Превключване на мощността за оптимално гравиране и рязане

The iKier K1 Pro Макс има за цел да предложи пакет „всичко в едно“ за тези, които искат да започнат или да надградят своето лазерно гравиране и рязане. С полезни функции за използваемост и система за подпомагане на въздуха, той представлява вълнуваща входна точка за онези, които искат да развият бизнес или да разширят своето проучване на материали.

iKier K1 Pro Макс

За тези, които търсят стабилен набор от опции от своя лазерен гравьор, iKier K1 Pro Max предлага функции за рационализиране на вашия работен процес. С 32-битова дънна платка, превключваема лазерна мощност от 24 W или 48 W и включена въздушна помощ, има много контрол, когато избирате как най-добре да подходите към гравиране или лазерна работа. За да ви помогне да позиционирате всичко оптимално, K1 Pro Max предлага и моторизирана Z-ос, инфрачервено напречно позициониране и опция за автоматично фокусиране. Линейните лагери също помагат за поддържане на по-високи скорости на гравиране, като iKier K1 Pro Max достига до 900 mm/s. В допълнение, iKier предлага разнообразие от функции за безопасност, свързани със защитната ключалка, жироскопа, крайните превключватели и откриването на пламък.

Марка iKier

Превключваема лазерна мощност (24/48 W)

Работна площ 410 x 410 мм (~16,1 x 16,1 инча)

Екран 4,3-инчов сензорен екран

Софтуер Lightburn, LaserGRBL, приложение iKier

Позициониране на камерата Няма

Професионалисти

  • Разнообразие от функции за защита на безопасността
  • Автоматично фокусиране
  • Включеният въздушен асистент позволява по-добър контрол и безопасност
  • Сменяема мощност на рязане
  • Инфрачервеният мерник помага при позициониране
  • Автоматично потъващо рязане

минуси

  • Магнитният сензорен екран не винаги се закрепва здраво
  • Няма измервания на устройството за кръстосани препратки
  • Случайни грешки и проблеми със софтуера
  • Офлайн гравирането не е оптимално

Настройване на iKier K1 Pro Max

Джеймс Хирц / MakeUseOf

Като лазерен гравьор с по-висока цена, iKier K1 Pro Max изисква известно сглобяване, но не е толкова тежко и обикновено може да бъде завършено за по-малко от час. Това предлага достатъчно време за настройка на някои от допълнителните аксесоари, като лазерно легло тип пчелна пита или защитна кутия на iKier.

Въпреки това, поради размера на машината от 25,6 х 29,5 х 8,7 инча (650 х 750 х 222 мм), вероятно ще имате нужда от помощ за процеса, заедно с достатъчно пространство на масата за настройка.

Включеното ръководство ще служи като най-точно ръководство, но свързаното видео за инсталиране е добро за кръстосани препратки. Въпреки че обикновено е лесно, ще трябва да проверите визуално какво вече е направено за вас в сравнение с видеоклипа. Но като цяло, след като сте поставили релсата по оста X и сте инсталирали лазерния модул, по-голямата част от работата е свършена.

Джеймс Хирц / MakeUseOf

Друг комплект ръце ще ви помогне да направите окончателното окабеляване малко по-гладко; можете да се справите с малко игра. При настройката и инсталирането на системата за въздушна помощ свързаният видеоклип се оказва безценен.

iKier K1 Pro Max Технически спецификации

Джеймс Хирц / MakeUseOf

iKier K1 Pro Max предлага значителна площ за гравиране от 16,1 x 16,1 инча (410 x 410 mm). Но по-интересното е регулируемата лазерна мощност, която може да се сменя между 24W и 48W чрез превключвател на лазерния модул. В зависимост от текущия режим, размерът на лазерното петно ​​ще се коригира до 0,08 x 0,1 mm при 24 W или 0,1 x 0,15 mm при 48 W мощност, така че можете да оптимизирате за повече детайли или по-висока мощност.

  Топ 13 JavaScript анимационни библиотеки за вашите интерактивни уеб проекти

За целите на рязане K1 Pro Max може да използва автоматично потъващо рязане, което може да увеличи дълбочината на рязане до 25%. Освен това неговите линейни лагери и алгоритми за движение позволяват гравиране със скорост до 900 мм в секунда. По отношение на своята функционалност, линейните лагери използват плъзгащ се дизайн за своята X-ос и винтов дизайн за Y-ос.

Джеймс Хирц / MakeUseOf

32-битова дънна платка захранва устройството и неговото офлайн гравиране чрез прикачения 4,3-инчов сензорен екран. Включената система за подпомагане на въздуха може да се управлява чрез Lightburn, а потокът може да се променя чрез превключвателя за регулиране на потока. Освен това, моторизираната Z-ос предлага опция за докосване на автофокус с един бутон, като позволява на лазера да прецени разстоянието му от материала.

Защита на очите и безопасност

Джеймс Хирц / MakeUseOf

Освен по-стандартния защитен акрилен щит около лазера, iKier K1 Pro Max се предлага с различни функции за безопасност за намаляване на опасността по време на работа. Ако изберете кутията за лазерно гравиране на iKier (не е включена в нашия модел за преглед), има допълнителна защита срещу прах и пожар, заедно с изпускателен вентилатор за бързо извеждане на миризми и дим. За да очертаете напредъка, той разполага и с множество прозорци за гледане, така че можете да защитите очите си и да не използвате лазерни очила.

За тези, които използват основния пакет K1 Pro Max, са включени лазерни очила, но все пак би било препоръчително да закупите някои по-удобни очила OD5+, тъй като включените могат да окажат допълнителен натиск върху ушите ви, което става забележимо след многократна работа или продължителна употреба .

Джеймс Хирц / MakeUseOf

С включената система за подпомагане на въздуха, шансовете за изскачане на пламък са значително намалени, особено когато се използва по подходящ начин с зададения процент мощност на лазера. iKier съветва да поддържате въздушния асистент да тече на 80% мощност или по-ниска, за да увеличите живота му. Ако под лазерната глава се появи пламък, откриването на пламък ще се задейства, когато е активирано; лазерът ще се върне в началото си и ще издаде аларма.

В допълнение към защитата за гледане, iKier се предлага с допълнителни функции за ограничаване на опасността. Ако бъде наклонен, жироскопът на устройството ще уведоми устройството, ще спре работата и ще активира алармата му. Крайните превключватели предотвратяват всяко превишаване, така че новите потребители не трябва да се притесняват от разбиване на лазерната глава в страни, когато визуализират своя дизайн.

Освен това устройството има защитно заключване с физически ключ за предотвратяване на работа.

Използване на контролера със сензорен екран iKier K1 Pro

Джеймс Хирц / MakeUseOf

K1 Pro Max може да се управлява независимо от компютър благодарение на офлайн работа чрез 4,3-инчов сензорен екран. Като поставите USB устройство с поддържани файлове за рязане или гравиране, можете да продължите със задачата след някои незначителни настройки, като например настройки на фокуса. Докато не сте тренирали с файла предварително, все пак е препоръчително да го изпробвате първо чрез настолен софтуер, тъй като контролите са много по-ограничени за офлайн режим и им липсват допълнителните части от визуалната справка.

Сензорният екран предлага основен набор от контроли с повечето команди за настройка отляво, докато контролите за движение се намират от дясната страна на екрана. Ако планирате да гравирате върху обекти с неправилен размер, препоръчваме ви да използвате включения блок с фиксиран фокус, вместо да избирате автофокус. След като започнете работата, има лента за основен процес на завършване и голям бутон за пауза или спиране.

  Как да предавате поточно епизоди от Южния парк на Chromecast безплатно

Джеймс Хирц / MakeUseOf

Малки корекции могат да бъдат направени и на мощността или скоростта на екрана в процеса. Въпреки това, ако се сблъскате с големи грешки, вероятно е най-добре да натиснете бутона за захранване поради липсата на бутон за аварийно спиране. В противен случай лекото забавяне при спиране на работата директно през сензорния екран.

Ако се натъкнете на загуба на захранване по време на операция, опцията за гравиране на възобновяване на K1 Pro Max може да се използва само когато работите офлайн или чрез приложението. Просто ще трябва да се уверите, че няма движение на гравера или повърхността за гравиране, ако това се случи, за да избегнете грешка, след като възобновите. Освен това ще трябва да се уверите, че автоматичното начало при стартиране не е активирано.

Съображения за софтуер и приложения

Джеймс Хирц / MakeUseOf

iKier K1 Pro Max е съвместим с LaserGRBL или Lightburn. Ако използвате macOS, Lightburn е единствената ви опция. Въпреки че Lightburn идва с безплатна пробна версия, ще трябва да закупите лиценз след този период, за да продължите да използвате K1 Pro Max, така че вземете предвид тази цена при решението си. Лицензът струва $60 и дава актуализации за една година (ще работи и след година; просто няма да получавате повече актуализации).

Докато вашият избор на софтуер ще се свежда до предпочитанията и вашата операционна система, Lightburn предлага по-рационализирана и удобна за потребителя опция за настройка на вашите задачи и контрол на много от вторичните функции на K1 Pro Max. Ще можете да активирате автофокус, потъващо рязане и спомагателно позициониране с няколко прости стъпки.

С Lightburn можете да персонализирате проект чрез множество типове слоеве, което ви позволява да създадете много по-сложно гравиране с минимални проблеми. А с базираната на превключвател система за мощността на лазера можете лесно да сменяте мощността по време на многоетапна работа, която смесва гравиране и рязане.

Понякога ще възникнат странни грешки по отношение на свързаността или позиционирането на K1 Pro Max, но те обикновено могат да бъдат разрешени чрез рестартиране на устройството или изпращане на лазера у дома.

Джеймс Хирц / MakeUseOf

Като цяло, ако харчите толкова много за по-скъпия K1 Pro Max, има смисъл да се възползвате от неговата интеграция с Lightburn. Освен това ще улесни създаването на файлове за офлайн гравиране.

Ако се осмелите да изпробвате приложението за смартфон iKier, в зависимост от вашия телефон също могат да възникнат проблеми със свързаността и грешки. Дори на по-нов телефон надстройката на системата чрез приложението се провали въпреки установената връзка. Всъщност не успях да тествам разпечатка от приложението поради грешка, която щеше да изскочи на финалния етап на експортиране обратно към K1 Pro Max. Въпреки това, той откри работата на устройството и ще изскочат предупредителни известия.

Както при повечето приложения за гравиране на смартфони, има много минимален интерфейс за работа и малко количество редактиране на изображения.

Гравиране с iKier K1 Pro Max

Джеймс Хирц / MakeUseOf

По отношение на качеството, iKier K1 Pro Max разполага с точност на гравиране от 0,01 mm и предлага 2K резолюция малко светлинно петно ​​при използване на 24W лазерна мощност. В зависимост от вашата софтуерна интеграция, опциите за гравиране на изображения могат да бъдат фино настроени, за да получите желания ефект и завършеност.

  Как да изчистите опашката на Spotify

Ще трябва да експериментирате, когато за първи път работите с изображение, тъй като по-тъмните изображения или тези с повече черно може да се окажат като по-фин релеф. Опитайте различни предварително зададени изображения и настройки, особено когато работите с различни материали.

Джеймс Хирц / MakeUseOf

Когато използвате лазерна мощност от 24 W и по-тънко дърво, обикновено можете да изрежете своя дизайн, без да превключвате на мощност от 48 W. Тези комбинирани задачи за гравиране обикновено варират между двадесет минути до един час, в зависимост от нивото на детайлност.

Джеймс Хирц / MakeUseOf

При оразмеряване, изображение с размери 10 x 10 инча при скорост от 1700 мм в минута отне на iKier K1 Pro Max около два часа и половина. За сравнение изображение с приблизително 11 x 11 инча с подобно ниво на сложност отне около три часа при 2000 мм в минута.

Режеща мощност на K1 Pro Max

За да тествам силата на рязане на K1 Pro Max, извадих от два различни размера скрап от иглолистна дървесина с различни дебелини (3/8 инча и 11/16 инча), използвайки режим на мощност на лазера 48 W. Ако възнамерявате да режете по-дълбоко от обикновено подходящото за лазерно легло тип пчелна пита, ще искате да повдигнете K1 Pro Max. Краката му не са регулируеми, така че ще трябва да повдигнете всеки от четирите крака нагоре с нещо еднакво по височина, но е възможно.

Джеймс Хирц / MakeUseOf

При дебелина 3/8 инча той може да прореже с 6 прохода при 90% мощност на лазера и скорост на рязане 900 mm/минута върху легло от пчелна пита. За дебелина 11/16 инча това достигна до 16 преминавания при същите 90% лазерна мощност и 900 mm/минута скорост на рязане. При 16 минавания беше необходимо малко усилие, за да се изтласка отрязаното парче, докато при 20 минавания то изскочи от само себе си.

Джеймс Хирц / MakeUseOf

С включената въздушна помощ овъгляването беше значително намалено и нямаше пламъци. Ако работите с по-стандартните занаятчийски видове и дебелини на дърво (до 3 мм балса или MDF), K1 Pro Max може лесно да прореже, особено с легло тип пчелна пита.

Трябва ли да купите iKier K1 Pro Max?

Джеймс Хирц / MakeUseOf

При около $2000, iKier K1 Pro Max не е евтин, но преодолява разликата между диодните лазери с по-ниска мощност и цените на CO2 моделите. Той предлага по-голяма площ за гравиране и допълнителни функции, насочени към опростяване както на настройката, така и на стила на работа. Но за тези, които все още не са запознати със софтуера за гравиране и търсят опростено потребителско изживяване, някои от неговите предимства може да се окажат ненужни.

Въпреки това, ако търсите фина настройка или масово производство с по-голяма честота, първокласните функции добавят допълнителна безопасност и контрол. iKier K1 Pro Max ще се хареса повече на опитни потребители на лазерен гравьор или на тези, които търсят по-широки случаи на употреба. Има няколко хълцания в процеса, но превключващият захранващ елемент на K1 Pro Max го прави достоен за внимание от тези, които търсят повече гъвкавост с диодния си лазер.

iKier K1 Pro Макс

За тези, които търсят стабилен набор от опции от своя лазерен гравьор, iKier K1 Pro Max предлага функции за рационализиране на вашия работен процес. С 32-битова дънна платка, превключваема лазерна мощност от 24 W или 48 W и включена въздушна помощ, има много контрол, когато избирате как най-добре да подходите към гравиране или лазерна работа. За да ви помогне да позиционирате всичко оптимално, K1 Pro Max предлага и моторизирана Z-ос, инфрачервено напречно позициониране и опция за автоматично фокусиране. Линейните лагери също помагат за по-високи скорости на гравиране, като iKier K1 Pro Max достига до 900 mm/s. В допълнение, iKier предлага разнообразие от функции за безопасност, свързани с ключалката за сигурност, жироскопа, крайните превключватели и откриването на пламък.