10 файлови мениджъри за Linux за управление на вашите файлове

Файловият мениджър в Linux ви позволява да преглеждате вашата файлова система, да преминавате през директории, да търсите файлове и да осъществявате достъп до съдържанието на вашия твърд диск.

Това е GUI приложение (в повечето случаи) и има основната цел да улесни преглеждането на вашите файлове и папки. Има много различни файлови мениджъри за Linux и повечето настолни среди имат водещ файлов мениджър, създаден от същия екип за разработка.

Само защото използвате определена работна среда не означава, че сте обвързани с един файлов мениджър. Linux е свързан със свободата и избора, така че е лесно да инсталирате различен файлов мениджър, ако не харесвате текущия. Можете дори да инсталирате множество файлови мениджъри и да използвате този, който предпочитате за даден сценарий.

В това ръководство ще разгледаме най-добрите файлови мениджъри, налични за Linux. Всички те се различават един от друг по различни начини, така че може да намерите един по-подходящ за вас от друг. Вижте нашия списък по-долу, за да намерите идеалния за вашата Linux система.

Делфин

Dolphin е файловият мениджър по подразбиране за KDE Plasma и един от най-популярните избори както за опитни потребители на Linux, така и за новодошлите.

Някои от най-добрите функции на Dolphin включват:

 • Удобен за потребителя интерфейс: Лесен за използване за потребители на Linux от всички нива
 • Персонализиране: Лесна промяна на оформлението, размера на иконата, лентата с инструменти и др.
 • Простота: Не заема твърде много ресурси; без фантазия или ненужна естетика
 • Разширени функции: Има налични панели с разделен екран, раздели и добавки

Има интуитивен потребителски интерфейс, така че не отнема никакво време, за да свикнете с него. Под капака той съдържа много изящни функции, които напредналите потребители ще намерят за удобни.

Тунар

Thunar е файловият мениджър по подразбиране за Xfce. Десктоп средата Xfce вече е известна като супер лек GUI, а нейният водещ файлов мениджър следва примера, като е лек и бърз избор за потребителите.

Ето някои причини, поради които може да искате да използвате Thunar:

 • Лек и бърз: Идеален за по-стари системи или ловци на скорост
 • Простота: Много ясен интерфейс
 • Персонализиране: Аспекти като размер на иконата и режим на изглед могат лесно да се променят
 • Интегриране на инструменти: Много други Xfce инструменти се интегрират с Thunar, като например инструмента за групово преименуване
  Как да използвате Virt-Manager на Linux

Немо

Nemo е файловият мениджър за десктоп средата Cinnamon от същите разработчици като Linux Mint. Той се интегрира изключително добре с Cinnamon и е създаден с оглед на простотата, подобно на останалата част от дистрибуцията на Linux Mint.

Най-добрите характеристики на Nemo са:

 • Разширени функции: Nemo поддържа раздели, разделен преглед, пакетни файлови операции и др
 • Интегриране на инструменти: Nemo се интегрира добре с други приложения на Cinnamon, разширявайки неговата функционалност
 • Ефективно и бързо: Използва минимални ресурси

Наутилус

Nautilus е файловият мениджър по подразбиране за работната среда на GNOME, но обикновено се нарича просто „Файлове“ в менютата, гледащи към потребителя. Често това е първият файлов мениджър, с който се сблъскват новите потребители, а някои избират да се придържат към него с години или да преминат към по-усъвършенствани файлови мениджъри по-късно.

Ето какво прави Nautilus добър избор:

 • Стабилен и надежден: Nautilus съществува от много години и все още се актуализира често
 • Интеграция с GNOME: Част от изключително популярна десктоп среда
 • Елегантен интерфейс: Nautilus изглежда модерно и има минимален интерфейс

Nautilus е „безопасният“ избор, ако имате проблеми да решите кой файлов мениджър да използвате.

Konqueror

Konqueror, подобно на Dolphin, идва от разработчиците на KDE Plasma. Той служи едновременно като файлов мениджър и уеб браузър. Това може да бъде удобно, тъй като няма да имате нужда винаги от браузър и файлов мениджър да са отворени едновременно – можете да преглеждате файлове и уеб от това единствено приложение.

Ето някои функции на Konqueror:

 • Универсалност: както файлов мениджър, така и уеб браузър
 • KDE интеграция: Konqueror се интегрира с други общи инструменти на KDE
 • Разширени функции: Може да използва персонализирани добавки и да бъде безкрайно персонализиран

Среднощен командир

Midnight Commander е базиран на терминал файлов мениджър. Това е чудесен избор за пристрастените към терминалите, които обичат да избягват използването на GUI, когато е възможно, или за потребители, които имат достъп само до терминал, но биха искали да направят разглеждането на файлове по-удобно от постоянното използване на командите cd и ls.

  Как да играете игри Nintendo 64 на Linux

Някои от най-добрите функции на Midnight Commander включват:

 • Базиран на терминал: Midnight Commander използва ncurses, за да ви представи интерфейс за сърфиране в терминала
 • Удобство: След кривата на обучение, Midnight Commander е по-бърз за използване от традиционно приложение за управление на файлове
 • Лек: Малка инсталация, малък отпечатък и не консумира много системни ресурси

Каха

Caja е файловият мениджър по подразбиране за работната среда MATE. Това е традиционен файлов мениджър, който осигурява интуитивно изживяване. Това има смисъл, тъй като това беше първоначалното намерение на разработчиците на MATE, когато разклониха GNOME преди години, за да се опитат да поддържат по-традиционна метафора на работния плот и потребителско изживяване.

Някои функции на файловия мениджър Caja:

 • Простота: Традиционен външен вид и усещане, подобни на старите версии на GNOME
 • Ясен: Стои настрани от пътя ви, като представя само най-често използваните функции
 • Основни функции: Извън разширенията, Caja няма много разширени функции, което е идеално за нови потребители или леко сърфиране на файлове

nnn

nnn (или n³) е базиран на терминал файлов мениджър за Linux. Това е изключително малка инсталация, която не свързва почти никакви системни ресурси и осигурява много лесен работен процес, след като научите всички различни клавишни комбинации.

Ето какво прави nnn страхотен файлов мениджър:

 • Лек: използва само 3,5 MB системна памет и е много малка инсталация
 • Богат на функции: Може да прави всичко, което може да прави базиран на GUI файлов мениджър
 • Разширяема функционалност: nnn има голямо хранилище от добавки, от които да избирате

nnn определено е само за напреднали потребители, тъй като новодошлите вероятно ще го намерят за объркващо и трудно за използване. За тези, които се научат да използват nnn, това може да бъде много полезно.

Рейнджър

Ranger е базиран на конзолата файлов мениджър на Linux, не е за начинаещи. Потребителите на Vim ще се чувстват като у дома си, като го използват, тъй като много от клавишните комбинации са базирани на тези от Vim. Написан е на Python и има някои хубави функции, като възможността за отваряне на PDF документи.

Ето някои причини, поради които може да искате да използвате Ranger:

 • Vim преки пътища: Лесни за използване от потребителите на Vim, тъй като преките пътища са едни и същи
 • Базиран на терминал: Лек и базиран на терминал файлов мениджър с интерфейс ncurses
 • Удобство: Има вградени функции като отваряне на PDF файлове, торенти и други типове файлове
  4-те най-добри неофициални приложения на Microsoft OneDrive за Linux

Deepin файлов мениджър

Файловият мениджър на Deepin идва по подразбиране с дистрибуцията на Deepin Linux. Той има чист и модерен интерфейс, за да улесни преглеждането на файлове и напомня на други съвременни файлови мениджъри, описани по-горе. Той е сравнително нов и труден за инсталиране на някои системи, тъй като все още няма достатъчно поддръжка, за да влезе в официални софтуерни хранилища.

Най-добрите характеристики на Deepin File Manager са:

 • Интерфейс: Има елегантен и модерен интерфейс с всички необходими инструменти
 • Вградени инструменти: Предлага се с инструменти като преглед на изображения и музикален плейър
 • Простота: Лесен е за използване и има минимален интерфейс с други функции, прибрани зад менютата

Бележка на автора

Трудно е да сгрешите, когато изберете файлов мениджър от този списък, тъй като всички те ще ви осигурят най-важните функции, от които се нуждаете, когато преглеждате файловете на вашата система. От личен опит Dolphin е най-добрият универсален файлов мениджър, а Thunar е вторият, който може да е за предпочитане за някои потребители поради допълнителните си функции.

Що се отнася до терминално-базираните файлови мениджъри, nnn е един от най-лесните за използване и не заема практически никакви системни ресурси, така че аз също силно го препоръчвам. Въпреки това, много потребители може да открият, че някой от другите файлови мениджъри просто изглежда по-добре или има удобна функция, без която не могат, така че никога не трябва да изключвате нито един от тях напълно.

Красотата на Linux е, че можете да инсталирате всички тези файлови мениджъри и да използвате всеки, за да решите кой е най-добрият. Когато приключите с експериментите, просто премахнете тези, които не ви харесват. Файловите мениджъри вървят ръка за ръка с вашата работна среда, така че може да откриете, че е по-добре да се придържате към файловия мениджър по подразбиране на вашата среда.

Ако се стремите да станете Linux системен администратор, помислете за тези Linux сертификати и ресурси за обучение.

x