Това мотоциклет ли е или електровелосипед?

Ключови изводи

 • Yadea Trooper 01 прилича повече на мини мотоциклет, отколкото на електровелосипед, с големия си фар и седалка в стил пейка.
 • Той е най-подходящ за по-ниски ездачи и разчита най-вече на газта си, тъй като изживяването при въртене на педалите е ограничено и непрактично.
 • Въпреки че е труден за въртене на педалите и има по-висока цена, Trooper 01 предлага уникален външен вид, подобен на мотоциклет, и плавна работа на двигателя, което го прави приятно за каране само с педала на газта.

С голям фар и седалка в стил пейка, Yadea Trooper 01 изглежда по-малко като електровелосипед, а повече като мини мотоциклет Triumph Street Twin. Това е един от онези мотоциклети, които със сигурност ще обърнат внимание и може да накара хората да хвърлят двоен поглед, когато си помислят: „Защо този мотоциклет кара по велоалеята?“

Със своя 750 W мотор, Yadea Trooper 01 предлага отлична мощност и плавна доставка, карайки дори тези най-стръмни хълмове да се чувстват без усилие. Въпреки по-сложния си външен вид, това е прост мотоциклет със своя дял от ограничения. В крайна сметка е забавно да се кара – ако приемем, че сте по-нисък ездач или нямате нищо против да се откажете от въртенето на педалите.

Yadea Trooper 01

Yadea Trooper 01 е забавен велосипед, ако се отнасяте към него като към мотоциклет, а не като велосипед. Той е най-подходящ за по-ниски ездачи и дори тогава си струва да го обмислите само ако нямате нищо против да разчитате предимно на дросела. Опитът с въртенето на педалите е много ограничен и има за цел най-вече да помогне за премахване на част от работното натоварване от двигателя, вместо да осигури смислен вход от страна на потребителя.

Марка Yadea

Батерия 48V 20Ah

Тегло 73lb

Максимална скорост 20mph

Хидравлична спирачка

Пълно окачване

Мотор (W) 750W задна главина

Обхват Реално, около 20-25 мили

Electronic Power Assist 3 нива

Зареждане 3A бързо зарядно

Свързване Няма

Височина на ездача 160-180 см (5’1″ до 5’8″)

Гуми CST 20 x 4.0″

Предавки Няма

Режим пеша Да

Frame Straddle

Професионалисти

 • Стил – Прилича на минимотоциклет
 • Много удобна седалка и возене
 • Пълно окачване
 • Плавна мощност
 • Вградено подводно хранилище
 • Добър размер за по-малки ездачи
 • Изненадващо компактен
 • Пристига предимно предварително сглобен

минуси

 • Много трудно и непрактично за въртене
 • На 5’10”, този мотор се чувства много тесен, ако педала
 • Няма функции за сигурност
 • По-скоро основен информационен дисплей
 • Няма допълнителни функции, които да оправдаят по-високата му цена

Голяма част от маркетинга с този мотор предполага, че е предназначен за офроуд. Въпреки че пълното му окачване и 4-инчовите дебели гуми със сигурност го правят способен да се справя с неравни пътища и някои черни пътеки, това не би бил първият ми избор за каране по пътеки.

Пол Антил / MakeUseOf

Вместо това мисля, че Trooper се отличава със своя комфорт и удобство за улично каране. Седалката е супер плюшена, а вграденото място за съхранение под седалката е чудесно за съхранение на по-малки предмети като бутилки с вода и чанти. Въпреки по-смелия си стил, този мотоциклет е измамно малък. От една страна, това го прави изненадващо компактен, лесен за качване или слизане и лесен за придвижване и повдигане сам, нещо, което не може да се каже за много други 750W електрически велосипеди. От друга страна, на 5’10”, се чувствам като абсолютен гигант, яздейки се на това нещо.

  Как да слушате Spotify офлайн на часовник на Samsung

Trooper 01 осигурява отлично возене и много удар, но след като се опитам да навия педала, това е различна история.

Сглобяването в повечето случаи не се изисква

Пол Антил / MakeUseOf

Освен стила, едно от най-добрите неща за този мотор е колко проста е настройката. Trooper пристига в значително по-голяма кутия от повечето други електронни велосипеди, които прегледах, което първоначално ме накара да мисля, че този мотор ще бъде абсолютно масивен. Отваряйки обаче, разбрах, че този велосипед идва предимно предварително сглобен, което вероятно ми спести поне 30 минути работа.

След като го извадите от кутията, всичко, което трябва да направите, е да прикрепите предното кормило, да монтирате педалите (въпреки че няма да ги използвате много, ако изобщо), да включите батерията, да свържете няколко кабела за фар и контролер, напомпайте гумите и го оставете на зарядно за около два часа, за да стигне до 100%. Със значително по-голяма кутия от повечето други марки, мога само да си представя, че това добавя доста към разходите за доставка на Yadea; но е трудно да се каже не на по-малко работа.

Вътре в кутията ще намерите и ръководството, но като се има предвид колко лесен е процесът на инсталиране, вероятно дори няма да е необходимо да се позовавате на него, освен ако не проверявате неговата поддръжка и отстраняване на неизправности някога в бъдеще. Има и ключове за отключване и премахване на батерията на велосипеда, но си струва да се отбележи, че не е необходимо да включите мотора, така че ако сигурността е проблем, имайте това предвид. Няма система за проследяване или алармена система.

Дизайн и характеристики

Пол Антил / MakeUseOf

Вероятно е, че ако изобщо обмисляте този мотор, това е заради смелия му стил. На пръв поглед това лесно може да се сбърка с мотоциклет, макар и малък. Едва когато забележите педалите и веригата му, разбирате, че това трябва да е велосипед, въпреки че едва ли кара като такъв. Въпреки това, освен доста уникалния си външен вид, Trooper 01 може да ви накара да се почувствате разочаровани.

Разполага с вградена под рамката кошница, която е достатъчно широка и дълбока, за да побере няколко компактни предмета или по-малка чанта.

Пол Антил / MakeUseOf

За по-малките ми пътувания беше хубаво да мога да побера бутилката си с вода и чантата си с моя iPad и няколко аксесоара, без да е необходимо да ги нося на гърба си. Въпреки това, освен ако предметите не са достатъчно широки, за да стоят плътно в кошницата, там вероятно ще има много дрънкане. Няма начин да добавите заден багажник или преден кош. Не че бихте искали с този мотор, но си струва да се спомене.

Пол Антил / MakeUseOf

Вашите контроли са ясни, с лост за газ с палец от дясната страна и доста елементарен, малък монохромен интерфейс на дисплея над него, който ви позволява да променяте режимите на мощност. Ако Yadea искаше да се облегне на мотоциклетното си наследство, трябваше да изберат въртяща се дроселова клапа.

Пол Антил / MakeUseOf

При велосипедите с по-високи цени това обикновено е област, където ще намерим по-големи цветни LCD дисплеи за проследяване на статистиката на вашия велосипед. Като се има предвид исканата цена от $2000+, чувствам, че Yadea можеше да си позволи по-премиум опция. Освен това, няма никакви интелигентни функции като интегриране на смартфон или нещо, което винаги търся в велосипедите сега: мигачи.

  Как да настроите и възпроизвеждате съдържание на Spotify по време на вашите Strava Runs

Пол Антил / MakeUseOf

Отляво има бутон за включване на фара, а под него бутон за клаксона, който, макар и малък според мен, намирам за позициониран на чудесно място, за да го достигна лесно с левия си палец, без да е необходимо да го пускам кормилото. Веднага ще забележите също, че на този мотор липсва предавка. След като тествах няколко други електронни велосипеда, които също нямаха това, знаех, че това ще има своите недостатъци, въпреки че не бях подготвен за истинската му степен.

Изненадващо гладко

Пол Антил / MakeUseOf

Trooper 01 е оборудван с 48V 750W двигател на задната главина, който осигурява 80Nm високо и три нива на подпомагане на педала: Eco, Mid и High. Подаването на мощност е плавно и предвидимо.

Липсва обичайната рязкост, която откривате при включен или изключен мотор на велосипеда, когато започнете да въртите педалите или да включите газта. Да, има забавяне в моторното подпомагане, преди захранването да се задейства, и със сигурност не е толкова отзивчив като средно задвижващ двигател, но върши работата без значителни проблеми. Дори в режим на висока мощност, натискането на газта води до грациозно ускорение, а не до щракване на врата. Ако търсите тръпка, която ще ви прикове към мястото ви, може да нямате късмет, но той има силата да се справя с лекота по стръмни хълмове и дори по-малки наклони, което е, което търся в моя велосипед за пътуване до работното място .

Пол Антил / MakeUseOf

Въпреки това, както продължих да намеквам, тъмният облак, надвиснал над представянето на Trooper 01, е липсата на предавки. В комбинация с почти 80 lb собствено тегло, въртенето на педалите може да бъде истинска трудност тук. Ако искате да опитате и да стартирате този велосипед от мъртва точка, като въртите педалите, бързо ще осъзнаете ограниченията. Това е като да си на най-висока предавка, когато трябва да си на първа – само че не можеш да превключиш на по-ниска предавка, за да улесниш нещата. Често се оказвах, че разчитам на газта, за да започна движението, преди да започна да натискам педала. Добре, какво ще кажете, след като наберете скорост? Използването на газта продължава да е страхотно, но за съжаление нещата не стават много по-добри с педалите. Повече за това след малко.

Пол Антил / MakeUseOf

Що се отнася до другите характеристики, би било хубаво да има круиз контрол. Тъй като вероятно няма да въртите педалите много тук, вие разчитате най-вече на газта, за да поддържате скорост с Trooper 01. Защо не облекчите напрежението и върху палеца си, нали? Trooper 01 е оборудван със 160-милиметрови роторни хидравлични дискови спирачки Tektro. Осигуряват надеждна спирачна сила. Тествайки ги, успях да спра напълно бързо дори при скорости до 20 mph, без да губя баланс или сцепление.

Пол Антил / MakeUseOf

За да поддържаме мотора в движение, откриваме 48V 20Ah батерия, която поддържа 3A бързо зареждане. Докато теоретичният обхват на подпомагане на педала е щедрите 56 мили, с това колко трябваше да разчитам единствено на дросела, имах максимален обхват по-близо до 25 мили.

Не е предназначен за въртене на педали

Пол Антил / MakeUseOf

Въпреки че може да не изглежда много като такъв, това все пак е велосипед, но само в най-техническия смисъл. През повечето време се оказвах, че карам Trooper 01 като мотопед или мотоциклет. Разположението на педалите на велосипеда ми се струва много тесно. Със своята фиксирана височина на седалката от малко под 2,5 фута, те твърдят, че велосипедът е подходящ за ездачи между 160-180 см, или около 5’2″ до 5’9″. Но изглежда, че Yadea има отклонение от оценките си за размери с около 2 или повече инча. Честно казано, може да съм в по-високия диапазон на препоръчителната височина за този велосипед, но дори съм карал детски велосипеди, които се чувстваха по-ергономични. Ако можех да повдигна седалката с 3–4 инча, вероятно щях да съм в добра форма, но това няма да се случи тук. Вместо да имам обичайната притискаща сила от краката ми, натискащи педалите под мен, когато карам Trooper, коленете ми са разположени над кръста ми, което драстично намалява мощността от краката ми.

  Уеб приложение срещу уебсайт

Пол Антил / MakeUseOf

В комбинация с липсата на скорост, вие просто се подготвяте за труден момент. След като велосипедът е в движение, въртенето на педалите с моторна помощ е възможно. Това помага да се намали част от напрежението на двигателя и леко разширява обхвата ви. Въпреки това, след около 14 мили в час или нещо такова, няма абсолютно никаква причина да въртите педалите. При тези скорости мотоциклетът сега се чувства сякаш има нужда от по-висока предавка. Педалите се въртят толкова бързо и свободно, че е по-добре да използвате само газта. Това е проблем, с който ще се сблъскат и по-ниските ездачи, тъй като е ограничение на неговата главина с една предавка.

Пол Антил / MakeUseOf

За да поясня, независимо от ръста на водача, този велосипед е ужасен за педали без никакво захранване. Бих отишла толкова далеч, че бих предпочела да сляза и да извървя това вместо това. Мислите, че преувеличавам? При едно от предишните ми тестови карания, изчислих погрешно оставащия живот на батерията на мотора и в крайна сметка той умря върху мен с около миля, преди да се прибера у дома. Имайте предвид, че маршрутът ми е предимно по равни пътища, но не можах надеждно да поддържам велосипеда да се движи по-бързо от 5 mph или така повече от няколко минути, преди да се изморя. Да не говорим, че изглеждах като абсолютен глупак, опитвайки се да накарам мотора да се движи отново, след като спирах на кръстовища. Отне ми по-малко от пет минути, за да реша, че ще е по-добре да извървя разходката на срама до края на пътуването си обратно. Както можете да си представите, в устата ми остана кисел вкус, но стигнах до важен извод.

Искате ли да въртите педалите?

Ако търсите велосипед, който се усеща като мотор, това не е пътуването за вас. Докато се отнасяте към Trooper 01 като към подобно на мотоциклет електрическо превозно средство, което е проектирано да емулира, нещата са страхотни. Обичам естетиката и откривам, че се доближава много до изживяването на истински мотоциклет, но в по-компактно и ограничено по мощност тяло. Ако го карате изключително с помощта на дросела, забравете за педалите му (да, ще понесете огромен удар в обхвата), тогава ще бъдете лекувани с въртящ момент, комфортно и безпроблемно каране.

И какво, ако не нарекохме това електронен велосипед? Какво ще стане, ако вместо това го наречем малък е-мотоциклет с максимална скорост от 20 mph?

Yadea Trooper 01

Yadea Trooper 01 е забавен велосипед, ако се отнасяте към него като към мотоциклет, а не като велосипед. Той е най-подходящ за по-ниски ездачи и дори тогава си струва да го обмислите само ако нямате нищо против да разчитате предимно на дросела. Опитът с въртенето на педалите е много ограничен и има за цел най-вече да помогне за премахване на част от работното натоварване от двигателя, вместо да осигури смислен вход от страна на потребителя.