5 най-добри алтернативи на Spiceworks за още по-добър мониторинг

Spiceworks е много неща. Първо, това е онлайн общност от милиони мрежови администратори и хиляди доставчици. Но Spiceworks също е разработчик и издател на софтуер. Компанията произвежда основно софтуер за управление на бюрото за помощ, управление на инвентара и наблюдение на мрежата. Това е инструментът за наблюдение на мрежата на Spiceworks, който привлече вниманието ни днес. Това е страхотен софтуер с много отлични функции. Мрежовият монитор на Spiceworks е безплатен, но е поддържан от реклами софтуер и това притеснява някои потенциални потребители. Потребителите на Spiceworks също се оплакват от липсата на персонализиране на пакета. Поради тези причини ви представяме пет от най-добрите алтернативи на Spiceworks.

Преди да разкрием нашите пет най-добри алтернативи на Spiceworks, първо ще ви дадем малко информация за Spiceworks, какво представлява, откъде идва и какви продукти и услуги предоставя. След това ще ви кажем как работи мрежовият монитор на Spiceworks – или почти всеки друг инструмент за наблюдение на мрежата. Най-накрая ще прекараме известно време в обсъждане на недостатъците на инструмента. В крайна сметка това, което липсва в Spiceworks, вероятно е това, което ще търсите в алтернативни решения. След това ще разкрием кои са нашите топ 5 най-добри алтернативи на Spiceworks. За всеки инструмент предоставяме кратък преглед на основните му характеристики.

МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСЕТЕ СЪЩО: Най-добрите анализатори на пакети и мрежови анализатори – Топ 7, прегледани през 2018 г.

Относно Spiceworks

Spiceworks е основана в началото на 2006 г. в Остин, Тексас. По същество това е професионална мрежа за индустрията на информационните технологии, въпреки че първоначално е започнала да създава софтуер за управление на ИТ. Днес Spiceworks е онлайн общност, която позволява на потребителите да си сътрудничат помежду си и също така да участват в пазар за закупуване на ИТ услуги и продукти. Смята се, че Spiceworks се използва от повече от шест милиона ИТ специалисти и три хиляди доставчици на технологии.

Като разработчик и издател на софтуер, Spiceworks има три основни продукта. Има платформа за управление на бюрото за помощ, наречена Spiceworks Help Desk, инструмент за управление на инвентаризацията на ИТ активи, наречен Spiceworks Inventory, и платформа за наблюдение на мрежата, наречена Spiceworks Network Monitor. Всички тези инструменти не са с отворен код, но са достъпни безплатно за всеки.

Мрежовият монитор на Spiceworks

Мрежовият монитор на Spiceworks е типичен инструмент за наблюдение на мрежата, който използва основно SNMP за редовно проучване на наблюдаваните устройства за техните оперативни параметри. Той предоставя преглед на наблюдаваните устройства на таблото, което може да бъде разбито, за да видите подробности за отделните системи. Може също така да наблюдава развитието на някои критичен параметър и да задейства сигнали, когато надвишават някаква предварително определена стойност. Уведомленията за предупреждение се изпращат по имейл до администраторите. Мрежовият монитор на Spiceworks ще наблюдава както сървърите, така и мрежовото оборудване. Важна характеристика на продуктите на Spiceworks е, че въпреки че са достъпни безплатно, те се поддържат от реклами и показват реклами на всеки от екраните на техните уеб базирани интерфейси.

Как работи той – или който и да е друг мониторинг на мрежата –?

Когато става въпрос за мониторинг на мрежи, има няколко начина, по които можете да го направите. Зависи от нивото на детайлност, което искате. В повечето ситуации администраторите се интересуват конкретно от оперативните параметри на мрежовото оборудване, като натоварване на процесора или използване на паметта и използване на честотната лента – в битове в секунда – на различните интерфейси.

Инструментите за мрежов мониторинг, като Spiceworks Network Monitor, използват SNMP, функция, която е вградена в повечето мрежово оборудване. Устройствата с SNMP имат броячи и измервателни уреди, които могат да се четат дистанционно от системите за наблюдение. По-специално, има измервателни уреди за използване на процесора и паметта и броячи на байтове за вход и изход за всеки интерфейс.

Без да се удавяме в технически подробности, нека се опитаме да обясним как работи. За параметри от типа на броячите, като използване на процесора и паметта, е лесно да ги прочетете с помощта на SNMP. Но за параметрите от типа на брояча нещата са малко по-сложни. Виждате ли, мрежовите устройства обикновено нямат измервателни уреди за използване на честотната лента за техните интерфейси. Това, което имат, са байтове и байтове или броячи, които продължават да се увеличават. Те имат по един такъв чифт броячи за всеки интерфейс. От друга страна, те също имат подобни броячи на грешки при въвеждане и извеждане на грешки, които някои инструменти за наблюдение могат да използват, за да ви дадат процент грешки на интерфейса, често добър индикатор за общото здраве на интерфейса.

  чат с външни потребители, без да добавяте като гост

Инструментът за мрежово наблюдение на SNMP анкетира всяко устройство, което наблюдава, на 5-минутни интервали и чете броячите на байтовете за влизане и излизане на всеки интерфейс. Останалото е просто математическо упражнение. Инструментът изважда предишните стойности на двата брояча от текущите. Резултатите са броят на байтовете за влизане и излизане за пет минути. След това умножава тези числа по 8 (броя на битовете в байт) и ги разделя на 300 (броят на секундите за пет минути), за да получи средното използване на честотната лента в битове в секунда през последните пет минути.

Повечето инструменти за наблюдение обаче не правят само четенето на SNMP и математиката. Обикновено те съхраняват резултатите в някакъв вид база данни или файл и ще създават графики или таблици, показващи развитието на данните с течение на времето, което те показват на някакъв вид табло.

СВЪРЗАНА СТАТИЯ: Най-добрите инструменти за SNMP мрежово наблюдение, които тестваме през 2018 г.

Някои недостатъци на мрежовия монитор на Spiceworks

Колкото и да е добър – и всъщност е доста добър – Spiceworks Network Monitor беше сериозно критикуван. Основната неприятност на потребителите са рекламите, които се показват на всеки екран на потребителския интерфейс. Това обаче е нещо, с което някои от нас биха свикнали и може да не е достатъчно, за да попречи на някой да използва такъв страхотен безплатен инструмент.

Но има и някои функционални проблеми. Той присъства особено в системата за предупреждение на инструмента. Въпреки че някои конкурентни инструменти са силно адаптивни, когато става въпрос за предупреждение, това не е така с мрежовия монитор на Spiceworks. Първо, няма начин да изпращате различни известия за предупреждение до различни потребители. Всеки получава всяко предупреждение. В по-големите организации, където различни групи управляват различно оборудване, това може да бъде сериозно досада. Освен това инструментът няма да използва вашата имейл инфраструктура за изпращане на сигнали. Вместо това, известията се обработват от spiceworks.com. И това ни води до друг недостатък на инструмента, той изисква от потребителите да се удостоверяват със spiceworks.com, вместо да използват някаква форма на локално удостоверяване. Това може да се разглежда като проблем със сигурността от някои организации.

Най-добрите алтернативи на Spiceworks

Бързо търсене в Интернет ще разкрие десетки инструменти за наблюдение на мрежата. Някои са комерсиални, други с отворен код. Опитахме се да включим най-добрите пет алтернативи на Spiceworks, които можехме да намерим. Нашият списък включва комбинация от платени и безплатни инструменти. За платените е налична безплатна пробна версия, така че ще можете да изпробвате всеки от тях. Имайте предвид, че много от тези инструменти изискват известни усилия, за да ги настроите правилно, така че може да искате да избягвате да опитвате твърде много.

1. Монитор на производителността на мрежата SolarWinds (безплатна пробна версия)

SolarWinds е известен със своите отлични инструменти за мрежово администриране и с многобройните си безплатни инструменти. Неговият водещ продукт се нарича Network Performance Monitor или NPM, цялостно решение за наблюдение на мрежата. Инструментът разполага с удобен за потребителя GUI интерфейс, който администраторите могат да използват за наблюдение на устройства и за конфигуриране на инструмента.

За да добавите устройство към Монитора на производителността на мрежата, трябва да посочите неговия IP адрес или име на хост и параметри за SNMP връзка. Системата отправя заявка към устройството и изброява всички налични SNMP параметри. Всичко, което трябва да направите, е да изберете тези, които искате да включите във вашите графики и отчети. И като говорим за добавяне на устройства, мащабируемостта на този инструмент е една от най-добрите му характеристики. Той е подходящ за най-малките мрежи и мащабира до големи мрежи с хиляди устройства, разпределени в много сайтове.

БЕЗПЛАТНА ПРОБНА ОПЕРАЦИЯ: Монитор на производителността на мрежата SolarWinds

Тъй като предупреждението е голям недостатък на инструмента Spiceworks, нека видим какво може да предложи NPM. Неговата система за предупреждение всъщност е ненадмината. Той е много адаптивен, ако сте толкова склонни, но може да се използва и извън кутията с минимални конфигурации. Системата за предупреждение е достатъчно интелигентна, за да не изпраща известия за „неважни“ събития посред нощ или да изпраща стотици известия за толкова неотговарящи сървъри, когато основният проблем е изключен рутер или мрежов превключвател.

  Намерете MoviePass кина във вашия район с вашия пощенски код

SolarWinds Network Performace Monitor започва от малко под $3 000 и се увеличава в зависимост от броя на устройствата за наблюдение и избраните допълнителни компоненти. Структурата на цените е доста сложна, така че ще трябва да се свържете с екипа по продажбите на SolarWinds за подробна оферта. Ако предпочитате да изпробвате продукта, преди да се ангажирате да го закупите, е налична безплатна 30-дневна пробна версия за изтегляне от уебсайта на SolarWinds.

2. PRTG

В Paessler Router Traffic Grapher– която обикновено се нарича просто PRTG е друга страхотна система за наблюдение. Неговият издател твърди, че PRTG може да наблюдава всички системи, устройства, трафик и приложения на вашата ИТ инфраструктура. Това е всеобхватен пакет, който не разчита на външни модули или добавки, които трябва да бъдат изтеглени и инсталирани. Защото, ако има интегриран характер, PRTG е по-бърз и по-лесен за инсталиране от повечето други инструменти за наблюдение на мрежата. PRTG ви позволява да избирате между няколко различни потребителски интерфейса. Има корпоративна конзола на Windows, базиран на Ajax уеб интерфейс и мобилни приложения за Android и iOS.

Една от най-добрите характеристики на PRTG е неговата система за автоматично откриване. Той ще сканира мрежови сегменти и автоматично ще разпознава широк спектър от устройства и системи, създавайки сензори от предварително дефинирани шаблони на устройства. Хареса ни също и функцията за карта на PRTG, където можете да създавате персонализирани карти с вашите данни за наблюдение. Що се отнася до алармирането, то е много гъвкаво и адаптивно. Когато използвате безплатните клиентски приложения за Android, iOS и Windows Phone, можете дори да получавате push известия директно на вашето устройство. Можете също да настроите известия по имейл или SMS според вашите нужди. Мощен API дори ще ви позволи да пишете свои собствени скриптове за уведомяване.

Структурата на цените на PRTG е доста проста. Има безплатна версия, която е пълнофункционална, но ще ограничи възможностите ви за наблюдение до 100 сензора. Има и 30-дневна пробна версия, която е неограничена, но ще се върне обратно към безплатната версия, след като пробният период приключи. Ако искате да продължите да наблюдавате повече от 100 сензора след пробния период, ще трябва да закупите лиценз. Цената им варира в зависимост от броя на сензорите от $1 600 за 500 сензора до $14 500 за неограничен брой сензори. Всеки наблюдаван параметър се брои като един сензор. Например, наблюдението на честотната лента на всеки порт на 48-портов комутатор ще се брои като 48 сензора.

3. WhatsUp Gold

WhatsUp Gold от Ipswitch е друго добре известно име в областта на инструментите за наблюдение. Преди това беше тип наблюдение нагоре или надолу, но оттогава се превърна в пълен набор от инструменти за управление с проактивен мониторинг за мрежов трафик, приложения, виртуални среди и конфигурации на устройства. Днес WhatsUp Gold има всичко, което очакваме от инструмент за наблюдение от корпоративен клас, достъпен чрез интуитивен GUI.

WhatsUp Gold разполага с двигател за автоматично откриване, който ще намери вашите устройства и ще ги добави към конзолата за наблюдение. Той не само ще намери вашето мрежово оборудване, но и физически сървъри, виртуални сървъри, облачни сървъри и приложения. Има и изглед на карта, върху който можете да щракнете за повече информация за всяко устройство.

WhatsUp Gold също има отлична система за известяване, за да ви информира за проблеми, преди потребителите да се обадят. Чрез Центъра за предупреждения на инструмента можете да изберете да използвате готови прагове или да ги коригирате според вашите специфични нужди. Системата ви позволява да създавате политики за действие, за да дефинирате какво се случва, когато настъпи промяна на състоянието. Сигналите могат да се предават по имейл, SMS, Slack или IFTTT публикации. Системата може също да рестартира услуги и да задейства уеб аларми.

Налично е безплатно издание на WhatsUp Gold – както винаги е било – въпреки че сега е ограничено до наблюдение на максимум пет устройства. За повече устройства от това са налични платени лицензи в три нива на нарастваща функционалност със структура на цените, базирана на броя на устройствата, които трябва да бъдат наблюдавани. Има и безплатна, пълнофункционална пробна версия, която можете да използвате за ограничен период от време.

  Как да настроите Microsoft Teams

4. ManageEngine OpManager

ManageEngine е друг от най-добрите издатели на инструменти за управление на мрежата. В OpManager е цялостно решение за управление, което ще се справи с почти всяка задача за наблюдение, която можете да му поставите. Инструментът работи на Windows или Linux и е зареден с страхотни функции. Наред с другото, има функция за автоматично откриване, която може да картографира вашата мрежа, като ви дава уникално персонализирано табло.

Таблото за управление на ManageEngine OpManager е супер лесно за използване и навигация, благодарение на неговата функционалност за разбивка надолу. И ако обичате мобилни приложения, има приложения за таблети и смартфони, които ви позволяват да имате достъп до инструмента отвсякъде. Това е като цяло много полиран и професионален продукт.

Когато става въпрос за предупреждение, това е също толкова добро в OpManager, колкото и всички други негови компоненти. Той има пълен набор от базирани на прагове сигнали, които ще помогнат за откриване, идентифициране и отстраняване на проблеми с мрежата. Множество прагове с различни известия могат да бъдат зададени за всеки показател за ефективност.

Ако искате да изпробвате продукта преди да купите, е налична безплатна версия. Въпреки че това е наистина безплатна версия, а не ограничена във времето пробна версия, тя има някои ограничения, като например да ви позволява да наблюдавате не повече от десет устройства. Това е недостатъчно за всички мрежи, освен за най-малката. За по-големи мрежи можете да избирате между плановете Essential или Enterprise. Първият ще ви позволи да наблюдавате до 1000 възела, докато другият достига до 10 000. Информацията за цените е достъпна, като се свържете с отдела за продажби на ManageEngine.

5. Кактуси

Решихме да включим Кактуси в нашия списък поради няколко причини. Първо, това е може би най-използваната безплатна система за мониторинг с отворен код. Може да не е толкова богат на функции, колкото някои търговски продукти, но предвид цената му е чудесен инструмент. Друга причина за включването му е историческа. Освен MRTG – който е майката на всички инструменти за наблюдение на мрежата, Cacti е вероятно най-старият все още.

Cacti беше пуснат за първи път през 2004 г. като уеб интерфейс към RRD инструмент, компонентът за регистриране и графики на MRTG. Основните му компоненти са бърз полер, усъвършенствано шаблониране на графики и множество методи за събиране на данни. Cacti също така разполагат с контрол на достъпа на потребителите и всеки потребител може да бъде конфигуриран да преглежда различен набор от графики, полезна функция за големи внедрявания с множество екипи за поддръжка. Кактусите също могат да се похвалят с лесен за използване уеб-базиран интерфейс. Може да се мащабира от малък бизнес или домашен LAN до сложни мрежи с хиляди устройства на множество сайтове.

Cacti използва RRDTool за съхраняване на данни в SQL база данни и за създаване на графики. Основно е написан на PHP, което го прави лесен за модифициране, за да отговаря на вашите нужди. Инструментът има вградени шаблони за няколко типа устройства, които вече включват повечето от елементите, които може да искате да наблюдавате на тях. И Cacti е толкова популярен, че много шаблони, специфични за устройството, могат да бъдат изтеглени или от уебсайтовете на производителите на устройства, или от форумите на Cacti, управлявани от общността. Единственото нещо, което липсва на Cati, е функция за предупреждение. Но с неговия PHP код с отворен код, нищо не спира никого да го добави.

В заключение

Въпреки че Spiceworks Network Monitor е отличен инструмент, няколко недостатъка могат да попречат на някои да го харесат или дори да го изпробват. За щастие пазарът е повече от наситен с подобни инструменти за наблюдение на мрежата. Представихме петте най-добри, които можем да намерим. Изборът се основава на нашите критерии и мнение. Може да имате любим инструмент, който пропуснахме да споменем. Този списък можеше да е дълъг 20 или 25 елемента и пак щеше да е непълен. Но според нашето скромно мнение, тези 5 са ​​най-добрите алтернативи на Spiceworks, които можете да намерите.

x