4 лесни начина да свържете новия си саундбар към вашия телевизор

Ключови изводи

  • Използвайте HDMI кабел за лесна настройка: свържете се към етикетирани портове на вашия телевизор и звукова лента.
  • Ако няма HDMI, опитайте с оптичен кабел: свържете към съответните портове на вашия телевизор и звукова лента, след което регулирайте входа на звуковата лента с помощта на дистанционното.
  • RCA или aux кабелите работят: свържете съвпадащи портове на вашия телевизор и звукова лента, след което настройте съответно входа на звуковата лента.
  • За безжична опция използвайте Bluetooth връзка, ако телевизорът и звуковата лента поддържат Bluetooth.

Поздравления за закупуването на нова звукова лента, за да подобрите аудио изживяването на вашия телевизор!

Докато свързването му към вашия телевизор може първоначално да изглежда смущаващо, няма нужда да се притеснявате, тъй като има четири прости, безпроблемни метода за безпроблемно свързване на вашата звукова лента и телевизора.

Използването на HDMI кабел е най-лесният начин

Най-лесният начин да настроите новата си звукова лента и да работи с вашия телевизор е с HDMI кабел. Потърсете HDMI порт с етикет „HDMI“ или нещо подобно на гърба на вашата звукова лента.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

След това намерете празен HDMI слот на гърба на вашия телевизор. Първо се уверете, че и двете устройства са изключени, след това вземете своя HDMI кабел и включете единия край в HDMI порта на звуковата лента. Свържете другия край към отворения HDMI порт на телевизора. Просто бъдете внимателни, когато ги включвате, за да избегнете огъване на конекторите.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Ако вашият телевизор има само един HDMI порт и вашата кабелна кутия или игрова конзола вече го използват, можете да използвате HDMI сплитер или превключвател. Тези изящни устройства ви позволяват да свържете няколко HDMI приспособления към един HDMI порт на вашия телевизор. Например, този HDMI превключвател четири в едно ви дава множество HDMI опции.

  Преглед на UPDF PDF редактора – Разширен PDF софтуер за лична употреба и бизнес

След като свържете телевизора и звуковата лента, включете ги отново. Ако аудиото на телевизора не превключи автоматично към звуковата лента, може да се наложи да натиснете бутона HDMI ARC на дистанционното управление на звуковата лента или да превключите бутона за вход на звуковата лента, докато индикаторът покаже HDMI (или ARC, в зависимост от вашия модел). От този момент нататък телевизорът ще изпраща звук към звуковата лента всеки път, когато е включен.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Освен това препоръчвам да активирате функцията HDMI-CEC (Consumer Electronics Control) на вашия телевизор (ако е налична) за подобрен контрол върху вашите устройства.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

С активиран CEC Control можете удобно да изключите телевизора и звуковата лента едновременно или да регулирате нивата на звука и на двете устройства, като използвате дистанционното управление на телевизора или звуковата лента.

Нямате HDMI кабел? Използвайте оптичен кабел

Искате ли да свържете вашата звукова лента към вашия телевизор, но нямате под ръка HDMI кабел? Или може би вашата звукова лента или телевизор дори нямат HDMI порт. Вместо това можете да използвате оптичен аудио кабел – те изглеждат тънки със странно изглеждащи щепсели от всеки край. Ако вашата звукова лента не е доставена с оптичен кабел, можете да си вземете такъв доста евтино онлайн или в магазин за електроника във вашия район.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Намерете оптичните аудио портове на задните панели на вашия телевизор и звукова лента. Тези портове обикновено са малки жакове с квадратна форма със защитен капак или капак. Те могат също така да светят с червена светлина, за да ви помогнат да ги идентифицирате лесно.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Внимателно включете единия край на оптичния кабел в оптичния изходен порт на телевизора, а другия в оптичния входен порт на звуковата лента. Ще почувствате или чуете щракване, когато са здраво свързани.

  7 най-добри софтуера за ОВК, за да прекарвате по-малко време в управление и повече време за растеж

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Вашата звукова лента трябва автоматично да получава звука от телевизора, след като оптичният кабел е включен плътно в двата края. Ако не, натиснете бутона OPT на дистанционното управление на вашата звукова лента или преминете през опциите на бутона за въвеждане, докато изберете OPT или нещо подобно.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

RCA или Aux кабел също е опция

Можете да използвате RCA кабел, ако видите червени и бели RCA портове на гърба на вашия телевизор и звукова лента. RCA кабелите обикновено идват в чифт с червени и бели (или черни) конектори. Включете червения и белия (или черния) край в съответстващите аудио изходни портове на вашия телевизор, след което свържете другите краища към аудио входните портове на звуковата лента.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Ако обаче тези портове не са налице и двете устройства имат допълнителен (aux) или линеен вход, трябва да е достатъчен обикновен aux кабел с жак за слушалки на всеки край. Просто свържете единия край на aux кабела към жака за слушалки на телевизора, а другия към aux входа на звуковата лента.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Включете ги и двата и задайте входа на саундбара на RCA или Aux (Line In в някои модели саундбар), ако не открие връзката автоматично.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Пуснете малко аудио или видео на телевизора и трябва да чуете чист звук, идващ през високоговорителите. Ако не, проверете отново дали всичко е включено правилно и увеличете звука.

Не харесвате висящи наоколо кабели? Опитайте Bluetooth

Bluetooth връзката напредна през последните години и повечето модерни телевизори и звукови ленти се доставят с нея веднага след изваждането от кутията. Това е супер удобна функция, защото не е нужно да се забърквате с прекарването на отделен аудио кабел от вашия телевизор към звуковата лента. Просто пъхнете звуковата лента където пожелаете и я сдвоете безжично с вашия телевизор през Bluetooth.

  Какво е „повишаване“ на телевизор и как работи?

Процесът на настройка обикновено е доста лесен. На вашия телевизор навигирайте в менюто с настройки и намерете секцията Bluetooth. Поставете вашата звукова лента в режим на сдвояване (проверете ръководството, ако не сте сигурни как) и тя трябва да се появи в списъка на вашия телевизор с налични Bluetooth устройства. Изберете го и готово – свързани сте безжично!

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Може да си помислите: „Но няма ли да изпитам забавяне на звука или проблеми с качеството през Bluetooth?“ Това е основателна загриженост, но технологията Bluetooth се е развила, за да се справя доста добре с аудио предаването в наши дни. Докато имате сравнително скорошен телевизор и звукова лента, които поддържат модерни Bluetooth кодеци като aptX или AAC, вероятно няма да забележите значителни проблеми със синхронизирането на звука или влошаване на качеството.

Въпреки това, ако сте заклет аудиофил (като мен) или сериозен геймър, изискващ абсолютно най-ниската възможна латентност, може да обмислите използването на HDMI или оптичен аудио кабел за най-надеждната кабелна връзка. Но за повечето случайни зрители, които просто искат да подобрят звука на телевизора си без бъркотията с кабели, Bluetooth е напълно жизнеспособна опция в наши дни.

Отново, не позволявайте на процеса на настройване на новия ви саундбар с вашия телевизор да ви смаже. Следването на някой от тези четири прости метода може да бъде лесна задача. След като приключите, ще се потопите в завладяващ, кинематографичен съраунд звук без никакви проблеми. Не забравяйте, че ако срещнете някакви затруднения или забележите нещо нередно с аудиото, не се колебайте да се консултирате с ръководствата за потребителя на вашия телевизор и звукова лента. Те са предназначени да предоставят насоки и да отстраняват всички проблеми, с които може да се сблъскате по време на процеса на настройка.