12 най-добър софтуер за заплати в Индия за плавни плащания през 2023 г

В днешния забързан бизнес пейзаж управлението на операциите по заплатите в Индия стана тромаво.

За щастие, появата на софтуера за заплати революционизира начина, по който нещата работеха тогава.

Днес всичко, което трябва да направите, е да наблюдавате целия процес, докато софтуерът върши тежката работа вместо вас. 🏋️

В тази статия ще разгледаме селекция от най-добрите софтуерни решения за заплати в Индия, които дават възможност на бизнеса да рационализира и оптимизира операциите за заплати.

Какво представлява софтуерът за заплати?

Софтуерът за заплати е усъвършенстван инструмент, предназначен да помогне на организациите да оптимизират и автоматизират сложния процес на администриране на заплатите, като например:

 • Изчисления на заплатите
 • Следене на посещаемостта
 • Данъчни изчисления
 • Създаване и разпространение на фактури

И още много.

Освен това, фирмите могат да осигурят безгрешни и навременни плащания, освен че спестяват време и ресурси с интуитивния потребителски интерфейс и стабилните възможности на инструмента.

Според скорошно проучване секторът на софтуера за човешки ресурси и заплати нараства непрекъснато с 5,5% годишно от 2018 г. до 2023 г.

Източник

Софтуерът за заплати съкращава времето за обработка, като същевременно е по-малко склонен към грешки и остава в съответствие със законовите и данъчни изисквания.

Ползи от използването на софтуер за заплати

Пестене на време

Софтуерът за заплати се справя с отнемащи време задачи като изчисляване на заплати, данъчни удръжки и генериране на фишове за заплати. Автоматизирането на тези административни процеси освобождава екипите по човешки ресурси и заплатите да се концентрират върху чувствителни към времето инициативи и дейности, необходими за организационния растеж.

Точност и съответствие

Тези инструменти елиминират риска от грешки и проблеми със съответствието, които обикновено възникват при ръчни изчисления на заплатите.

Софтуерът за заплати може да помогне на бизнеса да автоматизира изчисленията въз основа на фирмените правила и държавните данъчни разпоредби, като гарантира точни плащания на заплати, данъчни удръжки и спазване на законовите изисквания.

Рационализирано отчитане

Софтуерът за заплати генерира изчерпателни отчети, които предоставят информация за разходите за заплати, данъчните задължения и доходите на служителите.

Тези отчети опростяват финансовото отчитане и улесняват точния анализ на данните за вземане на стратегически решения. Освен това софтуерът ви помага да генерирате отчети, готови за данъци, като по този начин улеснявате времето за плащане на данъци.

Одитна пътека и исторически записи

Със софтуера за заплати фирмите могат да поддържат цялостна одитна пътека на дейностите по заплати. Проследява и документира:

 • Промени в досието на служителите
 • Корекции на заплатите
 • Данъчни облекчения
 • Одити и доклади за запитвания

И много повече, осигурявайки прозрачност и съответствие.

Въпреки това, когато избирате софтуер за заплати в Индия, трябва да потърсите някои ключови характеристики.

Функции, които да търсите при избора на софтуер за заплати в Индия

#1. Автоматизация

Уверете се, че софтуерът автоматизира повечето от вашите административни задачи, като изчисляване на заплати, данъчни удръжки, бонуси, еднократни удръжки, отпуск и присъствие. Потърсете функции за автоматизация, за да оптимизирате обработката на заплатите и да намалите ръчните усилия.

#2. Спазване на индийските данъчни закони

Проверете дали софтуерът функционира в съответствие с индийските данъчни разпоредби, като TDS (данък, удържан при източника), PF (осигурителен фонд), професионален данък (PT), държавна застраховка на служителите (ESI) и данък върху дохода.

Повечето софтуери за заплати автоматично се актуализират и отразяват промените в индийското трудово законодателство и данъчни разпоредби.

Освен това повечето софтуерни програми за заплати в Индия поддържат изискванията за подаване на данъчни документи, като същевременно генерират необходимите отчети.

#3. Портал за самообслужване на служители

Най-добрите глобални решения за заплати включват функциите на ESS (самообслужване на служителите). Използвайки това, служителите могат да разчитат на портали за самообслужване или мобилни приложения за достъп до информация за заплати, преглед на удръжки от заплати и изтегляне на данъчни документи безпроблемно под един покрив.

Освен това, той позволява на служителите да изпълняват множество задачи, свързани със заплатите, независимо, като по този начин спестяват време и енергия за тичане напред-назад до HR или администраторския офис за всеки дребен въпрос.

  Ето какво трябва да знаете

#4. Интеграции

Първо проверете дали софтуерът е достатъчно добър, за да се справи с прехвърлянето на данни чрез таблици на Excel или от друг софтуер.

След това трябва да има вградени интеграции с други инструменти за човешки ресурси, като Quickbooks, системи за управление на работното време и присъствие и др.

Например, ако трябва да го интегрирате с вашия часовник или биометрична машина, задачата трябва да се изпълни лесно, без да отнема много време.

Виждате ли, безпроблемната интеграция на необходимите инструменти и функции прави процеса пълноценно изживяване.

#5. Отчитане и анализ

Софтуерът за заплати трябва да има стабилни възможности за отчитане, за да генерира изчерпателни отчети за заплати, финансови обобщения и готови за данъци документи.

Освен това инструментът трябва да включва усъвършенствани анализи, за да предостави информация за тенденциите в заплатите и да помогне при вземането на стратегически решения.

#6. Мащабируемост и персонализиране

Уверете се, че плановете за растеж на вашата организация са в съответствие с потенциала на софтуера за мащабиране. Често скалируемостта идва с високи премийни такси. Така че изберете софтуер, който се мащабира с вас, без да е тежък за джобовете ви.

Освен това потърсете опции за персонализиране, за да приспособите софтуера към вашите специфични изисквания за заплати.

Ето списък на някои от най-добрите софтуерни програми за заплати в Индия. Бизнесът може да избере софтуера, който най-добре отговаря на техните нужди и бюджет, за да рационализира процеса на изплащане на заплати и да подобри операциите си по човешки ресурси.

Zoho Payroll

Zoho Payroll, популярният софтуер за заплати в Индия, е решението на едно място за администриране на заплати.

Независимо дали става въпрос за управление на служители, проследяване на присъствието, обработка на заплати или осигуряване на съответствие – Zoho Payroll покрива всичко.

Основни функции

 • Пуснете ведомост с няколко кликвания и автоматично генерирайте онлайн фишове за заплати, включително данъци, надбавки и разбивка на удръжки
 • Превеждайте заплатите директно към банковите сметки на служителите, като гарантирате навременни плащания и предоставяте банкови съвети
 • Вградени интеграции с Zoho People и Zoho Books за HR и счетоводни нужди
 • Справете се със законовото съответствие за PF, PT, ESI, LWF и IT и опростете данъчното отчитане за лесно попълване
 • Активирайте безпроблемно сътрудничество и намалете заявките на служителите чрез порталите за самообслужване на служителите
 • Разрешете управление, базирано на роли, за да контролирате достъпа до критична информация

Независимо дали сте малък или среден бизнес в Индия, Zoho Payroll е идеалният избор за опростяване на проблемите с управлението на заплатите. Софтуерът е безплатен за започване и позволява до 10 служители.

RazorpayX заплати

RazorpayX Payroll (бивш Opfin) е базиран на облак софтуер, предлагащ набор от функции, предназначени да опростят управлението на заплатите за бизнеса. Софтуерът се ползва с доверие от 5000+ компании с висок растеж, включително Inc42, Dukaan, Stoa и др.

Основни функции

 • Рационализирайте управлението на отпуски с лесен процес на кандидатстване за служители и централизирано одобрение за администратори чрез Slack
 • Обработка на заплати с едно кликване и директни депозити на заплати в банкови сметки на служители
 • От влизането до напускането, управлявайте ефективно служителите с инструменти като генериране на писма и CTC калкулатор
 • Предлага интуитивно табло за управление на потребителите за управление на фишове за заплати, формуляр 16s, деклариране на инвестиции и искане на плащания
 • Поддържайте съответствие с индийските трудови закони и данъчни разпоредби чрез автоматизиране на законови спазвания като TDS, PF, PT, ESIC и пълнежи

RazorpayX Payroll е най-подходящият за стартиращи фирми, тъй като е изключително рентабилен и лесен за използване. Той предлага безплатен план завинаги без условия. Междувременно можете също да поискате персонализирани планове, отговарящи на вашите бизнес нужди.

Кека

Keka предлага набор от интелигентни HR инструменти за рационализиране на процеса на управление на вашата работна сила. Един от основните му продукти, Keka Payroll, елиминира неприятностите при създаването, управлението и изплащането на заплати.

Основни функции

 • Изпълнете предварителен преглед на периода на заплатите, сравнете промените и прегледайте всеки аспект, преди да финализирате и пуснете
 • Пускане на фишове за заплати в различни формати чрез мобилно приложение, имейл или SMS; масов печат на фишове за заплати с едно кликване
 • Вградено съответствие с заплатите с автоматични изчисления за PF, ESI, TDS и др
 • Подобрете системата за управление на разходите с инструменти като сканиране на разписки, проследяване на пробег и създаване на персонализирани политики за разходи на екип
 • Интегрирайте Keka Payroll със счетоводен софтуер QuickBooks и Tally за ефективно и точно прехвърляне на данни и за рационализиране на вашите процеси на заплати и финансово управление
  SHINE For Reddit е кожа, която се фокусира единствено върху съдържанието [Chrome]

На Keka се доверяват над 6500+, включително някои топ марки като OnePlus, Hyundai, Oppo, eBay и др. Освен това можете да започнете с безрискова пробна версия на софтуера.

greytHR

greytHR е цялостно софтуерно решение за управление на заплатите, което предлага по-бърза обработка и точни изплащания. Той елиминира тромавите таблици в Excel и грешки при изчисляване на заплатите, като гарантира 100% законово съответствие и навременно изплащане на заплатите.

Основни функции

 • Управлявайте ефективно заемите на служителите, включително проследяване на изплащанията и изчисленията на лихвите
 • Предлага ESS (Employee Self-service) портали за предоставяне на опит на служителите от световна класа, по-голяма прозрачност и намалени заявки
 • Директен дебит за прехвърляне на заплати и плащания директно към банковите сметки на служителите
 • Рационализирайте процесите на пълно и окончателно уреждане на напускащи служители; проследяване на просрочени задължения, произтичащи от ревизии или корекции на заплатите
 • Вграден анализ на заплатите за точно и навременно вземане на решения
 • Вземете готови MIS и доклади за съответствие или създайте персонализирани отчети за законово съответствие, извлечение за заплати или ad hoc заявки

На greytHR Payroll се доверяват над 20 000 фирми и 20 Lakh+ служители. Платформата също така предлага специално мобилно приложение за служителите за достъп до необходимите документи, получаване на билети за поддръжка и кандидатстване за отпуски.

Разплащателни книжки

Paybooks е всичко-в-едно софтуер за човешки ресурси и заплати, предназначен за фирмите да управляват заплатите и съответствието в движение. Платформата идва с мобилно приложение за самообслужване и стабилни възможности за автоматизация, за да направят времето за плащане лесно.

Основни функции

 • Изчислете бързо заплатите и ги преведете директно в банковите сметки на служителите.
 • Автоматично изчисляване на данъка и генериране на готови за данъци отчети за осигурителен фонд, професионален данък, ESI, данък върху дохода и други
 • Конфигурирайте разширени правила за отпуск и се насладете на безпроблемна синхронизация на данните за отпуск и заплати
 • Активирайте автоматично синхронизиране с биометрични устройства, за да записвате присъствие, извънреден труд и отпуски в реално време за безпроблемна работа по заплатите
 • Интегрирайте се безпроблемно със Zoho, QuickBooks, Oracle, Securax и други за подобрена функционалност.

Освен това Paybooks идва с вграден данъчен плановик, който подпомага и обучава служителите с данъчни облекчения и работа съгласно закона. Paybooks няма безплатна версия. Можете обаче да изберете неговата 30-дневна безрискова пробна версия.

Empxtrack

Лесният за използване софтуер за заплати на Empxtrack опростява обработката на заплатите и подаването на данъци за фирми от всякакъв размер. Софтуерът се предлага с предварително конфигурирани опции, но има множество персонализации и персонализирани опции за конфигуриране за настройка и модифициране на процеси в съответствие с работния процес на бизнеса.

Основни функции

 • Осигурете спазване на данъчните разпоредби чрез автоматично изчисляване и приспадане на данъци, генериране на готови за данъци отчети и подаване на данъчни декларации.
 • Рационализирайте проследяването на отпуските, одобренията и изчисленията, включително различни видове отпуски и натрупвания
 • Проследявайте дейности, които се случват извън границите на заплатите, като комисионни, награди, стимули и други; създавайте специфични за целта отчети за всички дейности, свързани със заплатите, за да поддържате записи
 • Лесно се интегрирайте с множество HR и счетоводни приложения, като използвате вградена API интеграция

Empxtrack предлага многостепенен работен процес, осигуряващ пълен контрол върху изчисленията на заплатите преди окончателното изплащане.

Обичан от компании като WarnerBros, HCL и още 15 500+, софтуерът за заплати на Empxtrack може да автоматизира процеса на ведомост, да осигури съответствие със законовите разпоредби и да спести време и усилия.

FactoHR

FactoHR е вашият софтуер за заплати, който осигурява навременна и точна обработка на заплатите. Със своя удобен за потребителя интерфейс и централизирано управление на данни, той опростява целия процес на заплати.

Основни функции

 • Конфигурирайте процеса на ведомост с неограничени компоненти за печалба или приспадане за всякакъв тип структура на заплатите
 • Над 15+ формата на фишове за заплати, които имат различни оформления и секции, които можете да изберете според нуждите на вашата организация
 • Вградени функции за сигурност, за да се гарантира поверителността и защитата на вашите данни за заплати
 • Предварително изградени интеграции към инструменти на трети страни като системи за управление на присъствието, счетоводни приложения

Освен това FactoHR ви позволява да геймифицирате представянето на служителите, като свързвате техните цели с определени стимули. Можете също така да изберете добавки като разпознаване на лица, гео-ограда, самостоятелно включване и други, за да насърчите култура на самообслужване.

Вълна

Софтуерът за заплати на Wave е създаден за малки фирми, работещи на свободна практика и работещи в концерти. Софтуерът прави данъчното време лесно, докато се интегрира с инструментите за счетоводство, фактуриране и плащания на Wave, за да създаде унифицирана административна среда.

  Как да затворите неотговарящи приложения на Chromebook

Основни функции

 • Безпроблемно изчисляване и обработка на заплати за служители и изпълнители; плащат директно в техните банкови сметки с няколко кликвания
 • Автоматично изчислявайте, удържайте и подавайте необходимите данъци, за да спазвате данъчните разпоредби
 • Вижте разбивка на вашите разходи за заплати по служител, вид разход и др
 • Осигурете на служителите си достъп до техните фишове за заплати и данъчни документи чрез портала за самообслужване.
 • Грижи се за данъчните декларации, включително формуляри W-2 и 1099 в края на годината, спестявайки ви време и усилия.

С Wave Payroll можете да се съсредоточите върху разрастването на бизнеса си, като същевременно гарантирате гладко и ефективно управление на заплатите. Той предлага 30-дневен пробен период без риск, от който можете да се възползвате по всяко време.

PocketHRMS

PocketHRMS е усъвършенствано интелигентно решение за заплати, което опростява управлението на заплатите чрез автоматизиране на обработката на съответствието.

Основни функции

 • Автоматично изчисляване на заплати, генериране на формуляри и обработка на ведомости за заплати; използвайте дизайнера на фишове за клиенти, за да създадете маркови фишове
 • Автоматично обработва законови изисквания като PF, ESI, PT, TDS и други, намалявайки грешките и свеждайки до минимум санкциите.
 • Дайте възможност на служителите да преглеждат фишове за заплати и данъчна информация и да заявяват отпуски чрез мобилни и настолни ESS портали
 • Осигурете поверителността и сигурността на чувствителните данни за заплатите чрез стабилни мерки за сигурност, контрол на потребителския достъп и криптиране на данни.
 • Над 100+ шаблона за отчети и Super Data Wizard с центрове за генериране на персонализирани отчети

С PocketHRMS обработката на F&F е процес без стрес. Той се справя с гладко излизане с автоматизирани изчисления на бакшиш, осребряване на отпуски и възстановяване на активи.

SumoPayroll

SumoPayroll е модерно решение за заплати, предназначено за малки и средни компании. Това е лесен за използване интерфейс и интуитивната обработка на заплатите ви помага да осигурите напълно съвместим процес на заплати в действие.

Основни функции

 • Вградено решение за присъствие и управление на времето за проследяване на ангажираността на служителите чрез работа от разстояние или в офиса
 • Улесни служителите да изискват разходи, да изтеглят фишове за заплати и да заявяват отпуск чрез мобилно приложение за самообслужване
 • Получете достъп до различни отчети за задължения за данък върху заплатите, разпръснати плащания, информация за служители и др
 • Подобрете планирането на работната сила с персонализируеми политики за смени, като гарантирате оптимизирани работни графици и елиминирате конфликти в графика за вашите служители

SumoPayroll се ползва с доверието на стотици фирми в цяла Индия. Най-добрата част е, че е безплатно, ако имате по-малко от 10 служители.

HROne

HROne е водещият софтуер за човешки ресурси и заплати в Индия, който гарантира 100% безгрешно и съвместимо управление на заплатите.

Основни функции

 • Автоматично създаване на структура на заплатите за нови членове; автоматично копиране на CTC в база данни за заплати от писмо с оферта на служителя за плащания без грешки
 • Автоматично дебитирайте законовите удръжки и генерирайте challans за PF, ESI, професионални данъци и други във формати, готови за данъци
 • Има интелигентен алго за грешки, който сравнява разликите в компонентите на заплащането и ги подчертава в списъка с грешки
 • Портали за самообслужване на служители с лична помощ при заем, лесни EMI и бърз преглед на документи
 • Получете информация в реално време за вариациите на месечните изплащания, тенденциите на CTC и бизнес задълженията под един покрив
 • Над 15+ интеграции към финансови платформи като SAP Business One, Microsoft Navision, Tally, Custom ERPs и други

С HROn можете да се насладите на интелигентни, интегрирани и опростени процеси за заплати на HR, елиминирайки риска от грешки и минимизирайки загубата на усилия.

Saral PayPack

Saral PayPack е всеобхватен софтуер за заплати с най-съвременни функции за сигурност и силно персонализирани опции за адаптиране към нуждите на бизнеса от всякакъв размер, сегмент и индустрия.

Ключова характеристика

 • Лесно улавяйте и управлявайте база данни на служители с над 400+ отделни части от информация и мобилно приложение за самообслужване
 • Пълно управление на заплатите, като се започне от дефиниране на структурата на заплатите до точни изчисления на заплатите и генериране на фишове
 • Персонализирайте структурите на заплатите, за да поберете различни надбавки, удръжки и бонус компоненти, отговаряйки на уникалните бизнес изисквания.
 • Активирайте Saral Intelligent Assistant (SIA), базиран на AI чатбот, за да поискате отпуски, да преглеждате фишове за заплати, да правите TDS изчисления и др.

Независимо дали става въпрос за точна и навременна обработка на заплатите или проследяване на присъствието на служителите, Saral PayPack е универсалният софтуер за човешки ресурси и заплати за бизнеса, за да управлява лесно обработката на своите заплати.

Последни мисли

Изборът на правилния софтуер за заплати е от решаващо значение за гладките плащания в Индия.

С тези най-добри софтуерни опции за заплати в Индия, автоматизирането на изчисленията, осигуряването на спазване на данъците, предлагането на самообслужване на служителите и предоставянето на стабилно отчитане стана лесно и лесно.

Възползвайте се от удобството и ефективността на тези първокласни софтуерни решения за заплати за безпроблемно изживяване при заплатите.

Можете също така да разгледате някои от най-добрите глобални решения за заплати за вашите международни отдалечени служители.