Пълно ръководство и безплатни шаблони [2022]

Вземането на решения може да е сложен процес, но безплатните шаблони за дърво на решенията могат да улеснят работата за вас.

Във всяка бизнес организация вземането на решения включва разглеждане на множество свързани фактори, преди да изберете правилната опция. Използването на дърво на решенията може да направи процедурата безпроблемна и да помогне на организациите лесно да направят труден избор.

Тази статия ще ви предложи пълно ръководство за дървото на решенията и ще обсъди неговата важност, компонент, случаи на употреба и процеса на вземане на дървото на решенията. Освен това ще споделим с вас някои безплатни шаблони за дърво на решенията.

Какво представлява дървото на дискусиите?

Дървото на решенията е вид блок-схема, която можете да използвате, за да преминете през всички възможни решения и техните резултати. Всеки клон на дървото на решенията се отнася до избор, който можете да изберете. Хубавото на дървото на решенията е, че можете да го мащабирате, както желаете въз основа на причината и следствието. Всичко, което трябва да направите, е да разширите клон, когато даден резултат води до друг курс на действие.

Значение на дървото на решенията

Тези, които участват във всякакъв вид професионално вземане на решения, ще знаят, че това е сложен процес. За да вземете решение, трябва да имате дълбоко разбиране на фактите и интуиция.

Хората често използват инструменти като шаблон за дърво на решенията, за да очертаят всички възможни резултати. Освен това ви помага да визуализирате необходимите стъпки за достигане до най-доброто решение.

Вземането на решения е вид решаване на проблеми, което изисква да приложите логика и вероятност. Използвайки шаблон за дърво на решенията, потребителите могат лесно да организират всички налични данни. Те могат също така да запълнят празнините, като комбинират вероятностите с информацията, за да вземат правилното решение.

Стартиращите компании и малките и средни предприятия ще намерят дърветата на решенията за особено полезни, тъй като тези компании имат ограничени ресурси и не е лесно да се получи финансова подкрепа. От друга страна, големите компании и предприятия могат да използват дървета на решенията, за да намерят правилните опции, преди да ги представят на своите заинтересовани страни или вътрешен екип.

Можете да използвате дървета на решенията, за да разберете дали нов продукт е жизнеспособен или дали даден продукт може да получи инвестиции. Всичко, от което се нуждаете, е да използвате креативността си, за да оцените безкрайните възможности.

  Как да въведете нула преди число в Excel

Често срещани компоненти на идеалното дърво на решенията

Въпреки че дърветата на решенията ви помагат да се справяте със сложни данни, това не са трудни за разбиране блок-схеми. По-долу са основните компоненти, които ще намерите във всички дървета на решенията.

  • Основен възел: Всяко дърво на решенията започва с централна тема или въпрос. Нарича се корен на дървото на решенията. От него излизат всички останали възли и разклонения.
  • Листен възел: Тези възли представляват различни решения и резултати. Може да бъде възел за решение (квадратна форма), който представлява решение, възел за шанс (форма на кръг), който представлява вероятността, и краен възел (форма на триъгълник), който представлява резултата или изхода.
  • Клон: Те се използват за свързване на различни възли.

Ето някои допълнителни терминологии, често използвани в дървото на решенията:

  • Вътрешен възел: Всеки възел между основния и листовия възел (решения и случайни възли) се нарича вътрешен възел; можете да имате произволен брой вътрешни възли.
  • Подрязване: Подрязването е методът, който използвате за премахване на възли, съдържащи неподходящи данни, когато дърветата на решенията станат сложни.
  • Разделяне: Когато възел бъде разделен на два или повече подвъзела, ние го наричаме разделяне или разклоняване. Тези подвъзли могат да бъдат вътрешни или крайни възли.

Ръководство стъпка по стъпка за създаване на дърво на решенията

Когато сте на път да създадете дърво на решенията, това са стъпките, които трябва да следвате последователно.

1. Имайте централния въпрос: За да създадете дърво на решенията, трябва да започнете, като поставите основния си въпрос в шаблона на дървото на решенията.

2. Добавете разклонения около въпроса: Помислете за някои възможни опции, които можете да изберете. За всяко от тях начертайте линия с възел в началото и листов възел в края.

3. Включете листа: Използвайте израз if/then, за да етикетирате всеки листов възел. Така можете да посочите последствията от всеки избор.

4. Поставете повече клони, ако е необходимо: Продължавайте да отглеждате дървото с повече клони и листа с правилно етикетиране.

5. Оценете и решете: Докато отговаряте на всички въпроси от дървото на решенията, можете да стигнете до своето решение.

6. Консултирайте се със заинтересованите страни: Ако сте взели решение сами, като използвате този шаблон на дървото на решенията, споделете резултата с другите участващи страни, преди да продължите с решението си.

Реални случаи на използване на дърво на решенията

Дървото на решенията е мощен инструмент и много популярен сред анализаторите на данни, които създават стратегии за бизнес операции. Използва се и в машинното обучение и изкуствения интелект за обучение на алгоритми.

Използването на дървета на решения може да се види в следните индустрии:

  • Технологична компания, която иска да оцени възможностите за растеж на бизнеса.
  • Банки и финансови организации, които трябва да предвидят шанса за неизпълнение на плащането, като използват исторически данни.
  • Болница, която трябва да даде приоритет на грижите за пациентите в зависимост от решаващи фактори като възраст и симптоми.
  • Логистична компания с необходимост да вземе решение за стратегическо управление.
  Как да създадете различни заглавки за различни страници в Google Документи

След като вече знаем предимствата на дърветата на решенията, нека разгледаме някои от най-добрите сайтове за получаване на шаблони на дърветата на решенията.

Миро

Миро е инструмент за екипно сътрудничество, който ви предлага разнообразие от шаблони за бизнеса. Можете да получите безплатен достъп до неговия шаблон за дърво на решенията, като го добавите към таблото на вашия екип на това приложение. Той дори идва с видеоклип, който ще ви помогне да използвате шаблона.

Този шаблон ви предлага голямо разнообразие от опции за персонализиране като цвят на възел, размер на шрифта, цвят на шрифта, заключване, групиране и филтриране на обекти. Можете да добавите или премахнете всеки възел според вашите изисквания.

Miro също ви позволява да запазите шаблона като PDF и изображение; или да го експортирате в електронна таблица (CSV) и Google Drive.

TemplateArchive

TemplateArchive също предлага колекция от 25+ шаблона за дърво на решенията, които можете да изтеглите и редактирате с лесни стъпки. Шаблоните, налични на този уебсайт, съдържат различни формати и дървовидни стилове, така че можете да изберете шаблона, който отговаря на стила на вашата марка.

Някои от шаблоните имат дизайн за решаване на прости проблеми в няколко стъпки, докато други могат да ви помогнат да намерите отговори на сложни въпроси. Отворете ги в MS Word и редактирайте съответно, за да вземете решение.

Стенопис

Стенопис е визуална платформа за сътрудничество, където можете да получите безплатен шаблон за дърво на решенията за вашия екип. Изберете опцията „Създаване на стенопис от шаблон“, след като отворите шаблона, и той ще бъде готов за редактиране.

Той има подсказки, разположени в левия панел на шаблона, за да ви помогне с навигацията. Можете безпроблемно да преместите всеки възел или клон, за да го персонализирате. Можете да експортирате завършеното дърво във формати PDF, PNG или ZIP.

Той също така поддържа промяна на типа клон, промяна на цвета на възела, мащабиране, заключване и заключване на фасилитатора, промяна на върха, промяна на посоката, етикетиране, маркиране, добавяне на връзка, форматиране на текст, рамка и ширина на чертата. Можете да превключите към формат на скица, за да начертаете дърво на решенията ръчно.

SmartDraw

SmartDraw е идеална опция, ако искате да получите персонализирани шаблони за вземане на решения. Тук ще получите отделни шаблони за дърво на решенията за анализ на финансовия риск, развитие, сливане на компании и развитие на проекти.

  Как да направите заглавен ред в електронна таблица в Excel

Позволява ви бързо да добавяте допълнителни възли в различни посоки на възел с едно кликване. Можете също да добавяте бележки, хипервръзки или коментари към възел. От левия панел можете да персонализирате формите, оформлението и форматирането на дървото на решенията.

Можете да експортирате дървото на решенията във формат CSV и да импортирате данни в него от CSV, XLS и XLSX файлове.

Canva

много Canva потребителите не знаят, че тази платформа предлага безплатни шаблони за дърво на решения за визуализация на решения. Той предоставя множество професионално проектирани шаблони, които ще опростят вашите стратегически предизвикателства.

Платформата разполага с много инструменти за плъзгане и пускане, които не-дизайнери могат да използват, за да променят шаблона. Можете лесно да промените размера на шрифта, стила на шрифта, подравняването и формата на текста с този инструмент. Потребителите могат също да добавят анимация и ефекти към шаблона, за да го направят привлекателен.

Canva също поддържа споделяне или изтегляне на вашите дървета с решения с висока резолюция. Можете също така да вградите дървото на решенията в презентации и отчети без проблеми.

EdrawMax

EdrawMax предлага няколко подбрани шаблона на дървета на решения, включително разработка на приложения, Python, активи, статистически тест, извличане на данни и операция Airbridge. Изберете произволен шаблон и щракнете върху Дублиране, за да го отворите за редактиране.

От левия панел можете да добавяте и променяте формите, включени в дървото на решенията. Опциите на десния панел ви позволяват да персонализирате линия, запълване и сянка. Освен това можете да персонализирате шаблона, като използвате множество други опции, предлагани от тази платформа.

EdrawMax ви позволява да експортирате дървото на решенията в PDF, DOCX, XLSX, PPTX, HTML, SVG и графични формати.

Заключителни думи

Независимо дали сте заседнали между две бизнес опции 🤔 или търсите насоки за разрешаване на всеки проблем, дървото на решенията може да ви помогне с така необходимата мотивация. Независимо от размера на компанията и критичността на проблема, дървото на решенията е удобен подход за намиране на идеалното решение.

Използвайки уебсайтовете, споменати по-горе, можете да получите шаблон за дърво на решенията, подходящ за вашите нужди. Преди да финализирате решение, можете също да разгледате безплатни шаблони за SWOT анализ, за ​​да намерите силните и слабите си страни.

x