3 начина за активиране/деактивиране на контролиран достъп до папка

Контролираният достъп до папки е вграден защитен механизъм за Windows 10 и 11.

Windows OS е популярна мишена за киберпрестъпниците поради широкото си използване и разнообразието от уязвимости, които могат да бъдат използвани. Атаките със злонамерен софтуер и рансъмуер могат да причинят значителни щети на данни и системи, което води до финансови загуби, увреждане на репутацията и други негативни последици.

В допълнение към инсталирането на антивирусен софтуер, функцията за контролиран достъп до папки в Windows 11/10 може да осигури допълнителен слой защита срещу атаки на ransomware.

Нека да видим какво представлява този контролиран достъп до папки и какво е значението му.

Какво е контролиран достъп до папка?

Контролираният достъп до папки е функция в Windows 10 и 11, която предоставя допълнителен слой сигурност за защита на важни файлове и папки от неоторизирани промени от злонамерен софтуер или ransomware.

Когато тази функция е активирана, тя ограничава способността на приложенията да осъществяват достъп и да променят файлове и папки, които са защитени. Само доверени приложения, които са в белия списък от потребителя или системата, имат право на достъп до тези файлове и папки.

Windows ще наблюдава и предупреждава потребителя всеки път, когато ненадеждно приложение се опита да промени защитен файл или папка с този контролиран достъп до папка. Тази функция предоставя допълнителен слой на защита срещу атаки на ransomware и други видове злонамерен софтуер, които се опитват да криптират или изтрият важни файлове.

Има няколко начина да активирате контролиран достъп до папки в Windows 10 и 11.

Използване на Windows Security Center

 • Щракнете върху бутона Старт на Windows и въведете „Защита на Windows“ в лентата за търсене.
 • Кликнете върху „Защита на Windows“, за да отворите приложението.
 • Кликнете върху „Защита от вируси и заплахи“ в менюто отляво.
 • Превъртете надолу до „Защита от рансъмуер“ и щракнете върху „Управление на защитата от рансъмуер“.
  Как да използвате Jio 5G мрежа в Индия

 • Превключете превключвателя под „Контролиран достъп до папка“ на включено положение.
 • Защитата на Windows вече ще наблюдава защитените папки и ще ви предупреждава всеки път, когато ненадеждно приложение се опита да ги промени.
 • За да добавите защитена папка, щракнете върху „Защитени папки“ и след това върху „Добавяне на защитена папка“.
 • Изберете папката, която искате да защитите, и щракнете върху „OK“.
 • Можете също да добавите доверени приложения към белия списък, като щракнете върху „Разрешаване на приложение чрез контролиран достъп до папка“ и изберете приложението, което искате да добавите.

Използване на групови правила

 • Натиснете клавиша Windows + R, за да отворите диалоговия прозорец Изпълнение.
 • Въведете „gpedit.msc“ и щракнете върху OK, за да отворите редактора на локални групови правила.

 • В панела отляво отидете до Конфигурация на компютъра > Административни шаблони > Компоненти на Windows > Антивирусна програма Windows Defender > Защита от експлоатиране на Windows Defender > Контролиран достъп до папки.

 • Щракнете двукратно върху „Конфигуриране на контролиран достъп до папка“ в панела отдясно.
 • Изберете опцията „Активирано“ и щракнете върху OK.

 • В секцията „Опции“ изберете „Режим на проверка“, за да наблюдавате промените в защитените папки или „Режим на блокиране“, за да предотвратите промени в защитените папки.

 • Щракнете върху бутона „Прилагане“ и след това върху „OK“, за да запазите промените.
 • И накрая, за да добавите папка към списъка със защитени папки, отворете Windows Security и отидете на „Защита от вируси и заплахи“ > „Управление на защитата от ransomware“ > „Защитени папки“ > „Добавяне на защитена папка“. Изберете папката, която искате да защитите, и щракнете върху „OK“.

Използване на PowerShell

 • Отворете PowerShell като администратор. За да направите това, щракнете с десния бутон върху бутона „Старт“ на Windows и изберете „Windows PowerShell (администратор)“.
 • Въведете следната команда и натиснете Enter.
Set-MpPreference -EnableControlledFolderAccess Enabled

 • След като изпълните командата, контролираният достъп до папка ще бъде активиран на вашето устройство.
 • По същия начин, за да деактивирате контролирания достъп до папка, трябва да замените „Активирано“ с „Деактивирано“.
Set-MpPreference -EnableControlledFolderAccess Disabled

 • Можете да проверите състоянието на контролирания достъп до папка, като изпълните следната команда.
Get-MpPreference | Select EnableControlledFolderAccess
 • Ако изходът показва „1“, тогава контролираният достъп до папка е разрешен. Ако изходът показва „0“, това означава, че контролираният достъп до папка е деактивиран.
  Как да създавате и използвате лепкави бележки на Mac

Забележка: Може да се наложи да рестартирате компютъра си, след като направите промени в настройките за контролиран достъп до папка.

Защо данните трябва да бъдат защитени?

Защита от кибератаки

С нарастващия брой кибератаки защитата на вашите данни е от съществено значение, за да защитите вашата чувствителна информация от достъп от неупълномощени лица. Киберпрестъпниците могат да използват вашата лична информация за измамни дейности или да я продадат в тъмната мрежа.

Избягване на кражба на самоличност

Кражба на самоличност възниква, когато някой открадне вашата лична информация и я използва за извършване на измама или други престъпни дейности. Като защитите данните си, можете да предотвратите кражба на самоличност и да избегнете правните и финансови последици, произтичащи от това.

Съответствие с разпоредбите

В зависимост от вашия отрасъл може да има специфични разпоредби, които изискват да защитите данните си. Могат да бъдат наложени правни и финансови санкции за неспазване на тези правила и разпоредби.

Поддържане на доверието на клиентите

Ако сте собственик на бизнес, защитата на данните на вашите клиенти е от съществено значение, за да запазите тяхното доверие. Пробивът на данни може да навреди на вашата репутация и да накара клиентите да загубят вяра във вашата способност да защитите тяхната информация.

Спокойствие

Знанието, че вашите данни са защитени, може да осигури спокойствие и да намали стреса. Можете да се съсредоточите върху други задачи и дейности, без да се притеснявате за потенциалните последици от нарушение на данните.

  Достъп и управление на множество акаунти в социални мрежи и в облак

Как да изберем папки за защита?

Това са различните фактори, които трябва да имате предвид, когато избирате определени файлове и папки за защита.

Важност

Проверете папките, които съдържат важни файлове, като лична или финансова информация, които могат да бъдат опасни, ако бъдат достъпни или модифицирани без разрешение.

Риск

Оценете нивото на риск за всяка папка въз основа на фактори като вероятността от атака на злонамерен софтуер и потенциалното въздействие на пробив в сигурността.

Използване

Помислете колко често всяка папка е достъпна или модифицирана и дали е споделена папка или достъпна само за конкретен потребител.

Местоположение

Разберете дали папката е достъпна извън организацията и дали се съхранява на локалния компютър или мрежово устройство.

След като идентифицирате папките, които изискват защита, можете да ги добавите към списъка за контролиран достъп до папки, като следвате някой от изброените по-горе методи. Важно е редовно да преглеждате и актуализирате списъка със защитени папки, за да сте сигурни, че всички нови или модифицирани папки също са обхванати от криптирането.

Бележка на автора ✍️

Контролираният достъп до папки е важна функция за сигурност в Windows 10 и 11, но не е достатъчна сама по себе си, за да поддържа високо ниво на сигурност. Това е само едно ниво на защита сред многото, които трябва да бъдат внедрени, за да защитите вашата система

В допълнение към този контролиран достъп до папка, трябва също така да обмислите прилагането на други мерки за сигурност, като антивирусен софтуер и софтуер против зловреден софтуер, защитна стена, двуфакторно удостоверяване, силни пароли и редовно архивиране.

Надявам се, че сте намерили тази статия за полезна, за да научите за контролирания достъп до папки и неговото значение. Може също да ви е интересно да научите как да възстановите изтрити файлове от кошчето след изпразването им на Windows и Mac.

x