Това ли е бъдещето на компютрите?

Ключови изводи

 • Apple Vision Pro предлага висококачествени дисплеи, впечатляващо проследяване на очите и ръцете и потапяща VR среда.
 • Удобството на слушалките може да варира, като проблеми като теглото са забележими и изискват няколко компонента за регулиране.
 • Операционната система на Vision Pro има място за подобрение, EyeSight се нуждае от усъвършенстване и при $3500 практичността е проблем за повечето потребители.

The Apple Vision Pro са първите слушалки със смесена реалност на Apple и първото им ново влизане в продуктова категория след Apple Watch. Той предлага изживяване, което учудва много хора, които го използват. Но той има недостатъци и цената му не само го прави недостъпен за повечето потребители, но принуждава потребителите и рецензентите да се запитат къде този продукт трябва да се впише в нашата екосистема и ежедневието.

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro е забележителна технология, която е наистина забавна за използване и връща отново малко вълнение в технологичното пространство. Но това не е перфектно и проблемите му може да поставят под въпрос дали пространствените компютри или слушалките със смесена реалност заслужават място в ежедневния ни живот.

Марка Apple

Тип дисплей Micro-OLED

Съхранение 256GB-1TB

Свързване Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3

Живот на батерията Два часа

Технология за проследяване Проследяване на очите и ръцете

Тегло 600-650гр

Честота на опресняване До 100Hz

Процесор M2 и R1

RAM 16GB

Професионалисти

 • Висококачествени micro-OLED дисплеи
 • Страхотно изглеждащ дизайн
 • Впечатляващо проследяване на очите и ръцете
 • VR среди

минуси

 • Комфортът е хит или пропуск
 • скъпо
 • Няма много приложения
 • FOV не е страхотен
 • Текстът може да бъде размазан на екрани при преминаване

Дизайн на слушалки, който е много Apple

Уил Граф / MakeUseOf

Нека започнем с дизайна на слушалките. Що се отнася до използваните материали, слушалките са направени от стъкло, малко пластмаса отпред (JerryRigEverything разкри това) и алуминий. Слушалките ясно показват дизайнерския език на Apple по много начини.

Например оранжевите издърпващи пластини за премахване на каишките ми напомнят за оранжевото на Apple Watch Ultra и Digital Crown и страничния бутон на Apple Watch. Дори с тези дизайнерски характеристики от други продукти на Apple, слушалките все още изглеждат нови, футуристични и елегантни. Усеща се високо качество, което трябва, тъй като струва много.

Vision Pro е красива част от хардуера и наистина ми харесва как изглежда.

Комфорт и кройка, които могат да удрят и да пропуснат

Уил Граф / MakeUseOf

Имаше много доклади и дискусии относно комфорта и теглото на Vision Pro онлайн. Вероятно най-критичният аспект на тези слушалки е колко удобни са за хората. Защото, ако не е подходящ за вас, няма да искате да го използвате за дълги сесии или изобщо.

Уил Граф / MakeUseOf

Има две ленти, които идват с Vision Pro: Solo Knit Band и Dual Loop Band. Solo Knit Band е определено най-готино изглеждащият и използва невероятно мек материал. Въпреки това, Dual Loop Band може да е най-удобният, защото помага с теглото на слушалките. При моята употреба Solo Knit Band оказва доста голям натиск върху челото ми, за да поддържа слушалките плътно прилепнали, така че за по-дълги периоди на употреба Dual Loop Band беше по-добър за мен.

Има три компонента на Apple Vision Pro, които трябва да са в съответствие с индивида, за да го направят удобно: Light Seal, Light Seal Cushion и лентата. Ако изпробвате Vision Pro или решите да си купите такъв, ще трябва да поиграете с всички тези компоненти, за да намерите правилния вариант. Когато правите демонстрация или отидете на уебсайта на Apple, за да поръчате Vision Pro, трябва да направите сканиране на лицето си с iPhone или iPad, който използва Face ID, за да намерите правилния Light Seal.

Когато поръчах своя Vision Pro, получих 21W Light Seal, който изглежда е популярен. Не се притеснявайте обаче, ако се притеснявате, че ще получите грешния Светлинен печат. Можете да го размените в Apple Store. Смених моя с 22W Light Seal, мислейки, че ще пасне по-добре, но за съжаление не беше.

Уил Граф / MakeUseOf

Така че имах друг 21W поръчан, тъй като това беше този, който изглеждаше най-подходящ за мен и ми казаха, че Apple ще ми възстанови сумата, след като получи 22W Light Seal. Не мога да подчертая достатъчно, че ако планирате да закупите Vision Pro, монтирайте го в Apple Store, когато го вземете и отделете време, за да се уверите, че ви пасва добре.

Едно нещо, което много хора са отбелязали, когато са опитвали Apple Vision Pro, е теглото на устройството. Тъй като слушалките са направени основно от стъкло и алуминий, те със сигурност не са леки. Vision Pro може да тежи 600-650 g (в зависимост от това коя лента за глава и Light Seal използвате). Въпреки че не беше проблем, поне за мен, искам да видя Apple да намали теглото за второто поколение, защото все още го усещах в моята употреба.

  Безопасен и сигурен ли е Google Password Manager?

В крайна сметка комфортът с тези слушалки не е универсален. Зависи от човека коя лента работи за потребителя, Light Seal и Light Cushion. Така или иначе слушалката не е лека. Усещате го и като цяло носенето на слушалките може да ви накара да се чувствате неудобно за дълъг период от време, както се случи с мен.

Проследяване на очите и ръцете, което е впечатляващо, но не е перфектно

Кредит за изображение: Ябълка

За да навигирате през операционната система на Vision Pro, използвате очите и ръцете си, за да сочите и щракате наоколо и използвате гласа си, за да попълвате текст. За да изберете нещо, докосвате палеца и показалеца си, докато гледате какво искате да изберете. Можете също така просто да докоснете приложение, за да го навигирате, подобно на използването на приложение на сензорен екран. Проследяването на очите във Vision Pro е на ниво. Не изпитах много забавяне, когато се опитах да избера нещо.

Това обаче не означава, че няма крива на обучение. Когато започнах да използвам Vision Pro, забелязвах, че понякога случайно избирам нещо, дори и да го хвърлям набързо.

Проследяването на ръцете също е доста добро, но не е бронирано. Бих казал, че работи в 85% от времето. По същество ръцете ви трябва да са в изглед към камерите на слушалките; в противен случай те могат да се затруднят с регистриране на кран. Имаше и моменти, когато дори ръцете ми да бяха в общата зона, където слушалките трябваше да го вземат, Vision Pro понякога просто не регистрираше нищо.

Разваля ли цялостното изживяване? Не за мен, но беше досадно, когато го срещнах. Надяваме се, че това е нещо свързано със софтуера и може да бъде подобрено в бъдеще. Независимо от това, жестовете с ръце, които използвате за навигация във Vision Pro, са интуитивни и можете да ги разберете доста бързо.

Vision Pro Experience: кратък поглед към бъдещето

Изживяването с добавена реалност, което предоставя Apple Vision Pro, е водещата атракция. Възможността да хващате и премествате приложения с ръцете си във вашето пространство мигновено се чувства сякаш живеете в бъдещето. И това усещане оставя лек отпечатък върху теб. Когато спрях да използвам Vision Pro, исках да хвана прозорците на монитора си, за да ги преместя и да ги доближа до себе си.

Vision Pro наистина ви кара да се чувствате така, сякаш вашите приложения са във вашата среда. Например, можете да работите на изправено бюро с прозорци навсякъде около вас и когато преместите бюрото нагоре, вашите приложения могат да се движат с него, което е невероятно. Те също така проектират сенки във вашето пространство под тях. Качеството на дисплеите във Vision Pro помага на изживяването да стане толкова добро, колкото е. Има два дисплея, по един за всяко око и те използват технологията mico-OLED.

Те също са с разделителна способност над 4K, така че приложенията и текстът в приложенията изглеждат страхотно, когато се фокусирате върху тях. Това е основна причина, поради която гледането на съдържание на слушалките е много приятно, особено 3D филми през Apple TV.

Една област, която наистина ми се иска да е по-добра с Apple Vision Pro, е зрителното поле (FOV). Рекламите и маркетингът на Apple ще ви накарат да мислите, че когато сложите слушалките, виждате всичко като в реалния свят. Това е просто разтягане, според мен.

Когато сложите слушалките, виждате черна рамка около екраните. И не е дискретно, а се забелязва веднага. Това просто не отговаря на тези слушалки.

Функциите за продуктивност на Vision Pro са това, което първоначално ме привлече да притежавам слушалките. Да можеш да работиш със съществуващата си настройка, заедно с приложенията, плаващи из пространството ти, за мен е случай за бъдещето на продуктивността. Слушалките обаче не оправдаха напълно очакванията ми в тази област.

Когато гледате друг дисплей с преминаването на Vision Pro (което ще разгледаме по-късно), текстът може да бъде доста размазан, освен ако не сте доста близо до монитора. Освен това дискомфортът от носенето на слушалки може да се прояви, ако планирате да работите няколко часа. Мисля, че ако наистина искате да работите с Vision Pro и да имате добро изживяване, трябва да използвате приложенията в слушалките.

В крайна сметка не използвах Vision Pro за продуктивност много поради горните проблеми с преминаването, липсващи приложения (като Одисей) и бремето да имате слушалки на лицето си. Въпреки това не се съмнявам, че добавената реалност ще играе по-голяма роля в производителността в даден момент надолу по линията.

Уил Граф / MakeUseOf

От друга страна, една функция, която наистина ми хареса във Vision Pro и която не очаквах, беше използването му за гледане на снимки и видеоклипове. Имах чувството, че съм по-свързан със спомените си, когато ги гледах в слушалките в сравнение с обикновен дисплей. Използването на Vision Pro за това засили любовта ми към технологиите, тъй като те могат да подобрят човешкото изживяване, когато се използват правилно.

В допълнение към правенето на снимки и видеоклипове от вашия телефон, за да ги гледате на слушалките, Vision Pro може да прави 3D пространствени снимки и видеоклипове. Заснемането на видеоклипове на Vision Pro и възпроизвеждането им е друго преживяване, което е малко трудно да се опише. Почти усещате, че наистина преживявате момента, който сте уловили.

  Какво представлява и как да го използвате

Заснех видео как се разхождам из офиса си, вдигам телефона си и отварям вратата на килера; имаше чувството, че всъщност се случва отново. Но не е перфектно. Все още виждах как част от средата ми избледнява по време на видеото, което ми напомни, че не е истинско.

Кредит за изображение: Ябълка

Има обаче един фатален недостатък при създаването на този вид видеоклипове: трябва да носите Vision Pro, за да заснемете видеоклипове като този. В моя преглед на iPhone 15 Pro Max казах, че iPhone се нуждае от възможността да прави пространствени видеоклипове и че повечето хора не биха искали да носят Vision Pro, за да правят снимки и видеоклипове, и аз все още стоя зад това.

Видеоклиповете, заснети с Vision Pro, са забележимо по-завладяващи, което определено се дължи на разликата в хардуера. Страхотно е, че възможността за заснемане на такива видеоклипове е фантастична. Ахилесовата му пета обаче е, че трябва да носите сравнително тежки и деликатни слушалки, за да получите същото качество.

И накрая, Vision Pro разполага със среди за виртуална реалност, които ви позволяват да посещавате места като Йосемити, луната и др. Въпреки че Vision Pro е основно продукт с добавена реалност, той все пак предоставя някои доста страхотни вградени възможности за виртуална реалност. В операционната система можете лесно да превключите от преминаване към VR среда, като завъртите цифровата корона и погледнете иконата на средата, която се показва в слушалките.

Vision Pro дори прави някои малки, но забележими неща, за да ви накара да се почувствате потопени в тези пространства, като например да кара облаците да се движат в небето или да възпроизвежда специфичен за околната среда шум от околната среда. Все още можете да взаимодействате с всичките си приложения, както и в режима на преминаване. Самият аз не използвах често VR функциите на слушалките, но е хубаво да ги имаш, ако откриеш, че искаш поне да се почувстваш някъде другаде или да гледаш нещо различно.

Изживяването от използването на Vision Pro не е перфектно, но въпреки недостатъците, подобно на използването на първия ми iPhone или сгъваем телефон (iPhone 3G и Galaxy Z Fold, за тези, които са любопитни), новото и вълнуващо усещане, което получих, когато използвах имаше чисто нова технология. Взаимодействието с вашето съдържание и приложения в тази форма се чувства супер страхотно и футуристично.

Спецификации, които повишават изживяването и цената

Кредит за изображение: Ябълка

Vision Pro има много спецификации от висок клас, които ви карат да разберете защо слушалките струват $3500 за начало. Според Apple Vision Pro използва 12 камери: две основни камери с висока разделителна способност, четири камери надолу, две камери отстрани и две камери във всяка очна кухина, които позволяват проследяване на очите. Освен това, слушалките използват LiDAR скенер и камера TrueDepth за 3D картографиране, както и два IR осветителя, за да помогнат за проследяването на ръцете и главата толкова добро, колкото е.

Vision Pro не използва Face ID или Touch ID за биометрично удостоверяване. Той използва това, което Apple нарича Optic ID. Просто казано, слушалките сканират очите ви, за да ги отключат. Докато използвах слушалките, Optic ID работеше добре в началото.

Работеше, когато имах 21W Light Seal, но когато преминах към 22W, Optic ID спря да функционира напълно. Опитах да настроя Optic ID с новия Light Seal, но това не го поправи. Възможно е очите ми да са твърде далеч от камерите с 22W, за да работи Optic ID.

Кредит за изображение: Ябълка

По отношение на силиций, Apple Vision Pro използва два чипа. Чипът M2, централният процесор на борда, захранва изживяването. Има и нов специален чип за обработка на камерите и сензорите, наречен R1 чип. R1 стига до там, където Vision Pro има само 12ms забавяне с преминаващото видео.

Ако разбием чипа M2, това е 8-ядрен CPU и 10-ядрен GPU вариант с 16GB RAM. За контекст, това е същият чип, който е в 15-инчовия MacBook Air на Apple. Vision Pro също поддържа до 1TB място за съхранение.

Преминаване, което имитира реалността, но не е 100%

Някои функции, включени в Apple Vision Pro, като преминаващо видео и EyeSight, имат за цел да ви помогнат да не се чувствате откъснати от света и другите около вас. Ще се докоснем до EyeSight по-късно, но възможността за преминаване ви позволява да виждате света около вас, докато използвате приложения. Как работи това е, че Apple Vision Pro използва няколко камери, сензори и висококачествени дисплеи, за да ви покаже вашата среда.

Някои хора, които получиха ранни демонстрации на Vision Pro, описаха преминаването като реалност и не можаха да видят разликата. Това не е така, ако знаете недостатъците на камерите и използвате слушалките при неперфектни условия. Отново, слушалките използват камери, за да създадат това изображение, тъй като то не е прозрачно.

Можете да видите как камерите се борят при сценарии с ниска осветеност; понякога очните лещи изглеждат така, сякаш имат петна по тях, въпреки че не са, например. Друг пример, който ще ви напомни, че това, което виждате, не е истинска реалност, е, че ако поставите ръцете си срещу приложение, можете да видите някакъв контурен ефект около ръцете си и ръката ви леко ще избледнее.

Използването на Vision Pro не ви кара напълно да вярвате, че светът е точно такъв, какъвто е в слушалките, но не се заблуждавайте, преминаващото видео не е ужасно. При прилично осветление преминаващото видео изглежда доста добре и все още можете да работите нормално в света, благодарение на впечатляващото минимално забавяне. Успях да се разхождам из къщата си, докато използвах слушалките без проблеми.

  10-те най-добри игри за изграждане на град, които да изследвате през 2023 г

Друг аспект на предаването, който трябва да споменем, е когато сте във VR среда и някой идва да говори с вас; те по същество ще пробият вашето пространство, за да можете да ги видите. Впечатляващо е колко добре работи и изненадващо не се чувства дразнещо, когато се случи.

Преминаването не съвпада перфектно с реалността, както се очакваше, но мисля, че помага да не се чувствам толкова изолиран, колкото първоначално очаквах да бъде във Vision Pro. А способността на Vision Pro да привлича хора във вашия изглед, когато сте във VR, е нещо друго.

visionOS: Добро начало, но са необходими актуализации

Vision Pro работи с чисто нова операционна система, наречена visionOS. Операционната система идва с шепа собствени приложения Vision Pro от първа страна. Ето списъка с официални приложения Vision Pro от Apple, които можете да използвате в момента:

 • Apple TV
 • Apple Music
 • Медитация
 • Свободна форма
 • Safari
 • Снимки
 • Бележки
 • App Store
 • поща
 • Съобщения
 • Ключова бележка
 • Настройки
 • файлове
 • Съвети
 • Среща с динозаври

Другите приложения на Apple, като Календар, Книги, Карти и други, не са официални приложения на Vision Pro, което е една от причините visionOS да изглежда недовършена. Можете обаче да стартирате iPad версията на тези приложения. Когато ги използвате, можете дори да позиционирате приложенията в портретен или пейзажен режим, точно както на iPad.

iPad версията на приложенията на Vision Pro изобщо не е лоша и все пак дори показва сенки във вашата среда, но все още не се възползва напълно от слушалките. Този проблем в крайна сметка ще бъде разрешен, тъй като все повече и повече разработчици вероятно ще актуализират своите приложения за Vision Pro. В момента Apple казва, че вече има над 1000 приложения за Vision Pro.

Има и други примери за това как visionOS все още има какво да извърви. Персоните са в бета версия. Ако сте забравили паролата за вашия Vision Pro, в един момент трябва да отидете в Apple Store, за да я нулирате, според Блумбърг. За щастие, visionOS 1.0.3 поправи това.

Като цяло ми хареса използването на visionOS, въпреки че не се чувствам завършен. Ако сте използвали iOS или iPadOS, ще се ориентирате във visionOS.

EyeSight е страхотна идея, която се нуждае от работа

EyeSight е функция, която цифрово показва очите отпред на Vision Pro с помощта на екран. Основната цел на тази функция е да помогне с изолацията и да накара хората да се чувстват така, сякаш говорят с вас нормално, различно от това просто да гледат празно лице или ефекта, който се получава, когато сте във VR среда. Ще бъда кратък: EyeSight има нужда от работа.

Изглежда доста ниско качество от много ъгли, особено ако се доближите до слушалките. За да ви дам представа за какво говоря, ето как изглеждаха очите ми върху слушалките.

Уил Граф / MakeUseOf

Харесвам идеята на EyeSight, но изпълнението не е толкова добро, колкото очаквах. Възможно е Apple да го подобри с течение на времето, но можете да видите пиксели, когато се доближите до обърнатия навън дисплей, така че вероятно ще са необходими някои хардуерни подобрения в следващото поколение.

Два часа батерия, която издържа

Уил Граф / MakeUseOf

Една от най-противоречивите части на Apple Vision Pro е животът на батерията. Външната батерия на Vision Pro е оценена за два часа обща употреба, с до два часа и половина при гледане на видеоклипове.

Тъй като Vision Pro не е предназначен за продължително носене (Apple дори казва по време на процеса на настройка, че трябва да правите чести почивки, ако почувствате някакъв дискомфорт), не намерих живота на батерията за основно ограничение по време на моята употреба . Всъщност мисля, че ограниченият живот на батерията е нещо добро, защото може да се твърди, че тези слушалки все още изключват хората от реалността и заобикалящата ги среда повече, отколкото смартфон.

Ако все пак искате да го използвате за продължителен период от време, можете да свържете захранващ адаптер към батерията, за да поддържате захранването на слушалките, или да използвате друг външен комплект батерии, за да заредите батерията на Vision Pro.

Трябва ли да купите Apple Vision Pro?

Трудно е да се препоръча Apple Vision Pro за повечето потребители поради три фактора: дълготраен комфорт, цена и практичност. След като се борих с тези три неща и някои проблеми с напрежението на очите, които изглежда бяха свързани с използването на слушалките, върнах Vision Pro за сега. Мога да го закупя отново, след като се представи случай на употреба, който да гарантира цената, станат налични повече приложения и ако проблемите с напрежението на очите, които изпитах, в крайна сметка не са пряко свързани с Vision Pro.

Ако сте готови да похарчите $3500 и можете да намерите причина да използвате Vision Pro, която го прави да си струва цената за вас, това е невероятна част от технологията, която трябва да притежавате. Въпреки че беше устройство от първо поколение, обичах да го използвам, въпреки че в крайна сметка го върнах. Това ме кара да се вълнувам от бъдещето на личните потребителски технологии и ще следя много внимателно продуктовата линия Vision на Apple през следващите години.

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro е забележителна технология, която е наистина забавна за използване и връща отново малко вълнение в технологичното пространство. Но това не е перфектно и проблемите му може да поставят под въпрос дали пространствените компютри или слушалките със смесена реалност заслужават място в ежедневния ни живот.