15 решения за прегряване на телефон с Android

Android е най-често използваната операционна система в наши дни. За съжаление, телефоните и таблетите с Android се сблъскват с проблеми с прегряване. Този проблем възниква във всяко устройство с Android, независимо от марката или производителя, тъй като устройствата с Android нямат никакви охладителни системи като компютъра. Много от вас може да се сблъскат с проблем с прегряване на телефона на OnePlus и някои може да се чудят защо телефоните на Samsung прегряват? Това ръководство ще ви помогне да намерите невероятни решения за проблем с прегряване или прегряване на телефона с Android.

Причини за загряване на телефона с Android

Най-честата причина телефонът с Android да се нагорещи е да оставите телефона си на пряка слънчева светлина или на топло място, особено през летния сезон. Може да не давате достатъчно време за охлаждане на устройството си. Освен това, тези фактори могат да причинят проблем с прегряване:

 • Дублиране или нестандартно зарядно устройство и кабел
 • Силиконов или метален калъф за телефон
 • Проблеми с батерията.
 • Недостатъчен мрежов сигнал.
 • Възпроизвеждане на видео или игри с висока графика.
 • Дългосрочни изчакващи актуализации.
 • Екстремна многозадачност между множество приложения.
 • Наличие на зловреден софтуер.

Съдържание

Най-добрите решения за прегряване на телефони с Android

Първо трябва да разберете къде се нагрява телефонът ви, преди да се опитате да го поправите.

Как да определим източника на прегряване

Често срещаните места, където телефонът се нагрява, са камерата, задната страна на телефона или портът за зареждане.

 • Ако телефонът ви се нагрява освен камерата, това може да се дължи на прекомерна употреба. Следователно затворете приложенията за камера, работещи във фонов режим.
 • Ако телефонът ви се нагрява в долната част, причината за това може да е вашето зарядно устройство или порт за зареждане. Ако телефонът ви се нагрява, когато го зареждате, сменете зарядното си устройство.

Съвет: За да затворите всички фонови процеси наведнъж, рестартирайте телефона си с Android.

Ако се борите с проблем с прегряване на вашето устройство с Android, следвайте нашия изчерпателен списък с решения за прегряване на смартфон с Android.

Забележка: Тъй като смартфоните нямат едни и същи опции за настройки, те варират от производител до производител. Следователно, уверете се, че настройките са правилни, преди да промените каквито и да е на вашето устройство.

Метод 1: Избягвайте поставянето/използването на телефона на слънчева светлина

Поставянето на телефона ви на слънчева светлина е често срещаният фактор, който причинява нагряване на телефона с Android или проблем с прегряване на OnePlus. През летния сезон топлината може да загрее телефона ви много бързо.

 • Винаги внимавайте да не оставяте телефона си в загрята среда. Също така избягвайте да поставяте мобилния си телефон в колата, когато излизате от нея.
 • Ако слънчевата светлина е причината за повишаването на температурата на вашето устройство, трябва незабавно да преместите телефона си на по-хладно място, например на сенчесто или покрито място.
  Как да промените тапета на Android според времето на деня

Метод 2: Използвайте оригинално фирмено зарядно устройство и кабел

Всеки път, когато купувате нов телефон, телефонът идва с аксесоари като зарядно устройство и слушалки. Поради износване, споменатото зарядно устройство може да започне да работи неправилно. Следователно трябва да си купите ново зарядно устройство.

 • В този случай трябва да закупите оригинално/стандартно зарядно устройство, което се препоръчва от производителите.
 • Много хора предпочитат да купуват дублирани зарядни устройства, защото са достъпни. Но тяхното качество не е на ниво и може да навреди на вашето устройство в дългосрочен план.

Метод 3: Почистете порта за зареждане и жака за слушалки

Ако портът ви е покрит с прах, той няма да се свърже правилно със зарядното ви устройство, когато се опитате да го заредите, като по този начин увеличава топлината на вашия Android. Подобен проблем може да се случи и със слушалките. Следователно, почистването на жака може да помогне за разрешаването на телефона с Android, включително проблема с прегряване на OnePlus и Samsung.

1. Изключете устройството, като натиснете бутона за захранване за няколко секунди.

2. Извадете батерията от телефона си, ако е подвижна.

3. Използвайте внимателно четка за зъби, за да я почистите.

Забележка: Клечка за зъби не трябва да се използва, за да се почисти, тъй като лесно се счупва и ще се забие в порта. Не трябва да се използват и кламери, тъй като те провеждат електричество. Всичко, което е остро, може да причини сериозни щети.

4. Поставете отново батерията и включете телефона си.

Метод 4: Премахнете калъфа за телефона преди зареждане

Почти всеки използва калъф за телефон за своята защита. Калъфите за телефони са добри за защита на телефона, но е проблем, когато става въпрос за прегряване на телефона. Трябва да премахнете калъфа, когато телефонът ви прегрява, защото ще бъде трудно за телефона ви да отдели топлината и да се охлади сам. Положението се влошава при метални и кожени калъфи.

 • Извадете калъфа за телефона от вашия Android.

 • Почистете телефона си със суха кърпа.

 • Изчакайте, докато телефонът се охлади или зареди и сменете калъфа.

Метод 5: Не използвайте телефона непрекъснато или по време на зареждане

Основната причина, която повишава температурата на вашето устройство, е непрекъснатото използване на вашия телефон. Така че, следвайте дадените предпазни мерки, за да избегнете проблема с прегряването на телефона OnePlus:

 • Избягвайте да използвате телефона си дълго време, дайте му малко свободно време и починете устройството си за известно време.
 • Силно препоръчително е да не използвате мобилния си телефон, докато го зареждате.

Метод 6: Сменете батерията на телефона

След като използвате телефона си за определен период от време, може да забележите, че батерията на телефона ви се изтощава по-бързо от обикновено. Ако е така, това означава, че батерията на телефона ви губи капацитета си. Можете да проверите здравето на батерията си, като следвате стъпките, изброени в нашето ръководство Как да проверите здравето на батерията на Android.

 • В такива случаи трябва да закупите нова батерия възможно най-скоро, за да потърсите решения за прегряване на телефона с Android.
 • Алтернативно, батерията на вашето устройство може да бъде поправена от местни сервизи или онлайн магазини за изпращане по пощата.

Метод 7: Осигурете правилна мрежова свързаност

Всеки знае, че телефонът ви има лоши сигнали при ниска мрежа. Проверете дали имате подходящи настройки на мрежовия оператор на мобилния си телефон, както е обяснено по-долу:

1. Докоснете иконата Настройки на началния екран.

2. Докоснете опцията SIM карти и мобилни мрежи, както е показано.

3. Сега се уверете, че опцията за мобилни данни е включена.

4. Ако използвате роуминг мрежа, докоснете Разширени настройки.

5. След това докоснете квадратчето до Международен роуминг и задайте опцията на Винаги, както е показано.

6. След това докоснете Роуминг на данни.

7. След това докоснете Включване, за да потвърдите подканата.

След като включите мрежовата си връзка, вашето устройство вече няма да използва допълнителни ресурси, за да търси мрежата на оператора. Това може да намали температурата на вашия мобилен телефон.

Метод 8: Изключете Bluetooth

Bluetooth е страхотна характеристика на смартфона. Ако Bluetooth е включен във вашето устройство, но не е свързан с никакви Bluetooth устройства, той сканира за устройства за свързване и това причинява нагряване на телефона с Android или проблем с прегряване на OnePlus. Това важи и за Wi-Fi и мобилни данни. Следователно е добра практика да ги изключвате, когато не се използват.

1. Плъзнете надолу от горната част на екрана за достъп до Центъра за управление.

2. Докоснете иконата на Bluetooth, за да я изключите.

3. По същия начин докоснете иконата на Wi-Fi, за да я деактивирате.

4. Рестартирайте устройството си и оставете мобилния си телефон, докато температурата се охлади.

Метод 9: Активирайте самолетен режим по време на зареждане

 • Ако телефонът ви има слаб сигнал или изобщо няма сигнал, може да видите, че телефонът ви с Android се нагрява. Включете самолетния режим, докато сигналът се върне и след това го изключете. Това ще помогне и за спестяване на живота на батерията.
 • Също така се препоръчва да зареждате телефона си в самолетен режим, за да избегнете пълното прегряване.

Ето как да включите самолетен режим:

1. Плъзнете надолу от горната част на екрана, за да получите достъп до контролния център.

2. Докоснете иконата за самолетен режим.

Метод 10: Избягвайте да играете игри и да предавате поточно видео с високо качество

Почти всеки обича да играе игри на телефона си, особено децата. Но трябва да запомните, че игрите консумират повече батерия от другите приложения и изискват висока скорост на обработка на графичния процесор. Играта на игри за дълго време повишава температурата на вашето устройство. Същото се случва, когато предавате поточно HD видеоклипове за дълъг период от време, без прекъсвания между тях.

Този проблем възниква при всички телефони, включително среднобюджетни, висок клас и водещи телефони. Следователно, да почивате телефона си за няколко минути на всеки час е от съществено значение, за да го предпазите от прегряване.

Метод 11: Деактивирайте функцията за инсталиране на неизвестни приложения

Инсталиране на неизвестни приложения във вашия телефон с Android, когато е активирано, позволява на телефона ви да инсталира приложения от всички източници. Това е опасна настройка, която събира вашите лични данни и може да доведе до прегряване на вашия телефон OnePlus или Samsung с Android. Изключете тази настройка, както следва:

1. Отворете Настройки на телефона си както преди.

2. Потърсете опция за защита на поверителността и я докоснете.

3. Отворете Специални разрешения, като го докоснете.

4. Сега докоснете Инсталиране на неизвестни приложения.

5. Изключете опцията Разрешаване от този източник, както е показано по-долу.

Метод 12: Намалете яркостта на екрана

Намаляването на яркостта на екрана е едно от най-добрите решения за прегряване на телефон с Android. Превишаването на яркостта ви създава топлина, защото принуждава батерията ви да работи по-усилено. Това може да унищожи екрана на телефона ви в дългосрочен план. По този начин намалете яркостта на екрана, както следва:

1. Достъп до бързи настройки, като го плъзнете надолу от горната част.

2. Плъзнете плъзгача Яркост наляво, за да намалите нивата на яркост.

Освен това помислете за закупуване на протектори против отблясъци за екрана на вашия телефон, така че да не се налага да увеличавате яркостта си на слънчева светлина.

Метод 13: Деинсталиране на приложения за източване на батерията

Телефоните на Samsung прегряват ли? Да, но можете да коригирате проблема с нагряването на телефона Samsung или OnePlus с Android, като деинсталирате приложенията за изтощаване на батерията, както е описано по-долу:

1. Отворете Настройки на телефона си.

2. Сега докоснете Приложения.

3. След това докоснете Управление на приложенията, както е показано.

4. Сега деинсталирайте всички приложения, които изглеждат нежелани или приложения, които изразходват батерията ви, като докоснете иконата за деинсталиране, показана по-долу.

Метод 14: Поддържайте софтуера на Android актуализиран

Ако използвате по-стара версия на телефона си, това може също да повиши температурата на вашето устройство. Всички приложения и телефонът ви трябва да се поддържат актуални, защото това може да доведе до загряване на телефона с Android. Поддържането на вашия телефон актуализиран не само увеличава производителността на вашия телефон, но и коригира грешки, ако има такива. Прочетете нашето ръководство за това как ръчно да актуализирате Android до най-новата версия, за да се научите да го правите.

Метод 15: Проверете за злонамерен софтуер и вируси

Зловредният софтуер на вашето устройство може да причини горещ проблем на телефона с Android. Разработчиците на зловреден софтуер не се концентрират върху здравето на вашето устройство, всичко, което искат, са вашите данни. Може да атакува телефона ви

 • Чрез реклами, наречени malvertising или
 • Чрез фалшиви приложения.

Някои приложения вършат работата по премахването на такъв зловреден софтуер и се наричат ​​антивирусни приложения. Използването на антивирусни приложения е едно от най-добрите решения за прегряване на телефони с Android. Тези приложения ви помагат да откривате злонамерен софтуер, да елиминирате зловреден софтуер и да предотвратите навлизането на зловреден софтуер в телефона ви. Прочетете нашия списък с най-добри безплатни антивирусни програми за Android тук.

Професионален съвет: Най-добрите приложения за охлаждане на телефона с Android

Вече знаете отговора на въпроса си дали телефоните на Samsung прегряват. Как да разреша този проблем?

Можете да изтеглите специални приложения, които помагат за охлаждане на телефона ви, когато се нагрее. И това за много кратък период от време. Някои от тях са:

Забележка: Ако нищо не работи, прочетете нашето ръководство за архивиране на вашите телефонни данни с Android и възстановяване на фабричните настройки на мобилния ви телефон.

***

Надяваме се, че това ръководство е било полезно, за да научите решения за прегряване на телефони с Android. Кажете ни кой метод е работил най-добре за вас. Също така, уведомете ни вашите запитвания и ценни предложения в секцията за коментари по-долу.