6 инструмента, които трябва да знаете като разработчик на блокчейн

Блокчейн се превръща в една от най-трансформиращите технологии през последното десетилетие и се очаква скоро да трансформира много индустрии.

Блокчейнът е отворена книга, която записва данни и транзакции и не може да бъде променена или премахната, след като бъде качена. Всички транзакции могат да се съхраняват публично и сигурно в книгата с блокчейн. Тя позволява на хората да поддържат един източник на истина, което им дава силата да вземат по-добри решения.

Разработчиците са невероятно развълнувани от тази иновация, защото могат да използват блокчейн за създаване на децентрализирани приложения (dApps), без да разчитат на централизирани посредници като Google или Amazon.

Освен това, тъй като няма централизирани посредници, разработчиците не трябва да се тревожат за проблеми със сигурността или пробиви на данни. Разработчиците могат също да използват интелигентни договори, за да гарантират, че тяхното приложение е завършено според спецификациите. Блокчейнът е безнадеждна система; не е нужно да се притеснявате, че данните ще бъдат хакнати или откраднати от някой друг, ако разполагате с технологията.

Разработка на блокчейн

Първата стъпка в блокчейн проект е да изберете подходящия технологичен стек. Би било най-добре да решите дали можете да използвате блокчейна за публична, частна или консорциална мрежа. Това ще ви помогне да идентифицирате подходящите инструменти за разработка и ресурси за вашия проект.

Следващата стъпка е да изберете вашата рамка за разработка. Можете да избирате от множество опции като Corda, Ethereum или Hyperledger Fabric, с опция за стартиране на приложение в съответните им мрежи. След като сте решили кой технологичен стек и рамка ще използвате, е време да започнете да разработвате!

Едно от основните предимства на използването на блокчейн е, че предлага децентрализирано съхранение на данни и резервиране. Това означава, че дори ако един възел падне, другите възли все още имат достъп до данните.

Освен това блокчейн предлага децентрализирано удостоверяване и оторизация, тъй като няма нужда от системи за удостоверяване на трети страни като OAuth или OpenID Connect (OIDC). Тези фактори позволяват на разработчиците да създават потребителски интерфейси, без да разчитат на сложен бекенд код, който може да не функционира добре, когато потребителите имат достъп до тях от различни места по света.

Тази статия има за цел да насочи разработчиците, които искат да преследват блокчейн и да научат повече за тази вълнуваща технология. Ето някои от най-добрите инструменти, които помагат на начинаещите блокчейн разработчици да започнат и да са в крак с най-новите постижения в индустрията.

MetaMask е разширение за уеб браузър Chrome, което може да взаимодейства с dApps. Това е децентрализиран портфейл с отворен код, който позволява на потребителите да изпращат и получават цифрови активи. MetaMask наскоро се превърна в най-популярния dApp браузър за разработчици, защото е лесен за използване и много функционален.

MetaMask не е само прост dApp браузър, но има и други функции като управление на самоличността, влизане и регистриране и др.

Например, MetaMask автоматично ще импортира вашия акаунт от Ethereum (ако имате портфейл Ethereum), когато за първи път отворите приложението. Това улеснява хората, които вече имат портфейл Ethereum, да преместят своите цифрови активи в новите си акаунти без никакви проблеми.

С MetaMask не можете да обслужвате Ether или други ERC-20 токени, налични в тази мрежа, но също така да комуникирате с вашите децентрализирани приложения. Освен това ви позволява да го стартирате през вашия уеб браузър! Ако сте разработчик, тези инструменти за анализиране на блокови вериги няма да изискват жив Ethereum възел, за да работят. По този начин взаимодействието с помощта на мрежата Ethereum е лесна задача.

Качване

Ако търсите рамка за разработка на блокчейн, която можете да използвате за вашите приложения в децентрализирани мрежи, Качване може да ви помогне. Този инструмент за управление на блокчейн може да помогне на потребителите да управляват своите dApps и да ви предостави всички инструменти, необходими за изграждане и стартиране на чисто нова версия.

Можете да създадете независимо HTML5 приложение, което използва функциите на децентрализацията. Освен това можете да създавате нови интелигентни договори и след това да ги внедрявате чрез техния JS код. Най-привлекателният аспект на този вид инструмент за управление на блокчейни е, че те следят за всякакви промени, които правите в договорите. Ако го направят, те ще променят договорите незабавно и след това ще актуализират софтуера, който е децентрализиран към него.

Възможността за мигриране на интелигентни договори е предимство на този софтуер. За да работят върху него, потребителите могат да използват всеки стандартен език за програмиране, като Meteor, Angular, React и много други.

Web3j

Web3j е инструмент, създаден за блокчейн от разработчиците на Java WebSocket API. Тази полезна библиотека позволява на разработчиците да се свързват и взаимодействат с базирани на Ethereum децентрализирани приложения (dApps), базирани на блокчейн. Освен това той поддържа Generic JSON RPC спецификация за свързване към локален или отдалечен възел на Ethereum.

Предимството на този софтуер е, че не е необходимо да настройвате различни езици за програмиране или инфраструктура, за да взаимодействате с тези транзакции. Освен това не е необходимо да разбирате как работи консенсусът или как миньорите взаимодействат с тези договори. Ако можете да кодирате, готови сте!

С това ще изпълнявате задачи като изпращане на етер между адреси, писане или четене на информация за интелигентни договори, създаване на интелигентни договори и много други.

Тъй като инструментът за блокчейн работи на езика на JavaScript, е възможно да се използва с всеки уеб базиран браузър. Ще ви е необходим възел на Ethereum, който може да се свързва с мрежата на Ethereum чрез HTTP, за да използвате този тип инструмент за блокчейн технология. Можете да използвате разширението MetaMask с Web3.js, за да се свържете с мрежата Ethereum.

Призма

Призма може да се опише като инструмент, предназначен за разработчици, за да помогне за разработването на децентрализирани приложения. Той също така предоставя изчерпателно ръководство за изграждане на първото ви децентрализирано приложение, така че да можете да започнете сега – напълно функционален клиент за протокола Ethereum 2.0, написан на Go.

Проектът Prysm е базирана на Go версия на протокола Ethereum 2.0, дефиниран в техния официален протокол. Той идва с пълен маяков възел и служи като клиент за валидиране, който позволява да бъдете част от консенсуса на блокчейн.

Prysm използва най-добрите инструменти за производствен сървър, както и междупроцесна комуникация. Той използва gRPC библиотеките на Google, BoltDB, за да осигури ефективно, постоянно хранилище на ключ-стойност, хранилища на ключ-стойност и библиотеката libp2p от Protocol Labs за всички peer-to-peer мрежи.

Prysm поддържа два постоянни клона:

  • master: Това е най-новата стабилна версия. Идеален е за повечето потребители.
  • разработка: Този клон е предназначен за разработка и включва най-новите PR-и. Разработчиците трябва да базират своите PR на този клон.

Проект за ремикс

Проект за ремикс е платформа за инструменти за разработка, които използват плъгин архитектура. Състои се от подпроекти като Remix Plugin Engine, Remix Libraries и, разбира се, Remix IDE.

Remix IDE е десктоп и уеб приложение с отворен код. Той позволява бърз процес на разработка и включва набор от плъгини с интуитивен потребителски интерфейс. Ремиксът се използва за целия курс на разработване на договори с помощта на езика Solidity и също така е образователна площадка, идеална за преподаване на Ethereum.

Remix библиотеките функционират като компонент на собствените добавки за Remix IDE.

Remix IDE е базиран на браузър Blockchain инструмент, използван за улесняване на разработването и прилагането на интелигентни договори. Написан е с помощта на Javascript (така че може да се използва с всеки съвременен уеб браузър), Remix може да се използва за писане, тестване и отстраняване на грешки в интелигентни договори, създадени в Solidity. Можете да го използвате локално или през браузъра. Ако отидете на уебсайта на Remix, ще получите екран, който е готов за използване:

В допълнение към отличните документи, Remix може безпроблемно да се свърже с блокчейна на Ethereum чрез Metamask.

Трюфел суит

Трюфел може да се опише като рамка на Ethereum Blockchain, предназначена да осигури среда за разработка за разработване на базирани на Ethereum приложения. Той включва обширна библиотека от библиотеки, които предлагат персонализирани внедрявания за писане на нови интелигентни договори. Създавайте сложни dApps на Ethereum и помагайте с други сложни изисквания за разработка на Blockchain.

Truffle може да автоматизира тестването на договора с Chai или Mocha. Truffle също така позволява разработване на интелигентни договори, което включва свързване към компилация и внедряване. Той също така предлага регулируем конвейер за изграждане за извършване на процеси на изграждане по избор.

Характеристики на Truffle Suite

Управление на жизнения цикъл на интелигентни договори: Този инструмент може да обработва вашите договорни артефакти и поддържа персонализирани внедрявания, сложни приложения на Ethereum, както и свързване на библиотеки.

Тестване на договори: Можете да проверявате редовно договорите си и да се уверите, че се увеличават.

Миграции и внедряване с възможност за скриптове: Възможно е да използвате този блокчейн инструмент за създаване на прости и лесно управлявани скриптове за внедряване, които са наясно с промените на вашите договори с течение на времето. Вашето приложение ще расте и ще остане актуално дори в бъдещето.

Управление на мрежата: Няма нужда да се тревожите за всякакви мрежови артефакти, след като сте започнали да използвате Truffle. Той също така ще ги управлява, докато се фокусирате върху разработката на dApp.

Изключително мощна интерактивна конзола: Взаимодействието по договори никога не е толкова лесно. Truffle ще ви предостави достъп до удобен за потребителя интерфейс, който ще ви отнеме време и ще ви позволи да използвате вашите договори за взаимодействие.

External Script Runner: Използвайте този блокчейн инструмент, за да стартирате всичките си договори и да работите в блокчейн мрежата без проблеми.

Обобщаване

Налични са множество платформи за разработка на блокчейн. Горните инструменти обаче са най-популярни.

Тази статия представи концепцията за блокчейн, обясни как се променя, как я виждаме ние и представи най-използваните инструменти за разработка на блокчейн. Ние оценихме всяка платформа, за да определим нейните характеристики, след това прегледахме най-често срещаните сценарии, които използват всяка от тях, и анализирахме поддържаните алгоритми за консенсус и типовете счетоводни книги и криптовалути.

Блокчейн може да бъде сложен предмет за разбиране, особено разработването на базирани на блокчейн приложения. Най-добрият начин да започнете е да научите как функционират под капака, след което да се развивате оттам. Следете за повече съдържание, свързано с блокчейн.

Сега можете да разгледате някои от най-добрите блокчейн платформи за финансови приложения.