15 креативни начина за използване на ChatGPT от OpenAI

Безброй хора възвестяват ChatGPT като благодат за производителност, страхотно за това да ви помогне да намерите работа, да създадете съдържание, да създадете автобиография и всичко останало, за което можете да се сетите. Но какво ще кажете за забавните, необичайни и изобретателни начини за използване на ChatGPT?

Ето как можете да проявите творчество с ChatGPT.

1. По-добра версия на Google

Изтеглянето на приложението ChatGPT е като да имате компактна версия на интернет направо в джоба си. Най-добрата част е, че вече не е нужно да се ровите през реклами и дълги криволичещи статии, за да отговорите на прост въпрос като „Моят стоманен тиган ще работи ли на индукционна печка?“.

Безплатната версия на ChatGPT не е свързана с интернет, а вместо това разчита на информацията, която е научила чрез обучение. Абонирането за ChatGPT Plus, от друга страна, ви позволява да свържете ChatGPT към мрежата и да извлечете текуща информация.

Точно като интернет обаче, той все още може да обърка нещата. Има някои големи проблеми с ChatGPT, които трябва да бъдат коригирани, така че внимавайте да не вярвате на всичко, което казва и избягвайте да го използвате за високорискови резултати!

2. Започнете чисто ново хоби

Как да се науча да свиря на пиано? Какви материали са ви необходими за рисуване с акварел? Как да изпека картофен гратен? Научете нещо ново, като зададете тези въпроси на ChatGPT. Много по-бързо е, отколкото да преглеждате публикации в блогове в интернет, за да намерите прост отговор на това, което търсите.

Ако не сте запознати с тази технология, прочетете нашето ръководство за това как да използвате ChatGPT от OpenAI.

3. Научете как работи нещо

Една област, в която ChatGPT превъзхожда, ни помага да разберем трудните идеи. Можете да го помолите да обясни основните теми в известен роман или да открие връзката между две идеи. И ако има някакви части от отговора, които не получавате, помолете ChatGPT да изясни въпроса.

Ако искате да опитате нещо малко по-различно, помолете ChatGPT да обясни идея, използвайки забавна аналогия, или го накарайте да напише отговора в стила на рап песен.

  11 Софтуер с отворен код за уеб и графични дизайнери

4. Скицирайте уебсайт и ChatGPT ще го изгради

Думите не са единственият език, на който ChatGPT може да говори; може също така да разбира изображения и да пише код. Съберете тези две неща заедно и може да ви изгради уебсайт, базиран на малко повече от скица. Мултимодалните възможности, които ви позволяват да споделяте изображение с ChatGPT, са налични в ChatGPT Plus.

Ако се чудите докъде можете да стигнете, ето как използвахме ChatGPT за създаване на уеб приложение.

5. Напишете книга

Повечето сериозни писатели биха се изсмели на идеята, че някой може да използва ChatGPT, за да помогне при написването на нещо като книга – и с право. Наистина не искаме да четем книги, написани от AI бот, защото това би пропуснало целия смисъл на виждането на света през гледната точка на друг човек.

Но ChatGPT може да се използва за подпомагане на процеса на писане по много начини:

  • Като тезаурус/речник
  • Проверка на вашата граматика
  • Смяна на тона
  • Перифразиране
  • Очертания, заглавия, генериране на имена
  • Говорене чрез идеи

Нужно е само малко въображение, за да помислите как ChatGPT може да ви накара да завършите тази история, върху която сте работили от векове. Тези неща вече съществуват в отделни инструменти – като приложения, плъгини или уебсайтове – но ChatGPT комбинира всички тези неща на едно място.

Това е само началото. Едно нещо, което опитахме например, беше да подадем резюме на книга на ChatGPT и да го помолим да постави основните сюжетни точки в таблица заедно с техните описания. Можете да направите това за собственото си писане като начин да организирате идеите си. Нещо, което лесно можеше да отнеме един час, беше завършено само за секунди.

6. Съставете съобщение

Изпращането на имейл до наемодател или искането на шеф за отпуск от работа може да бъде трудно, но с ChatGPT на ваша страна винаги ще знаете как да подредите думите си професионално. ChatGPT може да прегледа вашия имейл и да направи предложения за подобрения или да пренапише нещо в различен тон, напр. професионален, непринуден, приятелски, директен.

Ние покриваме няколко трудни ситуации в нашето ръководство за използване на ChatGPT за писане на трудни работни имейли.

7. Безопасно пространство за вентилация

Когато животът ви съсипва, може да е полезно да говорите с някого. Въпреки че не винаги е възможно да споделите мислите си с приятели или семейство, можете да се откажете от ChatGPT.

  Как да отговорите на имейл за отхвърляне на работа (с шаблони)

Отнасяйте се към него като към писане в дневник. Използвайте го, за да напишете чувствата си или може би по-конструктивно, за да изследвате проблем, който ви причинява стрес. Понякога всичко, от което се нуждаем, е да почувстваме, че някой ни слуша.

Както винаги, не забравяйте да запазите нещата анонимни. Правило номер едно за защита в ерата на AI е да не споделяте чувствителна информация с чатбот.

8. Предложения за стил

С всичко, което ChatGPT е погълнал за историята на модата, той може да бъде изненадващо добро място за търсене на съвети за стил. Какво работи с мокасини? Как мога да облека чифт дънки? Какви класически дрехи трябва да има всяка жена в гардероба? Можете да разширите въпросите си до цветове, текстури, тъкани, аксесоари и др.

9. Готвене с ChefGPT

Както открихме, хората приемат ChatGPT и в кухнята. Можете да намерите уроци за това как да приготвяте храна с ChatGPT и примери за хора, които правят снимки на храната в хладилника си и в замяна получават предложения за рецепти от ChatGPT.

Ако използвате безплатната версия на ChatGPT, няма да имате функцията за изображение, така че ще трябва ръчно да въведете съставките, които имате под ръка. Освен това има много други неща, които можете да опитате, като например да попитате за идеи за храна въз основа на цена, калории, сезонни продукти или размер на порцията.

10. Детски разказвач

ChatGPT може да мине като доста приличен разказвач, от който вашите деца може да се забавляват много! Можете да го използвате, за да хвърляте хора от реалния живот като герои в историята на вашите деца или да генерирате история, включваща любимата играчка на децата ви. Те ще се насладят, като чуят приказка за лека нощ, която изглежда уникална за живота им.

11. Пишете поезия

Наред със създаването на истории, ChatGPT може да създаде и стихотворение. Това е чудесно допълнение към картичка за рожден ден, ако се чудите кой пише поезия в наши дни! Можете да го помолите да пише в стила на известен писател или даден формат като лимерик. Просто му дай тема и тръгва.

12. Обмислете идеи

ChatGPT е страхотен източник на вдъхновение, ако някога сте закъсали за идеи. От идеи за подаръци до планиране на парти до съставяне на ваканционен маршрут, ChatGPT може да го изготви за няколко секунди. Би трябвало да е достатъчно, за да започнете мозъчна атака и може да ви предложи идеи, за които не сте се сетили.

  13 причини да изберете AWS като ваш облачен доставчик

13. Вземете персонализирани предложения за филми

Въведете жанр, десетилетие, любимия си актьор или друг конкретен детайл и ChatGPT може да предостави предложение за филм, което отговаря на изискванията. Край на обреченото превъртане в Netflix или пресяване на рецензии в Rotten Tomato.

Също така се опитахме да кажем на ChatGPT нещо, което гледахме с удоволствие наскоро, и попитахме дали може да препоръча какво друго трябва да изпробваме.

Ако сте любопитни как се е спряло на тези препоръки, ето какво каза ChatGPT.

В този случай направих извод за препоръки въз основа на информацията, че „Все още игра“ е шотландски сериал и направих предложения за други предавания с подобни теми, стилове на хумор или включващи някои от същите актьори. Имах за цел да осигуря разнообразие от опции, за да се погрижа за различните предпочитания в рамките на комедийния жанр. Имайте предвид, че личните предпочитания могат да варират, така че винаги е добра идея да проверите трейлъри или рецензии, за да видите дали дадено предаване отговаря на вашия вкус, преди да гледате.

14. Побеждаване на блока на писателя

Има няколко начина, по които ChatGPT може да ви помогне да преодолеете блока на писателя, от предлагане на заглавия на статии до теми за мозъчна атака. Например, опитайте да въведете това, което сте написали досега, и помолете ChatGPT да изброи няколко алтернативни заглавия.

Като се има предвид дадена тема, тя може също така да очертае няколко различни ъгъла, за които може да си струва да се пише. Може да е достатъчно, за да накара творческите ви сокове да потекат и да ви прехвърли писателския блок.

Може да се изненадате да чуете, че учителите също се възползват максимално от ChatGPT в класната стая.

Един от начините, по който можете да го използвате, например, е да създадете въпросник с множество отговори по дадена тема. Предлагаме да подадете на ChatGPT съответната информация, като пасаж от учебник или уебсайт, и да го помолите да го използва като източник. Както можете да си представите, този метод се простира до всички видове задания.

Досадните задачи са точно мястото, където ChatGPT може да се използва добре, за да можете да се съсредоточите върху по-важни задачи. Именно тези предимства на AI технологията насърчават повече хора да започнат кариера в AI.

Станете креативни с ChatGPT

Като всяка нова технология, ще отнеме известно време, за да разберем най-добрите й приложения. Но както виждате, хората вече измислят нови начини да се възползват максимално от ChatGPT. Не забравяйте, че не искате да го използвате за високорисков резултат, но като оставим това настрана, има много забавни и креативни начини да използвате ChatGPT.

x