Топ 13 JavaScript анимационни библиотеки за вашите интерактивни уеб проекти

Добавянето на анимации към вашето уеб приложение е един от най-добрите подходи за подобряване на външния вид и усещането на вашето приложение.

Анимациите са движещи се обекти, които уеб дизайнерите/разработчиците използват, за да привлекат вниманието на потребителите и да ги насочат да предприемат определени действия.

Писането на код за добавяне на анимации може да бъде много работа. За щастие можете да използвате библиотека с анимации.

Анимационната библиотека е колекция от предварително направени анимационни файлове, които дизайнерите могат да добавят към своите уебсайтове.

Защо да използвате библиотеки за анимация?

 • Спестява време: Библиотеката с анимации ще осигури базовите характеристики, като ви дава повече време да се съсредоточите върху функционалността на вашето приложение.
 • Възможност за персонализиране: Библиотеките за анимация обикновено предлагат шаблонен код, който можете да персонализирате, за да отговаря на вашите нужди.
 • Лесно постигане на последователен дизайн: Ако имате анимации в различни уеб страници, можете да използвате една библиотека, за да гарантирате, че смесването на цветовете и шрифтовете са последователни.
 • Осигурете широк набор от ефекти: Някои библиотеки с анимации имат много анимации, от които да избирате.

Прегледах някои от най-добрите JavaScript анимационни библиотеки, които можете да използвате, както следва;

Anime.js

Anime.js е лека JavaScript библиотека с мощен API. Можете да използвате тази библиотека с JavaScript обекти, DOM атрибути, SVG и CSS свойства.

Инсталация

npm инсталирайте animejs –запазване

Използване

импортиране на аниме от ‘animejs/lib/anime.es.js’;

Основни функции:

 • Лесен за използване: Намерих Anime.js лесен за използване, дори и за тези с ограничени познания за JavaScript, тъй като е добре документиран.
 • Разширяем: Можете да персонализирате кодови блокове от тази библиотека, за да отговарят на вашите нужди. Можете също да създавате обратни извиквания, времеви линии и функции за облекчаване.
 • Гъвкав: Anime.js не е само библиотека за анимация на JavaScript; можете да го използвате с SVG и CSS свойства.
 • Поддръжка на няколко браузъра: Анимациите от Anime.js се изпълняват на различни браузъри като Chrome, Safari, IE/Edge, Firefox и Opera.

Anime.js е безплатна библиотека с отворен код.

Mo.js

Mo.js е JavaScript библиотека за движеща се графика. Библиотеката ви дава пълен контрол върху анимациите чрез своя декларативен API.

Инсталация

npm инсталирайте @mojs/core

или

прежда добавете @mojs/core

Използване;

импортирайте mojs от ‘@mojs/core’;

Основни функции:

 • Модулен: Компонентите в тази библиотека са разделени на малки кодови блокове за многократна употреба. Докато тествах тази библиотека, бих могъл да добавя или премахвам различни компоненти, без да пренаписвам целия код.
 • Просто: Декларативният дизайн на API улеснява използването на тази библиотека и персонализирането на нейните компоненти.
 • Отзивчив: Mo.js е готов за ретина, което го прави отзивчив към различни размери на екрана.
 • Надеждна: Тази библиотека е обстойно тествана, за да се гарантира, че работи според очакванията.
  Как да емулираме Do-While цикли в Python

Mo.js е безплатна библиотека с отворен код.

Popmotion

Popmotion е проста анимационна библиотека за създаване на възхитителни потребителски интерфейси. Открих, че е лесно да използвам тази библиотека с ванилен JavaScript и повечето JavaScript библиотеки и рамки.

Инсталация

npm инсталирайте popmotion

Използване

импортиране { animate } от „popmotion“

Основни функции:

 • Мощен: Въпреки че функцията за анимиране е само 4,5 kb, тя поддържа пружинни, инерционни и ключови кадри анимации за цветове, числа и сложни низове.
 • Поддръжка на TypeScript: Popmotion е написан на TypeScript, горен индекс на JavaScript. По този начин можете да използвате типове, ако използвате TypeScript във вашия проект.
 • Възможност за персонализиране: Компонентите от тази библиотека могат да бъдат персонализирани, за да отговарят на вашите нужди от анимация.
 • Стабилен: Всички компоненти в Popmotion са подложени на щателни тестове.

Popmotion е безплатен за използване.

Theatre.js

Theatre.js е библиотека с професионален набор от инструменти за дизайн на движение. С него можете да проектирате кинематографични сцени и възхитителни UI взаимодействия.

За да използвате Theatre.js с HTML и обикновен JavaScript, можете да рекламирате неговата CDN връзка към главния раздел на вашия HTML документ.

Основни функции:

 • Работи с няколко JavaScript рамки и библиотеки: Можете да използвате Theatre.js с React Three Fiber и THREE.js.
 • Възможност за персонализиране: Тази библиотека разполага с авангарден редактор на последователности, който ви помага да блокирате последователности за секунди. Можете също така да настроите фино всеки кадър във вашето приложение с помощта на редактора на графики.
 • Разширяем: Theatre.js има различни разширения, които допринасят за неговата използваемост. Можете да използвате вашите инструменти или да добавите разширения към тази библиотека.

Theatre.js е библиотека с отворен код.

ScrollReveal.js е JavaScript библиотека, която ви позволява да анимирате елементи, докато превъртат в прозореца за изглед.

Инсталация;

npm инсталирайте scrollreveal

Използване;

const ScrollReveal = изискване (‘scrollreveal’)

Основни функции:

 • Лесен за използване: Добавете клас scrollreveal към елементите, които искате да анимирате, и сте готови да започнете да използвате тази библиотека.
 • Разширяем: Можете да добавяте нови елементи или да ги премахвате от компонентите, които получавате от тази библиотека.
 • Гъвкав: Можете да настроите ScrollReveal.js да разкрива елементи при задържане, щракване или превъртане. Библиотеката също ви позволява да контролирате облекчаването, посоката и скоростта на разкриването.

ScrollReveal.js е платена библиотека с пакети, започващи от $30.

GreenSock GSAP

GreenSock GSAP е JavaScript библиотека за анимиране на SVG, UI, React или Three.js компоненти. Библиотеката разполага с всичко необходимо за създаване на бързи и атрактивни анимации.

Основни функции:

 • Висока съвместимост: Можете да използвате GSAP с Canvas, CSS, HTML, SVG и JavaScript библиотеки и рамки като Angular, React, Vue и jQuery.
 • Разширяем: Модулната архитектура на GSAP ви позволява да персонализирате компонентите, за да отговарят на вашите нужди от анимация.
 • Гъвкав: GSAP няма предварително дефиниран списък с неща, които можете да анимирате. Можете да анимирате всяко числово свойство на обект.
 • Здрав: С GSAP можете да анимирате масиви, безиери, CSS свойства, цветове и др. Тази библиотека също ви позволява да създавате последователности, повторение, йойо и дефиниране на обратни извиквания.
  Как да наложите многофакторна автентификация за всички потребители на вашия абонамент за Office 365

GreenSock Animation Platform (GSAP) има безплатен пакет, докато платеният започва от £88.

ProgressBar.js

ProgressBar.js е библиотека с анимации за създаване на отзивчиви и стилни ленти за напредъка за мрежата.

Инсталация

Използване на беседка

bower инсталирам progressbar.js

Използване на npm

npm инсталирайте progressbar.js

Основни функции:

 • Различни вградени форми: ProgressBar.js има три вградени форми, полукръг, кръг и линия. Можете също да създадете персонализирана форма с помощта на тази библиотека.
 • Отзивчив: Лентите за напредък от тази библиотека работят перфектно на различни размери на екрана.
 • Възможност за персонализиране: Можете да персонализирате цветовете, размера на шрифта и стила на шрифта на вашите компоненти.

ProgressBar.js е библиотека с отворен код.

AnisJS

AniJS е библиотека за взаимодействие с UI, която предоставя бърз и лесен начин за разработване и прототипиране на UI. Тази библиотека е 9,0 kb след компресиране.

Инсталация;

bower инсталира anijs –save

Използване;

Основни функции:

 • Лесен за използване: За да използвате тази библиотека, добавете клас AnisJS към елемент, който трябва да анимирате.
 • Разширяем: Можете да персонализирате компоненти от AnisJS, за да отговарят на вашите нужди.
 • Гъвкав: Можете да използвате AnisJS с JavaScript обекти, SVG атрибути, CSS свойства и DOM елементи.
 • Съвместим с основните браузъри: Можете да AnisJS с Chrome, Firefox, Safari и Edge.

AnisJS е библиотека с отворен код, която е безплатна за използване.

Three.js

Three.js е 3D библиотека с общо предназначение. Библиотеката използва WebGL рендър, но също така поддържа SVG и CSS3D рендери като добавки.

Инсталация;

npm инсталирайте – спестете три

Използване;

импортиране * като ТРИ от ‘три’;

Основни функции:

 • Лесна употреба: Three.js има добре документиран API, което го прави лесен за настройка и използване.
 • Мощен: Можете да създавате сложни 3D сцени с помощта на тази библиотека. Three.js също поддържа различни функции, като анимации, материали и осветление.
 • Гъвкав: Можете да създавате различни 3D анимации, вариращи от игри, визуализации до симулации.
 • Съвместим с различни рамки и библиотеки: Можете да използвате библиотеката Three.js с React Three Fiber, Egret, Aframe, PlayCanvas и Babylon.js.

Three.js е JavaScript библиотека с отворен код.

Vivus.js

vivus.js е лека JavaScript библиотека за анимиране на SVG. Когато анимирате SVG с помощта на тази библиотека, те изглеждат така, сякаш са нарисувани.

Инсталация;

npm инсталирайте vivus

или

bower инсталирайте vivus

Основни функции:

 • Различни типове анимации: Vivus.js ви позволява да създавате отложени, една по една и синхронизирани анимации. Забавено е типът анимация по подразбиране в тази библиотека.
 • Позволява персонализирани скриптове: Вместо да използвате типовете анимация, налични в тази библиотека, можете да създавате персонализирани скриптове, за да анимирате вашите SVG файлове.
 • Без зависимости: Можете да използвате тази библиотека в повечето уеб проекти, тъй като е без зависимости.
  Как да намерите и замените текст и числа в Excel

Vivus.js е безплатна библиотека.

Tilt.js

Tilt.js е малка JavaScript библиотека, която позволява на разработчиците да създават 3D ефекти на накланяне върху DOM. Можете да използвате Tilt.js с ванилен JavaScript или библиотеки и рамки като React, Preact, Angular и Polymer.

Инсталация;

npm install –save tilt.js

Или

прежда добавете tilt.js

Използване;

Добавете този скрипт точно преди затварящия таг .

Основни функции:

 • Лесен за използване: Добавете атрибута data-tilt към елемента, който искате да насочите, за да започнете да използвате Tilt.js.
 • Възможност за персонализиране: Можете да персонализирате компоненти от Tilt.js, за да отговарят на вашите нужди.
 • Отзивчив: Компонентите от тази библиотека могат да се използват на устройства с различни размери на екрана.
 • Достъпен: Tilt.js е създаден с мисъл за достъпността и поддържа екранни четци и навигация с клавиатура.

Barba.js

Barba.js е малка библиотека за създаване на плавни и плавни преходи между страници на уебсайт. Минимизираната, компресирана версия на тази библиотека е 7 kb и е полезна за минимизиране на заявките на браузъра и намаляване на забавянето между различните уеб страници.

Инсталация;

npm инсталирайте @barba/core

или

прежда добавете @barba/core

Използване;

импортиране на barba от ‘@barba/core’;

Основни функции:

 • Написано на TypeScript: Можете да улавяте грешки в кода рано, тъй като TypeScript ви позволява да дефинирате типове във вашия код.
 • Интелигентни преходи: Barba.js ви позволява да дефинирате правилата и определя правилните преходи за вашето приложение.
 • Различни добавки: Можете да подобрите функционалността на Barba.js чрез добавки като barbarouter и barbaprefetch.

BarbaJS е безплатна за използване библиотека под лиценз на MIT.

Плъзгане

Slide е лек слайдер/въртележка, написан на TypeScript. Тази библиотека ви позволява да създавате различни типове слайдове, като променяте опции като миниатюри, множество слайдове, вертикална посока и вложени плъзгачи.

Инсталация;

npm инсталирайте @splidejs/splide

Основни функции:

 • Разширяем: Можете да добавяте допълнителни компоненти към приложението си чрез функцията за разширение.
 • Гъвкав: Можете да използвате Slide, за да създавате различни типове плъзгачи, като плъзгачи за видео, плъзгачи за текст и плъзгачи за изображения. Можете също да създадете вложени плъзгачи.
 • Без зависимости: Можете да използвате Slide с всеки инструмент за изграждане или рамка, тъй като не зависи от други библиотеки.

Slide има безплатен пакет за лична употреба. Ако възнамерявате да използвате тази библиотека с търговска цел, получавате лиценз за премиум пакети, които започват от $10.

Заключение

Можете да използвате библиотеките за анимация по-горе, за да превърнете статичните оформления в живи. Изборът на библиотеката с анимации ще зависи от това какво искате да постигнете и от лекотата на използване. Понякога можете да използвате множество библиотеки с анимации в различни страници на приложения.

Ако обичате библиотеките на JavaScript, можете да разгледате нашата статия за най-добрите библиотеки за анимация на React, които можете да използвате.

x