12 най-добри JavaScript (JS) рамки, които трябва да знаете

Започвате ли с разработката на JavaScript? Открийте някои от най-добрите рамки за изграждане на модерно приложение за по-малко време.

JavaScript (JS) рамките са предпочитани платформи за изграждане на динамично модерно приложение, чат в реално време, електронна търговия, инвентаризация, обработка и много други.

Малко или корпоративно, преден или бекенд – JS е много подходящ за всичко. Може би сте чували за следните сайтове, които използват JavaScript.

 • Hulu
 • Flickr
 • Paytm
 • WSJ
 • Речник

Нека разгледаме някои от най-добрите JS рамки, налични на пазарите за разработка на уеб приложения.

AngularJS

Angular.js е популярна предна рамка за разработка с отворен код, използвана главно за разработване на динамични едностранични уеб приложения (SPA).

AngularJS прехвърля цялото съдържание от сървъра към браузъра и зарежда всички уеб страници едновременно. След като съдържанието се зареди, щракването върху която и да е връзка на страницата не презарежда цялото съдържание на страницата; вместо това просто актуализира секциите в страницата.

Големи организации като PayPal, Freelancer, LinkedIn, Lego, Hopscotch и няколко други захранват своите потребителски интерфейси от AngularJS.

Най-съществената разлика между традиционните и поддържаните от Angular сайтове е, че Angular очаква браузърът да изгради страницата. Това не натоварва много сървъра и съответно води до по-бързо зареждане на страницата.

Angular има NativeScript за естествени приложения по време на Ionic рамка за хибридни приложения. Angular позволява добавяне на if условия, цикли и локални променливи директно в шаблон заедно с проследяване, обработка и показване на промени от потребителя чрез обвързване на данни. Angular улеснява работата с динамично изобразяване със своите JSON-базирани възможности за обработка и изобразяване. Всеки разработчик с опит в основните технологии за преден край, а именно HTML5 & Javascript, може научете Angular JS доста лесно.

Angular първоначално беше зависим от TypeScript, което му позволява да бъде по-последователен в проекти с отворен код. Въпреки това, с най-новата версия на Angular, това е много повече от това.

Той има рутер и поддържа валидации на формуляри по същество. Той допълва потребителското изживяване, като контролира навигацията между страниците и управлява потребителското поведение и действия.

Angular е разработен с визията да бъде модулен, тестван и поддържаем. По този начин той обобщава, че е отлична рамка за разработка в предния край.

Характеристика

 • Обвързване на данни – Функцията за двупосочно обвързване на данни спестява на разработчиците писането на много код. Това е автоматично синхронизиране на данни между компонентите на модела и изгледа.
 • Шаблони – HTML шаблоните се анализират от браузъра директно в DOM.
 • Инжектиране на зависимости – js има вградено инжектиране на зависимости (DI), което помага за естественото развитие, разбиране и тестване.
 • Директиви – С тази функция става лесно да създавате персонализирани HTML тагове, които действат като нови персонализирани уиджети. Може да се използва и за манипулиране на DOM атрибути.
 • Разработката е по-бърза в сравнение с конвенционалната разработка на HTML+Javascript, ако владеете добре Angular.js
 • Може да се конфигурира както в MVC, така и в MVW архитектура

AngularJS е междуплатформена рамка. Кодът е изчистен, удобен за разбиране и съдържа по-малко грешки, дължащи се на рендиране, базирано на контролер и данни.

Sencha Ext JS

Sencha Ext JS е цялостна първокласна JavaScript рамка, която ви помага да създавате междуплатформени мобилни и уеб приложения заедно с приложения с интензивно използване на данни за съвременни устройства.

Той включва 140+ тествани и предварително интегрирани високопроизводителни UI компоненти като мрежи, D3 адаптери, списъци, панели, ленти с инструменти, прозорци, осева мрежа, дървета, менюта, формуляри, HTML календар и др.

Ускорете разработката на уеб приложения с рамката, инструментите и компонентите, създадени да ви помогнат да работите безпроблемно. Освен това използвайте инструменти като Stencils, Themer, Sencha Cmd, Sencha Fiddle, IDE, плъгин за редактор на код, Stencils и Sencha Architect, за да подобрите процеса на проектиране.

Sencha Test помага на инженерите и разработчиците да подобрят качеството на приложенията, да използват функционално и модулно тестване за Ext JS приложения и да създават надеждни тестове. Освен това Inspector е инструмент за отстраняване на грешки, който ви позволява достъп до класове, обекти, компоненти и др.

Пакетът от данни е агностик на протокола, който може да консумира данни от източниците в задния край. Той позволява събиране на данни от страна на клиента с помощта на функционални модели и включва възможности за управление за минимизиране на обиколките и позволяване на сървърни операции от страна на клиента.

Реагирайте

Реагирайте е библиотека, използвана за разработване на UI приложения. Пуснат е през 2013 г. и е най-бързо развиващата се JS рамка в днешния свят.

React.js е най-предпочитан, когато високопроизводително корпоративно приложение трябва да бъде доставено на своите потребители. Потребителски интерфейси като Instagram и Facebook го захранват.

Имаше постоянна война между избора на Angular и React. React е по-гъвкав в сравнение с Angular, тъй като разработчиците ще трябва да работят с независими библиотеки със сравнително по-добро време за реакция. React е отличен, когато става въпрос за обработка на малки функции без състояние, които получават входни и връщащи елементи като изход. Той се фокусира върху JS ES6 и Flow може да се използва за активиране на проверка на типа в React.

Всеки проект в React има различна архитектура и ограничени насоки и следователно е лесно да се обърка. React се използва главно за V (изглед) в MVC модела, тъй като потребителският интерфейс може да се актуализира, без да се достига до сървъра и да се извлича нов изглед.

Източник: Среден

Когато има множество изгледи за приложение, ReactJS е най-добрият избор, тъй като за всеки изглед е необходим различен изглед. След това различни компоненти или джаджи могат да бъдат изхвърлени върху изгледите. Използването на Angular за Views не е добра идея, тъй като може да доведе до много усложнения и нежелани проблеми. Следователно ReactJS се използва най-добре за изграждане на изгледи, базирани на джаджи.

Характеристика

 • Компоненти: React е декларативен и базиран на компоненти. Уеб страниците са разделени на малки компоненти за създаване на потребителски интерфейси. Компонентната функция е полезна, когато става въпрос за поддържане на код, докато работите с мащабни проекти.
 • JSX: JSX е разширение на javascript, което показва, че скриптът трябва да бъде обработен и преобразуван в действителен javascript. JSX използва по-кратки и по-прости синтаксиси, за да опрости кодирането в сравнение с Javascript.
 • Обвързване на данни: Еднопосочно обвързване на данни заедно с приложна инфраструктура, наречена Flux controls. Еднопосочният поток от данни улеснява разсъжденията относно приложението, а Flux е модел, който поддържа данните еднопосочни.
 • Базирана на React.JS страница се състои от виртуален DOM. За всеки DOM обект има представяне (копие) на този DOM обект.
 • Можете да използвате React с други рамки като Angular.js, Backbone.js доста лесно.
 • Поддържането на React е лесно поради неговата компонентно-базирана архитектура и повторно използване на дефинираните компоненти.
 • React може да се използва от страна на сървъра и от страна на клиента, като по този начин прави възможно разпределянето на натоварването при изобразяване от сървър на клиент, ако е необходимо.

React е удобен за SEO и бърз за разработка отпред. Научете на пълно ръководство тук.

Ember.js

жарава също е рамка с отворен код, която позволява на разработчиците да създават една страница и големи уеб приложения. Ember е силно убедена рамка, която е създадена да бъде много гъвкава.

Докато Angular и React са гъвкави и по-малко самоуверени, Ember прави много предположения относно приложението и кара разработчика да отговаря на неговите очаквания.

Пълен стек за разработка може да се формира с помощта на Ember и други важни инструменти. Ember има подход, базиран на джаджи, наречен компоненти на Ember. Оформлението на кормилото и бекенд архитектурата на Ember позволяват на разработчиците да пишат да притежават специфични за приложението HTML тагове.

  Как да направите фотоколаж на iPhone

Интегрираните шаблони на кормилото се актуализират автоматично, когато основните данни се променят заедно със значително по-малко кодиране. Уебсайтове като LinkedIn, Vine и Live използват Ember. Използва се и за създаване на настолни и мобилни приложения.

Едно от най-забележителните приложения на Ember е в Apple Music, настолното приложение. Ember има мощна система за маршрутизиране в сравнение с React или Angular.

В случай на актуализации, Ember изпреварва много рамки, като често се добавят нови функции.

Ember открадва шоуто, когато става въпрос за лекота на администриране и качество на поддръжката в сравнение с Meteor, но му липсва лекота на използване и настройка. Ember побеждава Polymer и Mithril по отношение на най-добрата клиентска JavaScript MV рамка.

Характеристика

 • Ember работи по модела Model-view-view (MVVM) и следва Конвенцията за конфигуриране (CoC)
 • Ember-CLI: Ember’sCLI предоставя стандартна структура на приложението и изгражда конвейери. Това е помощна програма за команден ред, която идва заедно със софтуерния стек на Ember framework.
 • Ember Templates: Шаблоните са вградени в потребителския интерфейс, които са написани с шаблонен език Handlebars.
 • Инструментът Ember Inspector е полезен за отстраняване на грешки в приложения.
 • HTML и CSS формират ядрото на модела за разработка в Ember
 • Библиотеката с данни на Ember е отлична.
 • Предоставени са много добавки на Ember, които могат да се добавят към приложение.
 • Инструментите за тестване са вградени, а потребителските интерфейси са вложени.
 • Рендиране от страна на клиента и поддръжка на URL са налични
 • Минимизира DOM

Страхотно нещо, което потребителите на Ember предпочитат пред другите рамки, е неговият приятелски API, който е лесен за разбиране и работа с него. Позволява овладяване на сложни функционалности по лесен за разбиране начин. С конвенцията над конфигурацията всичко е готово и конфигурирано за разработчика да започне проект веднага.

Vue.js

Vue.js беше пуснат през 2014 г. и е най-бързо развиващата се рамка, възприета от разработчиците. Това е лека прогресивна JS рамка, която получава много от своите концепции от ReactJS и AngularJS.

Той има стил на шаблон, подобен на Angular и има базирани на компоненти подпори, точно като ReactJS. Vue предоставя лесно и бързо решение за разработка на приложения, потребителски интерфейс и интерактивен уеб интерфейс. Той може да захранва напреднали уеб приложения с една страница.

Най-същественото предимство на избора на Vue пред React е, че във Vue зависимостите на компонента се проследяват автоматично по време на рендирането му. По този начин системата знае кой компонент трябва да бъде повторно изобразен, когато състоянието се промени.

Това предотвратява допълнителната работа, необходима за оптимизиране, и позволява на разработчика да се съсредоточи повече върху изграждането на приложението.

Vue предлага функции за рендиране, поддържа JSX и валиден HTML също може да бъде валиден Vue шаблон. Методът на стилизиране във Vue е чрез стилови тагове в компоненти с един файл. Компонентите с един файл дават пълен достъп до CSS в същия файл като този на кода на другия компонент.

Vue използва прозрачно наблюдение за проследяване на зависимости заедно с асинхронно поставяне на опашки. За разлика от Ember, Vue автоматично пакетира актуализациите. Vue има зряла поддръжка на инструменти за Browserify и уеб пакет. Можем да кажем, че всички малки идеи, събрани от всяка рамка на JavaScript, са вложени във Vue, за да го направят универсален.

Характеристика

 • Шаблони: Vue използва синтаксис на шаблони, базиран на HTML. Всички шаблони във Vue са валиден HTML, който се анализира с помощта на HTML парсери и браузъри, съвместими със спецификациите. Писането на функции за изобразяване може да се извърши с помощта на JSX.
 • Преходи: Vue позволява прилагането на ефекти на преход, когато елементи се вмъкват, премахват или актуализират от DOM.
 • Компоненти: Това се счита за една от най-мощните функции. Компонентите разширяват основните HTML елементи, за да обградят повторно използваем код.
 • Реактивност: Vue има здрава система за реактивност. Когато моделите, които са JavaScript обекти, се променят, изгледът се актуализира автоматично.
 • Има малък отпечатък.
 • Лесен за разбиране и развитие
 • Гъвкав и лесен за интегриране

Vue се оказва по-гъвкава и модулна рамка за предна разработка в сравнение с Angular. Състои се от ясно разделение между компонентите и директивите.

Вземете най-доброто Курс за разработка на VueJS днес.

Backbone.js

Backbone.js е лека JavaScript библиотека, първоначално пусната през 2010 г. и оттогава е гъвкава рамка за структуриран код. Той позволява на разработчиците да разработват едностранични уеб приложения и приложения от страна на клиента, които се изпълняват в уеб браузър.

Той предлага мрежата MVP, абстрахира данните в модели, Document Object Model (DOM) в изгледи и обвързва тези две чрез събития.

За разлика от други рамки, Backbone поставя разработчика в отговорност за избора на правилния инструмент, който работи най-добре за даден проект. В Backbone не съществува собствена машина за шаблони.

Компании като Sony Entertainment Network, Airbnb и SoundCloud използват Backbone.js за своите проекти. Компаниите и разработчиците използват Backbone поради способността му да използва всеки код като контролер, като същевременно контролерът остава незадължителен.

Отличната поддръжка за RESTful API позволява картографиране на модели към RESTful крайни точки. Също така е важно да се отбележи, че двупосочното свързване на данни се избягва в Backbone, тъй като не е много полезно за приложения от реалния свят. Както Backbone, така и Angular са добри в обработката на по-малки страници, но с нарастването на страницата функцията за двупосочно свързване на данни в AngularJS започва да показва намалена производителност.

В Backbone, от друга страна, разработчиците трябва да напишат обвързването сами. Това може да увеличи количеството код, но осигурява предимството да се фокусирате върху подобряването на производителността, без да се налага да се грижите за основната рамка и следователно се оказва по-добро от Angular в такъв сценарий.

Характеристика

 • RESTful JSON интерфейс: Backbone е рамка/библиотека, която има RESTful JSON интерфейс, базиран на модела на приложението Model-view-presenter (MVP). JSON е олекотен формат и извършва сериализация на данни, докато RESTful интерфейсът се състои от характеристиките на REST архитектурата.
 • Синхронизиране с back-end: Моделите в Backbone.js могат да бъдат обвързани с back-end, тъй като Backbone предоставя отлична поддръжка за RESTful API.
 • Управляван от събития: Управлявана от събития комуникация между изгледи и модели предотвратява трудното четене на кода.
 • Backbone приема императивен стил на програмиране при работа с DOM.
 • Backbone има твърда зависимост от Underscore.js и мека зависимост от jQuery.
 • При промени в даден модел, HTML кодът се актуализира автоматично.
 • Това е проста библиотека, която разделя потребителския интерфейс и бизнес логиката.
 • Състои се от над 100 разширения. Помага при организирането на кодове и действа като гръбнак за всеки проект.

Backbone също се счита за най-добрият „модел“ и „контролер“ за ReactJS за завършване на MVC шаблона. Докато Angular предлага шаблони чрез динамични HTML атрибути, добавени към документи, Backbone изгражда шаблони за подчертаване, които му придават формат, подобен на Ember.

Mithril.js

Митрилпо-малко известна JS библиотека, е модерната рамка на JavaScript, използвана за създаване на едностранични приложения от страна на клиента.

Той е малък (по-малко от 8KB gzip), бърз, осигурява маршрутизиране и XHR помощни програми. Той поддържа всички браузъри като IE9 без изискване за полифили.

В момента Mithril се използва от компании като Nike и Fitbit и други платформи с отворен код като Lichess. Mithril използва усъвършенстван и оптимизиран виртуален DOM алгоритъм, за да сведе до минимум количеството актуализации на DOM.

Той също така създава vnode структури от данни, които се компилират с помощта на JavaScript машини за производителност на достъп до структурата на данните.

Mithril поддържа модел на рендиране, който пресъздава цялото виртуално DOM дърво, за да предостави декларативен API, което улеснява управлението на сложността на потребителския интерфейс. Известно е, че Mithril е прагматичен, тъй като е лесно да научите компоненти, маршрутизиране и XHR за по-малко от 15 минути, за да започнете да създавате приложения.

  Как да продадете стария си iPhone за най-висок долар

Mithril има вградени модули за XHR и маршрутизиране, докато React се нуждае от трети страни за същото, заедно с много използване на паметта. Също така, времето за зареждане на библиотеката и производителността на актуализацията на Mithril са бързи в сравнение с React или Angular, или дори Vue! Размерът на Vue.js, който също е малък и компактен, все още е по-голям от Mithril. За разлика от Vue, Mithril има по-малко концепции и организира приложения по отношение на слоевете данни и компонентите.

Характеристика

 • Основна характеристика: Mithril предоставя йерархични MVC компоненти, маршрутизиране на URL адреси, безопасни по подразбиране шаблони, персонализирано обвързване на данни.
 • Тестваемост: Шаблоните на Mithril са просто JavaScript, така че разработчиците да могат да ги тестват във всеки JavaScript двигател без стъпка на изграждане.
 • Компоненти: В Mithril.js компонентите се създават с незадължителен контролер и задължително свойство за изглед.
 • Производителност: Mithril се зарежда за под 5ms в сравнение с други рамки. Това е най-бързата MVC библиотека в бенчмарка TodoMVC.
 • Той е ортогонален на модулната система и компилирания синтаксис, така че разработчиците са свободни да използват ES3. ES5. ES6, дефиниции на асинхронен модул (AMD). Той също така включва дефиниция на TypeScript.
 • Mithril има много активно развитие и правилна документация.
 • Има интелигентна система за автоматично преначертаване
 • Той е съвместим с Flux, здрав и неубедителен
 • Това е чист JavaScript, състоящ се от виртуален DOM

В сравнение с Angular, малкият размер на кодовата база на Mithril позволява лесен одит, което го прави по-бърз от Angular. За разлика от Angular, Mithril предоставя въвеждащи уроци и обширна секция за препратки към API, която включва всичко, което един разработчик трябва да знае, докато създава приложения.

Въпреки че Mithril не е много признат, той често има пряка конкуренция с други рамки на JavaScript.

Polymer.js

Полимер е още една JavaScript библиотека с отворен код за изграждане на уеб приложения, използващи уеб компоненти. Тази библиотека е разработена от разработчици на Google и има сътрудници в GitHub. За разлика от всяка друга рамка на JavaScript, Polymer е създаден, за да използва функциите, които присъстват в уеб платформата, за да позволи на разработчиците да изграждат компоненти. Това беше първата библиотека, която позволява интерактивно изграждане на приложения чрез композиране на компоненти.

Polymer се използва от много услуги и уебсайтове на Google. YouTube, Google Play Music го използват и Netflix, за да назовем само няколко. Полимерът започна да печели признание на пазара, като се обръща много внимание на структурирания процес на проектиране. Тъй като компонентите са най-силните страни на Polymer, той има по-добра поддръжка за уеб компоненти и има по-добри офлайн модули в сравнение с React.

Силата на React и Polymer може да се използва за по-ориентирано към компоненти бъдеще за уеб разработка. Компонентите на Polymer и директивите на Angular показват известно сходство, но имат различни подходи за създаване на персонализирани HTML елементи.

В Polymer компонентите са описани в един HTML файл, докато в Angular компонентите могат да бъдат разделени на много файлове. Polymer също се счита за един от най-добрите за работа с ресурси на Spring Boot REST в сравнение с други JS рамки.

Характеристика

 • Уеб компоненти: Стандартите за уеб компоненти са полезни при създаването на използваеми джаджи в уеб документация и приложение. Тези компоненти са многократно използвани уеб компоненти. Компонентите могат също да се използват за разделяне на приложение на части с правилния размер, за да се направи кодирането по-чисто и по-евтино.
 • Свързване на данни: С тази библиотека е възможно както еднопосочно, така и двупосочно обвързване на данни.
 • Polyfills: Използва най-новите API за уеб платформи и предоставя polyfills за браузъри. Полифилите са спецификации на уеб компоненти, които се използват за създаване на собствени персонализирани и повторно използвани елементи.
 • Polymer е изграден върху API за уеб стандарти, което позволява изграждането на персонализирани HTML елементи.
 • Предоставя събития с жестове заедно с условни и повтарящи се шаблони.
 • Polymer предоставя възможност за композиране на капсулирани JS, CSS и HTML като персонализирани елементи.
 • Скорост: Той е три пъти по-бърз в Chrome и четири пъти по-бърз в Safari.
 • Полимерните елементи се състоят от дизайни и теми, което означава, че не позволява на разработчиците да променят сложен изходен код на уеб страница, за да отговарят на нуждите на дизайнера.

Имайки всичко казано дотук, Google скоро ще пусне продуктите от следващо поколение, които включват LitElement, ултра лек, персонализиран елементен базов клас с изразителен и ясен API. Тъй като екипът на Chrome има гърба на Polymer, можем да очакваме уеб компонентите да бъдат бъдещето на изграждането на прогресивни уеб приложения (PWA).

Node.js

Node.js е една от най-изтегляните среди за изпълнение с отворен код, междуплатформени за изпълнение на JavaScript код извън браузър. Използва се за изграждане на back-end услуги или API и разработване на сървърни и мрежови приложения. Това е платформа, която е изградена върху JavaScript двигателя на Google Chrome (V8 Engine).

Приложенията, изградени на Node, са написани на JavaScript, които могат да се изпълняват в рамките на Node.js за изпълнение на операционни системи като Microsoft Windows, Linux и macOS. Вижте и някои от най-добрите управлявани хостинг платформи Node.JS.

Източник: StackOverflow

Node обработва множество заявки асинхронно с неблокиращ цикъл на събития с една нишка, който е много подходящ за разпределени системи, които правят много мрежови заявки. Използва се от компании като Uber, PayPal и Walmart, което е огледало за глобалното му приемане като back-end език.

Споменавайки практически факт – в PayPal, докато използваха Node.JS за тяхното приложение, те откриха, че приложението е създадено два пъти по-бързо с по-малко файлове и код. Той също така удвои заявките за секунда и имаше 35% по-бързо време за реакция. В сравнение с други рамки, Node.JS е полезен за генериране на заявки към база данни, тъй като JS се използва за писане на заявки за бази данни като MongoDB и CouchDB.

Друга причина за избора на Node.JS може да бъде, че той може да бъде идеален за приложения за съвместна работа или редактиране в реално време, където потребителят вижда документа, модифициран на живо от друг потребител, като в Google Docs или Dropbox. В допълнение към това, Node.JS има най-голямата екосистема от библиотеки с отворен код, екосистемата на пакета npm. С последната актуализация на Node.js има по-добра поддръжка за ESM.

Характеристика

 • Прокси сървър: Технологията Node помага при поточно предаване на данни от различни източници и може да се използва за прокси сървъри.
 • Без буфериране: Приложенията в Node никога не буферират данни. Това е така, защото приложенията извеждат данните на парчета.
 • Асинхронен и управляван от събития: API на библиотеката на Node е асинхронен, което означава, че сървърът не чака API да върне данни, като по този начин изобразява данните асинхронно, давайки по-бърз отговор на всяка заявка.
 • Мащабируеми и еднонишкови: Node използва еднонишкови модели, които се състоят от цикъл на събития. Този механизъм за събития помага на сървърите да реагират по асинхронен начин, което прави сървърите силно мащабируеми. Програмата с една нишка, която използва, може да предоставя услуги на голям брой заявки в сравнение с HTTP сървъра на Apache.
 • Добра интеграция с помощта на JavaScript стекове
 • Един и същ код за страна на клиента и страна на сървъра
 • Пакетът NPM е много полезен, тъй като съдържа всички файлове, които са необходими за един модул.
 • Node е много бърз, тъй като V8 двигателят на Google го захранва.

Вече е независим от времето за изпълнение на JS и позволява на разработчиците да пишат C/C++ добавки, без да имат задълбочено разбиране за работата на V8 поради по-добрата му абстракция. Силата на Node.js е трудно да се пренебрегне, тъй като е използван за писане на много други JavaScripts, Meteor JS е един от най-добрите.

  Как автоматично да спрете да светне вашия Apple Watch

Изящен

Изящен е нов член на семейството на JavaScript(FrontEnd) Frameworks. Различава се от традиционните и добре познати рамки, които обсъдихме в тази статия.

Какво го прави различен от другите рамки?

Svelte излиза преди три години. Той набира популярност напоследък поради своята простота.

Svelte е базирана на компоненти фронтенд рамка като React и Vue. Има голяма разлика между тези рамки. Svelte не използва Virtual DOM като React, Vue и т.н., той работи по време на изграждане и преобразува вашите компоненти в код, който се изпълнява в браузърите, докато други извършват операциите в самия браузър.

Някои неща, които трябва да знаете за Svelte.

 • Така чистият JavaScript манипулира DOM във вашето приложение.
 • Нарича се още изчезваща рамка, тъй като в браузъра не работи рамка.
 • Файловете Svelte имат разширение .svelte.
 • Можем да напишем CSS в самите елегантни файлове в стиловите тагове.
 • Той използва Rollup като пакет.
 • Синтаксисът на svelte е малко по-различен и лесен за научаване.

Нека видим предимствата на Svelte.

 • Производителност, той се конкурира с топ рамки като React, Vue и Angular по скорост и размер.
 • Приложенията на Velte са бързи, тъй като няма рамка в браузъра и кодът е компилиран към Vanilla JavaScript по време на изграждане.
 • Много малък размер на пакета в сравнение с други рамки.
 • Можем да напишем всички стилове за компонентите в един и същи файл в стиловите тагове.
 • Той идва със система за държавно управление.
 • Няма да намерим стройни, свързани с файлове в браузъра.
 • По-малко шаблонен, можете бързо да започнете да работите със Svelte, ако сте запознати с JavaScript.

Svelte е страхотен за малки проекти. И ако трябва да създадете приложение за кратък период от време, тогава изберете Svelte. Това е удобна за начинаещи рамка.

Meteor.js

MeteorJS е отворен код, пълен стек и безплатна JavaScript рамка, която е написана с помощта на Node.js. Той позволява бързо създаване на прототипи и създава междуплатформени кодове. Той е бърз в разработването на по-малки и реактивни приложения на платформата Node.js. Meteor използва JavaScript от предния край, който работи в браузъра и задния край на сървъра на meteor в рамките на Node.js.

Meteor се интегрира с други JavaScript рамки като React, Express и Angular. Той също така се интегрира с технологията MongoDB и Cordova за изграждане на хибридни приложения, използващи HTML, CSS и JS, които работят на WebView.

С Meteor приложенията за всяко устройство могат да бъдат разработени с по-малко кодиране само на един език, който е JavaScript. Това е видът потребителски интерфейс, който повечето компании търсят. Компании като Mazda, Honeywell и Qualcomm използват Meteor. Той използва данни по кабела, което означава, че сървърът изпраща данни, а не HTML, докато клиентът ги изобразява.

Източник: http://joshowens.me/content/images/2014/Dec/infographic.png

Meteor също е написан на C или C++ и поддържа операционни системи като Windows и Linux. Той идва с пакета npm, така че разработчиците могат просто да напишат „meteor npm“, без да се налага да го инсталират сами.

Meteor.js поддържа трите основни библиотеки за изобразяване на UI, Angular, React и Blaze (Blaze е създаден като част от Meteor). Хубав UX модел в Meteor е Optimistic UI. Оптимистичният потребителски интерфейс предотвратява обиколките на сървъра и следователно потребителското изживяване е бързо в сравнение с React.js или Angular.

Характеристика

 • Изоморфен JavaScript код: Позволява използването на един и същ код в предния край, както и в задния край за мобилни и уеб приложения. Разработчиците не трябва да конфигурират и инсталират различни библиотеки, API, драйвери и мениджъри на модули с тази функция.
 • Презареждане на браузъра на живо: Когато се направят промени в предния край, Meteor автоматично презарежда уеб страниците на живо. Интегрираното презареждане на живо позволява опресняване само на необходимите DOM елементи, без презареждане на цялата страница.
 • Пълно стеково решение: Meteor предоставя пълно стеково решение за разработване и използване на уеб приложения.
 • Разработката е силно опростена, като предният край, задната част и базата данни са включени в езика JavaScript.
 • Лесен за настройка и стартиране на създаване на проекти.
 • Силно мащабируем и удобен за начинаещи.

Всъщност, ако се вгледаме внимателно, Meteor е комбинация от NodeJS, Blaze, Angular, React, Cordova и MongoDB и следователно се нарича „пакет One for all“.

Аурелия

Аурелия е колекция от съвременни модули на JavaScript с отворен код и се нарича „UI framework от следващо поколение“, написана на ECMAScript. Спонсориран от Blue Spire, той служи като стабилна платформа за изграждане на браузъри, настолни компютри и различни мобилни приложения. Aurelia печели голямо признание от пускането си на пазара. Компании като Freska, Ordami и BTEK Software използват Aurelia в своите проекти.

Да не забравяме, Aurelia е единствената рамка, която позволява на разработчиците да изграждат компоненти с обикновен, Vanilla TypeScript или JavaScript. Говори се, че Aurelia е изпреварила Angular по отношение на модулността.

Тъй като Angular има всички свои компоненти в един голям пакет, премахването или промяната на компоненти в тази архитектура става трудно. От друга страна, Aurelia се състои от огромна колекция от библиотеки, които работят заедно, използвайки добре дефинирани интерфейси, така че да се окаже напълно модулна.

Той има MV* подход като никоя друга рамка, тъй като няма нужда да се уточняват конкретни контролери на модели на изглед. Той е по-елегантен и много по-прост за разбиране в сравнение с React и Angular2. Докато Aurelia възприема модерен и реактивен подход в своята система за обвързване, Vue използва виртуален DOM, точно като React.

Характеристики и предимства на Aurelia.io

 • Далновидно мислене: Фокусира се върху JavaScript от следващо поколение. Написан е с ECMAScript. Aurelia се интегрира с уеб компоненти без външни зависимости.
 • Двупосочно обвързване на данни: Създава ефективен начин за наблюдение на всяко свойство в модул и автоматичното му синхронизиране с потребителски интерфейс, с най-добра производителност.
 • Разширяем HTML: Тази функция на Aurelia позволява на разработчиците да създават персонализирани HTML елементи заедно с добавяне на персонализирани атрибути към съществуващи елементи с пълна поддръжка за динамично зареждане, обвързване на данни и пакетно изобразяване.
 • Маршрутизиране и композиция на потребителския интерфейс: Помага при използването на усъвършенстван рутер от страна на клиента с неговия плъгируем конвейер, дъщерни рутери и асинхронно активиране на екрана.
 • Широка езикова поддръжка: Aurelia поддържа ES5, ES2015, ES2016 и TypeScript. API са проектирани по такъв начин, че да са съвместими с днешните и утрешните популярни езици за уеб програмиране.
 • Тестване: Може да се тества за ES2015 с помощта на DI контейнер. Тестването на модулния код е много опростено.
 • Лесно и бързо се конфигурира и настройва за употреба.
 • Има проста структура, която прави рамката по-бърза и лесна за научаване.
 • Той е много ефективен и модулен.

Aurelia също така предоставя добро кодиране и добре проектирана система за изграждане на SPA, без да се налага да използвате библиотеки на трети страни. В сравнение с Mithril.js, Aurelia има страхотен CLI за по-бързо разработване на проекти, състоящи се от горещи презареждания и генератори. Разработчиците, които търсят страхотна алтернатива на React или Angular, могат да считат Aurelia за страхотна опция.

Заключение

Надявам се, че горното ви дава представа за JS рамката за следващия ви проект. Ако искате да научите JS, бих ви предложил да вземете това междинен курс по JavaScript.

След това разгледайте някои от най-добрите IDE, за да ускорите разработката.

x