Разбиране на кредитирането и вземането на заеми в криптовалута за начинаещи

Крипто инвеститорите често инвестират с концепцията да държат активите си дълго време в портфейлите си, докато не видят, че цената се повишава. Смятате ли, че това е правилната стратегия?

Е, не бих се съгласил, защото можете да направите много за вашите инвестиции. Вместо просто да държите всичките си активи във вашата банка срещу някои ниски лихвени проценти, можете да използвате други начини за увеличаване на вашата криптовалута.

Тук влиза в действие концепцията за крипто кредитиране. Не е ли невероятно, ако можете да спечелите лихва върху сумата, която инвестирате в криптовалути като биткойн, етериум и т.н.? В допълнение към допълнителната лихва, кредитополучателите могат също да запазят тези цифрови активи като обезпечение за получаване на заем.

Вижда се значителен напредък в блокчейн технологията и голяма част от него се вижда във финтех сектора. Така че, ако също се чудите как можете да спечелите лихва върху вашите инвестиции, тогава трябва да продължите да четете по-нататък.

Криптовалутата се превръща в преобладаваща опция за плащания. Малко хора знаят, но това също е отлична възможност за инвестиции. Ако не планирате да продавате вашите крипто активи, можете да спечелите повече стойност за вашите активи с крипто кредитиране.

Първо, нека започнем с разбирането на концепцията за крипто кредитиране.

Какво е крипто кредитиране?

Крипто кредитирането е подобно на концепцията за традиционното кредитиране. Единствената разлика тук е, че ще заемате различни криптовалути на кредитополучателите вместо хартиена валута. Когато инвеститорите дават своите криптовалути на кредитополучатели на децентрализирана платформа, те получават лихвени плащания в замяна. Тези плащания също се наричат ​​„крипто дивиденти“. Няколко платформи позволяват на потребителите не само да заемат криптовалути, но и да приемат стабилни монети.

Нека разберем това по-добре с пример. Да предположим, че държите пет биткойна. Сега можете да заемате тези биткойни на платформа за крипто кредитиране, за да получите пасивен доход. Трябва само да заемете крипто и да получавате седмична или месечна лихва в замяна. Лихвените проценти ще зависят от платформата, която използвате. Може да бъде от 3% до 7%, а в някои случаи може дори да достигне до 15-17%.

Крипто кредитирането също е полезно, защото кредитополучателите могат да заложат своите крипто активи като гаранция за изплащане на заема. Ако кредитополучателят не може да изплати заема, инвеститорите могат да продадат тези крипто активи и да възстановят загубата си.

Сега нека разберем процеса на крипто кредитиране.

Как работи крипто кредитирането?

Има три основни компонента за осъществяване на процеса на кредитиране и вземане на заеми. Кредиторите и кредитополучателите са свързани чрез платформа за крипто кредитиране, която действа като трета страна.

Сега има цял процес стъпка по стъпка, свързан с отпускането и вземането на заеми между тези три страни.

 • Първо, кредитополучателят отива на платформа за кредитиране, за да поиска крипто заем.
 • Кредитополучателят ще заложи малко крипто като обезпечение в момента, в който платформата за кредитиране приеме искането им за заем. Те не могат да върнат заложената криптовалута, докато не върнат цялата сума на заема на платформата.
 • Инвеститорите финансират заема, но няма да знаят за процеса, протичащ в задната част на платформата.
 • Инвеститорите получават своя дял от лихвените плащания редовно според определените интервали.
 • Кредитополучателят може да получи заложеното крипто обезпечение обратно само след като плати цялата сума на заема.
  Как да активирате поддръжката на Dropbox в файловия мениджър на Dolphin

Всяка платформа за кредитиране има различни правила и ставки, но процесът е един и същ за всяка платформа за кредитиране.

Инвестиране в крипто кредитиране

Първата стъпка е да намерите правилната платформа, за да започнете да инвестирате в крипто кредитиране. Има два вида платформи за кредитиране – централизирани и децентрализирани. Трябва да изберете едно от двете според вашите предпочитания.

Както беше обсъдено, централизираните платформи ще включват трета страна, която да обработва прехвърлянето на суми по заем и да го управлява. От друга страна, една децентрализирана платформа ще елиминира третата страна и интелигентните договори ще се справят с всичко.

Трябва да изберете между ръчна и автоматизирана платформа за кредитиране. Автоматизираният е по-добър вариант, защото всичко е опростено на тези платформи. Тук вашите активи няма да останат без надзор и те ще генерират печалба постоянно.

Трябва да се уверите, че избраната от вас платформа за кредитиране е безопасна и законна. Преди да заемете своята криптовалута, трябва да прегледате цялата налична информация на тази платформа и да проверите лихвените проценти. По този начин ще ви бъде спестено съжалението да намерите платформа, предлагаща по-добри цени в по-късен момент.

Видове крипто заеми

Крипто заемите могат да бъдат разделени на две големи категории:

Попечителски крипто (CeFi) заеми

Когато става въпрос за заеми за централизирано финансиране (CeFi), централизиран орган поема контрола върху обезпечението. Заемите CeFi са попечителски, при които търговецът няма достъп до обезпечените активи, тъй като заемодателят има достъп до частните ключове на обезпечените активи.

Ако сравните попечителските крипто заеми с традиционните заеми, пак ще забележите, че те са достъпни и лесно достъпни в сравнение с традиционните. Единственият недостатък тук е, че ще има централен орган, който да определя всички условия на заема. В момента повече от 80% от крипто заемите са попечителски, но с напредването на децентрализираните платформи това съотношение се променя драстично.

Крипто заеми без попечителство (DeFi).

Няма централен орган, който да контролира условията на заемите за децентрализирано финансиране (DeFi), които не са попечителски. Всички условия са под контрола на интелигентни договори. Ако търговец вземе криптовалутен заем DeFi, той ще може да контролира частния ключ на своите активи, освен ако не е в забава по своя криптозаем.

Не можете да получите заем за която и да е фиатна валута на платформите DeFi. Можете да получавате заеми само в различни криптовалути или дори да получите стейбълкойн заем, който може да бъде обменен за пари в брой. Лихвените проценти по DeFi заемите са високи в сравнение с попечителските крипто заеми.

Всички протоколи са достъпни за всеки, тъй като са поставени в блокчейна, където всичко е прозрачно. Няма нужда да преминавате през никакъв процес на проверка на платформите DeFi и дори лихвените проценти ще бъдат по-ниски от платформите CeFi.

Няма нужда да се притеснявате, дори ако сте от страната на кредитора на децентрализирана платформа. Интелигентните договори гарантират, че заемът се изплаща.

Независимо дали обмисляте да вземете крипто заем с попечителство или без попечителство, има определени неща, за които трябва да се погрижите. Трябва да сте наясно с определени рискове, свързани с крипто заемите, преди да вземете такъв.

Рискове, свързани с крипто заеми

Ако погледнете активите в традиционните финансови институции, винаги има федерална застраховка за всяко събитие на обмен. Освен това няма федерална застраховка за нито един от вашите крипто активи. Ако възникне някаква грешка по време на процеса на обмен, тогава не можете да обвинявате никого. Има три основни риска, свързани с крипто заемите, които трябва да имате предвид.

  UTF-8 конфигурация в WebSphere, WebLogic, Tomcat, TC Server, JBoss

Технически рискове

Всичко в света на крипто търговията се случва в дигиталния свят. Съществува значителен риск от технически проблем в протокола или хакер да поеме контрола върху протокола. Тъй като всички дейности в DeFi се управляват само чрез алгоритми, рискът става по-висок при заемите без попечителство. Освен това, ако има проблем с интелигентния договор, цялата платформа може да се провали и да доведе до загуба на крипто активи.

Рискове от контрагента

Когато става въпрос за традиционните банки, има правило за поддържане на определено ниво на ликвидност. Но това не е така в крипто света. Инвеститорите, предоставящи крипто заеми на кредитополучателите, не са подложени на това изискване.

Ако случайно се стигне до срив на пазара, тогава ще има значителен брой клиенти, които ще просрочат заемите си. От друга страна, ако има някакъв случай на експлоатация на платформа или сценарий за счупване, няма да има налична ликвидност за връщане на заложеното обезпечение от кредитополучателя.

Принудителни ликвидации

За предотвратяване на проблема с неликвидността по време на пазарен срив или спад, платформите за кредитиране издават принудителна ликвидация или изискване за маржин. Да предположим, че стойността на който и да е крипто актив спадне до определена точка, когато значителна част от LTV на кредитополучателя (заем към стойност) е твърде висока, за да може платформата за заем да поддържа. В този случай те ще инструктират кредитополучателя да увеличи стойността на заложеното обезпечение или може да се наложи да се изправи пред ликвидация.

Ако кредитополучателят не изпълни това маржин изискване, тогава платформата ще ликвидира достатъчно обезпечение, така че LTV на кредитополучателя да се върне към максимално допустимото съотношение. Това е рисков сценарий както за търговеца, така и за кредитополучателя.

Какви са лихвените проценти за крипто заеми?

Всяка платформа има различни лихвени проценти за криптовалути. Така че възвръщаемостта ви ще зависи изцяло от платформата, която изберете. Всяка платформа за крипто заеми има специфична възвръщаемост на инвестициите и с нея са свързани и определени рискове. Ето защо трябва да обмислите избора на множество платформи за кредитиране, за да намалите риска и също така да имате известно разнообразие във вашите инвестиции.

Ще намерите различни лихвени проценти за различни криптовалути на различни платформи. Обикновено лихвените проценти за криптовалути са от 3% до 8%, докато лихвените проценти за стабилни монети варират от 10% до 18%. Така че най-добрата стратегия е да се определи платформа за всяка конкретна монета чрез сравняване на възвръщаемостта на различни платформи за тази конкретна монета. С тази стратегия можете да оптимизирате възвръщаемостта си и да получите по-добра възвръщаемост на инвестициите.

Сега може би се чудите какво представляват стабилните монети. Нека добием представа за това.

Какво представляват стейбълкойните?

Всеки ще се съгласи, че криптовалутите са силно волатилни. За да се намали размерът на риска и също така да се предложи ценова стабилност, се въвеждат стабилни монети. Тези монети са обезпечени с резервни активи. Сега, какво означава това?

Стойността на стейбълкойн е обвързана със стойността на некрипто актив. Може дори да бъде обвързан със стойността на всяка фиатна валута като долари или нещо подобно. Това добавя стабилност дори към крипто света, тъй като стойността на долар или друга фиатна валута не е силно променлива, точно както крипто активите.

  Какво означава „IDK“ и как го използвате?

Основната причина, поради която стабилните монети придобиха огромно количество сцепление, е, че осигуряват както стабилност като фиатните валути, така и незабавна обработка, поверителността на плащанията и сигурност като криптовалутите. Така че това е като най-добрата монета, която комбинира двата свята.

Как работят крипто заемите без обезпечение?

Друг вариант е да преминете през децентрализирана платформа за крипто кредитиране. Крипто заемите без обезпечение са известни също като Необезпечени крипто заеми. Кредитополучателят може да има краткосрочна ликвидност и да изплати сумата на заема в криптовалута или фиатна валута.

Тук идеята е да заемете сумата на заема директно от заемодател, като запазите криптовалута като обезпечение, вместо да залагате други активи като имоти или злато на залог. Бързите заеми в момента са най-популярните необезпечени заеми в DeFi (децентрализирано финансиране), където не е нужно да залагате нищо за обезпечение. Единственото нещо, за което трябва да внимавате, е да имате достатъчно познания за крипто и DeFi, преди да вземете бърз заем.

Бързите заеми са незабавни, които се контролират директно от интелигентни договори. Трябва да извършите задълбочено проучване, преди да преминете към необезпечен заем.

Какво ви е необходимо, за да получите крипто заем?

Не е необходимо да преминавате през дълъг процес, през който трябва да преминете при традиционния заем. Никой няма да провери вашия кредитен рейтинг или фиш за доход, когато вземете крипто заем. Единственото нещо, което има значение тук, е, че размерът на заема, който ще получите, ще зависи от размера на обезпечението, което ще имате право да използвате.

Приложимо е съотношението заем към стойност (LTV). Това е съотношението между размера на одобрения кредит и стойността на обезпечението. Тъй като крипто пазарите са силно нестабилни, LTV съотношенията обикновено са ниски за крипто. Така че, ако влагате криптовалута на стойност $5000 като обезпечение и получавате заем от $3000, тогава вашето LTV съотношение е 60%.

Така че всъщност не се нуждаете от никакви документи за получаване на крипто заем. Трябва само да имате достатъчно крипто активи, за да ги заложите като обезпечение.

Нека сега да разгледаме някои от плюсовете и минусите на заемането на криптовалути.

Плюсове и минуси на кредитирането в криптовалута

Плюсове 👍

 • Крипто заемите са достъпни за всеки човек, без да преглежда фишове за доходи или да отваря сметка в банка.
 • Обикновено кредитополучателите могат да получат заема в рамките на няколко часа.
 • Крипто кредитирането е много по-безопасна опция в сравнение с опцията за P2P кредитиране. Крипто активите, използвани като обезпечение при крипто кредитиране, са силно ликвидни.
 • Ако използвате автоматизирани платформи за кредитиране, печеленето на пасивен доход чрез крипто дивиденти е лесно.
 • Лихвите по заеми са доста ниски в платформите за кредитиране в сравнение с други банкови заеми.

Минуси 👎

 • Крипто активите са силно променливи. Можете да заемате стабилни монети на различни платформи, за да преодолеете този проблем.
 • За да участвате в дейности по кредитиране на крипто, трябва да поставите крипто в цифров портфейл. Проблемът тук е, че цифровите портфейли са по-малко сигурни от физически портфейл като Ledger.
 • Сигурността на една платформа се превръща в огромна загриженост с увеличаването на случаите на крипто кражби.
 • Конкретни платформи ви позволяват да залагате своята криптовалута само за определен период. Трябва да изберете платформа, която няма условия за фиксиран период.

Заключение

Ако сте решили да започнете с крипто кредитиране, тогава можете да разгледате няколко платформи като ЦелзийBlockFi, Юходлър, и още. Тези платформи ще ви помогнат да определите коя е правилната за вас. Правилната платформа може да улесни нещата и също така да повиши печалбите на вашите инвестиции до следващото ниво.

Така че трябва да внимавате при избора на която и да е платформа за кредитиране.

Може да ви е интересно да прочетете: Най-добрите платформи за кредитиране в криптовалута

x