7 най-добри инструмента за наблюдение и одит на конфигурацията на сървъра

Намирането на правилната сървърна хардуерна конфигурация и успешното й стартиране е само половината от битката.

След това е необходимо постоянно да наблюдавате регистрационните файлове за конфигурация и одит, така че всички услуги, приложения и услуги да работят правилно и да няма проблеми със съответствието.

Навременното реагиране на повреди и заплахи за сигурността ви позволява да избегнете значителна производителност и финансови загуби. Без мониторинг е трудно веднага да се определи дали сървърът е повреден или някои от услугите му не работят правилно.

Мониторингът на конфигурацията на сървъра събира и анализира данни за текущата конфигурация на сървърите и активите на сървъра. За това се използват специални инструменти и услуги, чиято функционалност е малко по-различна една от друга.

Някои програми за Windows или Linux са предназначени само за наблюдение на свободната памет и натоварването на процесора на сървъра, докато други са подходящи за разширено наблюдение на корпоративни и корпоративни сървъри.

Защо се нуждаете от мониторинг на конфигурацията на сървъра?

Основната цел на конфигурацията на сървъра за наблюдение е да се наблюдават всички промени в бенчмарка или базовата конфигурация на сървъра, но често това включва и наблюдение на производителността, заетостта на паметта и функционалността в реално време.

Най-важното нещо при мониторинга на конфигурацията е откриването на всякакви промени в конфигурацията и свързването им с показателите за ефективност. Това помага при откриването на проблеми дори преди потребителите да ги изпитат. Например, ако намалите свободното пространство на SSD на сървъра до критично ниво, можете да имате време да разрешите проблема.

Да предположим, че това не е направено навреме (което най-често се случва без помощни програми за наблюдение). В този случай уеб услугата, приложението, сайтът или данните може да пострадат: сайтът, услугата и приложенията ще спрат да работят за всички потребители и данните може да бъдат загубени. Трудно е да се изчислят финансовите загуби в този случай – това е изпълнено не само с отлив на потребители и купувачи, но и с дългосрочни проблеми с доверието и репутацията.

  Можете ли да влезете в акаунта си за PS4 на друга PS4?

Мониторингът на конфигурацията на сървъра включва анализ на следните данни:

 • Промени в конфигурацията
 • Сървърни регистрационни файлове
 • Производителност на процесора
 • памет
 • Състояние на устройствата за съхранение, свързани към сървъра
 • Общото състояние на оборудването
 • Състояние на възложените задачи
 • Поток на трафика
 • Външна температура и състояние на охладителната система.

Въз основа на тези данни можете да наблюдавате свободното и заето място за съхранение, състоянието на оборудването (активно или не), обема на трафика, натоварването на процесора, температурата на устройството и производителността на отделните елементи за съхранение (например активна охладителна система на корпоративни модели).

Цялата информация се анализира и показва в реално време. Инструментите и услугите с удобен за потребителя интерфейс имат режим на предупреждение, така че системният администратор веднага ще забележи всяка грешка.

Мониторингът на сървърите се извършва с помощта на специални инструменти или услуги. Най-често услугите за мониторинг се използват за денонощно наблюдение. Следват някои от най-добрите и широко известни инструменти за наблюдение и одит на конфигурацията на сървъра:

SolarWinds

SolarWinds’ монитор за конфигурация на сървъра е инструмент, който може да се използва за откриване на всякакви промени в бенчмарка или базовата конфигурация на Windows и Linux сървъри. Той не само ви позволява да сравнявате различни промени в конфигурацията в реално време, но също така да откривате кой прави промени и как това влияе на производителността на сървъра. SolarWinds също ви позволява да наблюдавате сървърния хардуер и приложения.

ManageEngine

OpManager на ManageEngine е инструмент за наблюдение в реално време, който ви позволява да наблюдавате над 2000+ показателя за ефективност. Той също така ви позволява да наблюдавате както реални, така и виртуални сървъри, включително виртуални машини и Hyper-V. OpManager също така ви дава възможност да зададете многостепенни прагове, които могат да се използват за получаване на предупреждение, ако има големи промени в конфигурацията на сървъра.

  Как да споделяте файл с документи, таблици или слайдове в Google като уеб страница

Netwrix

Netwrix е инструмент за мрежов одит, който наблюдава вашата мрежа и открива заплахи за сигурността. Той ви позволява да смекчите слабостите чрез автоматизираната оценка на риска. Netwrix също улеснява одита на съответствието, като наблюдава вашите данни и кой има достъп до тях и ако има някакви критични проблеми, получавате предупреждения в реално време.

Datadoghq

Datadoghq е платформа с широк набор от различни инструменти за мониторинг на сървъри, включително инфраструктура и мониторинг на производителността. Той също така ви предоставя управление на регистрационни файлове и функции за наблюдение на чувствителни данни за решаване на проблеми със съответствието.

Datadog също има редица опции за управление на сигурността и функция за проследяване на грешки, за да предостави предупреждения в реално време за всякакви промени, направени в мрежата или проблеми със сигурността.

Opsview монитор

Ospview монитор е решение за мониторинг, което наблюдава вашите операционни системи, мрежи, имейл сървъри, облак, виртуални машини, контейнери, бази данни и приложения. Поддържа плъгини от Размяна на Nagios което ви дава допълнителни опции за наблюдение. Opsview може лесно да се интегрира, ако използвате система за билети и уведомяване чрез неговия API.

Атера

Атера е софтуер за дистанционно наблюдение и управление, който ви позволява да наблюдавате мрежата в реално време. Тя ви позволява да изпълнявате незабавни мрежови сканирания и да автоматизирате административни задачи и задачи по поддръжка. Altera ви позволява да управлявате договори и SLA. Освен това ви позволява да интегрирате QuickBooks, Xero и Freshbooks.

  9-те най-добри оригинални филми на ужасите и телевизионни предавания на Netflix за поточно предаване (юни 2020 г.)

Chef.io

готвач е базирано на политики решение за управление на конфигурацията, което ви позволява да дефинирате конфигурации и политики като код и да автоматизирате елиминирането на дрейфа. Chef automate може да се използва за валидиране на тези политики и с Chef инфра можете лесно да ги наложите.

Избор на инструментите за наблюдение и одит на конфигурацията на сървъра

Когато избирате инструменти и услуги за наблюдение или одит на сървъри, е важно да вземете предвид няколко фактора. Тук ще разгледаме три от най-важните фактора:

 • Първият е операционната система, за която е предназначен инструментът. Например, някои инструменти могат да работят само на Windows Server 2016+, въпреки че наблюдават всеки хардуер, включително Linux сървъри.
 • Вторият фактор за избор е наличието на удобен интерфейс за управление и контрол. Много по-удобно е, ако услугата за наблюдение има система за предупреждение и визуално показва кой елемент за съхранение работи правилно и кой има грешка.
 • Третият фактор е функционалността и броят на наблюдаваните параметри. Някои услуги могат да бъдат допълнени с помощта на системи за анализ и наблюдение на журнали.

Повечето корпоративни услуги за мониторинг са съвместими с общи бизнес сървъри като Dell PowerEdge, HP ProLiant, IBM eServer xSeries, Dell PowerEdge Blade, HP BladeSystem, VMware vSphere и други, но понякога е рационално да ги изберете за по-тясна специализация. Например, някои решения са по-подходящи за наблюдение на бази данни, докато други са по-подходящи за наблюдение на конфигурация в реално време.

Заключителни думи

Има голям брой опции, когато става въпрос за избор на сървър или инструмент за мониторинг на конфигурацията на сървъра и одита. Важно е да вземете предвид вашите изисквания като инфраструктура, докато избирате инструмента. Освен това често системните администратори са предубедени към онези инструменти, с които са работили преди това. Така че, ако обмисляте да преминете към нов инструмент, за предпочитане е да изберете инструмент с плитка крива на обучение.

x