10 най-добри монитора за честотна лента в реално време за използване на мрежовия трафик

Инструментите за мониторинг на честотната лента помагат на мрежовите администратори да наблюдават и управляват мрежата по-ефективно.

Какво е мониторинг на честотната лента?

Мониторингът на честотната лента е основна ИТ дейност, която следи мрежовите устройства и връзки, като същевременно открива недостатъци, функционалност и мрежов поток. Той включва откриване на големи проблеми със свързаността и необичайни дейности и регулиране на качеството на различни мрежови компоненти. И това може да се направи с помощта на инструменти за наблюдение на мрежата.

Тези инструменти за наблюдение следят вашата интернет връзка и ви предоставят пълен и подробен анализ на това, което се случва във вашата мрежа.

Какви фактори трябва да имате предвид при избора на монитори за честотна лента?

 • Лесно внедряване и видимост в реално време.
 • Настройка, която може да взаимодейства с всички модели мрежово оборудване.
 • Възможност за сравняване на текущи статистики с исторически данни.
 • Инструменти за проследяване и проектиране на VLAN (виртуална локална мрежа) за приоритизиране на пакети и контрол на задръстванията.
 • Възможност за избор на взаимодействията, които искате да проследите и анализирате.
 • Персонализираните скриптове трябва да бъдат включени като добавки или извиквания на глобални функции.
 • Достъпна цена и безплатна пробна демонстрация.

Имайки предвид тези критерии, ние обобщихме списък с най-добрите монитори за пропускателна способност в реално време за използване на мрежовия трафик. Да се ​​търкаляме!

SolarWinds NTA

SolarWinds е добре познато име сред IT експертите. Те правят различни софтуерни продукти, като софтуер за наблюдение на мрежата, визуализация и мрежови доклади.

SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer (NTA) е отличен инструмент за наблюдение на честотната лента. Този инструмент преобразува статистическите данни за използването на честотната лента в графики и диаграми, което улеснява виждането както на текущите, така и на запазените исторически данни и придобиването на по-добри познания за вашата мрежова активност. Мрежовите администратори могат да управляват мрежовата инфраструктура по-лесно чрез откриване, отстраняване на неизправности и коригиране на проблеми с производителността на мрежата.

Чрез оптимизиране на способността ви да копаете по-нататък в мрежовата инфраструктура, можете да оцените и сравните условията на трафика с исторически данни с повече видимост. Той е предназначен да ви помогне да идентифицирате източника на проблеми, възникнали в миналото. Потребителите могат също да генерират отчети, за да разберат по-добре статистиката за използване на честотната лента.

SolarWinds NTA е проектиран да събира, анализира и показва данни за качеството на услугата, базирани на клас (CBQoS), в допълнение към използването на данни за потока. CBQoS мониторингът ви позволява да проверите дали вашите правила са функционални при приоритизиране на критичен за мисията трафик в случай на претоварване и оптимизиране на използването на честотната лента на вашата мрежова инфраструктура.

Характеристика:

 • Задайте график с лекота и получете подробен мониторинг на мрежовия трафик и статистика за честотната лента
 • Простата визуализация може да помогне за разбирането на трафика във времето и дейностите.
 • Графики на времеви серии и управление на качеството на услугата (QoS).
 • Уведомленията, базирани на прагове, са адаптивни към големи и малки корпоративни мрежи.

SolarWinds предоставя 30-дневен безплатен пробен период на своя пакет Network Bandwidth Analyzer.

  Как да се свържете със SFTP сървър в Ubuntu

ManageEngine

ManageEngine предлага фантастичен и прост инструмент за мониторинг на честотната лента, който можете да използвате за наблюдение на мрежовата активност и потреблението на честотна лента във вашата инфраструктура.

Безплатното издание на това приложение позволява на потребителя да наблюдава само два интерфейса от едно устройство, което е доста ограничено. Все пак ви предоставя подробностите и цялата статистика, от която се нуждаете, от вашите мрежови връзки.

Тя ви позволява да наблюдавате мрежовата свързаност, честотната лента и съответните данни за различни устройства, като рутери и комутатори.

Характеристика:

 • За да оценят правилно честотната лента на мрежата, потребителите могат да определят предварително дефинирани контролни граници в зависимост от употребата, периода и честотата.
 • Автоматично намира източника на проблеми с мрежовата връзка и го отстранява.
 • Въз основа на прогнозиране на управлението на ресурсите, той автоматично оценява изискванията за мрежова инфраструктура.
 • Анализира основните параметри на VoIP и мултимедийната производителност, за да постигне най-добрите в класа стандарти за обслужване.

С конфигурируеми опции за визуализация и отчитане е лесно да изследвате моделите на трафика и часовете с пикова активност.

PAESSLER PRTG

PAESSLER PRTG Монитор на честотната лента е фантастичен инструмент както за индивидуална, така и за търговска употреба. Той проверява адреса на вашия интернет протокол и намира всички свързани устройства.

PRTG сканира целия ви модел на трафик и предлага обширна статистика за това кои приложения и услуги консумират вашата честотна лента и къде могат да съществуват възможни блокирания на околната среда. Той разглежда и показва набор от фактори на честотната лента, за да ви предостави цялостна картина на ефективността на вашата мрежова инфраструктура.

Персонализирана система за предупреждение ви изпраща SMS, имейл или известия, когато има проблем с мрежовата свързаност и честотната лента. Това гарантира, че потребителят може да реагира бързо на всякакви предизвикателства в честотната лента и да диагностицира проблеми, преди да ескалира.

Индивидуалните клиенти могат да използват механизма за тестване на скоростта, за да преценят дали тяхната широколентова връзка работи добре и да проверят честотната лента на DSL (цифрова абонатна линия) и други функции.

Характеристика:

 • Наблюдава всички връзки, услуги и трафик на вашата мрежова инфраструктура в реално време.
 • Има функция за автоматично откриване, която ви позволява да създавате и управлявате мрежов регистър.
 • Поддържа различни функционалности, като SNMP, Windows Management Instrumentation (WMI) и Packet Sniffing.
 • Вграден анализатор на протоколи може да открие приложения и услуги с много трафик.
 • Състои се от допълнителни сензори за следене на работни станции и приложения.

Той също така предлага 30-дневен безплатен пробен период, достъпен за изтегляне. И след изтичане на пробния период се връща към намалена версия.

Аувик

Аувик е базирано в облак приложение за наблюдение на честотната лента, което е значително адаптивно и ви дава бърза информация за мрежовите интерфейси, които управлявате чрез система за автоматично откриване, наблюдение и докладване.

Статистиката и показателите за данни се актуализират редовно и могат да открият мрежови устройства, които надвишават максималния си капацитет. В тези случаи системата изпраща аларми, позволявайки на техниците да се намесят и да предотвратят проблеми.

Характеристика:

 • Включени са проследяване на ефективността и усъвършенствана система за анализ на трафика.
 • Предоставя автоматизирани услуги за откриване на мрежа.
 • Данните се събират и анализират в реално време.
 • Освен това има функция за автоматично откриване, която ви позволява да създавате и управлявате мрежов регистър.

Essentials и Performance наистина са двете планови издания, налични в Auvik. Анализът на мрежовия трафик е част от изданието за производителност. Изданието за изпълнение включва всички функции на пакета Essentials. Auvik предлага 14-дневен безплатен пробен период.

  Защо имате нужда от графичен таблет за Photoshop

Zabbix

Zabbix е безплатно приложение за мониторинг на честотната лента с отворен код. Zabbix е добре известен с това, че е лесен за настройка и има стабилен графичен потребителски интерфейс. Освен това има много голяма активна общност. Zabbix е мащабируем, с възможност за визуализация между сайтове.

Ако честотната ви лента е ограничена, просто конфигурирайте аларма, която да се включва, когато достигнете определено ниво. Понастоящем Zabbix е достъпен само за Linux платформи и неговите дистрибуции като CentOS, Oracle Linux, Ubuntu, Debian и SUSE Linux Enterprise Server.

Характеристика:

 • Проследява напредъка на натоварването на вашата мрежа и използването на честотната лента.
 • Целият мрежов трафик между Zabbix и мрежовото оборудване ще бъде криптиран.
 • Прогнозирайте прекъсванията на мрежата и тенденциите в търсенето на честотна лента.
 • API е наличен за управление на конфигурацията и непрекъсната интеграция.
 • Създава сложни логически изрази за специфична информация за мрежово устройство, което се наблюдава.
 • Използвайки механизма за корелация на събития, можете да намалите шума при предупреждение.

Нагиос

Нагиос е още едно фантастично приложение за наблюдение на честотната лента в реално време. Мрежово оборудване като рутери и комутатори, уеб страници и виртуални сървъри се наблюдават, визуализират и изобразяват с Nagios. Това безплатно приложение за наблюдение на мрежата ви дава подробна картина на вашата мрежова инфраструктура и колко добре се справя.

Nagios използва протокола SNMP, за да получава статистика за честотната лента, а не протокола NetFlow. Може също така да изгради представяне в реално време на нивата на трафик на всяка връзка.

Характеристика:

 • Закъсненията на връзката и проблемите с протокола могат да бъдат открити бързо.
 • Вграденият уеб базиран конфигурационен интерфейс го прави лесен за използване.

Nagios Core и Нагиос XI са двете издания на софтуера. Оригиналният пакет, Nagios Core, е проект с отворен код и е достъпен безплатно. Системата Nagios XI е премиум пакетно издание, което се основава на базата на възможностите на версията Nagios Core.

Мониторът на мрежовата честотна лента е включен както в изданията на Nagios Core, така и в Nagios XI. Наличен е 1-месечен безплатен пробен период на Nagios XI.

Сайт 24×7

Сайт 24×7 е надежден и стабилен инструмент за наблюдение на честотната лента, който предоставя информация на ниво оборудване и свързаност. Това е система за мониторинг на честотната лента на софтуер като услуга (SaaS), която използва различни стабилни механизми като On-Premise Poller за събиране на данни от мрежата.

Този софтуер ви позволява да следите цялата си мрежова архитектура, включваща до 10 работни станции и всяко друго мрежово оборудване, което има IP адрес. Този инструмент също така има интегриран SNMP-базиран механизъм за наблюдение на сензори, който помага при наблюдение на свойствата, проследявани от сензори, чрез просто изграждане на персонализирани оформления на модули.

Характеристика:

 • Конзолата е облачно базирана и може да бъде достъпна отвсякъде.
 • Генерира отчети с подробни графики
 • Той проследява различни показатели като латентност и падане на пакети, за да подобри производителността на VoIP услугите в целия комуникационен канал.

Това е мощно приложение, което предоставя изчерпателен набор от възможности за избягване и уведомяване за потенциални широколентови проблеми. Ste24x7 предлага други инструменти, като инструменти за домейн, системен администратор, програмист и инструменти за преобразуване.

  Как да актуализирате Safari на iPhone и Mac

BitMeter OS

BitMeter OS е софтуер за анализ и мониторинг на честотната лента в реално време, който е безплатен и с отворен код.

Неговият вграден уеб интерфейс предоставя голямо разнообразие от графични инструменти, които изобразяват как се използва честотната лента на мрежата.

Позволява на потребителя да настрои аларми, които да уведомяват при преминаване на праговите нива на честотната лента. Можете също така да преглеждате и разглеждате статистически данни въз основа на часове и дни.

Характеристика:

 • Интерфейсът е лесен за използване.
 • Статистиката и отчетите могат да се експортират в CSV формат.
 • Дистанционно наблюдение с вграден уеб интерфейс

Този инструмент работи в различни операционни системи като Windows, Linux и Mac OSX.

NetWorX

Друг добре известен инструмент за мониторинг на честотната лента е a NetworkX от Softperfect. Това е напълно персонализиран инструмент с разнообразие от теми. Той следи транзакциите с данни (изтегляне и качване) в реално време. NetworX помага на потребителя при откриването на потенциални мрежови грешки.

Той показва исторически данни и позволява на потребителите да експортират данните в различни формати. Вграден механизъм за сигурност помага на потребителя да идентифицира подозрителни дейности в мрежата. Този инструмент е наличен както за Windows, така и за macOS.

Характеристика:

 • Наблюдава свързаните с интернет приложения и услуги.
 • Проследява напредъка на натоварването на вашата мрежа и използването на честотната лента.
 • Качванията и изтеглянията се наблюдават отблизо и постоянно.

Softperfect предоставя и други инструменти за управление на вашите мрежи, като картографиране на превключвателни портове, WI-FI гений, преместване на кеша и инспектор на печата.

BWMonitor

BWMonitor е прост инструмент за наблюдение на честотната лента на вашата мрежа. Той идва с редица полезни функции, включително запис на скорост, запис на скорост на трансфер и система за предупреждение за честотна лента. Този BWMonitor следи всички мрежови връзки, включително VPN връзки.

Можете също така да конфигурирате и настроите предупреждения, ако искате да бъдете предупреждавани за по-голяма консумация на честотна лента. Този инструмент е достъпен само за Windows. Този инструмент не изисква никакви допълнителни драйвери да бъдат инсталирани на вашата система.

Характеристика:

 • В същото време може да следи няколко мрежови връзки.
 • Уведомява потребителя за използването на честотната лента чрез имейл и насочени известия.
 • Експортира информация за трафика в CSV и HTML формати.

Той разполага с минимален потребителски интерфейс и консумира много малко системна памет. И този инструмент е достъпен само за Windows.

Заключение

Налични са различни видове инструменти за наблюдение на честотната лента в зависимост от вашите разходи и мащаба на вашата мрежа. За да се подобри управлението на мрежата, е изключително важно да се следи използването на честотната лента.

В тази статия сме изброили най-добрите монитори за честотна лента в реално време за използване на мрежовия трафик.

Може също да ви е интересно да научите за най-добрия софтуер за мониторинг с отворен код за ИТ инфраструктура.

x