Това не е AR, но е страхотно

Ключови изводи

 • Очилата Xreal Air 2 предлагат висококачествен преносим HD дисплей, който може да се носи през целия ден и дори се предлага с вложки за лещи с рецепта, ако е необходимо.
 • Функциите за безжично предаване и AR на аксесоара Xreal Beam са почти нефункционални, което го прави нестандартен медиен плейър с ограничени опции за приложения.
 • Въпреки че очилата Xreal Air 2 превъзхождат по отношение на визуалното качество, те не предоставят завладяващ случай на използване на добавена реалност и им липсва способността да взаимодействат с реалния свят като истинските AR очила.

Xreal (по-рано Nreal) Air 2 е чифт леки очила с малък HD mini-OLED монитор в обектива. Без изчислителна мощност и само с основни 3DOF сензори за движение, които се нуждаят от допълнителен аксесоар, за да се възползват, е трудно това да се нарече добавена реалност от какъвто и да е вид. Но това, което предлагат – преносим дисплей, който може да се носи цял ден – е отлично качество. Единственият ви проблем ще бъде да намерите действителен случай на употреба за тях.

XREAL Air 2

Очилата Xreal Air 2 предлагат преносим HD дисплей, който можете да използвате през целия ден, с вложки с рецепта, ако е необходимо. Докато кабелният режим работи безупречно, аксесоарът Beam за безжично предаване и AR функции почти не функционира. По-широкият проблем е, че те все още нямат завладяващ случай на употреба.

Марка Xreal (преди Nreal)

Високоговорители Вградени за отворено ухо

Тегло 72g (2.54oz)

Честота на опресняване 120Hz

Резолюция 1080p HD

Зрително поле 46°

Свързване USB-C (или безжично с аксесоара Xreal Beam)

Сензори 3DOF сензор за движение

Професионалисти

 • HD екрани със страхотно качество с ярки, живи цветове
 • Видим на дневна светлина, с настройки за яркост и затъмняваща сянка, за да отговарят на други среди, ако е необходимо
 • Вложки за лещи с рецепта
 • Чудесен като преносим монитор за кабелни устройства, поддържащи режим USB-C AltDP, като Steam Deck

минуси

 • Xreal Beam е нестандартен медиен плейър само с няколко приложения
 • Безжичното предаване почти не работи
 • Тук няма истински „AR“ преживявания
 • Приложението Nebula почти не функционира

Разширена реалност? Не точно

Xreal Air 2 се продават като AR очила, но мисля, че е важно да сме ясни в нашите определения тук. Meta Quest 3 (или предстоящият Apple Vision Pro), със способността си да сканира заобикалящата ви среда, да интегрира мебели в играта и да поддържа позицията на обектите, които поставяте в разширената среда, е това, което повечето хора биха сметнали за разширена или смесена реалност. Виртуалните преживявания взаимодействат с вашия реален свят. Можете да поставите виртуален пъзел на кухненската си маса, да си тръгнете и да се върнете към него, който все още е на масата ви.

Свързан преглед на Meta Quest 3: Представяне на магията на смесената реалност Въпреки че обещаните функции все още не са налице, това, което имаме, е магически поглед и отдалечаване от изолацията на типичните VR изживявания

Xreal Air 2 е по-скоро като еквивалент на премахване на фоновото осветление от вашия настолен монитор и след това залепването му към лицето ви. Той няма да сканира заобикалящата ви среда, няма да взаимодейства с вашите мебели. Няма камери. Това е просто комплект преносими монитори, прикрепени към лицето ви. Сега, не ме разбирайте погрешно: много е добре да бъдеш такъв. Има висока плътност на пикселите с еквивалентно зрително поле на настолен монитор и предлага достатъчно добра яснота за писане, игра или гледане на мултимедия. Това просто не е „увеличаване на реалността“ по никакъв смислен начин.

Визуалното качество е превъзходно

На техническо ниво Xreal Air 2 използва два 0,55-инчови mini-OLED екрана, монтирани в горната част, за да проектират надолу върху лещите. Това води до максимално зрително поле от 46 градуса. Това звучи ниско в сравнение с VR слушалки (които обикновено са 90-120 градуса), но е сравнимо със седене на няколко фута от 27-инчов настолен монитор и това е толкова добро, колкото трябва да бъде. Това не е предназначено да предлага пълно поглъщащо съраунд изживяване.

Джеймс Брус / MakeUseOf

Дори в режим на пълно преминаване, при средно осветление, открих, че цветовете са живи и точни. Разбира се, тъй като черното не може да се проектира, то ще се вижда като прозрачно в зависимост от заобикалящата ви среда. Така че точното качество на всичко тъмно ще варира. Навигационен превключвател на дясното рамо на рамката ви позволява да затъмните или осветите дисплея, така че непрозрачността на бялото и цветовете може да се регулира от почти напълно непрозрачни до едва видими. Ако не се движите и нямате нужда от това външно виждане, можете да закопчаете включеното затъмняващо покритие за най-добро качество на картината. Когато това е включено, нивата на черното са превъзходни.

  Използване на Python Timeit за време на вашия код

За разлика от Рокид Макс, което усетих, че добави тъмен фурнир върху всичко, за да направи екрана изобщо видим, ефектът на потъмняване на лещите на Xreal Air 2 е едва забележим. Xreal твърди, че е възможна яркост до 500 нита, което вероятно допринася за това.

Джеймс Брус / MakeUseOf

Успях щастливо да се разхождам и да върша ежедневните си задачи, докато нося тези, макар и с ясното усещане, че живея в епизод на Black Mirror.

Като странична бележка, Xreal Air 2 поддържа 3D-SBS формати, като задържите + страната на бутона за яркост. След това ще ги накара да приемат формат на изображението 3840 x 1080, така че да можете да изпратите два Full HD дисплея (по един за всяко око). Въпреки това, ще трябва да се забърквате с настройките за съотношение на страните, за да го принудите да разтегне изображението до два пъти по-широко, отколкото би било първоначално, така че да изключите основните мултимедийни плейъри и пакетирани в рамка формати. Не е идеален, така че не бих препоръчал Xreal Air 2 специално за феновете на 3D съдържание.

Дизайн: Все още ще изглеждате нелепо

Xreal Air 2 изглеждат като голям чифт слънчеви очила и има много малко, което да издаде факта, че всъщност съдържат някои екрани, различни от малко по-дебели от нормалната рамка и рамена. Получих чифт в спортно червено, въпреки че има и черно.

Друг е въпросът дали можете да ги носите на обществени места, без да ви се подиграват злобно. Винаги съм се гордял с честността на моя син: „Изглеждаш абсолютно нелепо“, възкликна той. Предполагам, че червеното не е моят цвят.

Джеймс Брус / MakeUseOf

С едва 72 грама (2,54 унции) те са леки и ергономични и не би трябвало да създават проблеми с комфорта на носа ви. Включен е твърд калъф за носене, за да ги държи сигурни по време на пътуване, както и плетен USB-C кабел с ъгъл от 90 градуса, така че кабелът да пада надолу.

Включени са три форми скоби за подложки за нос, така че трябва да можете да намерите тази, която ви подхожда. Материалът на подложките за нос е мек и успях да ги нося продължително време без проблем. Но има доста малко сладко място и открих, че трябва да се занимавам много с ъглите, за да получа видим цял екран, без ръбовете да са замъглени.

Джеймс Брус / MakeUseOf

Доставени са и затъмняващи сенници, които ви позволяват да блокирате всяка входяща светлина, ако имате нужда от по-дълбоки нива на черно. Разбира се, все още ще имате светлина, навлизаща извън рамките, така че това не е еквивалентно на VR слушалки с лицев интерфейс, блокиращ светлината.

За разлика от някои персонални кино дисплеи като Goovis G3 Max, Xreal Air 2 няма настройка на диоптъра. Това е така, защото те са предназначени да се носят през цялото време, така че все пак ще трябва да виждате външния свят. Персоналният кино дисплей ще ви позволи само да се настроите, за да виждате екрана директно пред вас. Ако трябва да носите очила, ще трябва да закупите лещи с рецепта за около $100. Направих това и те се побират достатъчно лесно, въпреки че са малко по-малки от обикновените ми лещи, така че по-голямата част от периферията ми се оказва замъглена.

Джеймс Брус / MakeUseOf

Докато чаках лещите ми с рецепта да пристигнат, използвах Xreal Air 2 върху горната част на обикновените си (тънки) очила съвсем добре, но те не стояха точно на ушите ми. Визуално обаче екранът и дисплеите бяха функционални. Така че, ако смятате да ги използвате само докато сте седнали, може дори да успеете да задържите лещите с рецепта.

Освен екраните и малките високоговорители, в Xreal Air 2 няма друга сложна електроника, дори батерия. Това означава, че трябва да бъде свързан с помощта на USB-C кабела, за да направи нещо. Има обаче 3DOF сензор за движение, така че когато е свързан към съвместим източник (обикновено Beam), той ще може да знае въртенето на главата ви.

Xreal Beam е безжичен адаптер

Xreal Beam е безжичен адаптер и батерия и добавя интересна AR функционалност. Но е важно да разберете какво точно е то – и какво не е.

Xreal Beam не е самостоятелен медиен плейър по никаква дефиниция. Той наистина има Amazon Prime, Netflix и локален файлов браузър по време на прегледа, но не и много други. Няма Google Play или дори App Store на трета страна (въпреки че някои потребители са успели със странично зареждане). Ако искате преносим медиен плейър, така че да не е необходимо да предавате от смартфон, потърсете другаде.

Но Beam предлага две важни функции. Като начало Beam е източник на енергия за очилата. Без това ще ви трябва входен източник, който също така доставя захранване през USB-C връзката. Но Xreal Beam също така ви позволява да предавате безжично през AirPlay или Miracast, така че не е необходимо да сте свързани. Просто дръжте Beam дискретно в джоба си и той може да получава видео сигнал безжично от вашия работен плот (изначално в Windows или Mac) или смартфон.

  Внедряване на SDDC с помощта на VMware Cloud на AWS услуги

Джеймс Брус / MakeUseOf

Xreal Beam с размер на длан напомня на оригиналния iPod с централен дизайн на колелцето, което ви позволява да навигирате в интерфейса без отделно дистанционно управление. Вътре има и сензор за движение, така че можете да го размахвате, за да действа като показалец в приложението за файлове. Ясно е, че тук има много потенциал и може би е въпрос само на получаване на повече софтуер или на официално отваряне на системата.

От едната страна на устройството има син бутон за сила на звука (задръжте, за да изключите звука), докато бутонът за захранване се намира от горната страна, а червеният бутон за превключване на режима е отляво. Горната част на устройството и бутонът за захранване са поставени върху вградена метална лента, заобиколена от мрежа. Това е изпускателна система за вътрешния вентилатор, която се включва след около половин час стрийминг.

Джеймс Брус / MakeUseOf

Объркващо е, че в долната част на устройството има два USB-C порта. Единият зарежда Beam, а другият се свързва с очилата Xreal Air 2. Това означава, че можете да зареждате и използвате Beam едновременно или да го използвате като междинно устройство, за да добавите някои AR функции към вашия входен източник. Но портовете не са взаимозаменяеми; очилата трябва да бъдат включени в дясната страна, а зарядното устройство или входният източник е отляво.

С тегло от 153 грама (5,4 унции), Beam тежи не повече от малък телефон и с удоволствие ще се побере в джоба ви. По-голямата част от това тегло идва от батерията, която трябва да издържи до 3,5 часа – достатъчно, за да гледате дори най-епичните филми за Властелинът на пръстените.

Функциите на Xreal Beam „AR“ са предимно трик

Xreal Beam също така решаващо добавя някои AR функции към Xreal Air 2, включително възможността за заключване на съдържание към местоположение и коригиране на местоположението на дисплея.

Поддържат се три режима на показване, когато са включени в Beam: Smooth Follow, с центриран екран и следене на движението на главата с малко забавяне; Body Anchor, където изображението е заключено на определено място и ще изчезне, ако преместите главата си; и Sideview, който свива дисплея и го измества към по-малко натрапчив ъгъл на вашето зрение. Трябва да използвате един от тези режими на показване. Естествената опция за блокиране на екрана в пълен размер към зрителния ви център вече не е налична, когато сте свързани чрез Beam.

Body Anchor ви доближава най-близо до истинско AR изживяване, но използвайки 3DOF (три степени на свобода или само въртене) сензор за движение, вграден в очилата. Това означава, че не можете да поставите дисплея си във виртуална среда, а под определен ъгъл около главата си. Ако го поставите над лявото си рамо, например, и след това отидете някъде, той все още ще бъде разположен над лявото ви рамо. 6DOF AR системите биха поставили вашия дисплей на определено място; ще трябва да се върнете на това място във вашето физическо пространство, за да видите дисплея отново.

Не намерих нито един от трите AR режима за особено полезен.

Заключването на дисплея в 3DOF местоположение не позволява пространствени изчисления по същия начин, по който го правят Quest 3 или Apple Vision Pro; илюзията работи само ако седите неподвижно на бюрото и защо бихте искали да го поставите някъде другаде освен пред вас? Не е като да имате няколко дисплея и да се обградите с тях.

Открих, че режимът Smooth Follow няма да покаже целия ми работен плот, така че трябваше да сканирам повече, за да видя краищата. Освен това открих, че плавната част от режима е откровено досадна, тъй като изчаках няколко минути екранът да навакса.

Sideview беше твърде малък, за да бъде полезен; ще ви е необходим интерфейс за предупредителен дисплей, специално проектиран за това. Ако харесвате идеята да имате видеоклип в YouTube с размера на палеца ви, тогава може би този режим ще ви хареса.

Apple AirPlay работи, но YouTube чупи всичко

Добрата новина е, че предаването чрез естествен AirPlay към Xreal Beam работи брилянтно и ако искате да вървите заедно, докато скролирате Reddit с ръка в джоба си, можете абсолютно. С увереност мога да кажа, че изглеждах почти 52% по-малко като зомби, докато вървях по улицата по този начин. Край на прегазването от коли, защото не гледате накъде отивате!

Джеймс Брус / MakeUseOf

За съжаление, ако плановете ви за iPhone включват отваряне на YouTube, може да помислите отново. Веднага след като отворих приложението, то по подразбиране възпроизвежда първия видеоклип на началната страница. Вземането на моя iPhone, за да избера друг видеоклип, стартира Xreal Beam обратно на началния екран. Въпреки че приложението YouTube твърди, че предава избраното видео към устройството през AirPlay, определено не е така. Затварянето на приложението YouTube и повторното свързване на AirPlay го коригира, но след това той повтаря същия проблем в момента, в който отворите YouTube отново. Така че мислете за това като за лотария и може би ще се насладите на произволното видео, което ви показва.

  Вероятно няма да получите $25 от споразумението за ограничаване на iPhone на Apple

Друг проблем се разкри в този момент: беше твърде тих, дори при пълна сила на звука. Едва го чувах в тихата си кухня; Не мога да си представя да се опитвам да слушам това по улиците или натоварения градски транспорт.

Поточното предаване на Android не е много по-добро

Надявах се, че тъй като Beam е устройство с Android, кастингът от телефон с Android ще бъде по-успешен. Няма такъв късмет. Опитах две устройства: по-стар Ulefone 18T и по-нов сгъваем Tecno Phantom V. Xreal Beam не се появи в списъка с устройства за предаване на Ulefone, докато не намерих полезен видеоклип в YouTube, който споменава, че трябва да се задълбочите в настройките, да щракнете върху менюто с три точки и да активирате Wireless Desktop Display. След това се появи в списъка и всичко работи добре, макар и със забележимо забавяне. Опциите за кастинг за Tecno Phantom V не показаха такава настройка и изобщо отказаха да признаят съществуването на Beam.

Като цяло опитът ми с безжичното предаване от който и да е смартфон беше доста невпечатляващ. С което искам да кажа, че наистина не работи или предлага нестандартно изживяване. По-широкият проблем е, че използването на безжично предаване за вашия общ потребителски интерфейс на телефона ви се струва като нестартер. Няма курсор или начин за навигация, без да поглеждате назад към екрана на телефона си, така че извън поточно предаване на родно видео или безсмислено превъртане (все пак ще ви трябва палец на екрана), тук няма много истински случай на употреба.

Кабелното огледало е мястото, където Xreal Air 2 блести

Имате няколко опции за дублиране на вашето устройство с кабел.

Първият е да използвате директна USB-C връзка директно в очилата Xreal Air 2. Това е възможно само ако вашето устройство поддържа режим Alt-DP и захранва. Опитах SteamDeck, който работи фантастично за това. Nintendo Switch не го прави и трябва да бъде свързан с HDMI адаптер.

Кабелната връзка означава нулево забавяне, но също така губите всяка конфигурация за екрана, предлагана от Xreal Beam. Дисплеят ще бъде заключен в центъра и в пълен размер. Можете да регулирате яркостта или да изключите дисплея от бутоните на очилата, но това е единствената настройка, която получавате.

Другата кабелна опция е да използвате Xreal Beam като посредник. Използването на USB-C към USB-C или HDMI към USB-C адаптер в Beam ви позволява да използвате всички конфигурируеми AR екранни опции, предлагани там – например да заключите екрана си в ъгъла на вашето зрение.

Приложението Nebula предлага повече AR (предполага се)

Приложението Xreal Nebula предлага AR изживявания през кабелна връзка, използвайки собствения SDK на Xreal, с поддържан набор от Android устройства. За съжаление нито един от тези, които притежавам, не се поддържа.

Има и бета версия за macOS, така че опитах това… и тя също не работи. Версия за Windows е в процес на разработка, но не е налична към момента на писане.

И така, бих искал да ви разкажа за всички AR приложения, които са възможни с помощта на приложението Nebula, но се страхувам, че нямам ни най-малка представа. Изобилието от оценки с една звезда на страницата на магазина за приложения предполага, че дори когато работи, изживяването е на ниско ниво, така че се съмнявам, че пропускам много.

Трябва ли да купите Xreal Air 2? Може би

Има някои убедителни причини да закупите Xreal Air 2, но той все още е дълбоко дефектен продукт по други начини.

Опитът ми с безжичното предаване от смартфон с помощта на Beam до голяма степен беше катастрофа. Или работи, едва ли, на Android, или повечето работи добре на iPhone, но се срива при отваряне на YouTube. Така или иначе, все още ще имате нужда от телефона си в ръка, за да го управлявате.

Джеймс Брус / MakeUseOf

На теория Xreal Air 2 би бил чудесен за преносимо кино изживяване. Но това е разочаровано от факта, че Xreal Beam всъщност не е медиен плейър, така че все още трябва да бъде сдвоен със смартфон или друго изходно устройство.

Въпреки това, що се отнася до текущата реколта от очила „псевдо-AR екран пред очите ви“, очилата Xreal Air 2 са победител. Изображението е кристално ясно в HD, достатъчно ярко, за да се използва на дневна светлина, и с допълнителни лещи с рецепта за тези от нас с не толкова перфектно зрение, така че можете да ги носите цял ден. Това предполага, че имате съвместимо изходно устройство и убедителна причина да ги използвате, което изглежда е най-голямата пречка.

Резултатът е страхотен, но какво точно искате да поставите?

XREAL Air 2

Очилата Xreal Air 2 предлагат преносим HD дисплей, който можете да използвате през целия ден, с вложки с рецепта, ако е необходимо. Докато кабелният режим работи безупречно, аксесоарът Beam за безжично предаване и AR функции почти не функционира. По-широкият проблем е, че те все още нямат завладяващ случай на употреба.

x