6 монети за поверителност, които се различават от обикновените криптовалути

Монетите за поверителност са криптовалути, но с някои вградени стелт механизми. Останете на линия, за да научите повече, да разберете как работят и някои от тях за преднина.

Има много статии, които ви казват, че транзакциите с биткойни (и други крипто) не са анонимни.

Всеки може да провери записите, тъй като всички подробности са достъпни в публична книга, по-известна като блокчейн.

Ключът е да свържете публичен адрес с физическо лице. Това е. След това човек може да провери всичко за този конкретен потребител – всички транзакции, включително сумата, времевите клейма, получателите и т.н.

Напротив, малцина знаят какво правя със заплатата си, след като я изтегля от близкия банкомат.

Този недостатък на обикновените криптовалути се адресира от тези монети за поверителност.

Какво представляват монетите за поверителност?

Те са направени, за да скрият част от информацията за транзакциите в блокчейн, която може да доведе до вас обратно.

Източник: binance.com

Въпреки това монетите за поверителност не са 100% анонимни (нищо не е!) и предполагаемата „поверителност“ варира значително в зависимост от дизайна на конкретния протокол, с който работите.

Все пак те крият няколко важни подробности, което ги прави по-анонимни от биткойните.

Как работят монетите за поверителност?

Има толкова много начини, по които това се проявява с цифрови публични счетоводни книги.

Някои крият адреси, суми на транзакции и т.н., за да го запазят в тайна. Друга техника използва пръстеновидни подписи, при които е невъзможно транзакцията да се свърже обратно с конкретно лице.

Някои протоколи дори записват и създават монети след всяка транзакция.

В заключение, няма нито един метод за поверителност и ще видим как ще се справи това с тези най-добри монети за поверителност.

Monero

В момента най-голямата монета за поверителност по пазарна капитализация, Monero, е частна по подразбиране. Това означава, че няма риск от изтичане на подробности за транзакцията на никого.

  Как да направите отключването с пръстов отпечатък по-точно на телефон

Той използва Stealth Addresses, Ring Signatures и RingCT, за да покрие подателя, получателя и сумата на транзакцията.

Стелт адресите генерират еднократни адреси за всяка транзакция. Освен това той го държи отделен от публикувания адрес, използван за входящи плащания.

Ring Signatures изтегля група публични адреси от своята блокова верига и транзакцията се подписва от всеки, което прави резултата трудно да бъде свързан обратно към конкретен потребител.

RingCT е надстройка над Ring Signature, насочена към подобряване на анонимността чрез скриване на участници, местонахождение на монети и т.н.

Monero е широко приет от най-добрите крипто борси и онлайн магазини на трети страни.

Zcash

Zcash ви дава най-доброто от двата свята. Човек може да бъде анонимен или видим като „стандартните“ блокчейн транзакции.

Това става възможно благодарение на два адреса, Z и T. Тези „Z“ са защитени за поверителност, докато „T“ са отворени. ZZ транзакция крие всичко освен таксите, докато събитие TT споменава сумата, таксите и адресите.

Освен това всеки обмен между Z и T показва всички подробности с изключение на публичния адрес на Z.

За съответствие, Zcash внедрява zk-SNARKs, което е съкращение от Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge. Казано просто; това може да помогне да се докаже валидността на транзакцията, без да се разкриват подробности. Така че можете да валидирате искове за транзакции към всеки, без да разкривате публичния си адрес.

Има много топ борси, поддържащи Zcash, включително Binance, Kraken, Coinbase, Gemini, Bitfinex и др.

Но уловката е, че те не поддържат защитен Zcash и повечето са отворени само за прозрачен Zcash.

Това, което обаче работи в полза на Zcash, е бързото време за блокиране, приличният размер на блока и ниските такси за транзакции.

Декред

Decred внедрява протокол за смесване CoinShuffle++ (CSPP) за анонимизиране на блокчейн транзакции с помощта на DiceMix Light.

  Как лесно да промените регистъра на текста в Google Docs

Тук изходните адреси са криптирани, което прави невъзможно съпоставянето им с входовете. В допълнение, той маскира собствеността върху DCR монети.

Decred работи на няколко борси, включително големите като Binance, OKX и т.н. Въпреки това предупреждава, че използването на тези крипто борси не е напълно частно.

Вместо това, той предлага свой собствен, DCRDEX, за максимална анонимност и сигурност по време на транзакция. Можете да използвате DCRDEX без обичайния процес KYC и също така е без такса за транзакция.

Фиро

По-рано известен като Zcoin, Firo се захранва от протокола Lelantus.

Спомнете си какво прави блокчейн събитията постоянни – тяхната история. Можете да проследите всяка монета и да проверите колко ръце е сменила.

Фиро премахва това от снимката.

Това, което се случва, е, че всяка монета се изгаря и изкупува след всяка транзакция. Освен това всяко обратно изкупуване е с нулево знание, което означава, че никой не знае, че сте изгорили монетите.

Firo допълнително актуализира това до Lelantus Spark, което няма да има обратно изкупуване и вместо това ще маскира всички суми.

Няколко топ платформи поддържат обмен/размяна на Firo, включително Binance, BITTREX, родния firoDEX и др.

Дзен

ZEN (Horizen) използва подобен незадължителен подход към поверителността като Zcash (както беше обсъдено по-горе), като използва zk-SNARK.

Това осигурява T и Z адреси за провеждане съответно на видими (TT) и скрити (ZZ) транзакции.

Частните транзакции маскират адресите на участниците и сумата. TZ-адресът обаче ще бъде разкрит заедно с постъпленията.

ZEN има отлична наличност на борси от най-високо ниво.

Трябва обаче да използвате тяхната сфера на приложение, за да генерирате Z адреси, за да се възползвате от функциите за поверителност.

Тайна

Тайната тук е малко странна. Това представя поверителността като услуга за всяка монета или цял блокчейн.

Идеята е да споделите или скриете подробностите за транзакцията според удобството. Тайният протокол прикрива активите с частна версия (ETH ➡️ sETH), която се връща към първоначалното им състояние, когато е необходимо.

  Внимавайте: тази измама на Verizon Smishing е лудо реалистична

Цялото това действие се поддържа от интелигентния договор Secret Token, който ви позволява да шифровате баланса на токена, адреса на портфейла, сумите на транзакциите и т.н.

Моля, имайте предвид, че вашето взаимодействие с тайния интелигентен договор все още ще бъде видимо.

Друг фактор, който отделя това от горните записи, е, че може да работи и за създаване на анонимни DeFi приложения и извършване на частни NFT транзакции.

В момента това е съвместимо с различни блокчейни, включително Ethereum, Binance Smart Chain, Monero и др.

Законни ли са монетите за поверителност?

Крипто вече е псевдоанонимен и тези (и още) частни монети повишават тази анонимност с няколко степени.

Така че, макар да не чуваме за категорични забрани, много крипто борси не поддържат частни монети или техните частни версии.

По подобен начин, както вече споменахме, някои водещи портали за обмен не поддържат защитен Zcash.

Така че може да има продължаваща борба в рамките на правоприлагащите органи за това как да се регулират такива токени и да се избегне незаконната употреба.

Едно обяснение обаче не може да бъде валидно за всички и трябва да потърсите специфичните за вашето местоположение закони относно частните криптовалути.

Обобщавайки!

Докато някой може да „проучи“, за да проследи всяка ваша транзакция във всеки блокчейн, частните монети като Monero решават този проблем завинаги.

Тези монети имат своя версия на поверителност и случаи на използване.

PS: Крипто е странен свят с някои приятни изненади. Един от тях е преминаването към печелене на (M2E) крипто/токени.

x