Търсите малко забавление? 7 начина, по които ChatGPT може да ви забавлява

Независимо дали обичате да четете забавни истории, да решавате пъзели и викторини или просто искате малко шеги, които да ви погъделичкат, ChatGPT има всичко.

ChatGPT може да ви помогне в академичните среди, работата в офиса и усвояването на нови умения. Това обаче не се ограничава само до всички скучни неща. Всъщност може да ви забавлява с часове по много начини.

ChatGPT може да генерира оригинално съдържание, използвайки стотиците GB данни, върху които е тренирал, това е много по-добре, отколкото просто да търсите в Google.

Google може да предостави уебсайт, който да ви разказва вицове за политика, но ChatGPT може да създаде десетки вицове на място за нещо толкова просто като електрически контакт.

Ако сте готови да убиете малко време с генерирано по поръчка забавно съдържание, продължете да четете, докато изброявам някои интересни начини, по които ChatGPT може да ви забавлява.

Генерирайте вицове и комедийни актове

ChatGPT може да генерира вицове за почти всичко, за което се сетите, стига да не нарушава правилата на ChatGPT. Буквално го помолих да се шегува за неща, които мога да намеря в стаята си, и то генерира 5-10 шеги за всичко. Разбира се, дали вицовете са смешни или не е субективно, но 20-30% от вицовете трябва да ви накарат да се смеете.

Простото искане да „разкаже виц“ се повтаря доста бързо, така че ще ви препоръчам да му дадете тема за шеги.

Например, можете да го помолите да прави шеги за политика, брак, мъже и дори предмети като шампоан или бутилка вода. За популярни теми може да открадне вече известни вицове (понякога редактирани), но през повечето време вицовете са уникални.

По същия начин можете също да помолите ChatGPT да действа като стендъп комик и да генерира цяла рутина по всяка тема. Аз лично намирам такива рутинни процедури за много по-забавни от едноредовите шеги, тъй като шегите имат същия модел.

Можете да използвате подканата по-долу, създадена от общността, за да генерирате правилно рутина.

I want you to act as a stand-up comedian. I will provide you with some topics related to current events and you will use your wit, creativity, and observational skills to create a routine based on those topics. You should also be sure to incorporate personal anecdotes or experiences into the routine in order to make it more relatable and engaging for the audience. My first request is 'I want an humorous take on politics.'

Съвети за по-добро изживяване

 • Използвайте думата „шеги“ вместо „шега“, за да получавате винаги 5-10 шеги по дадена тема. Можете също така да посочите точния брой вицове, от които се нуждаете.
 • Подобрете качеството на шегите, като добавите думи като креативни, остроумни, неочаквани и други думи, които могат да променят фокуса/тона на шегите.
 • Вместо само обекти или теми, можете също да разкажете пълен сценарий, за да получите още по-интересни шеги. Например „разкажи ми вицове за мъж, който плува и яде сандвич“

Генерирайте тестове и гатанки

Ако определението за забавление означава да предизвикате знанията си пред вас, тогава ChatGPT ви покрива. Може да генерира викторини и гатанки въз основа на зададената от вас тема. За викторини той генерира тест с 5 въпроса с множество възможности за избор с 4 опции всеки. Отговорите са предоставени в долната част, така че не превъртайте твърде бързо, за да избегнете спойлери.

  9 най-добри създатели на дъски за настроение, които отразяват идеи и мисли

Можете да кажете колко въпроса искате в теста и неговата тема. Можете дори да промените типа тест на любопитни факти или вярно/невярно, просто като го помолите да го форматира по този начин. Личностният тест също може да ви заинтересува, той е подобен на тест, но вместо това помага да научите повече за себе си.

Гатанките също са интересни и обикновено се римуват много добре. Въпреки че може да се наложи да го помолите да отиде за малко трудни, тъй като по подразбиране той иска наистина лесни, независимо от темата, която задавате. Ако имате проблеми с отгатването, винаги можете да поискате подсказки.

Съвети за по-добро изживяване

 • Ако харесвате конкретен въпрос в теста и искате да научите повече за него, просто помолете ChatGPT да даде повече подробности за него и той ще каже всичко.
 • Можете да помолите ChatGPT да не казва отговорите, докато не бъдете помолени.
 • За да направите нещата по-интересни, кажете на ChatGPT „задайте ми гатанка с история“. С това ще създаде история и за да завършите историята, трябва да разрешите гатанка.
 • Кажете на ChatGPT да създаде тест със система за точкуване, за да видите колко сте отбелязали на теста.

Играйте на игри с думи и пъзели

ChatGPT може да играе много игри с вас, използвайки маси, редактора за маркдаун или обменяйки съобщения. Можете да го помолите да играе судоку, кръстословици, смесени думи, пъзел с лабиринти и всеки друг пъзел, който зависи от числа.

Помолих го също да изпробва картинни пъзели и той се опита да извлече изображения от Imgur; обаче, тъй като данните му бяха съкратени през 2021 г., извлечените изображения вече не бяха налични.

Някои от игрите с думи, които можете да играете, включват палач, скрабъл, асоцииране на думи, призрак и анаграми. Повечето от тези игри ще включват обмен на множество съобщения и ChatGPT ще следи напредъка.

За съжаление, ChatGPT не се опитва да ви победи в тези игри, така че няма да ви хване, когато направите грешка (като в Ghost) или ви даде ограничени опити (като в палача). Трябва да инструктирате ChatGPT да следи резултатите или да дадете ограничен живот, за да играете тези игри състезателно.

Освен това, понякога той също прави грешки, докато играе сложни игри, които включват обмен на множество съобщения. Ако това се случи, ще трябва да коригирате грешката му и след това да продължите.

Съвети за по-добро изживяване

 • Можете да го помолите да увеличи броя на думите, редовете, колоните или буквите, за да направите игрите по-трудни.
 • Можете да стесните фокуса на пъзелите с думи, като му кажете да избира само думи от категория. Например „Възпроизвеждане на кодиране на думи, но използване само на имена на зеленчуци“.
 • Когато закъсате, винаги можете да поискате подсказки и дори да посочите каква подсказка ви трябва, като например „кажете първата и последната буква“.

Прочетете стихове

Ако обичате поезията и сте уморени от четенето на класиката, ChatGPT може да генерира персонализирани стихотворения въз основа на вашия интерес. Просто му кажете темата и то ще създаде стихотворение. Честно казано, има много лостове, които могат да повлияят на резултата, така че най-добрият ми съвет е да разкажете подробно точния тип и стил на стихотворението, което искате.

Например, можете да му кажете да напише дълго и емоционално стихотворение за мира и да запази стиховете кратки, докато използвате прост английски. ChatGPT ще отбелязва всички тези заявки и ще напише стихотворение съответно.

Можете също така да създадете цяла сцена, за да разберете ChatGPT чувствата на поета, преди да напишете стихотворението. Например, „Напишете стихотворение за любовта, където поетът седи до прозорец, докато вали и се надява скоро да срещне любимата си“.

И, разбира се, можете да генерирате всички видове популярни поетични стилове като хайку, сонети, оди, виланел и т.н., и да ги редактирате, за да добавите свой собствен стил.

  Disney Plus не се зарежда? Ето как да коригирате проблеми с буферирането на Disney Plus

Съвети за по-добро изживяване

 • Можете да пишете поезия на всички поддържани езици и ChatGPT ще използва стила на поезия на дадения език.
 • Можете отделно да кажете фокуса на всяка строфа и общия брой строфи. Например, в любовно стихотворение се говори за среща в първата строфа, влюбване във втората и мисъл за любовника в третата строфа.
 • Можете да коригирате тона на стихотворението, като да го разкажете, за да го направите хумористично, ядосано, остроумно, съжаляващо и т.н.

Научете забавни факти за нещата

Всички обичаме забавни факти за нещата, които сами по себе си са забавен факт (не ме @). За да задоволи тази жажда, ChatGPT е в състояние да предостави забавни факти за почти всичко. Просто трябва да кажете „кажи ми забавни факти за (нещо)“ и той ще изброи поне 10 забавни факта по подразбиране.

Трябва да спомена, че някои от тези „забавни“ факти всъщност са просто факти, като например първата дата на създаване на нещо или името на човека, който го е създал. Поне 50% от тези факти обаче всъщност са интересни. Също така успях да постигна много по-добри резултати, като казах нещо като „Разкажете ми забавни факти за (нещо) и се уверете, че наистина са интересни“.

Можете да поискате от ChatGPT да генерира произволен брой забавни факти, които искате. Избягвайте обаче да създавате много дълги списъци, тъй като просто ще започнете да говорите за скучни факти или да повтаряте информация. Според моя опит списък от 20 забавни факта обикновено е добър за повечето неща.

Съвети за по-добро изживяване

 • Освен забавни факти за нещата, можете също да получите забавни факти от различни видове. Например „Кажи ми забавни факти за теглото на нещата“ или дължината на нещата.
 • Можете да поискате от ChatGPT да даде подробно обяснение или кратко обяснение на фактите. Той ще разкаже същите забавни факти, но ще ги запази подробни или само едноредово описание.

Генерирайте персонализирани есета и публикации

Google се справя добре с показването на публикации по конкретна тема. Ако обаче искате ръчно подбрано съдържание от всички публикации на едно място, използвайте ChatGPT. ChatGPT може да генерира персонализирана статия въз основа на вашите изисквания за всяка тема, която искате.

Тъй като ChatGPT се учи от вече наличните знания, той основно дава точната информация, от която се нуждаете, като комбинира информация от различни източници, която отделните публикации може да пропуснат.

Това означава, че можете да го помолите да генерира нещо като „напишете статия за това как да отслабнете, но се уверете, че се фокусирате върху диетата и не препоръчвате кето или упражнения. Тонът трябва да е остроумен с много шеги”.

Такава публикация ще бъде идеална за някой, който не може да накара кето диетата да работи и не обича упражненията и иска да отслабне само с контрол на диетата. Хумористичен подход с такива изисквания трудно би се намерил в една публикация в Google.

Разбира се, на генерираното съдържание ще липсва най-новата информация, тъй като данните на ChatGPT бяха съкратени през 2021 г., но трябва да работи добре за теми, които не се променят твърде често. Можете да използвате подканата по-долу, за да получите подробно обяснение на всяка тема:

I want you to act as an essay writer. You will need to research a given topic, formulate a thesis statement, and create a persuasive piece of work that is both informative and engaging. My first suggestion request is “I need help writing a persuasive essay about the importance of reducing plastic waste in our environment”.

Съвети за по-добро изживяване

 • Можете да посочите точната дължина на записа, както желаете. Или просто кажете кратко/дълго, или кажете точни думи като минимум 1000 думи.
 • Форматирането е важно въз основа на темата. Можете да позволите на ChatGPT да го форматира, като му кажете да го напише като новинарска публикация, електронна книга, есе, публикация в блог и т.н., или да му кажете точния формат като „трябва да съдържа въведение и заключение заедно със заглавия и подзаглавия ”.
  Защо не мога да премахна устройство от приложението Alexa?

Проведете разговор с ChatGPT

Въпреки че използваме главно ChatGPT за получаване на информация, в крайна сметка това е чатбот, който може да води разговори, използвайки естествен език. Ако ви е скучно и няма с кого да говорите, просто започнете да говорите с ChatGPT и той ще проведе разговор един на един. Можете да говорите за това как се чувствате, как беше денят ви, какво мислите и почти всичко, за което искате да говорите.

За съжаление, винаги ще се опитва да бъде позитивен и да се държи като PA, който не иска да загуби работата си. Така че може да стане малко нереалистично, когато говорите много. Въпреки това е страхотен за повишаване на морала и намиране на положително в трудни ситуации.

Ако искате да проведете релаксиращ разговор и не искате да пишете всичко, ChatGPT разширение за Chrome като Talk-to-ChatGPT може да ви помогне. Това ще ви позволи да използвате говор към текст и обратно, за да водите вербален разговор с ChatGPT.

Аз лично обичам да водя дебати с него по спорни теми, когато не искам да се занимавам с воин на клавиатурата в Reddit, който казва „много ☝️🤓“ на почти всеки разговор. ChatGPT е наистина добър в поддържането на такива разговори, тъй като помни всички предишни разговори.

Съвети за по-добро изживяване

 • Ако искате да проведете разговор по дадена тема, можете да го помолите да действа като професионалист в областта, за да направи разговора истински. Например „дръжте се като сертифициран зъболекар и не споменавайте, че сте AI“.
 • Можете да му кажете винаги да предоставя контрапункт, вместо да се съгласи с вас, за да проведете разгорещен дебат и да научите другата страна на нещата.
 • Ако не искате ChatGPT насилствено да ви помага с всичко, просто му кажете, че искате да проведете непринуден разговор и не искате помощ за нищо.

Бонус 🎁

Може да не звучи забавно за всички, но аз лично обичам да разбирам сложни теми с прости думи, за да мине време. Не отнема много време и мога поне да започна разговор по широк кръг от теми. Можете просто да предоставите сложна тема (като програмиране) и да помолите ChatGPT да „научи ме, сякаш съм на 5“. Ще ви каже какво всъщност означава само в 2-3 параграфа.

Можете също така да му предоставите дълъг сложен текст и да го помолите „да го обобщи за мен, сякаш съм на 5“. Ще създаде бързо резюме, което ще бъде много по-лесно за разбиране.

Обобщавайки

По-горе разгледах някои често срещани забавни неща, които всеки трябва да намери за интересни. ChatGPT обаче може да предложи много повече, ако просто му кажете какво обичате да правите за забавление. Например, ако усвояването на ново умение или започването на ново хоби е това, което намирате за забавно, тогава ChatGPT може да ви помогне, като например изучаване на кодиране, готвене, градинарство, математика и т.н.

Ако намирате ChatGPT за малко ограничаващ, можете също да опитате някои други чатботове.

x