Съюзник на търговците за стартиране на нови стратегии

Интернет на нещата (IoT) е семето на технологичните промени в различни маркетингови методи.

Постоянното разпространение на интелигентни устройства носи огромни възможности в различни сектори и нова парадигма за връзки с клиентите и управление на маркетинга.

Различни индустрии на пазара използват IoT, за да разберат своите клиенти, да работят ефективно, да предоставят по-добро обслужване на клиентите, да увеличат бизнес стойността и да подобрят способността за вземане на решения.

IoT се превърна в една от най-важните технологии през 21 век. Сега можете да свързвате обекти като автомобили, кухненски уреди, бебефони, термостати и т.н. към интернет с помощта на вградени устройства.

В резултат на това вече е възможна безпроблемна комуникация между процеси, хора и неща.

В тази статия ще обясня IoT, някои примери и как IoT влияе върху днешния маркетинг.

Ето ни!

Какво е IoT?

Интернет на нещата (IoT) дефинира мрежа от много физически обекти или „неща“, вградени със софтуер, сензори и други технологии за обмен на данни с други системи и устройства по интернет.

IoT е система от взаимосвързани механични и цифрови машини, изчислителни устройства, обекти и т.н. Тя може да прехвърля информация по мрежата без взаимодействие човек-компютър или човек-човек.

Кевин Аштън измисли името „Интернет на нещата“ през 1999 г. Той го нарече IoT, тъй като интегрира взаимосвързаността на „нашите неща“ с взаимосвързаността на нашия „интернет“.

Сега милиарди устройства са свързани към интернет по целия свят и всички събират и споделят данни. IoT обединява цифрови и физически вселени, правейки тъканта по-отзивчива и иновативна.

Идеята за добавяне на интелект към основните обекти за първи път се обсъжда в началото на 80-те и 90-те години на миналия век. Тъй като тогава технологията не беше много голяма, напредъкът беше бавен. Чиповете бяха твърде обемисти и големи, което ги правеше трудни за инсталиране във всяка система или устройство.

Така се появи първата идея чипът да бъде малък и по-евтин. Приемането на RFID етикети и IPv6 спомагат за подобряване на безжичните мрежи и предприемат необходимите стъпки към IoT за мащабиране. Бавно тя се превърна в една от най-мощните технологии в света.

Предимства на IoT за бизнеса

Ползите от IoT зависят от гъвкавостта и ефективността на бизнеса. Идеята е да се събере повече информация за продуктите и вътрешните системи и да се направят промени според изискванията, за да се подобри клиентското изживяване.

Производителите добавят сензори към обектите или компонентите на продуктите за предаване на данни. Това помага на бизнеса да забележи повредата на компонента и да го смени, преди да може да повреди други компоненти.

Компаниите използват данни, които сензорите генерират, за да увеличат ефективността на системата и веригата за доставки. IoT позволява на предприятията да автоматизират процесите и да подобрят предоставянето на услуги, като същевременно намаляват отпадъците и разходите за труд

Някои от общите предимства са следните:

 • Мониторинг на цялостни бизнес процеси
 • Подобрено клиентско изживяване
 • Спестяване на пари и време
 • Подобрена продуктивност на служителите
 • Лесно интегриране на бизнес модели и тяхното адаптиране
 • Вземане на по-ясни бизнес решения
 • Генериране на по-високи приходи

Някои примери за IoT маркетинг

Увеличаването на приемането на интелигентни технологии не означава само генериране на данни, преживявания и моменти; също така има дълбоки последици за различни търговци. За да избегнат смущения в бизнеса, марките трябва да следват новите технологични тенденции като Интернет на нещата.

Интелигентните бебефони, интелигентните камери на звънеца, интелигентните брави и интелигентните щепсели нарастват в търсенето сред много потребители.

Нека видим някои примери за IoT маркетинг за свързване с продуктови кампании, геозониране, интелигентни етикети, брандиране и маркетинг на съдържание.

Продуктови кампании, базирани на IoT

Вградете съществуващ продукт със сензори за IoT свързаност. Това ще отведе вашия маркетинг до следващата стъпка, позволявайки на клиентите да споделят своите уникални данни или съдържание, предадено на системите за значими прозрения.

Използването на софтуер и хардуер е сред тежките за инвестиции IoT случаи, но крайните резултати са безспорни. Например, компанията за напитки, Diageo, персонализира своите бутилки за уиски, за да носят видеоклипове, записани от клиенти, така че да генерира повече клиенти от кампанията.

  Потребителски интерфейс на лентата, множество раздели, разделно редактиране и още

Geofencing

Смартфоните стават все по-полезни в IoT маркетинга, като се има предвид тяхната огромна популярност и употреба сред клиентите в световен мащаб.

Geofencing е разузнаване на местоположението, при което вграденият GPS на смарт устройство се използва за локализиране на близки фирми. Така че, когато се комбинират с geofencing, смартфоните могат да ви помогнат да откриете много подходящи и средни клиенти близо до вашия бизнес или магазин.

Например Интернет на нещата може да информира вашия бизнес, когато купувачът е на радара и да изпрати подходящи съобщения за купони, оферти и отстъпки, така че клиентите да могат да посетят магазина, за да купят продукти.

Пример: Burger King прилага IoT техника за геозониране, за да постигне по-голям успех. Те стартираха кампания, наречена „Купер за стотинка“. Това означава, че всеки клиент на McDonald’s в рамките на 600 фута ще получи известие на своите смартфони и ще бъде насочен към близкия магазин на Burger King.

Интелигентни продуктови етикети

Съществуващите клиенти са най-добрата отправна точка за новата кампания. Те остават на дъното на фунията, проявяват интерес към предложението за стойност на бизнеса и са отворени за по-високи или кръстосани продажби.

Това е може би най-рентабилният пример за IoT, тъй като хардуерът не е необходим. Фирмите могат да прилагат QR етикети директно върху продуктите си, които клиентите могат да сканират с мобилните си устройства. Това ще ги насочи към сродни продукти, любопитни факти за продуктите, преживявания в магазина, отстъпки и др.

Например, ресторант планира да постави сканируем QR код на масата, където клиентите сканират кода, за да знаят днешното специално ястие, предложения за напитки и много други предимства. Освен това някои фирми позволяват на клиентите да сканират QR кода, за да получат шанса да играят игра, за да спечелят вълнуващи награди, които могат да бъдат осребрени в същия ресторант.

Брандиране

В днешната епоха почти всеки има смартфон и акаунт в социални медии. Брандирането отново е рентабилен пример за IoT, но много ефективен. Това позволява на клиентите да познават марката от реклами в социалните медии или на някои уебсайтове.

Дори ако клиентите публикуват снимка в акаунтите си в социалните медии, другите виждат публикацията и знаят за продукта. В същото време брандирането позволява на потребителите да участват в интересни дейности, като блогърите за храна могат да подобрят брандирането и продажбите ви, докато се наслаждават на вашите храни.

Маркетолозите се възползват от IoT устройствата, за да обяснят какво прави техните продукти специални и как се различават от другите продукти. Всичко е свързано с демонстрирането на характеристиките на продуктите, за да разграничите вашата марка от конкурентите.

Например бизнес взаимодейства с клиентите си, за да ги информира за нови оферти. За тази цел бизнесът пуска приложение, което изпраща автоматизирани и персонализирани текстови съобщения относно оферти и отстъпки до техните съществуващи клиенти.

Маркетинг на съдържанието

В маркетинга могат да се използват много подходи, но маркетингът чрез съдържание е един от най-популярните методи. Този маркетингов стил се фокусира върху създаването на качествено потребителско съдържание чрез последователни качвания в уебсайтове и акаунти в социални медии.

С помощта на маркетинга на съдържанието бизнесът може да изгради по-голямо доверие и лоялност на клиентите, което води до силна клиентска база. Данните, събрани чрез взаимодействията, помагат на търговците да разберат нуждите на клиентите.

Използването на данни от IoT системи може да помогне на една компания да се открои в тълпата, тъй като може да индивидуализира своята стратегия и да даде на клиентите уникално изживяване. Това води до нов тип ангажираност между компанията и нейните клиенти. По този начин бизнесът може да подобри своите продажби.

Освен това, оптимизирането на търсенето и ключовите думи също са важни за разширяване на маркетинга на съдържание с IoT. По този начин можете да стесните фунията си, като същевременно увеличите потенциалните си клиенти.

Как IoT влияе върху маркетинга?

Интернет на нещата оказва значително влияние в света на маркетинга. Тази технология помага на бизнеса да направи своите услуги и продукти по-привлекателни за потребителите, като се вслушва в нуждите на клиентите и отговаря на тях по съответния начин.

  Как да отмените среща в Zoom

Опитни мениджъри, търговци и собственици използват тази технология, за да предадат правилната маркетингова стратегия в точното време на смарт устройства. Това ще помогне за получаване на повече данни за клиентите, които са ценни за познаване на потребителското поведение и очаквания, което води до бизнес успех.

Нека разберем въздействието на IoT в различни области.

Клиентски опит и ангажираност

IoT отваря печеливши възможности за непрекъснато ангажиране на клиентите в реално време и изграждане на стойност на продукта през целия живот на компанията. Свързаните IoT устройства дават на компаниите видимост за използването, което им позволява да откриват и разрешават проблеми по-бързо, да събират данни и да увеличат приходите.

Помислете за свързани автомобили, маркетинг от близост и домашна автоматизация; IoT променя начина, по който правите бизнес и променя начина, по който клиентите се държат и очакват, благодарение на безжичната свързаност и мрежите.

За да стимулира по-доброто изживяване и ангажираност на клиентите, IoT позволява на вашия бизнес да се съсредоточи върху четири области:

 • Подходящи оферти в съответния момент
 • Задоволителни изживявания в магазина
 • Безпроблемно и бързо разрешаване на проблеми
 • Предлагане на по-завладяващи възможности за избор за стимулиране на лоялността на клиентите

По този начин IoT трансформира отношенията между компании и клиенти, бързо развивайки идеите за това какво е възможно в днешно време.

Персонализиране

Нарасналата конкуренция между компаниите принуди бизнеса да използва множество тактики, за да стигне до върха. Една от тези тактики е персонализирането. Всеки бизнес се опитва да предложи подобрени услуги на клиентите. IoT може да помогне на компаниите да отговорят на търсенето на своите клиенти за по-персонализирани услуги.

Тъй като все повече компании се гмуркат в света на IoT, тази, която може ефективно да персонализира, ще бъде на върха на успеха. Сега, в този свят на IoT-персонализация, компаниите и клиентите са по-свързани.

Проучване на пазара

Както беше обсъдено по-горе, IoT е от съществено значение за потребителите и бизнеса във всяка индустрия. Така че данните са златна мина за пазарни проучвания. Големите данни имат ежедневни последици за фирмите, пазарните изследователи и потребителите. Приложението за данни играе много важна роля в проучванията за пазарни проучвания за обработка и анализ на данни.

Пазарните проучвания днес стават все по-дигитални. Следователно IoT помага на пазарните изследователи да са в крак с поведението и навиците на потребителите. Освен това IoT е по-надежден, ценен и точен за изследователите на пазара.

Хипер-свързан

В свръхсвързания свят IoT свързва информация, неща и хора по начин, който фундаментално променя обществото и бизнеса едновременно. IoT се превърна в разрушителна сила в индустриите, основен двигател на цялата цифрова трансформация и средство за хиперсвързан бизнес.

Бизнесът работи в партньорство със своите клиенти, за да пресъздаде дигитални решения, които им позволяват да станат свръхсвързани. Комбинирайки силата на Интернет на нещата с мрежови решения, изкуствен интелект и технологии, много индустрии могат да осигурят 360-градусов поглед върху управлението и ефективността на бизнеса.

Свръхскоростна транзакция

Клиентите, които търсят бързо офлайн изживяване, могат да се възползват от опции за свръхбързи транзакции с помощта на IoT.

Не забравяйте, че бързото обслужване привлича бързи клиенти. Тъй като много бързи транзакции изискват повече информация за клиента, търговците ще се възползват от събирането на ценни данни. И знаете, че информацията е като парите в наши дни.

Така че свръхскоростните транзакции са нововъзникващи възможности за бизнеса да събира повече информация за клиентите. Тези транзакции също така позволяват на предприятията да разберат поведението на клиентите и техните обичайни процедури. По този начин бизнесът може да оформи своята марка в отговор на нуждите на клиентите.

Пътуване при покупка

Купуващият път на клиентите трябва да бъде гладък. Следователно бизнесът трябва да се погрижи за това.

IoT системите могат да помогнат на купувача да поръча продукти въз основа на техния избор и предпочитание. Те могат лесно да коригират някои IoT настройки според предпочитанията си и да преместят останалите с автоматизация.

В допълнение, IoT системите уведомяват клиентите за статуса на продукта, независимо дали е изчерпан или отново в наличност. Можете дори да дадете необходимата информация рано, когато продуктът е изчерпан, така че когато е наличен, IoT системата автоматично да го купи за клиента.

Оптимизация на изживяването от край до край

IoT данните позволяват на марките да събират много данни за своите продукти. Данните, съдържащи употребата на продукта в реалния свят, могат да върнат данни към марката и клиентите относно ефективността на продукта.

  8 най-добри инструмента за наблюдение на VoIP за отстраняване на проблеми с производителността

Това ще помогне на марките да прогнозират проблеми и препоръки въз основа на обратната връзка. Марките могат също да използват тези данни, за да уведомяват клиентите за функционалността на продукта и да ги предупреждават, когато е необходима поддръжка. Това води до по-добро обслужване и удовлетвореност на клиентите.

Социална медия

Общият ефект, който IoT системите имат върху социалните медии, е стимулиращ и огромен. IoT може да предложи много предимства, като проследяване на поведението на клиентите в реално време, подобряване на информираността за ситуацията и др.

Бизнесите, които разчитат на задълбочени прозрения, могат да използват социалните медии, за да предоставят очакваните услуги. Смартфоните се превърнаха в важна част от живота на всеки и са най-широко използвани сред джаджите. Той постави бойно поле за всички IoT джаджи.

Ето някои от въздействията на IoT върху социалните медии:

 • Това позволява на фирмите да променят начина, по който предоставят своите услуги.
 • Предприятията могат да изградят по-добра репутация сред своята аудитория.
 • Това позволява на компаниите да поддържат поверителността.

SEO

IoT променя начина, по който хората търсят нещо онлайн. Смарт часовници, интелигентни автомобили, свързани домове, гласови асистенти и носими устройства са най-добрите примери за настоящи най-добри практики за SEO. За да се подготвите за бъдеще, управлявано от IoT, трябва да следвате някои стратегии, като например:

 • Дайте приоритет на гласовото търсене
 • Развивайте се със SERP
 • Гледайте медии за търсене, базирани на IoT
 • Съсредоточете се върху персонализирането
 • Синтезирайте офлайн и онлайн данни

Възможности за работа

Без съмнение всеки сектор се възползва от IoT технологията. С развиващите се технологии работните култури се променят, както и пазарите на труда по целия свят. Но за да осигурят ефективност и напредък в идващата ера, служителите и организациите трябва да възприемат наличната IoT технология.

IoT предлага на служителите по-безопасна среда, висока производителност и по-добро работно изживяване. От друга страна, организациите могат да станат свидетели на повишени продажби. По-голямото търсене на продукти и услуги означава и по-добри почасови ставки за работниците.

Автоматизация

Производителите автоматизират диагностиката и отчитането на поддръжката, като комбинират решението на IoT и автоматизацията. Това ще помогне да се предостави информация за всеки аспект от процеса, за да се повиши ефективността и да се намалят инцидентите. IoT системите позволяват на бизнеса да захранва своите системи за сигурност.

Продуктова интеграция

IoT силно изисква по-гъвкав и дисциплиниран подход към продуктовата интеграция. Това е защото:

 • Потребителите стават все по-технологично грамотни
 • IoT насърчава иновациите
 • По-добра аналитичност на продукта
 • Намалени разходи и време за разработка
 • Насърчава сътрудничеството

Предсказуема реклама

Ще получите много възможности за реклама, когато можете да свържете смарт устройства към интернет. IoT системите също могат да помогнат на вашия бизнес да използва всеки обект като канал за ангажиране на клиенти.

Разработване на продукти

Интернет на нещата включва бърза и сигурна свързаност, усъвършенствано управление на информацията и мощно управление на устройства. По този начин ви помага да създавате по-интелигентни продукти, поддържащи IoT.

Прихващане на данни

Бизнесът може да събира данни от всеки източник чрез вградени или външни сензори. Данни като данни за състояние, данни за местоположение, данни за автоматизация и данни за действие помагат на няколко индустрии да разрастват бизнеса си и да увеличат продажбите си.

Заключение

IoT предоставя безброй възможности на предприятията и им помага да генерират повече приходи и продажби. С помощта на IoT индустриите могат бързо да възприемат нови стратегии за маркетинг.

IoT обслужва различни индустрии и бизнеси, включващи интернет реклама, маркетинг на съдържание, разработване на продукти, социални медии, вирусен маркетинг и др. Той също така помага за подобряване на комуникацията между търговци и клиенти, подобрява разпознаването на марката и осигурява по-голяма удовлетвореност на клиентите.

Като се има предвид широкото му приемане, IoT вероятно ще се задържи с години.

Можете да използвате тези учебни ресурси за IoT, ако сте нов в сферата на IoT.

x