакет за картографиране с дронове трябва да предлага всички решения, необходими при картографиране. Такива функции трябва да ви помогнат да планирате полета си, да комуникирате с дрона, докато летите, да записвате данните и да ги запазвате в облак или локално хранилище, да ги обработвате и след това да ги експортирате в подходящ формат.

  Как да подобрим качеството на сканирано изображение

Лекота на използване

Ако за първи път се сблъсквате със софтуерен пакет за картографиране с дрон, ще ви е необходимо софтуерно приложение, което само по себе си обяснява. Проучването ще ви помогне да изберете приложение, което е лесно за използване.

Среда за сътрудничество

Някои проекти може да изискват информация от различни потребители и източници на данни. Идеалният софтуерен пакет трябва да позволява на различни членове на екипа да планират, планират и изпълнят мисия с дрон.

По-долу са някои от най-добрите софтуерни приложения за картографиране с дрон, които можете да опитате днес.

Pix4D

Според официалния му уебсайт Pix4D е „водещият фотограметричен софтуер за професионално картографиране с дрон“. Този инструмент за картографиране с дрон е подходящ за напреднали потребители. Има безплатен пробен период, докато платената версия започва от $291/месец за Pix4DMapper.

Основни функции

 • Предлага се в различни версии за различни цели. Винаги можете да изберете софтуерен пакет, който ви подхожда, тъй като компанията разполага с Pix4DMapper за картографиране, Pix4Dbim за строителство, Pix4Dag за селско стопанство и Pix4Dmodel за 3D моделиране.
 • Многоезичен. Това софтуерно приложение поддържа различни езици, като английски, руски, немски, френски, японски, испански, мандарин, италиански и корейски.
 • Автоматизирана обработка. Pix4D може автоматично да извлича неподвижни кадри от видеоклипове, за да създаде нов проект. Този софтуерен пакет също обработва изображения с или без известни външни ориентации на камерата.

Лесни карти

Maps Made Easy позволява на потребителите да постигнат перфектно покритие и припокриване чрез лесен контрол на модела на полета, скоростта на полета и кадровата честота на камерата.

Maps Made Easy има план Pay-as-you-go с ниски цени от $0,016/изображение. Можете също така да изберете модел, базиран на абонамент, с безплатно ниво и платен абонамент от $5/месец.

Основни функции

 • Шиене на базата на 3D модел. Maps Made Easy използва авангардни методи за създаване на карти. Това софтуерно приложение съчетава няколко изгледа и удивително точни ортофото карти се експортират след обработка.
 • Измерване на обема на запасите. Измерването и проследяването на обемите на запасите става бързо и лесно чрез уеб базираните измервания на обеми на Maps Made Easy. Не е необходимо да купувате скъп външен софтуер, тъй като можете да измервате директно от уеб браузъра.
 • Обработка на индекса на нормализирана разлика в растителността (NDVI). NDVI е графичен индикатор, който анализира измервания от дистанционно наблюдение и оценява дали целта има здрава растителност.
 • Приложение Map Pilot за iOS и Android. Можете да планирате и контролирате полета си с помощта на вашия смартфон. Просто трябва да посочите зоната на проучването си, да изберете нивото на детайлност и да летите, а приложението ще извърши останалото.

AgiSoft

AgiSoftMetashape е проектиран да обработва фотограметрични данни. По този начин можете лесно да обработвате изображения и да генерирате 3D пространствени данни бързо и точно. Има 30-дневен безплатен пробен период и цените започват от $155,90/месец.

  Как да управлявате таванните си вентилатори в интелигентен дом

Основни функции

 • Няколко опции за изход. AgiSoft Metashape има различни опции за изход, в зависимост от вашите нужди.
 • Сложно редактиране на модела. Пакетът позволява по-нататъшна реконструкция чрез автоматичната многокласова класификация на точките.
 • DSM/DTM генериране. В зависимост от вашия проект можете да генерирате или цифров повърхностен морнд/или цифров модел на терена.

Слабост

 • AgiSoft Metashape не е цялостно решение за картографиране с дрон, тъй като е проектирано като решение за обработка.

Симактив

Софтуерът Correlator3D от Simactive ви позволява да обработвате големи проекти за картографиране и да предоставяте висококачествени резултати от сателитни изображения, дронове или самолети. Има безплатен пробен период и гъвкави планове за плащане на $295 на месец.

Основни функции

 • Гъвкава модулна архитектура. Има много неща, които можете да постигнете от Correlator3D, от въздушна триангулация, извличане на DTM, DSM и генериране на облак от точки, генериране на 3D модел, създаване на мозайка до орторектификация.
 • Разпределена обработка. Пакетната обработка ускорява скоростта на обработка и по този начин можете бързо да доставяте големи проекти.
 • Мощни инструменти за редактиране. Има няколко опции за избор, като например създаване на GCP, редактиране на свързващи точки, редактиране на DEM, редактиране на мозайка и извличане на 3D характеристики.

Виртуален геодезист

Virtual Surveyor е софтуерно приложение, подходящо за топографско проучване, строителни земни работи, минно дело и кариери и инвентаризация на складове. Приложението се предлага с различни инструменти, които да помогнат за точното оптимизиране на вашия проект. Има безплатен план, докато платените планове започват от $125 на потребител на месец.

Основни функции

 • Сътрудничество. Можете да свържете вашия dropbox и да имате достъп до вашите файлове отвсякъде. Можете също да споделяте снимките си външно и да управлявате правата за достъп.
 • Комбинирайте лесно данни от теренна работа, дронове и CAD. Ако имате данни от GPS или тоталната станция, можете да ги подадете на виртуален геодезист за по-точни резултати.
 • Различни ъгли на гледане. Ако картографирате линейни характеристики или трябва да подготвите отчет, двуизмерният изглед на карта ще бъде идеален. Можете обаче да изберете 3D, за да анализирате топографията и/или да я сравните с дизайн.

3DF Зефир

3DF Zephyr от 3DFlow позволява на потребителите автоматично да реконструират 3D модели от снимки. Това софтуерно решение за фотограметрия може също да се справи с всяко предизвикателство при 3D сканиране или реконструкция. Има безплатен план, докато платените версии започват от €149,00 + ДДС.

Основни функции

 • Multi-GPU поддръжка. Мулти-GPU поддръжката на Zephyr ви дава контрол над стъпките на 3D реконструкция.
 • Универсален за много приложения. Можете да приложите 3DF Zephyr към стотици проекти, сценарии и приложения. Просто определете целите си и инструментът ще се погрижи за останалото.
 • Предлагат се различни модели. 3DF Zephyr надхвърля 3D, тъй като можете да получите цифрови модели на терен и повърхност (DTM, DSM), истински ортофото, доклади за проекти и статистики.
  Как да проверите дали дадено устройство е USB 3.0 или USB 2.0

Отворете картата на дрона

Open Drone Map е софтуерно приложение, което използва въздушни изображения за генериране на карти, DEM, облаци от точки и 3D модели. Има разплащателни и базирани на абонамент модели, започващи от $29 / месец.

Основни функции

 • Ортомозайки. Можете да обработвате геореферирани, орторектифицирани карти с помощта на това софтуерно приложение.
 • Наземни контролни точки. Можете да създавате и използвате GCP за допълнителна точност.
 • Множество формати за експортиране. Можете да експортирате вашите файлове като формати GeoTIFF, LAS/LAZ, PNG, OBJ и OGC 3D Tiles.
 • Предлагат се различни модели. Open Drone Map създава текстурирани 3D модели във формат OBJ и OGC 3D Tiles. Има и геореферирани цифрови модели на релефа (DSM и DTM)

Индустрии, които се възползват от софтуера за картографиране с дронове

Строителство и инфраструктура

Използвайки софтуер за картографиране с дрон, строителните специалисти могат да картографират големи или недостъпни зони за предварително изградена оценка. Други приложения в строителната индустрия са проследяване на напредъка на строителството и 3D моделиране на обекти.

селско стопанство

Мултиспектралните изображения от такъв инструмент ще бъдат полезни при идентифициране на проблемите с растенията и осигуряване на точно преброяване на растенията. Събраните данни да се използват за предотвратяване на скъпоструващото разпространение на инвазивни видове или болести.

Добив и инертни материали

Софтуерът Drone Mapping подобрява ефективността на управление на големи кариери и минни обекти. Някои от употребите на такъв софтуер в копаене включват;

 • Идентификации на опасностите
 • Мониторинг на склонове
 • Оценка преди взривяване или сондиране
 • Инвентаризация и управление на складовия обем

Управление на дивата природа

Съвременните изследователи и природозащитници използват дронове, за да наблюдават промените в земята и да проследяват движенията на дивата природа.

Бележка на автора

За да използвате пълния потенциал на софтуера за картографиране на дрон, той трябва да се управлява от професионалист. Изборът на дрон също ще повлияе на крайните резултати и по този начин трябва да сте сигурни, че ще изберете правилния избор.

Обобщавайки

Картографирането с дронове вече става привлекателно за професионални летци с дронове по целия свят. Изборът на софтуер за картографиране на дронове ще зависи от нуждите, лекотата на използване и познаването на функциите на софтуера. Въпреки това, за да разбере тази област и да създаде перфектни карти, потребителят трябва първо да овладее основите на картографските проекции, дистанционното наблюдение и 3D моделирането.

Можете също така да разгледате някои геопространствени инструменти за картографиране и визуализация на данни.

x