Познаване на основите на информационната архитектура в проектирането [+4 Tools]

Информационната архитектура (IA) е отличен начин за организиране на съдържание в цифрови продукти.

Независимо дали създавате уебсайт, мобилно приложение или магазин за електронна търговия, IA е важно съображение при подреждането и представянето на съдържание.

Причината е, че ако потребителят може лесно да намери това, което търси, без затруднения, имате по-голям шанс да ги спечелите и да ги превърнете в клиенти.

Но ако не организирате и не показвате съдържанието си правилно, това може да доведе потребителите до объркване и в крайна сметка да напуснат вашия сайт за друг. Следователно IA е от решаващо значение за вашия сайт.

В тази статия ще обсъдя IA, как да го направя и някои от най-добрите инструменти за IA.

Да започваме!

Какво е информационна архитектура?

Информационната архитектура е практика за организиране, структуриране, етикетиране и представяне на съдържание или информация устойчиво и ефективно.

Тук съдържанието може да бъде всичко, като например уебсайт, части от уебсайт, публикация в блог, софтуер, мобилно приложение, онлайн общност, книга, онлайн магазин и т.н. Той подобрява откриваемостта и използваемостта за потребителите, когато посещават сайта и разбират наличното съдържание.

В тази информационна ера IA се използва от UX дизайнери, информационни архитекти, мениджъри на съдържание и дизайнери на взаимодействие, за да представят тяхното съдържание по смислен начин. Информационната архитектура се основава на следното:

 • Потребителят и какво търсят и как ще използват съдържанието
 • Съдържание или информация, с която потребителят ще се ангажира
 • Контекст или среда, в която потребителят ще взаимодейства със съдържанието

Информационна архитектура срещу UX

Дизайнът на потребителското изживяване (UX) е как потребителят се чувства при използването на услуга, продукт или система. Занимава се с възприятието на потребителя за ефективността, лекотата на използване и полезността на продукта. UX издига информационната архитектура IA като основа на по-високо ниво.

От друга страна, IA е за организиране и представяне на съдържанието на сайта, за да помогне на потребителите бързо да намерят съдържанието, което търсят.

Докато IA се отнася до структурата, UX се отнася до емоцията.

Защо дизайнерите използват IA?

Информационната архитектура е от решаващо значение за онлайн потребителското изживяване. А потребителското изживяване е един от значимите фактори, които решават успеха на вашия уебсайт, приложение или блог.

Ако вашите потребители са доволни, те ще се радват да се върнат и да пазаруват от вас или да четат повече вашия блог. Но ако не намерят информацията бързо или се сблъскат с твърде много разсейвания, те няма да бъдат доволни от вашия сайт.

По този начин дизайнерите отделят време за подреждане и представяне на информацията в сайта, за да улеснят потребителите да намерят информацията, която искат. И това е истинската си същност на информационната архитектура.

Информационните архитекти се опитват да опростят сложното съдържание чрез добавяне на навигационни системи и подходяща структура към съдържанието, налично на сайта. По този начин потребителите могат лесно да се ангажират с информацията и да стигнат бързо до местоназначението си без проблеми.

Основни принципи на проектиране на IA

Разработването на информационната архитектура за сайт изисква време и търпение, да не говорим за добра стратегия. Ще трябва да вземете предвид няколко неща, като поведение на потребителите, надеждност за бъдещето и т.н., освен логическото организиране на данните.

За целта те също трябва да разбират функционалността на сайта и инвентара на съдържанието. След като сте готови, трябва да разгледате тези принципи, изложени от Дан Браун, информационен архитект:

 • Принципът на избора: Тук се следва тази стратегия – по-малкото е повече. Трябва да запазите минимален брой опции, за да избегнете объркване и да подобрите прецизността.
 • Принципът на обектите: Третирайте вашата информация като жив обект с дефинирани атрибути, поведение и жизнени цикли.
 • Принципът на разкриване: Поддържайте предварителен преглед на вашето съдържание, така че потребителите да могат да го разгледат и да разберат вида на съдържащата се информация, като се гмурнат по-дълбоко в съдържанието.
 • Принципът на входните врати: да предположим, че поне половината потребители използват входна точка, различна от началната страница на вашия сайт.
 • Принципът на примерите: Включете примери, когато описвате съдържанието в различни категории.
 • Принципът на растеж: да предположим, че съдържанието на сайта ще расте и го направете мащабируемо, за да се приспособи към растежа.
 • Принципът на навигацията: поддържайте навигацията на вашия сайт ясна и избягвайте смесването на различни неща, за да не увеличите сложността.
 • Принципът на множество класификации: осигурете на потребителите си множество схеми за класификация, докато разглеждат вашето съдържание.
  Как да намерите калории, изгорени при ходене на вашия iPhone

И така, информационната архитектура включва много неща. Въз основа на размера и вида на сайта, трябва да го направите добре и да го управлявате правилно, за да грабнете повече очи и да увеличите успеха на вашия бизнес.

Общи методологии около IA

Информационните архитекти извършват много дейности, включително създаване на навигация, моделиране на данни, проучване, етикетиране, телена рамка и т.н. Ето някои от методологиите, включени в информационната архитектура:

Потребителско проучване

За да се измисли добър дизайн, са необходими информационни архитекти, които да проведат задълбочено проучване и анализ на потребителите. Помага им да разберат целевата аудитория на проекта. Това се прави с помощта на анкети за потребителски интервюта, интервюта със заинтересовани страни, упражнения за сортиране на карти, тестове за използваемост и т.н.

Техники като сортиране на карти помагат на информационните архитекти да научат как потребителят ще категоризира различни неща и тяхното взаимодействие с приложението. Освен това ги кара да научат как потребителите ще използват данните, показани в приложението, и какво правят с тях.

След като извършат проучването, IA внимателно ще анализира данните, представени под формата на електронни таблици, препоръки, потребителски персони и т.н. ще покаже кой е потребителят, неговите цели и техния начин на използване на вашето приложение.

Създаване на навигация

Йерархията и навигацията са едни от най-важните аспекти на информационната архитектура, така че да го правите правилно и със стратегия е от решаващо значение.

За да създаде добра йерархия, IA трябва да вземе предвид очакванията на потребителите за това какво съдържание искат да видят в приложението ви и как, така че да могат лесно да взаимодействат с него и да изпълнят целта си да дойдат на вашия сайт.

Например организация, продаваща продукти на своя уебсайт, трябва внимателно да постави описанията на продуктите заедно с някои често задавани въпроси, за да помогне на потребителите да отговорят на някои от често срещаните въпроси, на които биха искали да видят отговори. Така че IA трябва да гарантира, че поставя и двете под всяка продуктова страница.

Етикетиране

IA са отговорни за вземането на решение къде да се постави информацията и как в приложението. След като това бъде направено, те трябва да назоват всеки раздел. Този процес може да включва както IA, така и стратези по съдържание.

Етикетирането включва правилното подреждане на всички връзки и съдържание на сайта, като същевременно се гарантира, че йерархията и навигацията са озаглавени добре. Това е важна стъпка, която помага на потребителите да намират информация в приложението по-бързо и по-лесно.

Рамки

Телените рамки са добър начин да представите всички връзки между различни екрани и да идентифицирате как един уебсайт ще работи на практика. Изисква IA да използват данните, събрани във фазата на изследване, и да използват телени рамки, за да покажат йерархията на данните.

Телените рамки също са ключова информация, която се споделя с клиентите. В допълнение, дизайнерите и разработчиците използват телени рамки като референция, докато изграждат прототипи, макети и крайни продукти като уеб или мобилни приложения.

Моделиране на съдържание

Моделирането на съдържание може да бъде споделено със стратезите за съдържание на организацията. Този процес обединява разработчици и IAs, за да определят типовете съдържание с тяхната структура, представяща нуждите на потребителите, редакционните практики и бизнес изискванията и логиката.

За редизайн на уебсайт може да искате да картографирате нови модели на данни, за да осигурите безпроблемна миграция на съдържание. Можете да го направите с помощта на електронни таблици, за да начертаете изискванията за връзка и типове файлове. Като алтернатива може да се внедри директно в система за управление на съдържанието (CMS).

Метаданни и таксономии

Таксономия означава набор от различни неща, които можете да групирате. В света на информационната архитектура таксономиите са записи, показващи как са групирани подобни типове данни.

И така, IA ще избере подходяща таксономия за сайт или приложение въз основа на умствения модел на тяхната целева аудитория. Освен това те могат да маркират своята част от съдържанието с метаданни и да помогнат на потребителите да намерят съдържанието, което търсят въз основа на разглежданата таксономия.

  Как да модернизирате Ubuntu с темата Flattiance GTK

Например, бизнес за електронна търговия може да обмисли една или повече таксономии, всяка за своята продуктова категория като дрехи, домашен декор и т.н.

Системи за търсене

Ако притежавате уебсайт, предлагащ голям брой продукти на клиентите, наличието на опция за търсене е много полезен начин да помогнете на клиентите да намерят правилните продукти.

Необходими са информационни архитекти, за да добавят мощна търсачка към уебсайта с полезни филтри и опции за сортиране. Те също така решават как ще изглежда съдържанието на сайта след всяко търсене.

Как да започнете с IA във всеки дизайн?

IA е важна стъпка при създаването на всеки дигитален продукт като мобилно приложение или уебсайт, тъй като изисква логическа структура. Ако имате опит в тази област, можете да създадете информационна архитектура сами или да наемете професионалист, който да го направи вместо вас.

Информационната архитектура изисква сътрудничество от различни отдели, включително дизайн, инженеринг, разработка и създатели на съдържание. Въпреки че стъпките могат да варират за различна организация, извършваща IA, основите са повече или по-малко същите.

Ето някои от стъпките, които трябва да предприемете, докато създавате IA за вашия сайт.

Поддържайте инвентаризация на съдържанието

Започнете с инвентара на съдържание, като съберете цялото съдържание или информация на дадено място. Ще ви помогне да създадете каталог за цялото си цифрово съдържание, включително съдържанието и идеите, които сте в процес на разработка.

По този начин ще добиете представа как работи съществуващият ви сайт и неговите важни страници и секции, основните подтеми и теми, качеството на съдържанието и как данните са организирани в момента.

Поддържането на инвентаризация на съдържанието също ще ви помогне да определите неща, които да изхвърлите, запазите и добавите други неща, от които може да се нуждаете. Можете да поставите всички данни в електронни таблици, за да улесните управлението им.

Тези данни ще се основават на проекта, върху който работите. Например, ако работите върху сайт, включително текущи URL адреси, заглавие на страница, дата на последна актуализация, медия, автор, тип страница, ключови думи и т.н.

Освен това актуализирайте остарялото си съдържание, като същевременно премахвате неуместни части, които не добавят стойност към вашите посетители или клиенти. Това ще ви помогне да разберете липсващите данни, да управлявате повредени връзки и да се погрижите за други дребни неща. Този начин за извършване на одит на сайта ще ви осигури ясно разбиране за това как да организирате вашия уебсайт.

Извършете потребителско проучване

След като сте извършили одит на сайта и сте разбрали какво трябва да се направи за неговия дизайн, следва проучване на потребителите. Това включва създаване на личността на купувача и интервюта с потребителите. С тези техники ще можете да картографирате нуждите на вашите потребители, независимо дали са ваши по-стари клиенти или новодошли.

За да направите това, можете да извършите следните дейности:

 • Тестване на дърво: Ще ви помогне да видите отговора на вашия потребител на етикети и навигация. Това ще отразява колко лесно посетителите могат да намерят данни на вашия уебсайт.
 • Сортиране на карти: Ще ви помогне да научите навиците и поведението на потребителите, за да улесните категоризирането.

Едно нещо, което трябва да забележите тук, е да си водите бележки след извършване на всяко изследване. Можете да забележите каква стратегия работи и кои да промените, за да получите по-добри резултати.

Създаване на категории

Категориите могат да се създават по множество начини, като например лични навици. Но докато създавате категории, трябва да сте сигурни, че това добавя стойност за потребителите.

Например, ако имате сайт, който е организиран от вътрешен речник и акроними, може да е трудно за разбиране от новите потребители. Така че, за да създадете категории, които работят за вашата аудитория, можете да започнете с пълен списък със съдържание. След това приложете проучване на потребителите, за да групирате и приоритизирате съдържанието.

Можете да започнете, като създадете категории, които се прилагат към по-големи групи съдържание с подобни теми. Например, ако имате различни продукти като тениски, рокли, ризи, официални облекла и т.н., можете да ги групирате като „дрехи“. Сега можете да разделите облеклото на различни секции, като мъжко облекло, женско облекло и т.н.

За да излезете с най-добрата категоризация, можете да извършвате чести потребителски тестове и да използвате проучването за всеки раздел. Можете също така да направите проучване на конкуренти, за да подхранвате усилията си за категоризиране.

  30 страхотни изображения за вашия работен плот

Маркирайте вашите категории

След като създадете всички ваши категории и подкатегории, трябва да етикетирате всяка една от тях. И ако искате да създадете етикети, уверете се, че е направено добре, тъй като начинът, по който етикетирате всяка категория, оказва влияние върху потребителите, докато използват сайта.

Някои от най-добрите качества на добрия етикет са:

 • Тя трябва да привлече вниманието на потребителите с познати, бързо разбираеми термини като „За нас“, „Начало“ и т.н. Ще помогне на потребителите да разберат коя страница желаят да отворят и да потърсят информация.
 • Етикетът трябва да показва какво може да очаква потребителят от него, след като щракне върху етикет.
 • Добавете контекст с помощта на изображения и направете етикета по-лесен за разбиране от потребителите.
 • Етикетът трябва да е лесен за сканиране, така че потребителите да могат бързо да намерят областите, където да търсят отговори. За целта избягвайте сложни или редки думи, които читателите може да намерят по-трудни за разбиране.

След като всичко е готово, можете да стартирате тестване за използваемост, за да сте сигурни, че работи добре за тях.

Добавете метаданни и таксономии

След като зададете етикетите, организирайте всяка категория и дайте приоритет на съдържанието за всяка група. С метаданни могат лесно да се намерят различни таксономии. По този начин посетителите могат да намерят правилните продукти или съдържание по-бързо.

За да направите процеса ефективен, трябва да го правите бавно, да сте последователни и да използвате някои полезни инструменти.

Включете функция за търсене

Добавянето на функция „търсене“ увеличава възможността за търсене на продукти или съдържание на вашия сайт. Така че, когато създавате функционалност за търсене за вашия сайт, уверете се, че имате много страници или продукти на вашия сайт, неговата навигация е добра и вземете под внимание навиците на потребителите.

На този етап може също така да искате да разработите добра навигация за вашия сайт, така че потребителите да могат лесно да виждат всички опции и да ги използват, за да стигнат до където искат. Трябва също така да завършите архитектурата на уебсайта си с подходящо структуриране, създаване на прототипи и моделиране на данни.

Потребителско тестване

След като горните стъпки са изпълнени, вашата информационна архитектура трябва да е готова. И за да сте сигурни, че е добър, направете потребителско тестване. Като алтернатива можете да използвате аналитични данни и да получите информация за потребителите, за да оформите усилията си за информационна архитектура.

Инструменти за информационна архитектура

#1. Оптимална работилница

За да помогнете на потребителите да намерят правилната информация, можете да използвате Optimal Workshop и да създадете зашеметяваща архитектура. Можете лесно да използвате техните инструменти за тестване на дърво и сортиране на карти, за да тествате нови IA или да сравните съществуващи дизайни.

Освен това можете да използвате визуализации на данни и да станете уверени, че вашият дизайн съответства на менталните модели на вашите потребители. Optimal Workshop също така ще помогне за ускоряване на разработването на дизайн, като включва вашите заинтересовани страни на всяка стъпка от пътя.

#2. Treejack от Optimal Workshop

Treejack е друго предложение от Optimal Workshop, което ще ви помогне да създадете разумна информационна архитектура за вашия сайт. Това ще ви позволи да получите мощна информация за вашия сайт за секунди, така че да можете да вземате по-добри бизнес решения.

Treejack ще ви помогне да избегнете догадки и ще ви позволи да разберете трудностите на потребителите и как да създадете по-добри стратегии.

#3. FlowMapp

Проектирайте изключителна информационна архитектура за вашия сайт, докато изграждате своите цифрови продукти, приложения и сайтове с помощта на FlowMapp.

Той се ползва с доверие от над 200 000 потребители по целия свят благодарение на неговите интуитивни инструменти, които ще ви помогнат да събирате, сътрудничите и организирате своя дизайн, разработка, UX и стратегия за съдържание. FlowMapp също се свързва със Zoho, Slack, Intercom и т.н., за да улесни работата ви.

#4. Adobe

Използвайте Adobe XD, за да ви насочва, докато създавате реалистични прототипи, разказващи вашите истории и спомагащи за оживяването на по-ярки идеи с лекота и бързина. Независимо дали искате да проектирате уеб приложение, уебсайт или игра, това ви осигурява.

Adobe XD е създаден специално за вас с мощни инструменти заедно с експертни уроци и съвети. От wireframing до разработка, Adobe XD е приложението на едно гише за всички ваши дизайнерски нужди.

Заключение

Информационната архитектура е важна стъпка при управлението на съдържанието на даден сайт, така че потребителите да могат да намират подходяща информация по-бързо. По-горе са обяснени някои от принципите и методологиите, които можете да вземете предвид и да използвате някои от най-добрите IA инструменти за създаване на зашеметяващи дизайни.

Можете също така да разгледате някои от най-добрите инструменти за телена рамка, за да подобрите дизайна на вашия продукт.

x