10 най-добри инструменти и софтуер за управление на виртуализация

Виртуализацията определено нарасна много по популярност през последните 10 години. VMware беше единственият играч, но наскоро се включиха много други доставчици. И те не са малки играчи. Мислим за гиганти като Microsoft, Oracle и Citrix. Дори Novell, за който мнозина смятат, че са почти мъртви, се присъедини към парада. Честно казано обаче, VMware все още е номер едно и никой от неговите конкуренти не е успял да завладее повече от 10% пазарен дял.

Днес виртуализацията е навсякъде и с нея идват някои предизвикателства при управлението. И докато различните доставчици са страхотни в предоставянето на хипервизори и основната инфраструктура за виртуализация, никой от тях не предлага много интересни инструменти за управление. Това доведе до огромен вторичен пазар на инструменти и софтуер за управление на виртуализация. Има толкова много играчи, че намирането на най-добрия за вашите нужди може да бъде предизвикателство. Ето защо съставихме този списък с най-добрите инструменти и софтуер за управление на виртуализация.

Преди да започнем с прегледа на различните инструменти, ще започнем с обсъждане на управлението на виртуализацията като цяло. След това ще разгледаме какво правят типичните инструменти и софтуер за управление на виртуализация и какви са основните им характеристики. Само тогава ще имаме цялата основна информация, от която се нуждаем, за да сравним по-добре различните продукти, които по-късно ще прегледаме.

Относно управлението на виртуализацията

Доставчиците на виртуализация като VMware традиционно фокусират усилията си за разработка върху основните си продукти. Въпреки че това вероятно беше разумно решение, то остави отворена вратата за трети страни да разработят инструменти за управление на виртуализация, които адресират някои от недостатъците в управлението и използваемостта, които съществуваха в предлагането на доставчиците на виртуализация.

Днес има много доставчици на трети страни, които доставят богати на функции инструменти и софтуер за управление на виртуализацията, които се включват там, където спира инструментът на основния доставчик. Те надхвърлят основните инструменти, предоставени от доставчиците на виртуализация, и включват сигурност, наблюдение, отчитане, архивиране и автоматизация. Въпреки че някои от най-добрите инструменти и софтуер за управление на виртуализация са скъпи, има и много интересни евтини и безплатни инструменти, които могат да помогнат за по-лесно управление на виртуализацията.

Какво правят инструментите и софтуерът за управление на виртуализация?

Това е труден въпрос за отговор, тъй като има приблизително толкова отговори, колкото има продукти. И има много продукти. Най-общо казано, някои от най-важните задачи, които тези инструменти изпълняват, са да гарантират, че софтуерът на всички виртуални машини и версиите на хипервизора са актуални. Повечето също така ще установят и поддържат свързаност в средата и ще наблюдават състоянието и производителността на всяка виртуална машина. Някои от най-добрите инструменти дори ще гарантират, че всичко върви гладко, като коригира разпределението на паметта или процесора в движение, така че всяка машина да получи оптимална производителност.

Инструментите и софтуерът за управление на виртуализацията също често могат да се използват за идентифициране на основната причина за проблемите. Тази задача може да бъде изпълнена чрез анализиране на слоевете на приложението, сървъра, виртуалното и съхранението за отстраняване на проблеми. И напоследък – и изглежда, че това е тенденция на пазара – инструменти за управление на виртуализацията са създадени, за да се справят с по-стратегически управленски задачи. Например, те могат да се използват за идентифициране на модели на използване и за предсказване на бъдещи тесни места в инфраструктурата за виртуализация и ограничения на ресурсите. Това ги прави добри инструменти за планиране на капацитета.

Основни характеристики на инструментите и софтуера за управление на виртуализация

Въпреки че всеки инструмент за управление на виртуализация е различен, някои функции се намират в редица от тях, ако не във всички. Например повечето продукти предоставят предупреждения за администратор на виртуална машина. Много от тях също ще се справят с разпределението на ресурсите на процесора и паметта към виртуалните машини. Най-добрите дори ще го правят в движение, предлагайки ефективно динамично разпределение на ресурсите. Друга функция, която почти всеки продукт предлага, е наблюдението на производителността. Всъщност за много администратори това е основната причина да използват такива инструменти. Програмируемите приложни програмни интерфейси (API), които позволяват контрола на инструментите за управление от вашите вътрешни продукти, също са популярна характеристика на някои инструменти, точно както е прогнозирането на бъдещи изисквания за ресурси и планиране на капацитета.

  10 филма, които трябва да гледате този ден на благодарността

Най-добрите инструменти и софтуер за управление на виртуализация

Както казахме по-рано, на пазара има много пакети, а броят на инструменти и софтуер за управление на виртуализация е впечатляващ. Някои са от големи доставчици на инструменти за администриране, други са от доставчици на хардуер, а някои са от по-малко известни компании, което в никакъв случай не означава, че не са толкова добри. Нека прегледаме най-добрите характеристики и функционалности на инструментите, които открихме.

1. SolarWinds Virtualization Manager (БЕЗПЛАТНА пробна версия)

SolarWinds съществува от доста време, като се фокусира върху предоставянето на мрежови и системни администратори с някои от най-добрите инструменти на пазара. Неговият водещ продукт, SolarWinds Network Performance Monitor, е признат за една от най-добрите платформи за наблюдение на мрежата. И сякаш създаването на някои от най-добрите инструменти не е достатъчно, SolarWinds също прави няколко страхотни безплатни инструмента. Те са по-малки инструменти, всеки от които отговаря на специфични нужди на мрежовия администратор. Advanced Subnet Calculator или Kiwi Syslog Server са два примера за тези инструменти.

Когато става въпрос за инструменти за управление на виртуализация, предлагането на SolarWinds е подходящо наречено SolarWinds Virtualization Manager. Този широк продукт предлага цялостно наблюдение на виртуална машина, управление на производителността, планиране на капацитета и оптимизация. Използвайки този инструмент, можете да проверите производителността, капацитета и текущото използване на вашата инфраструктура. Това включва хостове, виртуални машини, клъстери, контейнери, vSAN и други хранилища за данни. В допълнение, компонентът за наблюдение на този инструмент може да помогне за отстраняване на проблеми с виртуалната машина, без да влизате в хипервизор.

Друга интересна характеристика на SolarWinds Virtualization Manager е, че може да се използва за наблюдение на облачни инфраструктури, както и хибридна и локална среда за виртуализация. Инструментът ще управлява както екземпляри на Amazon EC2, така и виртуални машини на Microsoft Azure от същата конзола като вашите локални устройства. Продуктът също има мощни инструменти за планиране на капацитет и може да предвиди нуждите на процесора, паметта, мрежата и съхранението за VMware vSphere и Microsoft Hyper-V хостове. Можете да изпълнявате сценарии за моделиране и да научите как най-добре да поддържате нови работни натоварвания.

Мениджърът за виртуализация на SolarWinds, който поддържа както VMware vSphere, така и Microsoft Hyper-V, разполага с мощно и лесно за използване табло, което предлага интуитивно представяне на сигнали с възможности за разбивка надолу. А съответните инструменти за виртуални машини и табла за наблюдение на VM позволяват по-бързо отстраняване на проблеми.

Цените за SolarWinds Virtualization Manager се базират на общия брой процесорни гнезда във всичките ви хостове и започват от $2 995 за до осем сокета. Налични са лицензи за до 640 гнезда, а по-големите лицензи могат да бъдат персонализирани, като се свържете със SolarWinds. Ако предпочитате да изпробвате инструмента, преди да го закупите, безплатна пробна версия можете да получите тук.

2. vRealize Operations (vROps)

vRealize Operations е инструмент от самия VMware. Той предоставя интелигентно управление на операциите във физическа, виртуална и облачна инфраструктура, като поддържа VMware vSphere и Hyper-V, както и Amazon Web Services. Той корелира данни на всички нива, от приложения до съхранение, в унифициран, лесен за използване инструмент за управление, осигуряващ контрол върху производителността, капацитета и конфигурацията. Инструментът предлага прогнозни анализи, стимулиращи проактивни действия, и автоматизация, базирана на политики.

Сред основните предимства на vRealize Operations са проактивното идентифициране и отстраняване на проблеми с производителността, капацитета и конфигурацията, широка видимост на приложенията и инфраструктурата в една конзола, автоматизирано оптимизиране и планиране на капацитета и прилагане на стандарти, осигуряващи непрекъснато съответствие. Всичко това в отворена и разширяема платформа, която използва съществуващите инвестиции. Освен това са налични пакети за управление на трети страни за Microsoft, SAP и други, което позволява на този инструмент да бъде вашият единствен инструмент, без значение с какъв доставчик(и) имате работа.

3. Турбономичен

Следващият ни запис, който преди беше известен като VM Turbo, а сега се нарича Turbonomic, е много повече от просто инструмент за управление на виртуализация. Това е по-скоро инструмент с пълен стек, който обработва всичко от приложенията през инфраструктурата, включително вашата среда за виртуализация. Инструментът има иновативен подход, тъй като прилага икономическите принципи на търсенето и предлагането за управление на ИТ ресурсите. Той може да контролира всякакъв вид натоварване във всеки облак или инфраструктура.

  Как да използвате баланса на бялото в Google Photos

Можете да използвате Tubonomics, за да осигурите предсказуема производителност, като гарантирате, че работните натоварвания получават точно това, от което се нуждаят, когато имат нужда от тях. Инструментът може също да приведе в съответствие политиките, бизнеса и ИТ ограниченията към работните натоварвания, независимо от тяхното местоположение, и да ги наложи в реално време. Освен това, той може да увеличи използването на локалната инфраструктура, без да рискува производителността на приложенията, а също така оптимизира разходите за обществен облак.

4. Veeam ONE

Следващият в нашия списък е Veeam ONE, инструмент, който осигурява пълна видимост в цялата ви ИТ среда. Това включва виртуални, физически и облачни ресурси. Той поддържа управлението на VMware vSphere и Microsoft Hyper-V хостове. Този инструмент също така осигурява проактивно наблюдение и предупреждение чрез интерактивни инструменти. Системата ще гарантира, че сте предупредени за потенциални проблеми с VM, физически сървъри и облачни ресурси, преди да има въздействие върху вашите операции.

Veeam ONE е наистина богат на функции продукт. Той предлага наблюдение в реално време, отчитане, предупреждение и управление за виртуална и физическа среда. Той ще уведомява потребителите за проблеми с наличността и производителността във виртуални инфраструктури, физически сървъри и облачни ресурси, за да се избегнат престои, да се спазват SLA и да се поддържа съответствие. Той също така предоставя функции за управление на ресурсите и проследяване на конфигурацията. Можете да оцените производителността на вашата инфраструктура и да се уверите, че вашите конфигурации следват най-добрите практики. Инструментът също има планиране и прогнозиране на капацитета. Можете да го използвате за прогнозиране на тенденциите в използването и използването на ресурсите. Можете също да използвате моделиране какво-ако и проследяване на пренатоварване на ресурси за архивиране и виртуални инфраструктури.

5. Уплътнете

Канадският доставчик Densify предлага основно автоматизирана оптимизация за виртуална и гола облачна инфраструктура. Компанията предлага и автоматизирана оптимизация за вашата локална виртуална инфраструктура. Докато повечето организации се борят с риска във виртуализирана инфраструктура чрез значително свръхосигуряване на хардуер, Densify използва технологията, базирана на машинно обучение, за да оптимизира вашата виртуална инфраструктура, което ви позволява да работите с намалени разходи, по-малко инфраструктура и по-добре работещи приложения. Този подход намалява неефективността чрез оптимизиране на разположението на работното натоварване и правилния размер на разпределението на VM, за да намали едновременно риска и загубата на капацитет.

Възможностите на Densify в реално време осигуряват интелигентен, автоматизиран отговор, като едновременно с това увеличават плътността на VM и намаляват споровете за ресурси. Densify предоставя на потребителите най-доброто от двата свята. Той използва автоматизирана проактивна оптимизация, за да избегне споровете за ресурси, като същевременно повишава ефективността и реакцията в реално време на оперативни аномалии.

6. Опвизор

Следващият ни запис, Opvizor може да не е толкова пълнофункционален, колкото някои други продукти в нашия списък, но остава много интересен избор за администратори с по-ограничени изисквания. Този инструмент ви позволява да останете на върха на вашата виртуална инфраструктура и да ви даде пулса на вашата среда. Той ще наблюдава жизненоважните показатели на вашите виртуални машини, ще проверява използването на мрежата на вашите ESXi хостове и много повече от една точка на управление. Този инструмент е отличен за планиране на капацитета, има пропилени ресурси и табла за управление с правилен размер, както и табла за планиране на капацитет.

Opvizor също има визуални предупреждения и сигнали за няколко ключови индикатора за ефективност. Предварително дефинираните прагове и сигнали ви дават незабавен преглед на потенциалните проблеми с производителността или стабилността, които съществуват във вашата среда, въз основа на моментни и исторически данни. Наличието на достъп до дългосрочна информация за текущите, средните и максималните стойности с визуални предупреждения може да ви помогне да поддържате безпроблемно функциониране на вашата виртуална инфраструктура.

7. Quest Foglight за виртуализация

Quest Foglight for Virtualization е хибридно управление на производителността на центъра за данни, което оптимизира конфигурацията, производителността и използването на вашия облак, хипервизори, виртуални машини и хранилище. Той ефективно ви дава видимост в цялата ви хибридна инфраструктура. Инструментът разполага с възможности за отчитане на данни в реално време и исторически данни, които позволяват вземане на информирани решения и предоставят критична информация за вашите бъдещи нужди от капацитет. Този инструмент може да се използва за автоматизиране, оптимизиране, наблюдение и прогнозиране на капацитет за VMware, Hyper-V, Microsoft Azure, Amazon AWS и физически сървъри.

Използвайки Quest Foglight за виртуализация, можете да елиминирате неизползваните ресурси, да извършвате планиране на капацитета, за да изложите въздействието на планираните промени и, което е по-важно, да намалите разходите. Инструментът може да се използва и за наблюдение на приложения като Microsoft Active Directory, Exchange и Office 365. Освен това позволява наблюдение на цялото ви физическо и виртуализирано хранилище. Като допълнителен бонус този инструмент ще ви позволи да наблюдавате и управлявате операционните системи зад всяко приложение, база данни, мрежово устройство и сървър във вашата среда. Ще можете да контролирате всички части на вашата среда от една централизирана платформа, да визуализирате основните физически и виртуални показатели и да действате според тях.

  Как да намерите UUID на вашия Mac, iPhone и iPad

8. CloudPhysics

CloudPhysics е друг инструмент, който, въпреки че не е истински инструмент за управление на виртуализация в правилния смисъл на думата, има функционалност, която ще ви помогне да управлявате вашата виртуална среда. Този продукт може да се похвали като платформа за съвместна интелигентност, използваща споделена информация за създаване на истински партньорства за сътрудничество, които трансформират центровете за данни. Инструментът за коригиране на VM на CouldPhysics ще ви помогне да се справите с текущите си натоварвания и потенциално да избегнете ненужни и скъпи разширения. Платформата също така включва инструменти за балансиране на работните натоварвания между наличните ядра, като се използват най-добре вашите лицензи.

По-конкретно, CloudPhysics е просто решение за софтуер като услуга (SaaS), което наблюдава и анализира вашата ИТ инфраструктура и предлага прозрения и отчети, които могат да ви помогнат да надстроите, поправите и адаптирате центровете за данни към променящите се нужди. Платформата също така симулира възможни миграции към различните облачни платформи, като оценява разходите и жизнеспособността, в допълнение към моделирането на вашата точна инфраструктура като виртуална среда, машина по машина, за да предостави данните, от които се нуждаете, за да решите между облачни и локални инфраструктури .

9. Интеграция на Dell OpenManage за VMware vCenter

Интеграцията на Dell OpenManage за VMware vCenter (OMIVV) е създадена, за да ви помогне да рационализирате процесите на управление на средата на вашия център за данни, като ви позволява да използвате VMware vCenter Server за управление на цялата си сървърна инфраструктура – ​​както физическа, така и виртуална. Неговите функции включват наблюдение на информация на системно ниво, издигане на системни сигнали за действие във vCenter, пускане на актуализации на фърмуера за ESXi или vSAN клъстер. Интеграцията на OpenManage за VMware vCenter може да разшири и обогати вашия опит за управление на центъра за данни със сървърите на Dell EMC PowerEdge.

Интеграцията на Dell OpenManage за VMware vCenter включва права за пакет за управление на сървър за vRealize Ops, описан по-горе. Това използва платформата за предоставяне на хардуерни сигнали и нови табла за управление, като дава хардуерни връзки в данните на vRealize Operations за по-лесно и бързо отстраняване на неизправности, както и комбинирано отчитане.
Колкото и добър да е този продукт, той има голям недостатък, но ще работи само със сървъри Dell PowerEdge. Ако използвате това – и нищо друго – инструментът може да е подходящ за вас, но за тези с друг хардуер, може би е по-добре да разгледате други опции.

10. Видение

Savision е друг продукт с нетрадиционен подход. И също така е такъв, който не е истински инструмент за управление на виртуализация. Вместо това, Savision е мощно решение, което може да интегрира и контролира всички ваши съществуващи инструменти за наблюдение, облак и управление на услуги. Използвайки го, получавате предимствата на всеки отделен инструмент, заедно с предимствата на унифицираните табла за управление. Този инструмент може да ви помогне да разрешите проблеми, като ги постави точно пред вас на чисто и персонализирано табло за управление, което може да бъде достъпно отвсякъде и от всяко устройство.

От табла за управление на високо ниво до подробни тенденции в производителността, Savision ви позволява да визуализирате всички ИТ данни според вашите изисквания. И можете лесно да споделяте информация с всички заинтересовани страни, като същевременно поддържате контрол благодарение на разширените функции за разрешения на инструмента. Инструментът също така разполага с изчерпателна система за предупреждение и автоматизирани работни процеси за реагиране при инциденти.

x