Пълната история на актуализациите на алгоритъма на Google

Историята на Google е изпълнена със значителни промени във функциите на търсачката. Тези промени значително засягат видимостта на уебсайта в резултатите от търсенето на Google и влияят върху стратегиите за подобряване на онлайн присъствието.

Тук проучваме критични промени до декември 2022 г. Тези промени оформиха начина, по който намираме информация онлайн, и направиха голяма разлика в уебсайтовете, които виждаме, когато търсим.

Google продължава да развива своите алгоритми, така че да бъдете информирани за последните новини и тенденции е от решаващо значение за всеки, който иска уебсайтът му да се показва на видно място в резултатите от търсенето с Google.

Какво е Google Update?

Актуализацията на Google се отнася до промени, които Google прави в своя алгоритъм за търсене, формулата, която използва за класиране на уебсайтове в резултатите от търсенето. Тези актуализации имат за цел да подобрят качеството и уместността на резултатите от търсенето за потребителите. Това включва промени в неговия алгоритъм за търсене, засягащи класирането на уебсайтовете, приоритетите на съдържанието и SEO практиките.

Тези актуализации са еволюционни в дигиталния маркетинг и могат значително да повлияят на видимостта на даден уебсайт при търсене. Да бъдат информирани е от решаващо значение за специалистите по SEO и собствениците на уебсайтове, за да адаптират и поддържат класирането.

Разлика между основна актуализация и малка актуализация на алгоритъм

Основната актуализация и незначителната актуализация на алгоритъма се различават основно по своя обхват и въздействие върху резултатите от търсенето.

Основните актуализации са значителни, широки промени в алгоритъма за търсене на Google, обикновено оказват значително влияние върху класирането при търсене и могат да доведат до забележими колебания във видимостта и трафика на уебсайта. Тези актуализации се извършват няколко пъти годишно и имат за цел да подобрят общото качество и уместност на резултатите от търсенето. Google обявява подобни актуализации рано и предоставя насоки, за да помогне на професионалистите да се адаптират към промените.

Докато незначителните актуализации на алгоритъма са по-специфични промени, обикновено насочени към определени проблеми или аспекти на резултатите от търсенето. Тези актуализации се случват по-често и имат за цел да коригират факторите за класиране, прецизирайки начина, по който Google се справя с конкретни видове съдържание или спам в резултатите от търсенето. Тези актуализации трябва да бъдат забелязани от повечето потребители и собственици на уебсайтове.

Ето списък с актуализации на Google от Бостън 2003 г. насам:

Бостън (февруари 2003 г.)

Бостън Актуализацията на алгоритъма за търсене на Google беше пусната през февруари 2003 г. и се фокусира върху подобряване на резултатите от търсенето чрез наблягане на фактори като заглавни тагове и котвен текст. Бостънската актуализация първо беше наречена актуализация на алгоритъма на Google и първоначално беше планирана като месечна актуализация, но по-късно променена на актуализации с по-тесен интервал.

Въздействие върху SEO:

 • Актуализацията от Бостън помогна за подобряване на цялостното качество на резултатите от търсенето с Google, като даде на уебсайтовете по-голямо значение за предоставянето на висококачествено съдържание.
 • Актуализацията позволи на алгоритъма да идентифицира тактики като спам на статиите с ключови думи.

Актуализацията от Бостън доведе до бъдещи актуализации, които подобриха още повече алгоритъма за търсене на Google.

Флорида (ноември 2003 г.)

The Флорида актуализацията на алгоритъма, която Google пусна през ноември 2003 г., значително повлия върху оптимизацията за търсачки (SEO) и как уебсайтовете се класират в резултатите от търсенето на Google.

Той беше наречен Флорида, защото беше пуснат по време на конференцията PubCon Florida през ноември 2003 г. Google имаше за цел да подобри качеството на резултатите от търсенето за потребителите, докато проектира тази актуализация.

Въздействие върху SEO:

 • Преди актуализацията във Флорида SEO беше лесно. Много уебсайтове използват трикове като пълнене на ключови думи, за да се класират по-високо в търсачките. Новата актуализация включва сложни и усъвършенствани алгоритми, които подобряват търсенето и показват резултати, отговарящи на вашето желание.
 • Много уебсайтове, които използват техники за спам, отбелязаха значителен спад в класирането си.
 • Актуализацията беше насочена към прекалено оптимизирани уебсайтове и даде приоритет на етичните и най-добри практики за оптимизиране на уебсайтове. Уебсайтовете с полезна, добре написана информация получиха по-добро класиране.
 • Актуализацията във Флорида премести SEO от бързи трикове към дългосрочни планове. Специалистите по SEO трябваше да създават добро съдържание, да изграждат етични връзки и да се съобразяват с потребителите.
  Какво, видове, работещи [+4 Tools]

Като цяло актуализацията във Флорида трансформира SEO, преминавайки от спам тактика към потребителско фокусирано съдържание.

Бърбън (май 2005 г.)

В непрекъснато развиващия се пейзаж на оптимизацията за търсачки (SEO), на Актуализация на бърбънподобно на предишните, показа как Google продължава да подобрява своя алгоритъм за търсене, за да направи резултатите от търсенето по-точни и подходящи за потребителите.

Актуализацията на Bourbon имаше за цел да подобри качеството и уместността на резултатите от търсенето чрез справяне с дублираното съдържание и спам методите за SEO, с цел по-високо качество и уместност.

Въздействие върху SEO:

 • Актуализацията на Bourbon се фокусира върху това да направи Google по-добър в точното индексиране на уеб страници чрез премахване на дублирано или много подобно съдържание. Това накара уеб администраторите да дадат приоритет на уникалното и ценно съдържание.
 • Google въведе мерки за наказване на уебсайтове, които автоматично копират съдържание от други сайтове.
 • Актуализацията намали въздействието на методите за SEO със спам и насърчи етичните, устойчиви практики.
 • Това също доведе до популярността на ключовите думи с дълга опашка в SEO.

Актуализацията на Bourbon отразява ангажимента на Google да предоставя на потребителите по-точни, уместни и висококачествени резултати от търсенето.

Big Daddy (декември 2005 г.)

The Голям татко актуализацията беше крайъгълен камък в историята на търсачката на Google, тъй като подобри способността на Google да разбира и класира уеб страници въз основа на тяхното качество и уместност. Актуализацията беше пусната за първи път за специалисти по SEO, за да получат обратна връзка за промяната на алгоритъма.

Въздействие върху SEO:

 • Актуализацията помогна на потребителите да изградят кратка структура за своя уебсайт.
 • Big Daddy набляга на приоритизиращите фактори като навигация на уебсайтове, мета заглавия и взаимовръзки.

За разлика от други актуализации на Google, Big Daddy не засегна веднага търсачката на Google; ефектите бяха видими постепенно за определен период от време.

Универсално търсене (май 2007 г.)

Google внедри Универсално търсене актуализирайте, за да премахнете традиционната страница с резултати от 10 списъка при всяко търсене в Google. С тази актуализация потребителите на Google могат да игнорират новините и други неподходящи страници и лесно да търсят решения на своите запитвания.

Въздействие върху SEO:

 • Актуализацията на Universal Search предоставя на потребителите по-точна, подходяща и разнообразна SERP чрез интегриране на резултати от всички вертикали на Google.
 • Той позволява предложения за различни опции за търсене в Google, като новини и видеоклипове за резултати от локално търсене.

Преди актуализацията на Universal Search, търсачката на Google позволяваше само десет връзки на страницата с резултати, когато потребител изпрати някакво запитване. Тази актуализация разтърси нещата, като направи резултатите от търсенето по-разнообразни и стабилни.

Кофеин (юни 2010 г.)

Google излезе с a Актуализация на кофеина през юни 2010 г., за да подобри скоростта и свежестта на резултатите от търсенето с Google. Това беше значителна актуализация, която напълно обнови индекса на Google.

Въздействие върху SEO:

 • Актуализацията на кофеина доведе до до 50% по-актуални резултати от търсенето в сравнение с предишния им индекс.
 • Актуализацията подчерта важността на ефективността на уебсайта.
 • Това води до по-добро потребителско изживяване, като позволява на Google да индексира повече съдържание.

Актуализацията на кофеина беше от решаващо значение в историята на актуализациите на Google, тъй като позволи на търсачката да обхожда и съхранява данни по-ефективно и да предоставя по-актуални резултати за уеб търсения.

Панда (февруари 2011 г.)

The Актуализация на Panda фокусиран върху класирането на нискокачествени сайтове по-ниско в SERP на Google. Сайтове с ниско качество, които копират съдържание от други уебсайтове, сайтове, които предоставят неподходящи данни или данни с ниска стойност на потребителите. Актуализацията на Panda повлия на класирането на Google с до 11,8%

Въздействие върху SEO:

 • Благодарение на тази актуализация беше създадено повече висококачествено, неплагиатствано и подходящо съдържание.
 • SEO тактиките като препълване с ключови думи вече не работеха, тъй като търсачката на Google дава приоритет на съдържание с висока стойност.

Актуализацията идентифицира съдържание, което използва черни SEO трикове и статии, които използват спам, слабо, нискокачествено съдържание.

Пингвин (април 2012 г.)

The Пингвин актуализация на алгоритъма, насочена към идентифициране на уебсайтове, които използват уеб спам и манипулативни тактики за изграждане на връзки. Тази актуализация анализира дали обратните връзки, получени от даден уебсайт, са били истински или са били тактика за измама на търсачката на Google.

  Най-добрият изчерпателен контролен списък за съответствие на SOC 2

Въздействие върху SEO:

 • Актуализацията имаше за цел да идентифицира SEO тактиките за черна шапка за изграждане на връзки.
 • Актуализацията приоритизира препратките от автентични сайтове и класира уебсайтове с препратки с ниско качество в търсенията с Google.

Актуализацията, известна също като актуализация на алгоритъма за уеб спам, гарантира, че уебсайтовете, класирани високо в SERP, имат обратни връзки от легитимни сайтове.

Колибри (август 2013 г.)

The Алгоритъм на Hummingbird Google актуализацията беше пусната през август 2013 г., но беше обявена от Google на 26 септември 2013 г. Тя напълно промени основния алгоритъм на Google. Намерението зад това е да отговори на заявките на потребителите и най-подходящите резултати. Google се опита да повиши точността на знанието на Google, което се основава на Графа на знанието.

Въздействие върху SEO:

 • Актуализацията показа съответстващите ключови думи в горната част на уеб страниците.
 • Фразите на статията придобиха важност в актуализациите, тъй като алгоритъмът на Hummingbird все още не се фокусира върху дълги разговорни статии.

Актуализацията намали загубата на време на потребителите. Те показаха съвпадащата ключова дума на заявката първа, за да увеличат потребителското изживяване много по-добре от предишната.

Гълъб (юли 2014 г.)

The Актуализация на гълъба беше въведен в средата на 2014 г., за да подобри точността на резултатите от местното търсене. Актуализацията повлия на данните от местния бизнес анализ и предостави на търсещите най-подходящите и точни резултати.

Въздействие върху SEO:

 • Актуализацията на Pigeon имаше за цел да подобри цялостните възможности за търсене на Google. Резултатите от търсенето с Google имаха повече външен вид и функционалност както за Карти, така и за Търсене.
 • Отзивът на клиента се третира като по-благоприятен в тази актуализация. Актуализацията на алгоритъма на pigeon е насочена към страниците, които имат добри отзиви.

Алгоритъмът основно повишава класирането на страниците въз основа на разстояние и местоположение.

Удобен за мобилни устройства (април 2015 г.)

На 21 април 2015 г. Google обяви своя Удобен за мобилни устройства алгоритъм в световен мащаб. Това беше културната промяна на Google, когато те станаха мобилни за първи път. Актуализацията подобри резултатите от търсенето за мобилни потребители, за да получат висококачествени и подходящи резултати за своите заявки. Текстовете се четат лесно на мобилен телефон, без да се увеличава.

Въздействие върху SEO:

 • Актуализацията засегна класирането в търсенето само за мобилни телефони.
 • Алгоритъмът е приложен само при посещение на потребител на една страница, а не на целия уебсайт.
 • Google се опита да разбере проблема на мобилните потребители с тази актуализация. Имаха нужда от повече трафик на страниците, които са удобни за мобилни устройства.

Актуализацията даде приоритет на мобилните потребители, тъй като потребителите търсят повече на мобилни устройства. Страниците са разработени, за да станат видими за потребителите.

RankBrain (октомври 2015 г.)

The RankBrain беше компонент на основния алгоритъм на Google, официално обявен през октомври 2015 г. Използваше машинно обучение, за да определи най-подходящите резултати за заявките за търсене на потребителя. Алгоритъмът използва различни източници, за да захранва своите данни и след това да изчислява резултатите чрез машинно обучение. Резултатите от търсенето и класирането обикновено се основават на изчислението.

Въздействие върху SEO:

 • Актуализацията показа резултати от нуждите на потребителите, които преди бяха базирани на ключови думи.
 • Реномираните марки се класират по-високо на уеб страницата, така че потребителите да могат да получат удовлетворено изживяване.

Този алгоритъм на Google се фокусира върху подобряването на потребителското изживяване чрез анализиране на страниците с машинно обучение.

Опосум (септември 2016 г.)

The опосум актуализацията на Google стартира през 2016 г. и беше най-значимата актуализация след Pigeon от 2014 г. Той имаше за цел да подобри резултатите от местното търсене чрез намаляване на спама. Дори фирми, които са извън града, се придвижват нагоре в класацията на резултатите от търсенето.

Въздействие върху SEO:

 • Актуализацията филтрира дублиращото се съдържание въз основа на едни и същи адреси.
 • Целта беше да се подобри физическото местоположение на бизнеса, така че да се класира по-високо.
 • При тази актуализация Google увеличи границите на града, за да вземе повече бизнес акаунти, за да подобри ползите за местните жители.

С тези актуализации Google позволи на фирмите да повишат класирането, дори ако не са били във филтрираното местоположение. Целта зад тази актуализация беше най-добрият бизнес да се появи в горната част на резултата.

Фред (март 2017 г.)

Google пусна своя Актуализация на Фред през март 2017 г. Въпреки това на някои уебсайтове бяха необходими шест месеца, за да си възвърнат загубения трафик по време на актуализацията на алгоритъма. Актуализацията осигурява приходи от тези уебсайтове, които са използвали тежки рекламни разположения или лоши препратки.

  Как да конвертирате уеб страница в PDF: 12 най-добри инструмента

Въздействие върху SEO:

 • За да подобри SEO изживяването за потребителите, Фред прекъсна много уебсайтове за използване на лоши връзки или слабо съдържание.
 • Актуализацията принуди уебсайтовете да извършват SEO одити, правейки съдържанието лесно за класиране и четене.
 • Тежките реклами, съдържащи уебсайтове, получиха наказание при класиране в търсенето.

Фред беше решаващата актуализация за Google, тъй като те директно наблюдават уебсайта. Уебсайтовете, които са засегнати от Fred, се нуждаят от време, за да излязат с различни корекции.

Медик (август 2018)

The Медицинска актуализация засегнати уеб страници, свързани с финанси, здравеопазване и законност, тъй като Google се фокусира върху предоставянето на най-сигурните резултати за заявката на потребителя. Съдържанието беше проверено от роботите за търсене на Google. Това доведе до това, че Google започна да наказва ниската EAT и да възнаграждава високата EAT. EAT се отнася до качеството на страници с повече експертни познания, авторитет и надеждност.

Източник на изображението- https://twitter.com/FelipeBazon/

Въздействие върху SEO:

 • Актуализацията класира резултатите от търсенето въз основа на техния EAT.
 • Google се фокусира върху опита на потребителите, докато посещават медицински страници за сериозна и достоверна информация.

Google дава приоритет на безопасността и здравето на хората в тази актуализация. Те гарантираха, че легитимните и подходящи страници се класират високо в резултатите от търсенето.

BERT (октомври 2019 г.)

BERT означава двупосочни енкодерни представяния от трансформатори; това е важен модел за обработка на естествен език (NLP), който Google представи през октомври 2019 г. Когато въвеждате нещо в Google, той иска най-добрите резултати. БЕРТ е като езиков експерт, който Google използва, за да разбере какво търсите, дори ако трябва да използвате перфектни думи в търсенето си. Помага на Google да намери уеб страници, които отговарят на това, което искате.

Въздействие върху SEO:

 • BERT помогна на Google да разбере сложния език, неща като думи, които означават едно и също. Специалистите по SEO трябваше да се съсредоточат повече върху създаването на съдържание, което отговаря на намеренията на потребителя, дори и да не съвпада стриктно с конкретни ключови думи.
 • BERT възнаграждава съдържание, което предоставя стойност, а не просто оптимизиране за ключови думи; насърчава собствениците на уебсайтове да се съсредоточат върху създаването на висококачествено, информативно и контекстуално съдържание.
 • Актуализацията може да разбере как думите се свързват в едно изречение, което е от жизненоважно значение за намирането на предизвикателни въпроси и индиректно влияе какви типове съдържание е вероятно да се класират добре.
 • Това значително повлия на гласовото търсене, тъй като помага на алгоритмите на Google да разберат естествения начин, по който хората говорят в гласови заявки. Уебсайтовете, които се адаптират за гласово търсене, отбелязаха значителни подобрения.

BERT промени правилата за търсене на Google; това подобри разбирането на Google за потребителските намерения и контекст. Той даде приоритет на ориентираното към потребителите качествено съдържание пред ключовите думи. SEO стратегиите трябваше да се адаптират съответно.

Основни актуализации (2018 – 2021)

Актуализации на Google Core целят да подобрят резултатите от търсенето с Google и да ги направят по-ценни и подходящи. Google прави хиляди основни актуализации годишно, за да подобри своя алгоритъм за търсене и да го подобрява непрекъснато.

Въздействие върху SEO:

 • Основните актуализации подобряват качеството на резултатите от търсенето с Google и гарантират, че потребителите получават достоверно и подходящо съдържание.
 • Повечето от основните актуализации имаха незначително въздействие, но допринесоха значително за идентифицирането на автентични сайтове.

Миналите основни актуализации са Core Update (17 ноември 2021 г., 1 юли 2021 г., 3 декември 2020 г., 4 май 2020 г., 13 януари 2020 г., 2 юни 2019 г.) и Core Algorithm Update (2 юни 2021 г., 24 септември 2019 г., 16 април 2018 г., 9 март 2018).

Източник на изображението- https://twitter.com/brodieseo/

Google обяви Актуализация на спама на връзката на 14 декември 2022 г., за да подобри способността на търсачката на Google да намира сайтове, които продават или купуват връзки за SEO. Google подобри базирания на AI инструмент за предотвратяване на спам SpamBrain, за да открие и премахне тези сайтове от класиране в резултатите от търсенето с Google.

Въздействие върху SEO:

 • Подобрението на SpamBrain помогна на търсачката на Google да неутрализира спам връзките.
 • Уебсайтовете, които продаваха или купуваха спам връзки, бяха спуснати по-надолу в SERP.

В резултат на тази актуализация алгоритъмът може лесно да открие уебсайтове, които участват в практики за закупуване на връзки, и сайтове, които разпространяват изходящи връзки.

Заключителни думи

От 2003 г. до сега Google непрекъснато актуализира своя алгоритъм, за да подобри своята търсачка и да предостави страхотно изживяване на своите потребители. Всяка от актуализациите на алгоритъма изисква различен подход и техники.

Страниците, които се класират високо в резултатите от търсенето, получават най-голям трафик. Google гарантира, че потребителят получава най-подходящите отговори на своите запитвания, а висококачественото съдържание се класира по-високо в SERP.

x