25 команди за изпълнение в Windows, които трябва да запомните

Използването на команди Run в Windows е много ефективен начин за директен достъп до различни настройки и приложения на Windows.

Ако запомните команди Run, можете да получите достъп до определено приложение само с 2 стъпки, вместо с много кликвания.

Аз лично не обичам често да посягам към мишката; следователно съм запомнил всички необходими клавишни комбинации и команди, за да минимизирам взаимодействието си с мишката. И командите Run са основни за ежедневната ми употреба на компютър за ефективен достъп до различни настройки и приложения на Windows.

Ако искате да бъдете продуктивни, тогава ще ви препоръчам да запомните командите Run. За да започнете, ще изброя някои от често използваните команди, които намирам за най-полезни за ежедневна употреба.

Съдържание

Как да отворя диалоговия прозорец Изпълнение?

За да използвате команди Run, трябва да знаете как да отворите диалоговия прозорец Run, за да въведете командите. Има два начина за достъп до диалоговия прозорец за изпълнение в Windows 10.

Можете или да натиснете клавишите Windows+R на клавиатурата, или да щракнете с десния бутон върху стартовото меню и да изберете Изпълнение от менюто.

Препоръчвам ви да използвате клавишната комбинация, тъй като е много по-бърза и няма да се налага да използвате мишката. След като диалоговият прозорец Изпълнение се отвори, въведете някоя от посочените по-долу команди и натиснете клавиша Enter или щракнете върху бутона OK, за да я изпълните.

#1. Достъп до системната конфигурация — „msconfig“

Започвайки с любимата ми команда, прозорецът за системна конфигурация се състои от множество раздели за управление на настройките за зареждане и фоновите услуги.

Ако имате настройка за двойно зареждане или често имате нужда от достъп до безопасен режим, често ще трябва да имате достъп до тези настройки. Не забравяйте да проверите неговия раздел Инструменти за удобен достъп до някои от най-мощните инструменти на Windows.

  Приложението Fresh Paint продължава да се срива в Windows 10 (ПОСТАНОВЕНО)

#2. Монитор на ресурси за достъп — „resmon“

Много мощно приложение за преглед на информация в реално време за вашите системни ресурси като CPU, RAM, диск и мрежа. За всякакви проблеми, свързани с висене на компютъра или свързани с производителността, това е най-добрият инструмент за получаване на информацията, от която се нуждаете.

#3. Отворете системната информация — „msinfo32“

Приложението System Information предлага изчерпателна информация както за хардуера, така и за софтуера на вашия компютър. Това е команда, която трябва да знаете, ако трябва да видите спецификациите на всеки компютър. Информацията е добре подредена с помощта на специални категории и можете да експортирате информацията във файл, който да споделите с всеки – идеално за получаване на онлайн техническа помощ.

#4. Достъп до прозореца за архивиране и възстановяване — „sdclt“

Той отваря прозореца за архивиране и възстановяване, където можете да настроите архивиране на вашия компютър или да го възстановите от стар архив, ако има проблем с вашия компютър.

#5. Достъп до свойствата на мишката — „main.cpl“

Тук можете да управлявате всички настройки, свързани с компютърната мишка. Това включва скорост на мишката, бутони, колело и показалец и т.н.

#6. Отворете системния регистър на Windows — „regedit“

Ако някога ви се наложи да получите достъп до системния регистър на Windows, за да промените нещо, това е най-лесният начин да го направите. Дори не знаех други начини за достъп до регистъра доскоро и често се бъркам в регистъра. Други начини просто са твърде тромави за използване.

#7. Достъп до системните свойства — „sysdm.cpl“

Друг мощен прозорец за настройки за управление на защитата на системата и функциите за отдалечена връзка. Аз лично влизам често в него, за да управлявам настройките за производителност в раздела Разширени. Можете да управлявате някои интересни опции за повишаване на производителността там.

#8. Управление на опциите за захранване на Windows — „powercfg.cpl“

Тук ще намерите всички опции за управление на опциите за захранване на вашия компютър. Има множество опции както за пестене на енергия, така и за по-добра производителност. Проверете това ръководство, за да оптимизирате опциите за захранване според вас.

#9. Отворете Windows Features — „optionalfeatures“

Тук можете да деактивирате/активирате някои от най-разширените функции на Windows. Не бих ви препоръчал да се забърквате тук, ако не знаете какво правите. Ще трябва да използвате този прозорец, ако някога трябва да активирате функции като Telnet клиент или Hyper-V.

#10. Отворете лупата — „увеличете“

Това отваря лупата на Windows, за да увеличи съдържанието на екрана до 1600%, ако е необходимо. Освен това има вграден екранен четец за четене на глас на текст на екрана.

#11. Отворете приложението Character Map — „charmap“

Windows Character Maps ви дава достъп до всички знаци в шрифта по ваш избор, за да ги използвате лесно навсякъде, където желаете. Можете или да копирате знака, или да научите неговия алтернативен код, за да го въведете където желаете. Използването на лентата за търсене е най-лесният начин да намерите желания знак.

  Как да скриете устройство от File Explorer, без да го демонтирате в Windows 10

#12. Достъп до мрежови връзки — „ncpa.cpl“

Тук можете да управлявате текущата си мрежова връзка и да коригирате всеки проблем с мрежовото устройство. Можете да активирате/деактивирате мрежата, да проверите текущото състояние, да създадете мостови връзки или да видите паролата си за Wi-Fi.

#13. Стартирайте инструмента за премахване на зловреден софтуер — „mrt“

Това е инструмент за премахване на вируси при поискване, предоставен от Microsoft за сканиране на вашия компютър и намиране на злонамерен софтуер. Ако смятате, че компютърът ви е заразен с вирус, можете бързо да стартирате този инструмент, за да сканирате компютъра си.

Можете също така да помислите за инсталиране на антивирусен софтуер, за да защитите вашия компютър с Windows.

#14. Отворете диспечера на устройствата — „devmgmt.msc“

Диспечерът на устройства е най-доброто място за управление на всичко, свързано с вашите хардуерни компоненти и техните драйвери. Можете да активирате/деактивирате хардуерни компоненти или да управлявате техните драйвери, като например да ги деинсталирате или актуализирате.

#15. Управление на потребителски акаунти — „netplwiz“

Тук можете бързо да управлявате потребителски акаунти, като например добавяне на нов акаунт или типове потребителски акаунти като администратор или стандартен. Можете също така да промените паролата на потребителските акаунти тук и да управлявате тяхната сигурност.

#16. Отворете приложението за услуги — „services.msc“

Това приложение изброява всички услуги, които работят във фонов режим без интерфейс и кара всички функции да работят в Windows. Отново, не трябва да се забърквате с никакви услуги, ако не знаете какво правите. Можете обаче да щракнете върху услуга, за да научите какво прави в левия панел. Има много услуги, които можете да активирате/деактивирате в зависимост от вашите нужди. Например деактивирах услугата Bluetooth, тъй като не я използвам.

#17. Прозорец за достъп до програми и функции — „appwiz.cpl“

Въпреки че Windows 10 има собствена настройка за деинсталиране на приложение, аз все още използвам тази команда, тъй като показва само приложения на трети страни. Програмата за деинсталиране на Windows по подразбиране показва всички приложения, включително вградените, които са над 30. Може да е трудно винаги да преминавате през толкова много приложения, за да деинсталирате наскоро инсталирано приложение. Тази команда прави процеса бърз.

#18. Отворете контролния панел — „контрол“

Тази команда нямаше голяма стойност в по-старата версия на Windows, тъй като можете лесно да получите достъп до контролния панел по различни начини. В Windows 10 обаче Microsoft насърчава новите настройки пред стария контролен панел, така че не предлага лесен начин за достъп до контролния панел. Тази проста команда ви позволява лесно да получите достъп до нея.

#19. Отворете текущата потребителска папка — „.“ (месечен цикъл)

Трябва да имаме достъп до потребителската папка доста често в Windows, но преминаването през Explorer за достъп до нея не е необходимо. Просто въведете точка в диалоговия прозорец Изпълнение и папката на текущия потребител ще се отвори.

  Как да поправите нулиране на приложенията да работят във фонов режим на Windows 10

#20. Отворете екранната клавиатура — „osk“

Ако искате да използвате екранната клавиатура, използването на командата Run е един от най-бързите начини да го направите.

#21. Отворете инструмента за изрязване — „инструмент за изрязване“

Инструментът за изрязване все още е основният инструмент за правене на екранни снимки в Windows 10 без използване на приложение на трета страна. Ако използвате инструмента за изрязване за правене на екранни снимки, тогава тази команда Run ще ви улесни.

#22. Отворете Windows Memory Diagnostic — „mdsched“

Ако смятате, че има проблем с вашата RAM, този инструмент може да провери вашата RAM и евентуално да отстрани проблема или да ви уведоми, че има проблем. Ако започнете да виждате внезапни замръзвания или сривове, това може да означава, че има проблем с вашата RAM памет.

#23. Отворете произволен уебсайт — „Вмъкнете URL адрес на уебсайт“

Можете също така да въведете URL адреса на всеки уебсайт в диалоговия прозорец Изпълнение и той ще го отвори в браузъра ви по подразбиране. Например, ако въведете www.pctechbg.net.com в командата Run, тя ще отвори началната страница на pctechbg.net във вашия браузър по подразбиране.

#24. Отворете връзката с отдалечен работен плот — „mstsc“

Можете да използвате тази функция, за да се свържете дистанционно с друг компютър и да поемете пълен контрол над него. Първо обаче ще трябва да настроите двата компютъра за отдалечена връзка. Тази команда Run просто прави процеса по-лесен.

#25. Отворете командния ред — „cmd“

За разлика от PowerShell, вече не можете да получите достъп до командния ред, като щракнете с десния бутон върху стартовото меню. Ако предпочитате да използвате командния ред пред PowerShell за изпълнение на команди, това е един от по-лесните начини за отваряне на командния ред.

Обобщавайки

Страхотното на Run е, че помни всички команди, които въвеждате в него. Следователно ще трябва да въведете само първата буква, за да въведете командата в бъдеще.

Също така вярвам, че командите Run са по-важни в Windows 10, тъй като силно насърчава използването на приложението за настройки по подразбиране. Повечето от настройките и приложенията, които споменах по-горе, са по-трудни за достъп до Windows 10.

След това разгледайте някои от най-добрите помощни програми NirSoft за Windows.

x