13-те най-добри X (Twitter) алтернативи, които си струва да опитате

Промените в X (бивш Twitter) бяха бурни и чести. Ако мислите да се откажете, не сте сами. Има много алтернативи на X, които можете да опитате, зависи само от типа социално изживяване, което искате, и какви функции търсите в социалната платформа. Ето най-добрите X алтернативи, които да изпробвате.

Привидно резултат от спор между X и Substack, Substack Notes стартира на 5 април 2023 г. и беше топло приет. Ако вече сте абонирани за Substack, тогава хората, които следвате, ще бъдат предварително определени. Винаги обаче можете да добавите още.

Тъй като абонатите на Substack плащат, за да четат съдържание на платформата, няма реклами и няма желание за вирусни публикации. Следователно, това е по-балансирано изживяване, без скролиране и негативност.

Substack Notes може да бъде достъпен през вашия браузър или чрез мобилното приложение Substack Reader.

Изтегляне: Substack Reader за iOS | Android

Версията на X на Meta се появи от нищото. За да се регистрирате в Threads, трябва вече да имате акаунт в Instagram. Това обаче означава, че лесно ще можете да намерите акаунтите на хора, които вече следвате.

Threads има много обикновен подход, с прост разделен канал на За вас и Следени. Можете да публикувате видеоклипове, изображения или текст като публикация и да ги свързвате в нишки. Разделът Изследване е много лек, просто показва списък с акаунти, които можете да следвате.

Meta отдавна се е доказала като една от основните марки в социалните медии, така че има голям потенциал Threads да продължи дълго време като платформа. От всички алтернативи на X, Threads вероятно е най-жизнеспособната. Другите брандове нямат пари на мета ниво, които да хвърлят на съответните си X претенденти, нито популярна социална медийна платформа (Instagram), която да им помогне да носят името си. Платформата вече има впечатляваща потребителска база, което я прави най-жизнеспособният X претендент в мейнстрийма.

Изтегляне: Теми за iOS | Android (Безплатно)

Mastodon е X алтернатива с отворен код, която предлага по-голям контрол върху това, което виждате и разговорите, които водите.

Истинската сила на Mastodon е, че може да се използва с отделни „инстанции“. Това означава, че имате достъп до специализирани версии на сайта, обикновено тематични по тема. Фен на Стар Трек? Има екземпляр Mastodon за вас. И тъй като Mastodon е с отворен код, можете да получите свой собствен екземпляр, да го настроите и по същество да управлявате своя собствена социална мрежа.

Научете повече в нашето ръководство за социалната мрежа с отворен код Mastodon.

Изтегляне: Mastodon за iOS | Android

Ако предпочитате стария Twitter, тогава Bluesky Social е чудесна алтернатива. С ограничение от 300 знака, пълна автономност на вашите емисии и по-малка потребителска база, Bluesky представлява визията, която ранният Twitter имаше. Дори има първоначалния съосновател на Twitter, Джак Дорси, като част от борда на директорите.

  Как да видите взаимодействията в Twitter с потребител [Chrome]

Ще имате подобно изживяване в приложението по отношение на това, което очаквате от X. Има странична лента вляво, която е почти същата, с изключение на опциите за канали и модериране.

Bluesky е малко по-гол, като можете да публикувате само текстови или базирани на изображения публикации. Нивото на контрол, което ви дава върху съдържанието, което виждате обаче, трябва да бъде аплодирано. Целият раздел Модериране е пълен с начини, по които можете да персонализирате емисията си и да изключите определени теми или профили.

Bluesky, за съжаление, е само с покани в момента; така че ще трябва да получите код за покана на Bluesky, за да се присъедините към платформата.

Платформата е изградена върху протокола AT, който е децентрализирана, обединена мрежа, която ви позволява да се свързвате с всеки във всяка услуга, използваща протокола, както и да мигрирате акаунта си между различни платформи, без да губите никакви данни. Ако вярвате в идеята за обединени, децентрализирани мрежи над традиционните, ограничени платформи за социални медии, тогава Bluesky представлява не само алтернатива на X, но и част от една по-автономна ера за вашето присъствие в социалните медии.

Изтегляне: Bluesky Social за iOS | Android (Безплатно)

Стартиран в края на 2022 г., Post News е създаден от бившия изпълнителен директор на Waze Ноам Бардин. На платформата ЧЗВ заявява, че това е „място за хората да откриват, четат, гледат, обсъждат и споделят първокласно новинарско съдържание без абонаменти или реклами“.

Оформлението на Post е подобно на X (особено ранните итерации) и други услуги за микроблогинг, така че не би трябвало да ви отнеме много време, за да започнете.

Изтегляне: Публикувайте новини за Android | iOS (Безплатно)

С риск да заклеймите Aether, можете да мислите за платформата като за смесица от Discord и Mastodon. Първото ви посещение на уебсайта ще покаже следното: „Общности с отворен код, самоуправляващи се общности с подлежащо на проверка модериране и модифицирани избори“.

Подкрепяйки по-малко микроблогинг и повече дискусионна зона, Aether има няколко ключови характеристики:

  • Peer-to-peer: няма централизиран сървър.
  • Пазят се само шест месеца публикации: можете да запазвате неща, но не и след тази дата на записване.
  • Модерирането е прозрачно: причините за изтриването се оповестяват публично.
  • Модераторите могат да бъдат избирани и импийчмънтвани: неподходящите модификации могат да бъдат деактивирани.

Всяка от тези характеристики прави Aether много интересно развитие в пространството за онлайн дискусии. Aether има версии за Windows, macOS и Linux, но няма мобилно приложение.

Една от ключовите цели на X, както е замислена, беше „микроблогинг“. Това е термин, даден на формата на кратки публикации в блогове, публикувани без заглавие. И така, основно туит. Micro.blog е по-малко взискателен и по-бавен от Twitter.

Идеален е за кратки и дълги публикации, снимки и ангажиране с читателите. Всичко това звучи страхотно, въпреки че има един недостатък: Micro.blog се предлага само с месечен абонамент, който започва от $5 на месец. Този основен абонамент дава кръстосано публикуване в социални мрежи, мобилни приложения и други основни функции, докато надграждането ви дава подкаст и видео хостинг, както и имейл бюлетини.

  Как да вградите нечий видеоклип в Twitter, без да го ретуитвате

Наличен е безплатен 30-дневен пробен период, ако искате да изпробвате Micro.blog.

С цел да постави „хората и свободата на словото на първо място“, Габ стана известен като „алтернативната дясна“ алтернатива на X; всъщност тя е създадена като противоотрова на това, което основателят Андрю Торба описва като „изцяло левичарския голям социален монопол“.

Въпреки че услуга, фокусирана върху свободата на словото, може да не изглежда неразумна, Gab беше забранен през 2016 г. от Apple App Store. Междувременно през 2017 г. Google премахна приложението от Play Store, отбелязвайки, че Габ не успя да „демонстрира достатъчно ниво на умереност, включително за съдържание, което насърчава насилието и се застъпва за омраза срещу групи хора“.

Цялото това противоречие е жалко, тъй като платформата Gab е доста полезна, с 300-символни актуализации на състоянието и удобен потребителски интерфейс.

Претендирайки, че е „пазар на идеи“, GETTR предлага множество опции за регистрация, от телефон или имейл до Google, LinkedIn, X, Twitch и много други.

Това прави наистина лесно да започнете да използвате социална мрежа, „основана на принципите на свободата на словото, независимото мислене и отхвърлянето на политическата цензура“. Можете да мислите за GETTR като за по-малко консервативен Gab или Parler.

GETTR е достъпен за мобилни устройства и през вашия браузър. Той дори има функция, подобна на TikTok, наречена Gtoks.

Изтегляне: GETTR за iOS | Android

Cohost без реклами е създаден за споделяне на каквото пожелаете. Месечен или годишен абонамент предоставя подобрен достъп до сайта, включително по-големи качвания и опции за персонализиране.

Cohost има бавен процес на регистрация, като публикуването е ограничено, докато акаунтът ви бъде напълно потвърден (обикновено два дни). Положителната страна е, че имате време да проучвате разговори и теми, да отбелязвате хаштагове и да създавате профил.

Cohost обеща, че „никога няма да продаде вашите данни, да продаде реклами или да продаде компанията на всеки, който може да промени тези правила, за да спечели бързи пари“.

В момента няма налично мобилно приложение за Cohost, но можете да видите това потребителска публикация в Cohost за това как да имитирате изживяването да имате платформата като приложение.

С десктоп потребителски интерфейс, който наподобява X Pro (бивш TweetDeck), CounterSocial има за цел да предложи на своята общност четири „уникални защити“.

Тези защити включват:

  • Откриване на Deepfake: каченото съдържание се анализира, за да се определи използването на deepfake.
  • Botsentinel интеграция: предназначена за откриване на ботове.
  • Сигнали за нарушаване на самоличността: полезен начин за притежателите на акаунти да разберат дали акаунтът им е бил хакнат и злоупотребен.
  • Интегриране на Factlayer: цветно кодирани връзки, за да демонстрирате колко надеждна е връзката към новините.
  Каква е разликата между блокиране на Twitter и заглушаване?

Акаунтите имат ограничение от 500 знака на публикация, могат да се качват медии, да се провеждат анкети и да се използват предупреждения за скриване на текст. Платените акаунти имат подобрени функции, като промяна на статуса и публикации, които изтичат и „експлодират“. Има и VR метавселена (въпреки че това не е налично в мобилното приложение).

CounterSocial предлага добро изживяване, въпреки че някои теми са недостатъчно обслужвани. Ако обаче обичате да обсъждате новини и актуални събития, трябва да е високо в списъка ви с X алтернативи.

Изтегляне: CounterSocial за iOS | Android (Безплатно)

Trust Cafe е алтернатива на X с дълга форма, която цели „борба с дезинформацията в сферата на социалните медии“. Платформа, модерирана от общността, можете да очаквате по-проницателна дискусия от по-авторитетни потребители по редица теми. Можете дори да разглеждате като гост, ако не искате да създадете акаунт.

Можете да създавате текстови, графични или видео публикации, както и да си сътрудничите с други хора върху публикация. Харесването и коментирането съществуват, за да можете да взаимодействате със съдържанието на други потребители. Ако някога сте били в WT.Social, тогава ще знаете, че това е наследник на платформата, създадена от основателя на Wikipedia Джими Уелс. В момента ще имате достъп до Trust Cafe само чрез уеб приложението.

Hive Social има за цел да предложи изживяване в Twitter от ранен ден, с по-голям акцент върху отделните хора. Можете да промените изгледа на вашите или на други емисии чрез горно меню, като го сегментирате на всички публикации, изображения и видео или само на базата на текст.

По време на прехода на Twitter към X, Hive Social имаше няколко дни на разцвет; с голям приток на потребители. Въпреки че оттогава се бори да поддържа най-голямата си потребителска база, той изгради лоялна общност.

Ако ви липсват ранните дни на Twitter и предпочитате да имате по-малка общност със съмишленици, а не канал, пълен с шум, можете да го намерите в Hive.

Изтегляне: Hive Social за iOS | Android (Безплатно)

Каква е вашата X замяна?

Независимо дали планирате да слезете от X днес или смятате, че е по-добре да го оставите, докато хората, които следвате, не се откажат, обхванатите алтернативи в момента са най-добрите опции.

Кой предпочитате зависи от това какво се надявате да получите от опит в микроблогинг/социална мрежа. Зависи и дали ви интересува кой притежава дадена платформа. И която платформа вече е интегрирана в живота ви. Например, Substack Notes и Threads може да са на вашия радар, тъй като вече имате Substack или Instagram.