Поправете липсата на контролен панел на NVIDIA в Windows 10

Независимо дали става дума за запален геймър или обикновен потребител на компютър, графичната карта на NVIDIA винаги заема специално място. Това GPU приложение е разработено и пуснато от корпорация NVIDIA, водещ производител на технологични продукти в света. По принцип към вашата система се добавя графичен процесор NVIDIA, за да изпитате висока производителност и мощна графика. Тук приложението NVIDIA Control Panel ви позволява да контролирате и да осъществявате достъп до настройките, свойствата и функционирането на графичната карта. Но какво се случва, когато не можете да отворите или дори да намерите приложението за контролен панел на NVIDIA изведнъж? Оставя те притеснени. Запретнете ръкави всички, които се борят с този проблем! Тази статия ще ви насочи как да коригирате проблема с липсващия контролен панел на NVIDIA с Windows 10. Така че, продължете да четете, за да коригирате липсващия проблем с настройките на дисплея на контролния панел на NVIDIA.

Как да поправите липсващ контролен панел на NVIDIA в Windows 10

Могат да бъдат изброени различни причини за липсващо приложение за контролен панел на NVIDIA в Windows 10. Но имайте предвид, че тези причини не са пряката причина за проблема, което означава, че само възможните резултати или сценарии, довели до този проблем, са компилирани заедно.

  • Наличието на остарял, повреден или несъвместим драйвер причинява грешки във вашата графична карта.
  • Последната актуализация на Windows 10 може да не е съвместима с драйвера на NVIDIA. Следователно, трябва да го върнете към по-ранната версия.
  • Когато файловете се повредят в приложението за контролен панел на NVIDIA, те се повреждат.
  • Други често срещани грешки и грешки могат да причинят проблеми с този конкретен проблем.

Преди да продължите по-нататък, проверете дали имате инсталиран чип NVIDIA на вашия компютър. Изпълнете стъпките, дадени по-долу, за да проверите наличието на приложението NVIDIA Control Panel за Windows 10 чрез услугата за диспечера на задачите.

1. Натиснете Клавиши Ctrl + Shift + Esc заедно, за да отворите диспечера на задачите.

2. В прозореца на Task Manager, превключете към раздела Performance и изберете GPU 0 или GPU 1 в левия панел.

3. В десния панел на графичния процесор вижте името на модела на графичната карта в горния десен ъгъл на страницата. Ако стартира с NVIDIA, тогава контролният панел на NVIDIA трябва да е наличен на вашия компютър.

  Как да защитите вашия компютър с Windows 7 през 2020 г

След проверката, ако драйверът на NVIDIA ви радва с присъствието си и липсва само контролният панел на NVIDIA, тогава можете да следвате методите за отстраняване на неизправности, споменати по-долу, за да отстраните този проблем.

Метод 1: Отмяна на Windows Update

Актуализирането на вашата операционна система Windows 10 е ценно усилие. Но понякога е възможно вашият графичен драйвер да не е съвместим с най-новата версия или надстроена версия на Windows. По този начин върнете най-новата си актуализация на Windows от вашата система, за да разрешите проблема с липсващия Windows 10 контролен панел на NVIDIA.

1. Натиснете клавишите Windows + I, за да стартирате Настройки.

2. Изберете Актуализация и защита.

3. Изберете Възстановяване от левия панел.

4. Щракнете върху бутона Начало.

5. Следвайте инструкциите на екрана и вашият Windows ще се върне към предишната версия.

Метод 2: Показване на контролния панел на NVIDIA

Понякога несъзнателно, ако скриете контролния панел на NVIDIA, той изчезва. Рядко е възможно и вашият Windows 10 или приложение на трета страна да скрие иконата. По този начин може да изглежда, че липсва. Изпълнете стъпките, дадени по-долу, и разкрийте контролния панел на NVIDIA.

1. Натиснете клавиша Windows, въведете контролен панел и щракнете върху Отвори.

2. Тук задайте Преглед по като Големи икони, след което изберете Контролен панел на NVIDIA от списъка с елементи.

3. Изберете менюто на работния плот, което се намира в горната част.

4. Под менюто на работния плот се уверете, че опциите Добавяне на контекстно меню на работния плот и Показване на иконата в тавата за известия са активирани. Ако не, поставете отметка, за да го маркирате.

5. Накрая затворете приложението NVIDIA Control Panel и опитайте да го отворите чрез работен плот или системна област.

Метод 3: Рестартирайте услугите на NVIDIA

Различни услуги работят постоянно във фонов режим, за да могат другите приложения да работят гладко. Затова рестартирайте всички услуги, свързани с NIVIDIA, за да се появи отново контролният му панел. Ето как да го направите и да разрешите липсващия проблем с настройките на дисплея на контролния панел на NVIDIA.

1. Натиснете клавишите Windows + R заедно, за да стартирате диалоговия прозорец Run.

2. Въведете services.msc и натиснете клавиша Enter, за да отворите прозореца Услуги.

3. В прозорците на услугите намерете услуги, които започват с името NVIDIA. Щракнете с десния бутон върху всяка такава услуга и изберете Рестартиране от контекстното меню.

4. Ако услугата не работи, щракнете с десния бутон върху нея още веднъж и щракнете върху Старт.

  Как да получите приложението Intel Graphics Command Center UWP на Windows 10

5. Повторете стъпки 3 и 4, за да рестартирате и следните услуги:

  • Контейнер на NVIDIA LocalSystem
  • NVIDIA NetworkService контейнер
  • NVIDIA телеметричен контейнер

Проверете дали този метод връща приложението NVIDIA Control Panel. Ако не, все още не губете надежда. Опитайте следващото решение, за да коригирате проблема с липсващия контролен панел на NVIDIA с Windows 10.

Метод 4: Актуализирайте графичния драйвер на NVIDIA

Графичният драйвер е съществена характеристика на всяка онлайн игра или компютър. Производителите на графични процесори често пускат актуализации и функции. Освен това, за да се избегнат всякакви технически проблеми като трептене на екрана, неправилна работа на дисплея, включване/изключване на екрана и така нататък, е необходимо да актуализирате графичния драйвер, тъй като те са отговорни за ефективността и производителността на компютъра. Така че, актуализирайте графичния драйвер и вижте дали тази актуализация работи. Прочетете нашето ръководство за 4 начина за актуализиране на графични драйвери в Windows 10.

Метод 5: Отворете ръчно контролния панел на NVIDIA

Можете да накарате контролния панел на NVIDIA да се появи, като го стартирате ръчно. За да направите това, следвайте стъпките, дадени по-долу.

1. Натиснете едновременно клавишите Windows + E, за да стартирате File Explorer.

2. Придвижете се до следния път за местоположение.

C:Program FilesNVIDIA Corporation

Забележка: Местоположението може да варира в зависимост от вашата инсталация.

3. Щракнете двукратно и отворете папката Клиент на контролния панел. Намерете и щракнете с десния бутон върху файла nvcplui.exe. След това изберете Изпълни като администратор от контекстното меню.

Проверете дали контролният панел на NVIDIA без Windows 10 е намерен отново.

Метод 6: Не овърклоквайте графичния процесор

Овърклокването на GPU премахва ограничението на графичната карта и й позволява да работи над границата на безопасност. Следователно този процес понякога може да причини грешка. Следователно е необходимо да не се прекрачва границата. Това е така, защото в бъдеще ограничението може да спре функционирането на вашата графична карта. И този овърклокнат GPU може да е причината за липсващия контролен панел на NVIDIA. Въпреки че директната причина не е открита, много потребители разкриха, че намаляването на овърклока на графичния процесор позволява контролният панел на NVIDIA да бъде отново видим.

Метод 7: Променете настройките за съвместимост

Ако грешката се повтаря често дори след отстраняването й, тогава поддръжката на NVIDIA ни предостави трайно решение. Следвайте стъпките, дадени по-долу, за да промените настройките за съвместимост и да коригирате липсващия проблем с настройките на дисплея на контролния панел на NVIDIA.

1. Натиснете клавишите Windows + E заедно, за да отворите File Explorer.

2. Придвижете се до следното местоположение.

C:Program FilesNVIDIA CorporationDisplay.NvContainer

3. В папката Display.NvContainer намерете файла Display.NvContainer. Щракнете с десния бутон върху него и изберете Копиране от контекстното меню.

  Как да деактивирате функцията „Безопасно премахване на хардуер“ в Windows 10

4. Натиснете клавишите Windows + R заедно, за да стартирате диалоговия прозорец Изпълнение.

5. Въведете shell:startup и натиснете клавиша Enter, за да стартирате папката Startup.

6. В папката натиснете едновременно клавишите Ctrl + V, за да поставите копираната папка.

7. След това щракнете с десния бутон върху копираната папка Display.NvContainer и изберете Properties от контекстното меню.

8. В прозореца Свойства отидете на раздела Съвместимост. Сега поставете отметка в квадратчето Стартиране на тази програма като администратор в секцията Настройки. Изберете Приложи и след това щракнете върху OK, за да запазите направените промени.

Проверете дали липсващите във вашия Windows 10 настройки на дисплея на контролния панел на NVIDIA са коригирани.

Метод 8: Преинсталирайте графичния драйвер на NVIDIA

Нито едно от горните решения не работи? Не се безпокой. Имате един последен метод за работа. Това е да опитате да инсталирате отново приложението за контролен панел на NVIDIA. Ето как да деинсталирате и преинсталирате приложението.

1. Натиснете клавиша Windows, въведете диспечера на устройства и щракнете върху Отвори.

2. Щракнете двукратно върху Display adapters, за да разширите драйвера.

3. Тук щракнете с десния бутон върху графичния драйвер или адаптер NVIDIA и изберете Деинсталиране на устройство в контекстното меню.

4. Следвайте инструкциите на екрана, за да деинсталирате драйвера и да рестартирате компютъра.

5. Отидете на страницата за изтегляне на драйвери на NVIDIA и попълнете подробностите за модела на NVIDIA адаптера и изберете Търсене.

6. На новата страница щракнете върху Изтегляне, за да изтеглите съветника за инсталиране.

7. След като бъде изтеглен, стартирайте инсталационния файл и инсталирайте драйвера на вашата система.

8. Накрая рестартирайте компютъра си и вижте дали можете да намерите контролния панел на NVIDIA на работния плот или системната област.

Професионален съвет: Как да инсталирате приложението за контролен панел на NVIDIA

За да инсталирате NVIDIA Control App от Microsoft Store, изпълнете стъпките, дадени по-долу:

1. Отидете на страницата на магазина на Microsoft на контролния панел на NVIDIA.

Забележка: Уверете се, че всички системни изисквания са изпълнени.

2. Изберете бутона Вземи, за да инсталирате приложението.

Проверете дали проблемът с контролния панел на NVIDIA липсва Windows 10 все още съществува.

***

Надяваме се, че това ръководство е било полезно и сте успели да поправите липсващ контролен панел на NVIDIA в Windows 10. Кажете ни кой метод е работил най-добре. Моля, не се колебайте да се свържете с нас за всякакви въпроси или предложения чрез секцията за коментари, дадена по-долу. Също така ни уведомете какво искате да научите по-нататък.