Ръководство и безплатни шаблони [2022]

Мениджърите на проекти имат проста мисия: да водят проекта и екипа до края със 100% успеваемост.

Те трябва да изпълнят тази отговорност, като държат всеки участващ човек в течение и комуникират целта на проекта като история. Ето шаблона за пътна карта на проекта!

Пътната карта на проекта помага на ръководителя на проекта да представи изглед от птичи поглед на проекта на заинтересованите страни в лесен за разбиране формат. Крайната цел е всички заинтересовани страни да се включат без никакви съмнения в съзнанието им, свързани с етапите на проекта, компонентите, бюджета и крайната цел.

Това е просто разказване на истории, при което опростявате техническите материали с примери от реалния живот. В края на презентацията трябва да има ясна настройка на очакванията сред заинтересованите страни, мениджърите или членовете на изпълнителния екип.

Като ръководител на проекти имате много неща, за които да се тревожите и пътната карта на проекта не трябва да бъде друга. Ето защо различни ветерани от агенции за управление на проекти и професионалисти разчитат на готови за използване шаблони за пътни карти на проекти. Продължете да четете, за да намерите задълбочена дискусия относно пътната карта на проекта и някои от професионалните шаблони, които можете да използвате.

Какво е пътна карта в управлението на проекти?

Пътната карта на проекта е лесен за разбиране, подробен преглед на високо ниво на жизненоважни компоненти на всеки проект. Това е неповерителен и удобен за очите ресурс, който ръководителите на проекти могат да споделят с обществена или професионална група, за да обяснят бързо следното:

 • Кратка снимка на целите на проекта.
 • Ключови резултати от проекта.
 • Зависимости на задачите на проекта.
 • Решаващи етапи на проекта.
 • Проектни рискове.

Използвайте го, за да предадете историята на проекта преди и по време на започването на проекта. Те ви позволяват да споделяте планове на високо ниво, да задавате правилни очаквания и да акцентирате върху жизненоважните компоненти на предстоящите работи по проекта.

Значение на създаването на пътна карта на проекта

Пътната карта на проекта е лесен начин за изразяване на целите или задачите на даден проект. Понякога такива отчети могат да бъдат променени, за да обяснят състоянието на проекта и скоростта на напредъка. Вижте по-долу значението на наличието на пътна карта за всеки проект:

#1. Управление на очакванията на заинтересованите страни

Шаблонът за пътна карта на проекта ви помага да зададете правилните очаквания сред собствениците на проекта и заинтересованите страни. Когато визуализирате разходите, ресурсите и графика накратко, вашите ръководители ще могат да ви помогнат да намерите нуждите на вашия проект.

  Медиен плейър с широк набор от разширения на трети страни

#2. Предавайте цели и планове лесно

Пътните карти на проекта обикновено са във визуални формати с общ преглед на високо ниво. Следователно това е важен документ за бързо предаване на жизненоважна информация на заинтересованите страни.

#3. Насърчавайте по-бързите решения

Пътната карта на вашия проект ясно очертава основните резултати и цели. Всеки път, когато срещнете конфликт на приоритизиране на задачи по време на проекта, вижте оригиналния документ с пътна карта на проекта, за да разберете коя задача трябва да бъде ускорена.

#4. Изработете актуализирани моментни снимки на проекта

Основна задача на пътната карта на проекта е да създава различни актуализирани версии, докато проектът напредва. Можете да използвате тези актуализирани отчети, за да дадете безпроблемна презентация за състоянието на проекта, която всяко ниво на публиката може да разбере.

#5. Комуникирайте с външни екипи

Пътните карти на проекта обикновено не съдържат поверителна информация за работата. Следователно можете също да комуникирате документа с външни страни, участващи в проекта.

#6. Служи като напомняне

Всеки проект е свързан с риск от отклонение по време на редовни дейности. Трябва обаче да инструктирате екипа си да се позове на пътната карта на проекта, за да върне статуса на правилния път.

Предимства на пътната карта на проекта

Пътната карта на проекта беше подценявана или подценявана дълго време, но сега ръководителите на проекти наблягат на този ресурс. Ако включите пътна карта на проекта в планирането на проекта си, получавате следните предимства пред вашите конкуренти:

 • Установете отчетност на проекта
 • Подредете по приоритет и подравнете
 • Координирайте се ефективно
 • Ясно визуализирайте ролите
 • Изяснете целите на проекта

Компоненти на типична пътна карта на проекта

Пътната карта на вашия проект трябва да се побере на една страница. Следователно, трябва умно да изберете компоненти за пътната карта на проекта. Трябва да включите следното във вашия шаблон за пътна карта на проекта:

 • Първо, включете преглед на графика на проекта с крайни срокове, които не подлежат на обсъждане.
 • Не пропускайте основните етапи, които вашият екип цели да постигне.
 • Пътната карта трябва също да подчертае разпределението на бюджета и човешките ресурси във визуален формат.
 • Всички зависимости на задачи, които очаквате, също трябва да бъдат подчертани тук.
 • Документът с пътната карта на проекта трябва да включва жизненоважни контакти, особено за външни консултанти и доставчици.
 • Опишете целите, задачите и приоритетите като общ преглед на високо ниво в няколко изречения.

По-долу са някои от най-добрите безплатни шаблони за пътни карти на проекти, които можете да използвате.

Smartsheet

Smartsheet е добре известен доставчик на софтуер като услуга (SaaS) за управление на работа и отдалечено сътрудничество по проекти. Едно от най-новите му предложения е интуитивна и редактируема пътна карта на проекта за професионални мениджъри на проекти.

  Google обявява Карти режим инкогнито и повече контроли за поверителност

Можете да използвате всеки от шаблоните в това уеб приложение и да го поддържате през целия проект за целите на актуализирането. Тези формати са лесно достъпни, тъй като Smartsheet ви позволява да изтеглите редактирания шаблон в различни формати като Word, Excel, PowerPoint, Docs, Sheets и Slides.

Някои от готовите шаблони, които са актуални днес са:

 • Пример за пътна карта на проекта за информационни технологии (ИТ)
 • Примерен документ за пътна карта на множество проекти
 • Пример за пътна карта на 3-годишен проект
 • Шаблон за пътна карта на Agile Project

Освен това шаблоните са безплатни за достъп, тъй като можете да изпробвате платформата като пробен период и да изтеглите документа, от който се нуждаете. Освен това, ако смятате, че платформата е ценна за вашите проекти, можете да получите и пълен абонамент.

Хронология на офиса

Хронология на офиса е друга популярна дестинация за качествени шаблони за пътни карти на проекти, които можете да вземете безплатно. Инструментът ви помага да трансформирате сложни данни за управление на проекти в ясни пътни карти на проекти в Microsoft PowerPoint.

Можете лесно да представите документа с пътната карта пред ценна аудитория с пълна увереност. Обмислената визуална структура на пътната карта на проекта в този инструмент е лесна за запомняне.

Наличните шаблони на документи за пътни карти включват:

 • Пример за документ за пътна карта на проекта
 • Шаблон за продуктова пътна карта
 • Шаблон за ИТ пътна карта
 • Шаблон за стратегия/бизнес пътна карта
 • Шаблон за технологична пътна карта

Към момента Office Timeline не предлага директно изтегляне на шаблони за пътни карти на проекти за файлове на Google Workspace като Sheets, Docs и Slides. Но можете лесно да отворите шаблоните на платформата на Google, тъй като тя е силно съвместима с файловете на Microsoft Office.

Аха!

Аха! Шаблоните за продуктови пътни карти намаляват отнемащото време персонализиране на шаблоните. Можете да започнете да представяте планове за проекти, цели и прегледи на високо ниво за минути, когато използвате тези шаблони. В момента има 16 безплатно изтеглени документа за пътна карта на проекта, които можете да персонализирате според вашия проект.

Не всички примери за пътна карта на проекта са еднакви, така че трябва да ги използвате разумно. Например, някои от тях са подходящи за представяне на бизнес цели на високо ниво на проект. От друга страна, някои са по-подходящи за издания на продукти, обяснение на характеристиките на проекта и т.н.

Aha ви позволява да изтеглите файловете с пътна карта във формати на Microsoft PowerPoint и Excel. Въпреки това, ако имате нужда от специален инструмент за разработване и визуализация на пътна карта на проект, можете да се абонирате за инструмента Aha.

Template.net

Template.net е още един доверен източник за примерни документи за пътна карта на проекта. Можете да използвате неговите безплатни примери, за да създадете ефективна пътна карта на стратегически проект за вашия бизнес. Той осигурява достъп до различни типове документи за пътна карта на проекти, от креативни инфографични дизайни до гъвкаво управление на проекти.

  12 най-добри британски телевизионни канала Kodi

Този сайт обаче може да не е идеален за вас, ако търсите безплатни шаблони за висококачествени пътни карти. Понастоящем уеб порталът предлага само два основни шаблона за пътна карта на проекта.

Плъзгач

Ако не знаете откъде да започнете, за да създадете професионална пътна карта за вашия предстоящ проект, можете да посетите Плъзгач и разгледайте неговите безплатни шаблони. Шаблоните изглеждат страхотно визуално и са лесни за персонализиране. Освен това можете да използвате уеб приложението Slite, за да редактирате шаблон онлайн с отдалечен сътрудник.

За разлика от други уебсайтове с шаблони, той не ви позволява просто да изтеглите формат на Word или Docs за самостоятелно редактиране. Вместо това отваря безплатния шаблон в редактора на приложението Slite, където можете да използвате различни компоненти за персонализиране на документа за пътна карта на проекта.

Безплатният шаблон на дисплея има различни сегменти като заглавие на пътна карта, мисия на екипа, фон на проекта, тримесечна визуализация на пътна карта чрез диаграма на Гант и преглед на пътната карта. Ето защо можете лесно да персонализирате тези секции, тъй като те се обясняват сами по себе си.

Освен това можете също да прикачите файлове от Google Диск, за да допълните документа на вашата пътна карта с допълнителни файлове на проекта от облака. След като приключите с редактирането, можете или да отпечатате документа, или да го експортирате като PDF файл.

Заключителни думи

Пътната карта на проекта, която представяте, трябва да представя цялостна картина на проекта. Това не трябва да бъде просто подробна разбивка на проектните ресурси, задачи или разходи. Заинтересованите страни разполагат с диаграми на Гант или друг софтуер за управление на проекти, за да визуализират тези подробности.

Можете да използвате който и да е от горните шаблони за пътна карта на проект, за да създадете професионална пътна карта, която ще стане придружител на оригиналния план на проекта. Пътната карта на вашия проект също ще бъде проста и кратка, когато използвате шаблоните, вместо да създавате такъв от нулата.

Можете да разгледате тези инструменти, за да създадете красиви диаграми на Гант за вашите проекти и да изпреварите графика.

x