Пълно ръководство за откриване на AI Chatbot плагиатство

AI Chatbots като ChatGPT не се ограничават само до отговаряне на вашите въпроси. Те могат да пишат човешки имейли, мотивационни писма, есета, поезия, публикации в блогове и много други.

Писането с изкуствен интелект е като хамелеон – то може да се слее с всеки друг тип писане толкова добре, че ще ви е трудно да различите.

За съжаление, това прави невероятно трудно за нас хората да открием кога AI е написал нещо вместо човек. Разбира се, всички бихме могли да приемем съвета на Шерлок Холмс и да „елиминираме невъзможното“, но кой има време за това?

Ами ако ви кажа, че горният параграф е написан от AI? Да, помолих YouWrite да напише кратко въведение за тази публикация, което и излезе. Доста убедително, нали? Това е проблемът, твърде убедително е, че всеки може да го представи като свое дело, за да има полза от него.

ИИ не просто перифразират съдържанието; те научават темата и я представят на естествен език, използвайки RLHF. Това означава, че генерираното съдържание нито ще изглежда роботизирано за четене, нито може да бъде сравнено с наличните онлайн данни за улавяне на плагиатство.

Хващането на съдържание, генерирано от AI, не е лесно и няма да ви давам фалшива надежда, че можете да го уловите със 100% точност. Въпреки това, с малко детективска работа и известна помощ от инструменти за откриване на писане с изкуствен интелект можете да уловите повечето произведения на изкуствен интелект.

По-долу ще намерите ръчни начини за откриване на AI плагиатство, както и някои автоматични инструменти.

Ръчно откриване на AI плагиатство 🕵️

ChatGPT дори не е голям проблем, когато става въпрос за AI плагиатство. Има много алтернативни инструменти, които са базирани на същата GPT-3 технология и са създадени за писане. Те са много усъвършенствани и специално създадени, за да създават подобно на хора съдържание, което е трудно за улавяне.

Инструментите за автоматично откриване са малко успешни или пропуснати в зависимост от типа на съдържанието, дължината и сложността. Така че поне в момента ръчното свързване на точките, за да разберете дали записът е генериран от AI или не, е най-добрият начин.

По-долу съм изброил някои общи улики, които можете да търсите, за да уловите съдържание, генерирано от AI.

#1. Остаряла информация

Познанията на ChatGPT и други базирани на GPT-3 AI бяха съкратени в края на 2021 г. Въпреки че някои AI ботове имат вградена търсачка, за да търсят най-новата информация, те все още разчитат на стари данни, за да пишат дългосрочно съдържание като есета или публикации в блогове.

  Netflix има ли Jujutsu Kaisen?

Ако забележите, че записът постоянно говори за остарели данни, по-специално преди 2021 г., тогава може да е генериран от AI.

На екранната снимка по-долу помолих YouWrite да ми разкаже за скорошното Световно първенство по футбол и ето какво излезе.

Говори се за Световната купа през 2018 г. вместо скорошната през 2022 г. Въпреки че инструментът е актуализиран, за да говори за скорошни събития като Световното първенство през 2022 г., за писане на дълги публикации, той все още използва остарелите данни, върху които е изграден.

#2. Използва една и съща структура на изречение за описания

Докато пише описания на множество продукти/приложения, AI обикновено използва една и съща структура на изречението, която редактира, за да отговаря на описанието на продукт. Описанията обикновено започват с една и съща дума, като The, It, A или името на продукта. Описанията също имат специален фокус, който се повтаря.

Например по-долу помолих ChatGPT да ми разкаже за „уебсайтове за работа с въвеждане на данни“. Можете да видите, че всички описания започват с „А“ и имат строг фокус.

Също така зададох същия въпрос на YouChat и той направи същото и повтори името на всеки уебсайт в началото, а самите описания изглеждат като преформулирана версия на всеки.

Ако записът, който анализирате, има описание на нещо подобно по природа, това е чудесен начин да уловите писането на AI.

#3. Използва кратки изречения

За повечето бележки AI ще използва едноредови изречения с най-много една запетая. Може би се опитват да сведат до минимум възможността за грешка, но избягват да пишат дълги изречения, които може да изискват използването на двоеточие, точка и запетая или плътни хоризонтални линии.

Знам, че това не е най-добрата следа за улавяне на AI писане, но си струва да обмислите, за да докажете допълнително подозрението си.

#4. Може да предостави невярна информация

За сложни въпроси, които обикновено включват някакъв вид инструкции, AI може да не успее да разбере намерението и да предостави невярна информация. Тук не говоря за остаряла информация, те просто уверено ви казват грешна информация, когато не схващат темата.

Например, помолих YouWrite да ми каже „как да руутвам телефон с Android без компютър“. Все още ми показва методи, които включват използването на компютър в даден момент от обучението.

#5. Не добавя лично мнение

Когато говори за нещо, AI говори само за известни факти. За разлика от хората, то няма да говори за личния си опит с него. Въпреки че изкуственият интелект може да бъде инструктиран да създаде практически запис, те са склонни да избягват да го правят по подразбиране.

  10 приложения за обобщение на книги за оптимизиране на вашето четене

Ако забележите, че текстът говори само за добре известни факти, има голяма вероятност да е написан от AI. Например, докато говорим за приложение, то ще говори за неговите функции, вместо за това колко гладка е навигацията или как всъщност да използвате приложението.

#6. Кратки пояснения

Тъй като ИИ са ограничени от наличните в момента знания, те са склонни да пишат кратки обяснения и описания. Според моя опит, ако говорят за конкретна тема – като руутване на Android – те поддържат обяснението в рамките на максимум 2-3 параграфа. А за неща като приложения или продукти описанието обикновено не надвишава 1 параграф.

Хората могат да пишат в дълбочина за нещо, включително функции, ограничения, личен опит, цени и т.н. От друга страна, AI обикновено се фокусира върху основните характеристики или акценти, така че описанието също е кратко. Ако инструкторът поиска повече подробности, шансът за невярна информация значително се увеличава.

#7. Проверете историята на писателя

Като учител или уеб администратор, ако имате достъп до предишна работа или задачи на писателя, може да е добра идея да го сравните с написаното, което ви подозира. Много малко вероятно е писателят да има подобен стил на писане като AI. Въпреки че AI може да променя тоновете на писане, стиловете, които избира, са доста общи и не може да копира вашия тон.

Да вземем примера с генерирания от AI абзац във въведението на тази публикация. Всеки, който е чел предишните ми публикации, може лесно да види, че стилът ми на писане е коренно различен от него.

Можете просто да прочетете 2-3 предишни произведения на писателя и да видите дали отговаря на стила на писане на подозрителния текст.

Инструменти за откриване на AI плагиатство

Налични са куп инструменти, които могат да открият съдържание, написано с AI. Въпреки това, тяхната точност е различна една от друга и може да се провали в зависимост от вида на съдържанието и дължината.

Тествах тези инструменти, използвайки различни видове съдържание, генерирано от ChatGPT, GPT-3 Playground, WriteSonic, Rytr и YouWrite. Те успяха да открият всички видове съдържание, генерирано от ChatGPT и GPT-3 Playground.

Въпреки че имаха смесени резултати за специални инструменти за писане, интересното е, че всички те не успяха да открият YouWrite, предполагам, че това е така, защото YouWrite прави човешки грешки с цел да избегне откриването.

Ще ви препоръчам да използвате тези инструменти заедно с ръчната проверка на съдържанието. Първо анализирайте съдържанието с един от тези инструменти и след това ръчно проверете за някакви улики, за да потвърдите допълнително подозрението.

По-долу изброявам тези, които предлагат най-добри резултати и са най-лесни за използване:

Забележка: За демонстрация ще използвам генериран текст от WriteSonic за „Ползи от манго“.

#1. Съдържание в мащаб

Открих, че AI детекторът на съдържание от Content At Scale е най-точният за повечето тестове, които проведох. Позволява ви да сканирате до 2500 знака на сканиране и прави прогноза в проценти, показваща истинска или фалшива плътност на съдържанието.

  Как да изтриете много акаунти за запознанства с риба

Съдържание, което е над 60% фалшиво, е безопасно да се приеме, че е написано от AI съдържание, поне по-голямата част от него. На екранната снимка по-долу можете да видите, че 96% съдържание е фалшиво, което аз напълно генерирах с AI.

#2. GPTZero

Ако искате да видите какво точно съдържание е генерирано от AI, тогава GPTZero е добър вариант. GPTZero не оценява съдържанието. Вместо това, той подчертава точното съдържание, което вероятно е генерирано от AI.

Въпреки че показва резултати за объркване и спукване, за да получите представа за случайността в текста, по-важното е, че поддържа 5000 знака на сканиране и може също да качва файлове. Сканирането на голямо съдържание значително помага за подобряване на точността.

#3. GPT-2 Изходен детектор

Създателите на ChatGPT също предлагат бот за откриване на тяхната собствена работа. Тъй като GPT-2 и GPT-3 се различават само в общите данни, използвани за обучение, този детектор GPT-2 работи добре и за AI, базиран на GPT-3.

Няма ограничение за това колко съдържание може да сканира, така че е идеално за откриване на много дълго съдържание, генерирано от AI. Също така открих, че точността му е добра, особено за съдържание, генерирано от ChatGPT. Въпреки това, той малко губи в прогнозите, така че вземете предвид резултатите му само когато показва над 50% от съдържанието като фалшиво.

#4. Writer AI детектор на съдържание

Резултатите от Writer AI Content Detector са съмнителни при откриване на съдържание от инструменти за писане на AI, но работи чудесно за съдържание, генерирано от ChatGPT. Можете да сканирате 1500 знака на сканиране и дори да добавите URL адреса на съдържанието, ако то вече е публикувано.

За моя тестов текст, генериран от AI, каза, че 94% от съдържанието е генерирано от хора, което е доста разминаващо в сравнение с други инструменти. Независимо от това, все още си струва да се използва за откриване на ChatGPT съдържание, особено ако вече е публикувано.

#5. Проект и цел

Лесен, но мощен инструмент за откриване на AI писане. Според моя опит Draft & Goal предложи подобни резултати на Content At Scale, но няма ограничение за броя на думите, така че да можете да сканирате дълги записи. Времето за сканиране обаче се увеличава в зависимост от това колко съдържание сканирате.

За моя примерен текст се казва, че 94% от текста е генериран от AI.

Моите мисли 💭

Аз лично смятам, че помощта на AI всъщност е чудесен начин да премахнете блокада на писателя, да получите цялата информация на едно място и да намерите вдъхновение. Въпреки това, той никога не трябва да замества човешкото писане, тъй като AI е ограничен до вече познатите познания.

Можете също така да разгледате някои от най-добрите инструменти за проверка на плагиатство, за да предотвратите копиране.

x