4 метода за идентифициране и блокиране на проследяване на приложения на Android

През целия ден приложенията следят какво правим с нашите устройства и изпращат тази информация до отдалечени сървъри. Знаем, че това се случва, но няма лесен начин да го спрем. За щастие с правилните приложения можете да прекратите голяма част от това проследяване.

1. Проверете описанието на Play Store на приложението

През годините Google свърши по-добра работа, за да ви каже дали дадено приложение споделя данни с трети страни и какъв вид информация събира. Можете да видите дали разработчиците на приложения предприемат стъпки за защита на вашата информация, като например криптиране на информация при пренасяне или ви позволяват да изтриете акаунта си.

Можете да намерите тази информация, като посетите страницата на приложението Play Store и превъртите надолу до секцията „Безопасност на данните“. Данните на Google могат да ви помогнат да прецените дали дадено приложение проследява, но не ви казват как да го спрете. Така че, ако искате активно да спрете дадено приложение да ви проследява, ще трябва да разчитате на инструменти на трети страни, които ще обсъдим по-долу.

2. Магазин Аврора

Aurora е алтернативен начин за достъп и изтегляне на приложения от Play Store. С Aurora можете да изтегляте приложения анонимно, без да създавате акаунт в Google. Това вече е плюс за поверителността, тъй като никой не получава регистър на всички приложения, които сте инсталирали. Но можете да ограничите допълнително проследяването, като използвате допълнителната информация, която разкрива за приложенията.

Когато разглеждате страницата на приложение в Aurora, има раздел „Поверителност“, който изброява известни тракери, съдържащи се в приложението. Ако превъртите по-нататък, ще видите също раздел „Разрешение“, който изброява точните разрешения, които приложението изисква.

Не можете да блокирате проследяването с помощта на Aurora, но може да ви помогне да прецените кои приложения да избягвате. И научавате кои тракери се нуждаят от блокиране с други средства и какви разрешения да отмените.

Изтегли: Магазин Аврора (Безплатно)

3. NetGuard

Сега, когато сте готови да поемете действието в свои ръце, е време да изтеглите NetGuard. Това е приложение за защитна стена, което не изисква руутване на вашето устройство. С NetGuard можете да наблюдавате целия трафик, влизащ и излизащ от вашето устройство и да затворите крана.

По подразбиране NetGuard ви позволява да блокирате трафик на ниво приложение. Това може да е страхотно за приложения, които можете да използвате офлайн, но може да са предразположени към изтичане на информация за вас, като приложения за редактиране на изображения, които предоставят полезни функции, но тайно ви проследяват. Но ако наистина искате да попречите на другите да събират информация за това как използвате телефона си, NetGuard ви позволява да блокирате и услуги на системно ниво. Това включва услугите на Google Play.

Блокирането на Google Play Services ви позволява да премахнете Google от вашето устройство, в известен смисъл, без да се налага да преминавате през неудобството с инсталирането на персонализиран ROM. Просто знайте, че това може да повреди някои неочаквани функции, като възможността за получаване на насочени известия от определени приложения.

NetGuard може също да стане по-подробен, което ви позволява да блокирате конкретни връзки. Това е удобно, ако искате да използвате приложение, но искате само да спрете проследяването му във фонов режим.

Изтегли: NetGuard (Налични са безплатни покупки в приложението)

4. Частен браузър DuckDuckGo

NetGuard може да стане сложен и смущаващ. Ако искате да блокирате проследяването на трета страна, без да се занимавате толкова практически, вижте защитата за проследяване на приложения на DuckDuckGo. Можете да включите тази функция и да вярвате, че тя ще ви предпази от голямо количество проследяване от трети страни.

Използването на DuckDuckGo като ваш браузър също блокира част от проследяването, което срещате, когато сърфирате в мрежата. Това не е желязна сигурност, но това е най-лесната стъпка, която можете да предприемете, за да намалите проследяването, без да насочвате целия си трафик през VPN.

Изтегли: Частен браузър DuckDuckGo (Безплатно)

Спрете проследяването на приложението в неговите следи

Когато четете за огромното количество онлайн проследяване, на което сме подложени, може лесно да се почувствате претоварени и да затворите. Но това не означава непременно, че не можем да направим нищо по въпроса.

Въпреки че ходенето със SIM карта винаги дава на някого възможността да ни следи, това не означава, че трябва да отворим шлюзовете и да дадем тази възможност на стотици компании. Имате силата да ги спрете, докато все още използвате телефона си, за да правите това, което обичате.