5 най-добри инструмента за наблюдение на тъмна мрежа за защита на ценни лични данни

Инструментите за мониторинг на тъмната мрежа ви помагат проактивно да защитите цифровата си сигурност. Те ще ви предупредят, ако вашата лична информация изтече, за да предприемете превантивни действия навреме.

Ние взаимодействаме само с малка част от интернет. Въпреки че никой няма конкретни данни за това, приблизително 10% от интернет е отворен за средния потребител. Това се нарича отворена мрежа или повърхностна мрежа, която търсачките индексират.

Останалите 90% са известни като Deep web. По-голямата част от тях са бази данни, академични публикации, частни документи и т.н., в които почти нямаме работа да надничаме.

Така че след това…

Какво е тъмната мрежа?

По-малка част от дълбоката мрежа, по-малко от 1% от целия интернет, се възприема като тъмна мрежа, която е домакин предимно на незаконни дейности.

Това представлява продажба на твърди наркотици, незаконни стоки, лични документи и много други неща, които са забранени от закона.

Тези канали за незаконна търговия обикновено имат въведена ескроу система и работят с криптовалути като биткойн за онлайн анонимност.

Интересното е, че не можем да осъществим достъп до тъмната мрежа със стандартни браузъри; вместо това ви трябва нещо като Tor.

Уеб адресът на тези тъмни уебсайтове обикновено няма смисъл и завършва с .onion/ в сравнение с .com, .net и т.н., които обикновено виждаме.

Казано просто, ние нямаме нищо общо с тъмната мрежа като стандартни интернет потребители.

Мониторингът на тъмната мрежа обаче ни казва дали има нещо тревожно, за да се защитим в случай на нарушение на данните.

  Как да възстановите изтрита чернова в Gmail

Инструменти за наблюдение на тъмната мрежа

Тези инструменти непрекъснато преминават през пробиви на данни, за да проверяват за нашите документи за самоличност, номера на кредитни карти, адреси, телефонни номера, медицински акаунти, акаунти в социални медии и т.н., и ни предупреждават, в случай че нещо, свързано с нас, е „налично“ в тъмната мрежа .

1 Парола

1Password е първокласен мениджър на пароли, който се удвоява и като инструмент за наблюдение на тъмната мрежа.

Като мениджър на пароли, той е изключително сигурен и лесен за използване. Той се захранва с водещи в индустрията функции като AES-256-битово криптиране, защита от груба сила, криптиране на данни при пренос и в покой и др.

Можете да разгледате пълния набор от функции в тази разбивка на 1Password.

На фронта на тъмната мрежа 1Password Watchtower е свързан с инструмента HIBP за събиране на информация за всичко важно, което е разкрито. Той незабавно предупреждава, ако открие информация, свързана с потребителя, в базата данни HIBP.

1Password няма безплатна версия, но можете да опитате това с неговата 14-дневна безплатна пробна версия на нейните лични и бизнес планове.

LastPass

LastPass е друг мениджър на пароли, който идва с вграден тъмен уеб монитор. Това е подобно мощно с AES-256-битово криптиране, проверка на здравето на трезора, криптирано съхранение на файлове и собствени приложения за основни платформи.

Можете просто да въведете имейл адресите и LastPass ще бъде нащрек. Той ви предупреждава чрез регистрирания имейл адрес за всяко нарушение на данните.

Освен това можете да получите достъп до таблото за сигурност за цялостното състояние на вашия хранилище с пароли. Това ви помага да идентифицирате слаби пароли и също така показва открити идентификационни данни.

  Как се играе Tridle

LastPass има безплатна завинаги версия. Сканирането на тъмната мрежа обаче идва с премиум версията, която можете да изпробвате безплатно за 30 дни.

NordVPN

Добрите виртуални частни мрежи са отлични продукти за сигурност, които хората избират, за да останат цифрово анонимни и да имат достъп до блокирано съдържание.

NordVPN не се нуждае от представяне в VPN индустрията. Говорим за продукт от най-висок клас, елегантен потребителски интерфейс, светкавично бързи скорости и завистлив рекорд за геодеблокиране.

Както всички други инструменти, обсъждани досега, това също работи във фонов режим. Получавате незабавна информация, ако нещо, свързано с вашия имейл NordVPN, се появи в териториите на тъмната мрежа.

Въпреки че NordVPN няма безплатна версия (както повечето VPN мрежи нямат), можете да изпробвате това без риск с неговата 30-дневна гаранция за връщане на парите.

Norton 360

Norton 360 веднага се чувства мощен за защита на много повече от имейл адреси и номера на кредитни карти.

Предлага се в два варианта: Norton 360 и Norton 360 LifeLock.

Тези от Norton 360 ви позволяват да включите номера на шофьорската си книжка, моминското име на майка ви, пет идентификационни номера на застраховка, пет имейл адреса, пет номера, номера на десет банкови сметки и т.н., за сканиране в тъмната мрежа.

Абонаментът LifeLock добавя вашия социалноосигурителен номер, дата на раждане и име към списъка.

Освен това Norton 360 предлага антивирусна програма, архивиране в облак, мениджър на пароли, родителски контрол, VPN и др.

В заключение, това наистина е 360-градусова защита, за която можете да се абонирате, докато се наслаждавате на неговата 60-дневна гаранция за пълно възстановяване.

Пазител

Keeper BreachWatch идва като добавка със своя мениджър на пароли и други услуги. Този инструмент за уеб наблюдение просто сканира запазените пароли срещу това, което е изтекло от тъмната страна на интернет.

  Как да конвертирате съществуващото си Amazon Echo в издание за деца

Впоследствие получавате предупреждение за промяна на компрометираните идентификационни данни възможно най-скоро.

Освен това BreachWatch идентифицира слаби записи в хранилището ви с пароли и препоръчва да ги промените предварително.

Освен това неговият мениджър на пароли вече е добре познат продукт, който също има ограничена безплатна версия.

И накрая, Keeper Password Manager има собствени приложения за повечето платформи и 30-дневен безплатен пробен период, който можете да изберете, за да проверите неговата пригодност.

Няма причина за страх!

Въпреки че тъмната мрежа е дом на опасни дейности, няма защо да се паникьосвате като нормален потребител на интернет.

Крайната цел на тази статия е да разкаже за инструментите за мониторинг на тъмната мрежа, които можете да използвате като физическо лице.

Такива инструменти ви информират веднага щом вашата лична информация се появи онлайн, за да предприемете навреме предпазни действия.

Като основно правило за онлайн безопасност, използвайте силни пароли и внедрявайте двуфакторно удостоверяване, където е приложимо.

Но още не сме приключили. И имаме тази интересна статия за стойността на вашата лична информация в тъмната мрежа, за да ви разкажем някои разкриващи факти.

Останете на линия!

x