13 причини да изберете AWS като ваш облачен доставчик

Какво е AWS и какво го прави най-добрият доставчик на облак? Ето списък от 13 причини да изберете AWS като ваш облачен доставчик.

Какво е AWS?

AWS или Amazon Web Services е облачната платформа, предлагана от Amazon, която предоставя мащабируеми и рентабилни решения за облачни изчисления.

AWS е водещ световен доставчик на облачни услуги, който предоставя широка гама от услуги за изграждане и мащабиране на всякакви приложения. Можете да използвате AWS за всичко – от хостване на личен уебсайт на цена от 1 до 1,5 $ до широкомащабни корпоративни приложения. AWS има свои клиенти в над 190 държави, а водещи компании като Kellogg’s, Netflix и Airbnb използват AWS като техен облачен доставчик.

Тази статия ще ви даде някои причини да изберете AWS като ваш облачен доставчик. Да започваме.

Безплатно ниво на AWS

AWS предлага много от своите продукти и услуги като безплатно ниво. В AWS има три различни вида безплатни оферти, в зависимост от услугата.

  • Безплатен пробен период: Тези услуги ви предлагат безплатен пробен период от момента, в който започнете да използвате услугата. Например Amazon Redshift е 2 месеца безплатен пробен период.
  • 12 месеца безплатно: Предложението включва услугите, които са безплатни за период от 12 месеца от началната дата на вашия AWS акаунт. Например AWS S3 има 12 месеца безплатно съхранение от 5 GB на акаунт.
  • Винаги безплатно: Тази оферта включва някои услуги, които винаги са безплатни. Например AWS Lambda предлага до 3,2 милиона секунди изчислително време на месец.

Безплатното ниво на AWS е страхотно предложение, което ви позволява да си поиграете с конзолата на AWS и да се запознаете с услугите на AWS.

AWS Активиране

AWS Активиране е по-малко известна услуга на AWS, която предоставя прекомерна сума от до 100 000 $ в AWS кредит на стартиращи фирми, за да им помогне да развият бизнеса си. Той също така предлага първокласни кредити за план за поддръжка и насоки за архитектура, за да помогне на стартиращите фирми да използват ефективно услугите на AWS.

AWS Free Tier и Activate са страхотни планове и опции за нови разработчици и нови стартиращи фирми, за да изследват облака на AWS, без да се тревожат за разходите. AWS обикновено е много снизходителен с таксуването си. Знам за някои случаи, при които AWS премахна някои незначителни сметки от акаунти, използвани от студенти, които случайно са използвали AWS извън безплатното ниво.

Световен лидер

С нарастването на облачните изчисления AWS излиза като ясен победител в сравнение с други облачни доставчици. Той има 32% пазарен дял – повече от следващите два облачни доставчика взети заедно.

Източник: Statista

Глобална инфраструктура на AWS

Към момента облакът на AWS обхваща 84 зони на достъпност в 26 региона по целия свят. Освен това компанията обяви планове за още 24 зони на достъпност и още 8 AWS региона в множество страни по света. Глобалното присъствие на AWS ви позволява да настроите вашите приложения в множество големи градове по целия свят, осигурявайки достъп с ниска латентност на вашия клиент. Това също трябва да ви помогне да настроите многорегионални архиви.

AWS услуги

AWS облакът расте бързо не само в броя на регионите, но и в броя на услугите и функциите. AWS редовно актуализира своята конзола и услуги. Ако следите внимателно техните актуализации, AWS пуска новаторски функции почти всеки месец. В момента облакът на AWS предлага над 200 услуги и броят им непрекъснато расте.

Ценообразуване

AWS има ценообразуване срещу използване за повечето от своите услуги. Така че плащате само за услугата, която използвате, и точно за времето, през което я използвате. Например AWS Lambda, която работи за 15 секунди, ще бъде таксувана само за 15 секунди, S3 хранилище от 1,5 GB ще бъде таксувано само за точно 1,5 GB и т.н. Това означава, че не е нужно да поемате ангажименти. Вие просто плащате за ресурса, който използвате, и колко дълго го използвате.

AWS също предлага отстъпки, ако сте готови да поемете ангажимент. Например, нека приемем, че планирате да използвате екземпляр на EC2 за 1 година. Вместо да изберете екземпляра при поискване, който използва модела на ценообразуване срещу заплащане при използване, можете да изберете резервиран екземпляр. Използването на резервирани инстанции може да бъде до 70% по-евтино от инстанциите при поискване. Можете също така да проучите спот екземпляри за още по-евтини екземпляри Ec2.

Простота

AWS е проектиран брилянтно, за да позволи на разработчиците бързо да се запознаят с платформата. AWS непрекъснато надгражда своята конзола, за да подобри потребителския интерфейс на разработчиците. Те имат добри описания и цветово кодиране на информацията, за да помогнат на новите потребители да разберат по-добре конзолата.

производителност

В по-голямата си част AWS никога не спира. Можете да проверите за текущи или стари прекъсвания в услугите на AWS в AWS Health Dashboard.

AWS ви позволява масово да мащабирате вашите приложения, за да създадете високоефективни архитектури, които се мащабират нагоре и надолу според нуждите.

Издръжливост

Компанията може да се похвали с характеристики като безкраен капацитет за съхранение, 99,999999999% от трайността на данните в AWS S3. Това означава, че е по-вероятно да бъдете ударени от мълния, отколкото да загубите файл в AWS S3. Не само AWS S3, ако използвате вашите данни и ресурси внимателно, можете да създадете неизменни и изключително стабилни и ефективни архитектури.

Интеграция със съществуващи инфраструктури

AWS знае, че не всички традиционни приложения могат да бъдат мигрирани към AWS Cloud. Това може да се дължи на различни причини, като съответствие, традиционна кодова база, изпълнителни решения и др.

Поради това AWS силно предлага да се използва хибриден облак, където част от вашите приложения се намират на място, а част от него използва облачни ресурси на AWS. AWS Storage Gateway е услуга, която ви позволява да използвате капацитета за съхранение и функциите на AWS S3, без дори да се налага да променяте традиционния код.

Много AWS услуги като EFS, CodeDeploy и други вече могат да се използват локално с on-prem машини.

Поддръжка, документация и ресурси

AWS има място в техническата поддръжка. AWS има платен план за техническа поддръжка и предоставя известна безплатна поддръжка за общи запитвания. Като човек, който е използвал техническата поддръжка на AWS няколко пъти, мога да гарантирам за брилянтността и бързината на инженерите по поддръжката.

AWS също има отлична документация за всичките си услуги и функции. Блогът на AWS също така публикува статии, които да насочват потребителите да прилагат общи архитектури.

Сигурност

AWS е сигурна платформа. Той предлага безплатна IAM (Управление на самоличността и достъпа) услуга, която ви позволява да прилагате фини политики за потребителите във вашия AWS акаунт. Можете да използвате IAM, за да разрешите и забраните на потребителите да извършат действие във вашия AWS акаунт. AWS също предлага услугата AWS Config, която може да ви помогне да внедрите контроли за съответствие във вашите AWS акаунти.

Друга услуга за сигурност на AWS е AWS CloudTrail. CloudTrail следи всички промени във вашия акаунт в AWS и извикването на API, което е инициирало тези промени. Например, ако видите някой да изтрива вашите ресурси, можете да проверите в конзолата на CloudTrail кой потребител е инициирал това действие.

Услуги за начинаещи и малки приложения

AWS е техническа платформа и ако нямате технически познания, може да е трудно да започнете с AWS. Той предлага някои лесни за използване услуги на ниво начинаещи, които могат да ви помогнат да настроите високоефективни архитектури за вашите нужди.

Amazon LightSail

Amazon Lightsail е услуга за начинаещи за хостване на малки уеб приложения. Като използвате LightSail, можете да използвате предварително конфигурирани шаблони, които да ви помогнат да конфигурирате екземпляри за вашето приложение. За повече подробности вижте статията Amazon Lightsail: Всичко, което трябва да знаете.

AWS ElasticBeanstalk

AWS ElasticBeanstalk е лесна за използване услуга на ниво начинаещи, която може да ви помогне да внедрите приложения от всякакъв размер в AWS, без да се притеснявате за инфраструктурата. Можете да започнете да използвате AWS с ElasticBeanstalk, дори ако имате само минимални познания за AWS Cloud. Конзолата ElasticBeanstalk е лесна за използване и може да ви помогне да настроите малки до сложни инфраструктури. И най-добрата част, ElasticBeanstalk е безплатна услуга сама по себе си; плащате само за ресурсите (сървъри, бази данни), които създава.

AWS CloudFront

AWS CloudFront е мрежова услуга за доставка на съдържание от AWS. CloudFront използва малки центрове за данни, наречени Edge Locations по целия свят, за да кешира съдържанието на уебсайта ви и да го доставя на клиентите ви.

С помощта на CloudFront можете да предоставите на клиентите си по целия свят достъп с ниска латентност до уебсайта ви почти безплатно. Да, правилно прочетохте „безплатно“. WS Cloudfront предлага 1TB прехвърляне на данни безплатно. Това означава, че ако настроите своя малък уебсайт за 1$ в конзолата на AWS и след това използвате CloudFront, за да го доставите по целия свят. Вече имате глобален уебсайт за 1$ на месец. Разбира се, ако хоствате голям уебсайт, ще трябва да платите някои такси за трансфер на данни CloudFront.

Заключение

AWS е ясен лидер в света на облачните изчисления и предлага много уникални функции. Надявам се, че информацията по-горе ще ви помогне да вземете информирано решение относно избора на AWS като ваш доставчик на облак.